Τι είναι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες και τι να ξέρετε

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι ένα επίκαιρο ζήτημα. Προκαλούν συζητήσεις μεταξύ του πληθυσμού και αποτελούν επίσης πηγή ανησυχίας λόγω των επιπτώσεών τους τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στο περιβάλλον.
Τι είναι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες και τι να ξέρετε
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τι είναι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες; Οι επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τους ενδοκρινικούς διαταράκτες έχουν προχωρήσει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. Συγκεκριμένες μελέτες πληθυσμού δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εκτίθεται σε αυτά. Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει την παρουσία τους σε ανθρώπινο αίμα, ούρα και λιπώδη ιστό.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αυξηθεί ο αριθμός των περιπτώσεων ορισμένων ασθενειών και προβλημάτων υγείας, γεγονός που οδήγησε τους ειδικούς να αμφισβητήσουν την πιθανή σχέση με τους ενδοκρινικούς διαταράκτες. Παρακάτω, θα αναλύσουμε αυτό το ζήτημα.

Τι είναι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες;

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες ανήκουν σε μια ευρύτερη ομάδα, τις ενδοκρινικές δραστικές ουσίες. Αυτές είναι ενώσεις που μπορούν να διαταράξουν τις φυσιολογικές ορμονικές λειτουργίες. Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες ξεκινούν όταν αυτή η αλληλεπίδραση έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

Ο επίσημος ορισμός είναι αυτός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σε ένα έγγραφο του 2002, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι ένας ενδοκρινικός διαταράκτης είναι μια «εξωγενής ουσία ή μείγμα που μεταβάλλει τις λειτουργίες του ενδοκρινικού συστήματος και συνεπώς προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σε έναν άθικτο οργανισμό ή στους απογόνους του ή (υπο) πληθυσμούς».

Πώς επηρεάζουν το ενδοκρινικό μας σύστημα;

Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, το κύριο χαρακτηριστικό των ενδοκρινικών διαταρακτών είναι ότι διαταράσσουν τη φυσιολογική λειτουργία του ορμονικού συστήματος. Συνήθως το κάνουν με τρεις τρόπους:

 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, μιμούνται μια φυσική ορμόνη. Έτσι, προκαλούν τις ίδιες αντιδράσεις που θα είχαν ενεργοποιηθεί εάν το σώμα σας είχε εκκρίνει την ορμόνη.
 • Άλλες φορές, μπορούν να μπλοκάρουν τους υποδοχείς ορμονών στα κύτταρα που τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται στα σήματα που στέλνουν οι ορμόνες.
 • Τέλος, μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική σύνθεση ορμονών, τη μεταφορά, το μεταβολισμό και την απέκκριση.

Το ενδοκρινικό σύστημα ρυθμίζει πολλές διαφορετικές σωματικές λειτουργίες που, κατά συνέπεια, θα μπορούσαν να αλλάξουν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Εδώ είναι μερικές από αυτές:

 • Ανάπτυξη μυοσκελετικού συστήματος
 • Ανάπτυξη εγκεφάλου
 • Ρύθμιση θερμοκρασίας (θερμορύθμιση)
 • Μεταβολισμός
 • Αναπαραγωγικές λειτουργίες
Δύο γιατροί μελετούν έναν εγκέφαλο.

Οι αρνητικές επιπτώσεις των ενδοκρινικών διαταρακτών

Οι αρνητικές επιδράσεις των ενδοκρινικών διαταρακτών δεν επηρεάζουν μόνο τον άνθρωπο, αλλά και άλλα είδη, όπως πτηνά, ερπετά, ψάρια, μαλάκια ή άλλα θηλαστικά.

Ένα από τα επιπλέον προβλήματά τους είναι ότι μερικές φορές δεν έχουν άμεσα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ουσίες που επηρεάζουν το έμβρυο μέσω της κατάποσης ή της έκθεσης της μητέρας. Τα προβλήματα που προκαλεί η συνεχής έκθεση σε μεγάλο αριθμό αυτών των τύπων ενώσεων είναι προς το παρόν άγνωστα.

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες έχουν συσχετιστεί με ορισμένα προβλήματα υγείας του ανθρώπου. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

 • Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων στους άνδρες
 • Υψηλότερη συχνότητα γενετικών ανωμαλιών στα γεννητικά όργανα τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια
 • Υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων τύπων ευαίσθητων σε ορμόνες καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού ή του παγκρέατος
 • Μεταβολικές διαταραχές όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτης ή παχυσαρκία

Οι κύριοι ενδοκρινικοί διαταράκτες

Πολλές ουσίες μπορούν να διαταράξουν το ορμονικό σύστημα. Μερικές βρίσκονται στη φύση, ενώ άλλες είναι τεχνητές. Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι ότι πολλά καθημερινά προϊόντα τους περιέχουν.

