Τέσσερις ασκήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τη λειτουργία της καρδιάς σας

27 Ιανουαρίου 2019
Αν και υπάρχουν πολλές ασκήσεις οι οποίες σας βοηθούν στην συντήρηση της καρδιάς σας, είναι σημαντικό ν' ανακαλύψετε εκείνες που σας ταιριάζουν και καλύπτουν τις ανάγκες σας, έτσι ώστε να τις εντάξετε εύκολα στη ρουτίνα σας.

Υπάρχει μια σειρά ασκήσεων οι οποίες βοηθούν τη λειτουργία της καρδιάς σας. Πρόκειται, στο μεγαλύτερο μέρος τους, για καρδιαγγειακές ασκήσεις που δυναμώνουν αυτό το σημαντικό όργανο του σώματός σας.

Δεν έχει σημασία αν είστε παιδί, ενήλικας ή άτομο μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτές οι ασκήσεις είναι ιδανικές και απαραίτητες για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Σήμερα, θα συζητήσουμε για ορισμένες ασκήσεις τις οποίες μπορείτε να κάνετε για την υγεία της καρδιάς σας. Κάποιες μπορούν να γίνουν στο γυμναστήριο, αλλά πολλές δεν το χρειάζονται. Όπως και να έχει, είναι όλες τους ωφέλιμες!

Ασκήσεις οι οποίες βοηθούν τη λειτουργία της καρδιάς

Γυναίκα κρατά ομοίωμα καρδιάς

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές πολύ απλές ασκήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τη λειτουργία της καρδιάς σας και ίσως να τις γνωρίζετε ήδη.

Το σημαντικότερο είναι να τις συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας ρουτίνα ή να τις κάνετε τουλάχιστον 3 μέρες την εβδομάδα. Η καρδιά σας θα σας ευχαριστεί.

Περισσότερα στοιχεία για την επίδραση της σωματικής άσκησης στην καρδιαγγειακή λειτουργία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Δείτε επίσης: Σούπα με σκόρδο για μια υγιή καρδιά

1. Πεζοπορία

Άνδρας κάνει πεζοπορία στο βουνό

Η πεζοπορία είναι μια εξαιρετική άσκηση η οποία θα βοηθήσει τη λειτουργία της καρδιάς σας. Είναι μιας χαμηλής έντασης δραστηριότητα που σας συνδέει με τη φύση. Επιπλέον, σας επιτρέπει να γνωρίσετε νέους δρόμους και να κάνετε ακόμη και φίλους, επειδή κάποιες φορές υπάρχουν ομάδες πεζοπορίας στα μονοπάτια.

  • Δε χρειάζεται να είστε σε τέλεια φυσική κατάσταση για να κάνετε πεζοπορία και δεν υπάρχει κίνδυνος καθώς την εξασκείτε. Είναι πολύ ευχάριστη και ορισμένες φορές ίσως και να ξεχάσετε πως την κάνετε.

Πάνω απ’ όλα, αποτελεί μια αρκετά συνιστώμενη δραστηριότητα η οποία αυξάνει την αντίσταση, αυξάνει τη ροή του οξυγόνου και δυναμώνει την καρδιά σας.

2. Κολύμβηση

Γυναίκα κολυμπά

Η κολύμβηση είναι αρκετά γνωστή και πολύ διαδεδομένη δραστηριότητα η οποία παρέχει μια πλήρη εξάσκηση. Με την κολύμβηση, όλοι οι μύες του σώματος γυμνάζονται και τονώνονται, και έτσι γίνεται η καρδιαγγειακή άσκηση. Γι’ αυτό, είναι ιδανική αν θέλετε να δυναμώσετε την καρδιά σας.

Η κολύμβηση, όπως και η πεζοπορία, έχουν μια πολύ μικρή επίπτωση, γι’ αυτό συνιστάται τόσο για παιδιά όσο και για ηλικιωμένους. Είναι ιδανική για κάθε ηλικία.

