Η απόλυτη θεραπεία της πιτυρίδας για να την ξεχάσετε για τα καλά

Η πιτυρίδα είναι ένα πολύ συχνό αλλά εύκολα επιλύσιμο πρόβλημα. Ακολουθούν τέσσερις συστάσεις για να κάνετε τη θεραπεία της πιτυρίδας πιο αποτελεσματική.
Η απόλυτη θεραπεία της πιτυρίδας για να την ξεχάσετε για τα καλά
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η θεραπεία της πιτυρίδας μπορεί να είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία, αλλά υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην εξαφάνιση της πιτυρίδας. Πρόκειται για μια κοινή πάθηση που δεν είναι ούτε μεταδοτική ούτε σοβαρή.

Η πιτυρίδα είναι η υπερβολική απολέπιση των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής, που προκαλεί την εμφάνιση νιφάδων δέρματος στα μαλλιά. Αν και δεν πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα υγείας, η πιτυρίδα μπορεί να είναι αντιαισθητική.

Ακολουθούν ορισμένες βασικές συμβουλές για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος για απαλά, λαμπερά μαλλιά χωρίς πιτυρίδα!

Οι αιτίες και τα συμπτώματα της πιτυρίδας

Τα νεκρά κύτταρα του τριχωτού της κεφαλής αποβάλλονται συνεχώς ως μέρος της φυσιολογικής ανανέωσης της επιδερμίδας. Όταν αυτό συμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό, εμφανίζεται πιτυρίδα, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από ήπιο κνησμό και συνήθως δεν εμφανίζει σημάδια φλεγμονής.

Αν και τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια, η πιτυρίδα δεν πρέπει να συγχέεται με τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Η τελευταία έχει όντως φλεγμονώδη προέλευση και η απολέπιση εμφανίζεται σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση σμηγματογόνων αδένων.

Συνολικά, τα αίτια της πιτυρίδας δεν είναι γνωστά, αν και έχουν εντοπιστεί ορισμένοι μηχανισμοί πυροδότησης:

 • Ξηρό δέρμα
 • Ερεθισμένο ή λιπαρό δέρμα
 • Άλλες δερματικές παθήσεις όπως ψωρίαση ή έκζεμα
 • Αλλεργία ή ανεπιθύμητη αντίδραση σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών
 • Ορμονικές ανισορροπίες
 • Ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του ζυμομύκητα Malassezia
 • Καταστάσεις συναισθηματικής έντασης ή άγχους μπορεί να ευνοήσουν την εμφάνισή της, καθώς επιταχύνουν τη φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος
 • Οι καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες παίζουν επίσης ρόλο στην εμφάνισή της, αν και η εξήγηση είναι άγνωστη. Έτσι, το πρόβλημα αυτό είναι πιο συχνό κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

4 συμβουλές για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας. Αρχικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να αυξήσετε τη συχνότητα πλυσίματος των μαλλιών με ένα ήπιο σαμπουάν. Αν αυτό δεν λύσει το πρόβλημα, υπάρχουν φαρμακευτικά προϊόντα χωρίς συνταγή που εφαρμόζονται εύκολα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η βασική θεραπεία για την πιτυρίδα είναι η χρήση ενός σαμπουάν με ενεργά συστατικά κατά της πιτυρίδας. Μερικά από αυτά είναι τα εξής: κετοκοναζόλη (για πιτυρίδα που προκαλείται από λοιμώξεις), σαλικυλικό οξύ, πυριθειόνη ψευδαργύρου και θειούχο σελήνιο, μεταξύ άλλων.

Η χρήση τους μπορεί να συμπληρωθεί ή να αντικατασταθεί από άλλα προϊόντα όπως σπρέι, αφρούς, αλοιφές ή έλαια. Εάν κάποιο από αυτά δημιουργήσει κνησμό, είναι καλύτερο να σταματήσετε την εφαρμογή του και να το αλλάξετε με κάποιο άλλο.

Είναι πιθανό να χρειαστεί να δοκιμάσετε πολλά προϊόντα πριν βρείτε τη σωστή φόρμουλα για εσάς. Επίσης, καθώς περνάει ο καιρός, μπορεί να σταματήσουν να λειτουργούν, οπότε καλό είναι να αλλάζετε τη στρατηγική σας πού και πού.

Για να κάνετε τη θεραπεία με σαμπουάν πιο αποτελεσματική, συνιστάται να υιοθετήσετε τις παρακάτω οδηγίες.

1. Πλένετε τακτικά τα μαλλιά σας με ένα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας.

Dandruff treatment
Η χρήση του κατάλληλου σαμπουάν θα βοηθήσει στην εξάλειψη της πιτυρίδας.

Αν υποφέρετε από πιτυρίδα, καλό είναι να χρησιμοποιείτε καθημερινά ένα ήπιο σαμπουάν και να εναλλάσσετε με ένα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας. Η Αμερικανική Δερματολογική Ένωση συνιστά τη χρήση του δύο φορές την εβδομάδα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να διατηρείτε το σαμπουάν στα μαλλιά για 5 έως 10 λεπτά, κάνοντας συνεχές μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με τις άκρες των δακτύλων και ποτέ με τα νύχια. Διαφορετικά, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι το αντίθετο.

