Τι είναι η λεύκη; Μάθετε τα πάντα για τα συμπτώματα και τις θεραπείες

Τι είναι η λεύκη; Παρότι θεωρείται καλοήθης ασθένεια, μπορεί να προκαλέσει κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα σε όσους υποφέρουν απ' αυτή.
Τι είναι η λεύκη; Μάθετε τα πάντα για τα συμπτώματα και τις θεραπείες

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τι είναι η λεύκη; Η λεύκη είναι μια χρόνια ασθένεια η οποία δίνει στο δέρμα μια αφύσικη απόχρωση. Σχηματίζει λευκές κηλίδες σε διάφορα μεγέθη, διάσπαρτες στο δέρμα. Συνήθως βρίσκονται στις πιο σκούρες περιοχές του σώματος ή στις περιοχές που εκτίθενται περισσότερο σε τριβή. Το πρόσωπο, οι μασχάλες, τα χείλη, τα γεννητικά όργανα και τα χέρια, είναι τα πιο επιρρεπή στη λεύκη.

Η ασθένεια επηρεάζει το 1 με 2 τοις εκατό του πληθυσμού. Γενικά, επιτίθεται σε άτομα μεταξύ 20 και 30 ετών ή άνω των 50. Όμως, μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και είναι πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.

Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική. Η εμφάνισή της δε μπορεί να προβλεφθεί, παρόλο που έχει την τάση να αναπτύσσεται. Παραδόξως, υπάρχουν λίγα “θύματα” της ασθένειας τα οποία υποφέρουν από αυθόρμητους αποχρωματισμούς. Στη σπάνια περίπτωση που συμβαίνει αυτό, εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά.

Τι είναι η λεύκη; Η προέλευσή της

Έως τώρα, η επιστήμη αγνοούσε τι είναι η λεύκη. Οι ειδικοί πίστευαν πως πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Επιπλέον, υπάρχει μια θετική σχέση με τη γενετική προδιάθεση. Ο ένας στους πέντε ασθενείς έχει κάποιον συγγενή με αυτή την πάθηση.

Η κοινά αποδεκτή θεωρία είναι ότι η απώλεια του χρώματος συμβαίνει εξαιτίας των μελανοκυττάρων τα οποία αναπτύσσουν διεργασίες αυτοκαταστροφής. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται μ’ αυτό, όπως τα εγκαύματα από τον ήλιο και το συναισθηματικό άγχος. Περισσότερα στοιχεία για τη λεύκη παραθέτουν σε μελέτη τους οι Richmond, J. M., & Harris, J. E.

Το επίπεδο του αποχρωματισμού, διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Κάποιες φορές συμβαίνει με ταχύ ρυθμό και έπειτα σταματά ξαφνικά και λόγω αυτού αγνοείται. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, υπάρχει μια κλινική εξέλιξη: οι ενεργές περίοδοι της ασθένειας εναλλάσσονται με περιόδους σταθερότητας.

Δείτε το άρθρο: Κρέμες για τις κηλίδες στο πρόσωπο. Μάθετε περισσότερα

Συμπτώματα της λεύκης

Τα κύρια σημάδια της λεύκης είναι οι λευκές κηλίδες στο δέρμαΕμφανίζονται κυρίως στις περιοχές οι οποίες είναι εκτεθειμένες στον ήλιο. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, εμφανίζονται επίσης στους βλεννογόνους και στις περιοχές τριβής.

Τι είναι η λεύκη; Μάθετε τα πάντα για τα συμπτώματα και τις θεραπείες, συμπτώματα

Ο αριθμός των σημείων αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι εντελώς απρόβλεπτο και διαφέρει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Φυσικά, μπορεί να παρατηρηθεί περισσότερο σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα μπορούν να δουν αυτές τις περιοχές όταν το δέρμα τους γίνεται κόκκινο ή έχουν κάποιο εξάνθημα.

