Θεραπείες για τα αέρια με φυσικό τρόπο

Υπάρχουν φυσικές θεραπείες για τα αέρια; Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του πεπτικού συστήματος είναι ο μετεωρισμός ή αλλιώς τα αέρια στο στομάχι, τα οποία μπορούν να προκληθούν από διάφορους λόγους.
Θεραπείες για τα αέρια με φυσικό τρόπο
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν φυσικές θεραπείες για τα αέρια; Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του πεπτικού συστήματος είναι ο μετεωρισμός ή αλλιώς τα αέρια στο στομάχι, τα οποία μπορούν να προκληθούν από διάφορους λόγους. Υ πάρχουν φυσικές θεραπείες για τα αέρια; Επιπλέον, το πρόβλημα αυτό επηρεάζει πολλούς ανθρώπους ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα των  αερίων στο στομάχι. Για παράδειγμα: αν τρώτε πάρα πολλές πικάντικες τροφές, αν υποφέρετε από άγχος (παράγει πάρα πολύ οξύ στο στομάχι), αν εισπνέετε πολύ αέρα καθώς μασάτε και καταπίνετε την τροφή σας. Ομοίως, τα αέρια και οι δυσάρεστες οσμές που μπορεί να προκληθούν από διάφορες τροφές που τρώμε κάθε ημέρα, μπορεί να προκαλέσουν αυτή την αντίδραση στο πεπτικό μας σύστημα. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε ορισμένες φυσικές θεραπείες για τα αέρια.

Τι προκαλεί τα αέρια στο στομάχι;

Λακτόζη

Όπως λέει και το Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, το γάλα είναι μια από τις τροφές που παράγουν αέρια. Μερικοί άνθρωποι μάλιστα είναι πολύ ευαίσθητοι σε αυτή τη τροφή και δεν πρέπει να την καταναλώνουν. Σας συνιστούμε να καταναλώνετε γάλα  χωρίς λακτόζη ή αποβουτυρωμένο, έτσι ώστε το πρόβλημα αυτό να αποφευχθεί.

Δυσκοιλιότητα

Οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσκοιλιότητα είναι πιο πιθανό να έχουν πιο συχνά επεισόδια μετεωρισμού ή αερίων κατά τη διαδικασία της εντερικής διέλευσης και της πέψης τους, όπως μας λέει ο Dr. Lacy, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Ντάρτμουθ. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή η διαδικασία αυτή είναι πολύ αργή είτε επειδή έχουν μεγάλη συσσώρευση αποβλήτων στο σώμα τους.

Φυσικές θεραπείες για τα αέρια: Έλεγχος της παραγωγής τους

Τζίντζερ

Τζίντζερ σε φέτες και σε σκόνη

Όπως μας ενημερώνει η Iris F. F. Benzie σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτό το πρόβλημα.  Πίνοντας τσάι τζίντζερ, λαμβάνοντας ένα κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ πριν από τα γεύματα ή με την προσθήκη μικρών ποσοτήτων ξηρού ή φρέσκου ​​τζίντζερ στα γεύματά σας, βοηθάτε τον οργανισμό σας να διαχειριστεί αποτελεσματικά και να ανακουφιστεί από το πρόβλημα των αερίων του στομάχου.

Κύμινο, από τις θεραπείες για τα αέρια

Αυτό είναι ένα μπαχαρικό, οι σπόροι του οποίου, αν προστεθούν σε τρόφιμα αποτρέπουν την παραγωγή αερίων. Έχουν λοιπόν, την ικανότητα να διεγείρουν τη σωστή πέψη, να προλαμβάνουν την παραγωγή αερίων και να αποτρέπουν το φούσκωμα και τις κράμπες που μπορούν να προκληθούν απ’ αυτά τα τρόφιμα.

Σκόρδο

Σκελίδες σκόρδου

Το σκόρδο περιέχει δύο κύρια συστατικά που ενεργούν υπέρ της υγείας σας: αλισίνη και το διαλλύλ- σουλφίδιο.

Το σκόρδο είναι ένα άλλο τρόφιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πολύ χρήσιμο μέσο θεραπείας στο σπίτι για να βελτιώσετε την πέψη και τον έλεγχο των αερίων του στομάχου. Για να πάρετε αυτό το αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να το καταναλώνετε φρέσκο, είτε από μόνο του είτε προσθέτοντάς το στα τρόφιμα ως καρύκευμα. Για τις ιδιότητες το σκόρδου έχει διεξάγει έρευνα το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Μπιρτζάντ.

