Είναι επικίνδυνα τα extensions στα μαλλιά;

Τα extensions στα μαλλιά, ανεξάρτητα από τον τύπο, εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των μαλλιών σας. Μόνιμα ή ημιμόνιμα extensions μπορούν να προκαλέσουν ιδιαίτερη ζημιά στα μαλλιά σας.
Είναι επικίνδυνα τα extensions στα μαλλιά;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τα extensions στα μαλλιά είναι μια τεχνική η οποία περιλαμβάνει την προσθήκη τμημάτων φυσικών ή συνθετικών μαλλιών στα δικά σας μαλλιά για να δείχνουν πιο μακριά ή να τους δώσουν περισσότερο όγκο. Παρότι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές διαδικασίες στον κόσμο, εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους.

Μοντέλα όπως η Ναόμι Κάμπελ έχουν πει ότι τα extensions στα μαλλιά τους έχουν προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Επίσης, πολλά άτομα τα χρησιμοποιούν χωρίς να λαμβάνουν προφυλάξεις.

Γιατί προκαλούν προβλήματα; Τι θα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτά;

Παρακάτω, θα ρίξουμε μια ματιά.

Τύποι extensions στα μαλλιά

Υπάρχουν διάφοροι τύποι extensions. Η διαφορά τους βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο προσκολλούν στα μαλλιά ή το κρανίο σας. Ομοίως, οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να τα τοποθετήσουν καθορίζουν τον βαθμό επικινδυνότητάς τους.

Ας δούμε ποιοι είναι:

Κολλώδη extensions

Αυτός ο τύπος απαιτεί μια ειδική κόλα για να κολλήσουν τα extensions στο κεφάλι.

Θα πρέπει να τοποθετούνται και να αφαιρούνται από κομμωτή, και οι κόλλες θα πρέπει να είναι υποαλλεργικές. Ωστόσο, δε συμβαίνει πάντα αυτό.

Extensions πλεξούδες

Αυτή η τεχνική είναι πολύ δημοφιλής, αλλά και μία από τις πιο επιζήμιες για τα μαλλιά. Περιλαμβάνει τη δημιουργία οριζόντιων στεφάνων με πολύ λεπτές πλεξούδες. Αυτές βρίσκονται κρυμμένες στο μέσο των μαλλιών και τα extensions ράβονται στις πλεξούδες.

Τα οφέλη αυτού του τύπου είναι ότι δεν απαιτούν χημικά ή θερμότητα. Το μειονέκτημα είναι ότι μπαίνει πολύ βάρος και καταπονούνται τα μαλλιά.

Extensions στα μαλλιά – Θηλιές ή συρραφή

Αυτά τα extensions είναι ημιμόνιμα και διαρκούν από δύο έως και έξι μήνες. Σε αυτή την τεχνική, τα extensions προστίθενται σε τούφες μαλλιών χρησιμοποιώντας μια θηλιά ή συρραφή.

Τη διαδικασία θα πρέπει να την εκτελεί ένας ειδικός κομμωτής. Μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταπόνηση στα μαλλιά.

Σιλικόνη και κερατίνη

Παρόμοια με την τεχνική προσκόλλησης, εδώ θα πρέπει να λιώσει σιλικόνη ή κερατίνη στο κρανίο για να τοποθετηθούν τα extensions στα μαλλιά.

Αυτός ο τύπος απαιτεί συντήρηση κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες. Θερμότητα, συμπιεσμένος αέρας, ή υπέρηχος είναι στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τοποθέτησή τους. Παρόλα αυτά, αυτά προκαλούν καταπόνηση στα μαλλιά.

Extensions με κοκκαλάκι

Αυτός ο τύπος είναι και ο λιγότερο επιζήμιος. Οι τούφες των μαλλιών λειτουργούν σαν βάση γι’ αυτά τα extensions που έχουν ένα ή παραπάνω κοκκαλάκια για να τοποθετηθούν.

Αφότου τα χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να τα βγάλετε εύκολα όπως οποιοδήποτε άλλο κοκκαλάκι για τα μαλλιά. Γενικά, χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις και μόνο για λίγες ώρες.

Γυναίκα ετοιμάζεται να τοποθετήσει extensions στα μαλλιά
Υπάρχουν διάφοροι τύποι extensions. Ωστόσο, γενικά, όλοι προκαλούν κάποια ζημιά.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των extensions στα μαλλιά;

Κανένας τύπος δεν είναι άκακος, αλλά, ανάλογα την περίπτωση, οι περισσότερο βλαβερές τεχνικές είναι όσες είναι μόνιμες. Στην ακόλουθη ενότητα, θα σας εξηγήσουμε τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεστε όταν χρησιμοποιείτε τα extensions.