Παρότι το τριχωτό της κεφαλής δε φαίνεται να επηρεάζεται από τη λεύκη, είναι συχνό φαινόμενο να γκριζάρουν πρόωρα τα μαλλιά. Με οποιονδήποτε ρυθμό, η ασθένεια έχει καταχωρηθεί ως καλοήθης καθώς δεν προκαλεί σοβαρή ζημιά στο σώμα. Τα κύρια προβλήματα είναι αισθητικά και ψυχολογικά.

Τύποι λεύκης

Υπάρχουν δύο είδη λεύκης: η μη τμηματική ή τύπου Α και η τμηματική ή τύπου Β. Η τύπου Α είναι η πιο συχνή και οφείλεται κυρίως σε γενετικούς παράγοντες. Υπάρχουν τέσσερις υποκατηγορίες, βάσει της κατανομής της διαδικασίας αποχρωματισμού.

Τι είναι η λεύκη; τύποι
 • Εστιακή. Οι κηλίδες είναι λίγες και βρίσκονται σε συγκεκριμένη περιοχή.
 • Βρίσκονται στα χέρια και γύρω από τα χείλη.
 • Εμφανίζεται αποχρωματισμός στα άκρα.
 • Γενικευμένη. Η κατανομή των κηλίδων είναι τυχαία και καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα του σώματος. Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή λεύκης.

Η λεύκη τύπου Β είναι πιο σπάνια. Γενικά, εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία, σε παιδιά και σε νέους ανθρώπους. Σχεδόν πάντα ξεκινά με την ταχεία ανάπτυξη των κηλίδων, αλλά έπειτα επιβραδύνεται μετά από έναν χρόνο συνήθως.

Διαβάστε το άρθρο: Σπιτική θεραπεία για να μειώσετε τις ραγάδες, τις ουλές και τις κηλίδες

Διάγνωση και πρόγνωση

Η συνηθισμένη διαδρομή είναι να διεξάγει κάποιος παθολόγος έναν σωματικό έλεγχο, όπως επίσης και να λάβει το ιατρικό ιστορικό ώστε να κάνει διάγνωση. Αυτό περιλαμβάνει μια λεπτομερή εξέταση των κηλίδων για να επιβεβαιωθεί ότι σχετίζονται με την ασθένεια. Ταυτόχρονα, ρωτά για το οικογενειακό ιστορικό και τη γενικότερη κατάσταση του ασθενούς.

Σε περίπτωση αμφιβολίας ή αν τα συμπτώματα υποδεικνύουν κάποια άλλη ασθένεια, ο γιατρός θα ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις όπως οι ακόλουθες:

 • Βιοψία δέρματος
 • Εξέταση με λάμπα UV
 • Αιματολογικές εξετάσεις
 • Οφθαλμολογικές εξετάσεις

Αυτή τη στιγμή, οι ερευνητές εξετάζουν τι είναι η λεύκη. Εστιάζουν βασικά σε τρεις περιοχές. Η πρώτη είναι να προσδιορίσουν την επίπτωση του άγχους και του τραύματος που προκαλεί η ασθένεια. Η δεύτερη είναι να καθοριστεί η επιρροή της γενετικής στη λεύκη. Τέλος, αναπτύσσουν πειράματα σε πειραματόζωα για τη δημιουργία νέων θεραπειών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Richmond, J. M., & Harris, J. E. (2017). Vitiligo. In Clinical and Basic Immunodermatology: Second Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-319-29785-9_28
 • Ezzedine, K., Whitton, M., & Pinart, M. (2016). Interventions for vitiligo. JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2016.12399
 • Gawkrodger, D. J., Ormerod, A. D., Shaw, L., Mauri-Sole, I., Whitton, M. E., Watts, M. J., … Young, K. (2011). Vitiligo: Guidelines for the Diagnosis and Management of Vitiligo. In British Association of Dermatologists’ Management Guidelines. https://doi.org/10.1002/9781444329865.ch1
 • Iannella, G., Greco, A., Didona, D., Didona, B., Granata, G., Manno, A., … Magliulo, G. (2016). Vitiligo: Pathogenesis, clinical variants and treatment approaches. Autoimmunity Reviews. https://doi.org/10.1016/j.autrev.2015.12.006

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.