Τσάι από πικραλίδα, από τις θεραπείες για τα αέρια

Αυτό είναι ένα πολύ κοινό φαρμακευτικό βότανο που έχει πολλά οφέλη για πολλά προβλήματα υγείας. Ανάμεσα σε αυτά τα οφέλη μπορούμε να βρούμε μερικά που σχετίζονται με την πέψη, δεδομένου ότι πίνοντας το τσάι αυτό λίγο πριν από τα κύρια γεύματα βοηθάτε στο να αποφευχθεί η υπερβολική παραγωγή αερίων. Μπορεί επίσης να προστεθεί στα τρόφιμα ως καρύκευμα για τη γεύση του, γι’ αυτό πρέπει τα φύλλα του να ξηραίνονται και να τρίβονται (όπως για παράδειγμα η ρίγανη). Καλό είναι να καταναλώνεται με σύνεση καθώς το Πανεπιστήμιο του Νέο Μεξικό προειδοποιεί πως μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Μαϊντανός


Θεραπείες για τα αέρια - Μαϊντανός

Μια από τις πολύ αποτελεσματικές θεραπείες για τα αέρια είναι ο μαϊντανός. Είτε νωπός είτε ξερός, στα φαγητά θα σας βοηθήσει να ελέγξετε την παραγωγή αερίων στο έντερο. Αυτά αναφέρει στη μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης για τα αέρια.

Ρίξτε μια ματιά και σ’ αυτό το άρθρο: Τέσσερα ροφήματα για να αποβάλλετε τις τοξίνες

Ενεργός άνθρακας

Ο άνθρακας μπορεί να απορροφήσει τον αέρα που βρίσκεται στο έντερο που προκαλεί μετεωρισμό. Εμείς σας προτείνουμε να πάρετε αυτό το συμπλήρωμα πριν από τα γεύματα, ώστε έτσι ν’ αποφευχθεί η δημιουργία αερίων.

Χυμός από λεμόνι, από τις θεραπείες για τα αέρια

Θεραπείες για τα αέρια - Στύψιμο λεμονιού


Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης μας ενημερώνει και το ότι το λεμόνι έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που μπορούν να εφαρμοστούν σε μια σειρά ασθενειών, ιδίως εκείνων που έχουν να κάνουν με το πεπτικό σύστημα. Αν υιοθετήσετε τη συνήθεια της κατανάλωσης χυμού λεμονιού πριν και μετά από κάθε γεύμα, μπορείτε να παρατηρήσετε μια σχεδόν άμεση αλλαγή της παραγωγής αερίων.

Ρόφημα από χαμομήλι

Το ρόφημα από χαμομήλι έχει τη δυνατότητα να χαλαρώσει το στομάχι. Βοηθά έτσι στην πρόληψη του σχηματισμού μεγάλων ποσοτήτων αερίου και τη βελτίωση της πεπτικής δραστηριότητας με ένα φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Ρόφημα από γλυκάνισο

Θεραπείες για τα αέρια - Ρόφημα με γλυκάνισο

Ο γλυκάνισος έχει την μεγάλη ικανότητα να σταματά το μετεωρισμό και τον πόνο στο στομάχι που μπορεί να προκαλέσει η δημιουργία αερίων. Για το σκοπό αυτό, βράστε ένα φλιτζάνι νερό, μετακινήστε το από τη φωτιά και προσθέστε μια κουταλιά της σούπας σκόνη γλυκάνισου, αφήστε το να γίνει για 5 λεπτά και πιείτε το. Αυτό το παρασκεύασμα θα πρέπει να γίνεται κάθε μέρα, έτσι ώστε τα αέρια που παράγονται στα έντερα να μειωθούν.

Άλλες συμβουλές για τις θεραπείες για τα αέρια

Κατανάλωση τροφών που περιέχουν προβιοτικά

Το να τρώτε τροφές που περιέχουν προβιοτικά ή ένα προβιοτικό συμπλήρωμα είναι μια καλή ιδέα για να βελτιώσετε τα συμπτώματα των αερίων, και επίσης να βοηθήσετε στη διατήρηση της καλής υγείας του παχέος εντέρου και τη συνολική σας υγεία γενικότερα.

Ζεστές κομπρέσες

Εάν έχετε μια μεγάλη συσσώρευση αερίων που δεν μπορείτε να εξαλείψετε με οποιονδήποτε τρόπο, μπορείτε να ζεστάνετε μια καλή ποσότητα νερού και να βουτήξετε μέσα μια πετσέτα, στη συνέχεια, να αφαιρέσετε την περίσσεια του νερού στύβοντας και να τοποθετήσετε την πετσέτα στην κοιλιά σας. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να νιώσετε την κοιλιά σας να χαλαρώνει και ο πόνος να εξαφανίζεται.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες για τα αέρια του στομάχου. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να αποφασίσετε ποια θεραπεία είναι καλύτερη για σας και να την ακολουθήσετε με συνέπεια να πάρετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σίγουρα θα παρατηρήσετε τη βελτίωση αμέσως!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.