Απώλεια μαλλιών

Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει σχεδόν σε όλους τους τύπους extensions. Δεδομένου ό,τι τοποθετούνται στα μαλλιά, αποτρέπουν τη φυσική τους πτώση. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι όταν πάτε να τα αφαιρέσετε, θα βγουν ταυτόχρονα μεγάλες τούφες μαλλιών.

Χρόνιος μηχανικός ερεθισμός

Τα extensions προκαλούν τριβή ή καταπόνηση στους θύλακες της τρίχας. Με τον καιρό, αυτό μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση της ανάπτυξής τους με αποτέλεσμα να λεπτύνουν τα μαλλιά.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, προκαλούν τμήματα αλωπεκίας ή “σημεία φαλάκρας” στο κρανίο. Αν δε σταματήσετε τη χρήση τους έγκαιρα, αυτή η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη.

Φθορά

Τα extensions μπορούν να καταστρέψουν τις τρίχες. Όχι μόνο μειώνουν τη φωτεινότητά τους και τη ζωντάνια τους, αλλά προκαλούν φριζάρισμα, ευθραυστότητα, και σπασίματα.

Τραύματα στο κρανίο

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα extensions στα μαλλιά προκαλούν ζημιά στο κρανίο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θυλακίτιδα, όπου δημιουργείται φλεγμονή στους θύλακες.

Αν συμβεί αυτό, αναπτύσσονται κόκκινες κηλίδες οι οποίες, ορισμένες φορές, είναι γεμάτες πύον. Μπορούν να κάνουν πληγές και να προκαλέσουν κνησμό.

Αλλεργική αντίδραση

Παρότι δεν είναι πολύ συχνό, ορισμένοι άνθρωποι έχουν αλλεργικές αντιδράσεις στις κόλλες για την τοποθέτηση των extensions, ή στα ίδια τα extensions.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να τα βγάλετε αμέσως και να συμβουλευτείτε γιατρό.

Ξηρά μαλλιά
Με τον καιρό, η χρήση extensions προκαλεί ξηρότητα και υπερβολική τριχόπτωση, ανάμεσα σε άλλα προβλήματα.

Είναι καλή ιδέα τα extensions στα μαλλιά;

Η ομορφιά δε θα πρέπει να βλάπτει την υγεία. Γι’ αυτόν τον λόγο, γενικά, οι ειδικοί συμβουλεύουν ενάντια στη χρήση extensions, καθώς κάθε τύπος εγκυμονεί κινδύνους. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε όμως, είναι σημαντικό να το κάνετε περιστασιακά και με σύνεση.

Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν extensions για να κρύψουν την αλωπεκία. Παρόλα αυτά, αυτές οι περιπτώσεις θα πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή καθώς ορισμένες τεχνικές μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα και να προκαλέσουν φλεγμονή ή ερεθισμό στο κρανίο.

Η γενική συμβουλή είναι να μην ξεπερνά το διπλάσιο από το μήκος των φυσικών μαλλιών σας ώστε να μην υποβάλλετε τα μαλλιά σας σε υπερβολική πίεση. Ομοίως, είναι πάντα καλύτερο να επισκεφθείτε ένα κομμωτήριο για να μάθετε ποιος είναι ο καλύτερος τύπος extensions για την κατάσταση των μαλλιών σας.

Συμβουλές για τη χρήση extensions στα μαλλιά

Αν αποφασίσετε να τα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να επιλέξετε φυσικές τρίχες, όχι συνθετικές, καθώς πλένονται και συντηρούνται πιο εύκολα. Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε μια καλή ρουτίνα φροντίδας για να μειώσετε τις πιθανές επιπτώσεις.

Δεν είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά, αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο. Θα πρέπει, επίσης, να χρησιμοποιείτε με σύνεση το πιστολάκι για μαλλιά και να τα βουρτσίζετε απαλά.

Κρατήστε αυτές τις συμβουλές κατά νου!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Restrepo, R. (2010). Anatomía microscópica del folículo piloso. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica, 18(3), 123-138.
  • JIMÉNEZ, M. C., & DE PELUQUERÍA, C. I. C. L. O. F. O. R. M. A. T. I. V. O. PREPARACIÓN DE COSMÉTICOS CAPILARES NATURALES PARA TINTAR Y RECUPERAR EL BRILLO DEL CABELLO, CON ALUMNOS/AS DE FORMACIÓN PROFESIONAL.
  • CABELLO, C. D. C. P. U., DE CABELLO, S. P. C. T., & DEL CABELLO, G. Y. R. G. CUIDADOS ESTÉTICOS PARA EL EMBELLECIMIENTO CAPILAR.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.