Αν έχετε κάποιον κίνδυνο τραυματισμού και χρειάζεται να κάνετε μια χαμηλής έντασης δραστηριότητα, αυτή είναι η τέλεια επιλογή.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Πώς να θεραπεύσετε τις μολύνσεις των αυτιών

3. Ποδηλασία

Άνδρας ποδηλατεί

Στις μέρες μας, η ποδηλασία έχει γίνει τόσο απαραίτητη που την εξασκούν πολλοί άνθρωποι. Μπορείτε να την κάνετε μόνοι σας ή και σε ομάδες, αν και σε μια ομάδα είναι πάντοτε πιο διασκεδαστική και σας δίνει μεγαλύτερο κίνητρο.

Η ποδηλασία είναι εξαιρετική για να δουλέψετε την αντίστασή σας και για μεγαλύτερους ανθρώπους που έχουν ακόμη και προβλήματα με τους γοφούς. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να την εξασκήσουν χωρίς να έχουν μεγάλη επίπτωση.

Τώρα, αν υπάρχει κάτι που τονίζει η ποδηλασία, αυτό είναι η ενδυνάμωση της καρδιάς.

Δεν έχετε ποδήλατο ή ψάχνετε για κάτι εναλλακτικό;

Υπάρχουν ορισμένες παραλλαγές, όπως η ποδηλασία στο γυμναστήριο ή το να συμμετέχετε σε μαθήματα spinning τα οποία έχουν ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Ωστόσο, το spinning, δεν προτείνεται σε ηλικιωμένους, εκτός και αν στοχεύει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, εξαιτίας του μεγάλου βαθμού έντασης.

Άλλοι τύποι δραστηριοτήτων

Γυναίκα φορά αθλητικά παπούτσια

Υπάρχουν άλλοι τύποι ασκήσεων οι οποίοι βοηθούν τη λειτουργία της καρδιάς, όπως το ποδόσφαιρο, το τένις ή το μπάσκετ. Μπορούν επίσης να συνδυαστούν με δραστηριότητες αφιερωμένες στις πολεμικές τέχνες ή ακόμη και τη γιόγκα.

Γιατί θα μπορούσε η γιόγκα να βοηθήσει τη λειτουργία της καρδιάς σας;

Χάρη στη γιόγκα, το σώμα απαλλάσσεται από το άγχος, μία από τις κύριες αιτίες για πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, δε θα πρέπει υποτιμάτε αυτή τη δραστηριότητα ή παρόμοιες, καθώς έχουν πολλά οφέλη για την καρδιά.

Η ιδανική επιλογή είναι να επιλέξετε μια δραστηριότητα που θα σας αρέσει και θα σας δώσει κίνητρο ώστε να την εντάξετε εύκολα στη ρουτίνα σας. Επίσης, είναι σημαντικό να ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.

Για παράδειγμα, αν υπάρχει ένα μάθημα spinning το πρωί στο γυμναστήριο αλλά εργάζεστε την ίδια ώρα, τότε κοιτάξτε απλώς για μια διαφορετική επιλογή για κάποια στιγμή που θα σας ταιριάζει.

Υπάρχουν πάντοτε επιλογές και, όπως είδατε, υπάρχουν πολλές ασκήσεις οι οποίες βοηθούν τη λειτουργία της καρδιάς σας και την δυναμώνουν. Ακόμη και ένας περίπατος 30 λεπτών την ημέρα το αξίζει.

Εύκολο, δε βρίσκετε;

  • van der Zwan, J. E., de Vente, W., Huizink, A. C., Bögels, S. M., & de Bruin, E. I. (2015). Physical Activity, Mindfulness Meditation, or Heart Rate Variability Biofeedback for Stress Reduction: A Randomized Controlled Trial. Applied Psychophysiology Biofeedback. https://doi.org/10.1007/s10484-015-9293-x
  • Cahalin, L. P., & Arena, R. A. (2014). Breathing exercises and inspiratory muscle training in heart failure. Heart Failure Clinics. https://doi.org/10.1016/j.hfc.2014.09.002
  • Choi, J., & Ricardo, G. O. (2009). Using heart rate monitors to detect mental stress. In Proceedings – 2009 6th International Workshop on Wearable and Implantable Body Sensor Networks, BSN 2009. https://doi.org/10.1109/BSN.2009.13