Σε γενικές γραμμές και χωρίς να μπω σε εκτεταμένες λεπτομέρειες, οι ενδοκρινικοί διαταράκτες μπορούν να εισέλθουν μέσω των ακόλουθων:

 • Τροφή
 • Καλλυντικά προϊόντα
 • Προϊόντα καθαρισμού ή καθημερινής χρήσης

Ενδοκρινικοί διαταράκτες που υπάρχουν στα τρόφιμα

Βρίσκουμε επίσης αρκετούς υποτύπους ανάμεσά τους. Το κρέας, το ψάρι ή το γάλα μπορεί να τους περιέχουν, εάν τα ζώα έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με ορμόνες. Αν και απαγορεύεται σε πολλές χώρες, είναι πιο δύσκολο να ρυθμιστεί λόγω της παγκοσμιοποίησης της κατανάλωσης.

Άλλοι προέρχονται από τυχαία μόλυνση που μπορεί να συμβεί κατά τη διαδικασία παραγωγής. Για παράδειγμα διοξίνες, φυτοφάρμακα και άλλα φυτοφαρμακευτικά προϊόντα. Μπορούν επίσης να βρεθούν στην παρουσίαση προϊόντων και στα υλικά συσκευασίας, όπως μελάνια, κόλλα, χαρτί, πλαστικό ή χαρτόνι. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

 • Δισφαινόλη Α
 • Υπερφθοροαλκύλ και πολυφθοροαλκυλ ουσίες (PFAS)
 • Φθαλικές ενώσεις

Μέσω καλλυντικών προϊόντων

Λίγα καλλυντικά προϊόντα.

Ορισμένα προϊόντα καλλυντικών και προσωπικής υγιεινής περιέχουν ενώσεις με ορμονική δραστηριότητα. Θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε μερικές από τις γνωστές ουσίες σε τρεις μεγάλες ομάδες:

 • Parabens
 • Triclosan
 • Βενζοφαινόνη

Πιθανοί ενδοκρινικοί διαταράκτες στα προϊόντα καθαρισμού και τα κοινά καταναλωτικά είδη

Εκτός από τα προϊόντα καθαρισμού, μιλάμε για κοινά προϊόντα όπως τηλεοράσεις, οθόνες τηλεφώνου και υπολογιστή, ταπετσαρίες καναπέδων, έπιπλα κ.λπ. Στην πραγματικότητα, η σκόνη του σπιτιού μπορεί να περιέχει μεγάλη ποσότητα αυτών των ουσιών.

Μείωση του αντίκτυπου

Όπως εξηγήσαμε σε αυτό το άρθρο, ερχόμαστε σε επαφή με πολλές ουσίες που μπορούν να διαταράξουν τα σπίτια μας σε καθημερινή βάση. Αν και είναι αδύνατο να μειωθεί εντελώς η παρουσία τους, μπορείτε να προσπαθήσετε να ελαχιστοποιήσετε αυτόν τον κίνδυνο με μερικά απλά μέτρα:

 • Πρώτον, επιλέξτε βιολογικά τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν.
 • Δεύτερον, αποφύγετε τα πλαστικά δοχεία, ειδικά εκείνα που περιέχουν δισφαινόλη Α, στυρόλιο και φθαλικές ενώσεις.
 • Ομοίως, επιλέξτε υλικά όπως γυαλί, κεραμικό ή ξύλο για να αποθηκεύσετε τρόφιμα, καθώς και για σκεύη κουζίνας.
 • Επιπλέον, προτιμήστε φυσικά καλλυντικά χωρίς paraben που δεν περιέχουν συνθετικά αρώματα. Αυτό ισχύει για σαμπουάν και αφρόλουτρα, καθώς και για αποσμητικά, μακιγιάζ ή αντηλιακά.
 • Τέλος, επιλέξτε προϊόντα καθαρισμού και ρούχα με τη Σφραγίδα Έγκρισης ECOCERT.

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι επιβλαβείς για την υγεία

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές σε αυτό το άρθρο, οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι επιβλαβείς για την υγεία. Βρίσκονται πάντα στο περιβάλλον, όπως βρίσκονται στα τρόφιμα και τα δοχεία τους, στο πόσιμο νερό, στα καλλυντικά προϊόντα και σε πολλά καθημερινά προϊόντα.

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε μικρά καθημερινά μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση τους και την έκθεσή σας σε αυτά. Ωστόσο, οι δημόσιες πολιτικές και κανονισμοί είναι επίσης σημαντικοί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Del Pulp L, et al. Carcinogenetic mechanisms of endocrine disruptors in female cancers (Review). Agosto 2016. 36(2):603-612.
 • Demeneix B, e al. Endocrine Disruptors:from Scientific Evidence to Human Health Protection. Policy Department for Citizens’ Rights and Constitutional Affairs European Parliament. enero 2019.
 • EFSA European Food Safety Agency. Guidance for the identification of endocrine disruptors in the context of Regulations (EU) No 528/2012 and (EC) No 1107/2009.
 • European Environment Agency. The impacts of endocrine disrupters on wildlife, people and their environments. The Weybridge+15 (1996–2011) report. N2/2012.
 • Garcia Mayor r, et al. Disruptores endocrinos y obesidad: obesógenos. Endocrinología y Nutrición. Abril 2012. 29(4):261-267.
 • Sánchez de Badajoz E, et al. Endocrine disruptors and prostate cancer. Archivos Españoles de Urología. Abril 2017. 70(3):331-335.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.