2. Ξεπλύνετε το σαμπουάν με άφθονο νερό

Αυτό θα αποτρέψει την παραμονή υπολειμμάτων στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτά τα υπολείμματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν κνησμό ή ερεθισμό.

Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες δεν είναι κατάλληλες. Επομένως, αποφύγετε το νερό που είναι είτε πολύ ζεστό είτε πολύ κρύο.

3. Θεραπεία της πιτυρίδας: Εναλλαγή σαμπουάν με διαφορετική σύνθεση

Κάθε τύπος σαμπουάν κατά της πιτυρίδας έχει τα δικά του ενεργά συστατικά. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι κάθε κατασκευαστής και κάθε σύνθεση απαιτεί διαφορετική μέθοδο και χρόνο εφαρμογής. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια υδροαλκοολική λοσιόν μετά το λούσιμο ή μια μάσκα μαλλιών με διαφορετική σύνθεση.

Πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει επίσης να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Τρόφιμα που μπορούν να αναγεννήσουν το κολλαγόνο του δέρματος

4. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας σχολαστικά κάθε μέρα

Mujer cepillándose el cabello.
Το τακτικό βούρτσισμα θα απομακρύνει τυχόν υπολείμματα πιτυρίδας που έχουν μείνει στην επιφάνεια των μαλλιών.

Βεβαιωθείτε ότι η βούρτσα δεν έχει αιχμηρές τρίχες. Διαφορετικά, θα μπορούσατε να κάνετε την ίδια ζημιά όπως και με τα νύχια σας. Όσο πιο συχνά βουρτσίζετε τα μαλλιά σας, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία της πιτυρίδας και τόσο λιγότερες νιφάδες πιτυρίδας θα εμφανίζονται.

Άλλες λύσεις περιλαμβάνουν τη μη χρήση σεσουάρ σε υψηλές θερμοκρασίες, το να μην αγγίζετε τα μαλλιά σας με τα χέρια, τη μη χρήση αξεσουάρ και ρούχων που προκαλούν τριβή στα μαλλιά σας και την ελαχιστοποίηση της χρήσης ορισμένων καλλυντικών μαλλιών (όπως τζελ styling, σπρέι κ.λπ.). Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε συσκευές styling σε υψηλές θερμοκρασίες για την πρόληψη της πιτυρίδας.

Τι άλλο πρέπει να έχετε υπόψη σας σχετικά με τη θεραπεία της πιτυρίδας

Εκτός από τη σωστή εφαρμογή των ενδεικνυόμενων προϊόντων, υπάρχουν και άλλα συμπληρωματικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης της πιτυρίδας.

Αφενός, είναι καλό να γνωρίζετε τους παράγοντες που την προκαλούν και πώς να τους ελαχιστοποιήσετε ή να αποφύγετε την έκθεσή σας σε αυτούς. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι το άγχος, οπότε είναι πολύ καλό να βρείτε έναν τρόπο να το κρατάτε υπό έλεγχο.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα φυσικά προϊόντα, όπως το έλαιο τεϊόδεντρου, που έχουν δοκιμαστεί ως εναλλακτική θεραπεία για την πιτυρίδα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να είναι η κύρια σας θεραπεία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας

Επίσης, η επαρκής πρόσληψη ωμέγα-3 ελαίων (τα οποία ρυθμίζουν την παραγωγή λιπαρότητας του δέρματος) και η ασφαλής έκθεση στον ήλιο (μόνο λίγα λεπτά, για να αποφευχθεί η βλάβη του δέρματος) είναι άλλες θετικές συνήθειες για την υγεία του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής.

Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές για την επιτυχημένη θεραπεία της πιτυρίδας

Για να βοηθήσετε στην επίλυση της υπερβολικής απολέπισης, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε αυτές τις οδηγίες σε καθημερινή βάση. Σε κάθε περίπτωση, εάν η πιτυρίδα επιμένει παρά τις βασικές αυτές συμβουλές και τη χρήση διαφόρων προϊόντων, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο ή συμβουλευτείτε έναν φαρμακοποιό. Η απολέπιση και ο κνησμός μπορεί να αποτελούν ένδειξη κάποιας ασθένειας, όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η ψωρίαση, το έκζεμα ή η μυκητιασική λοίμωξη του τριχωτού της κεφαλής.

Ένας ειδικός θα είναι σε θέση να αποκλείσει οποιαδήποτε ιατρική αιτία και να σας συμβουλεύσει για την καταλληλότερη επιλογή ανάλογα με τον τύπο της πιτυρίδας (εποχική ή μόνιμη, λιπαρή ή ξηρή) και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • American Academy of Dermatology Association. How to treat dandruff.
 • Leranoz S. La caspa. Causas y tratamiento. Offarm. Febrero 2002. 21 (2): 71-77.
 • Loing E, Lamarque E, et al. New targets in the battle against dandruff. Journal of Cosmetic Science. Enero-Febrero 2017. 68 (1): 107-113.
 • Mayo Clinic. Dandruff. Septimebre 2021.
 • Medline Plus. Dermatitis seborreica. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Abril 2021.
 • Satchell A.C, Saurajen A, et al. Treatment of dandruff with 5 % tea tree oil shampoo. Journal of the American Academy of Dermatology. Diciembre 2002. 47 (6): 852-855.
 • Vademecum. Ketoconazol. Enero 2015.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.