Τι κρύβεται πίσω από τις λιγούρες για φαγητό;

Σήμερα θέλουμε να σας μιλήσουμε για ένα θέμα το οποίο δεν είναι αρκετά εύκολο.
Τι κρύβεται πίσω από τις λιγούρες για φαγητό;

Τελευταία ενημέρωση: 27 Φεβρουαρίου, 2019

Γιατί το κάνουμε αυτό; Τι κρύβεται πίσω από αυτές τις λιγούρες για φαγητό; Μήπως το φαγητό μάς προσφέρει την ευτυχία που δεν μπορούμε να βρούμε στην καθημερινή μας ζωή;

Διερευνήσαμε το θέμα για να βρούμε μερικές απαντήσεις.

Έχετε άγχος για να φάτε ή τρώτε επειδή έχετε άγχος;

λιγούρες για φαγητό

“Συνήθως, όταν είμαι ανήσυχη ή αγχωμένη τρώω περισσότερο”. Σίγουρα το έχετε ακούσει αυτό αρκετές φορές και πιθανότατα το έχετε αντιμετωπίσει και εσείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει ένας φαύλος κύκλος. Όταν είμαστε περισσότερο αγχωμένοι, τρώμε περισσότερο αλλά όταν παρατηρούμε ότι έχουμε πάρει κιλά και βλέπουμε ότι το σώμα μας έχει αλλάξει τότε αισθανόμαστε ακόμη χειρότερα.

Αυτό είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα που πολλές φορές μας κάνει να αναρωτιόμαστε: “Τώρα πραγματικά πεινάω; Θα το φάω αυτό επειδή το σώμα μου το χρειάζεται ή απλά και μόνο επειδή με κάνει χαρούμενη ή απλά και μόνο για να καλύψω ένα κενό που δεν μπορώ να εξηγήσω;”

Λοιπόν, αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι οι ερωτήσεις που κάνουμε στον εαυτό μας είναι κάτι θετικό, είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι θέλουμε να ανακαλύψουμε πού οφείλεται αυτή η συμπεριφορά μας. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι δεν αναρωτιούνται καν και απλώς συνεχίζουν να τρώνε υπερβολικές ποσότητες.

Ας δούμε λοιπόν ποιοι παράγοντες κρύβονται πίσω από τις λιγούρες για φαγητό:

 • Μπορεί να ειπωθεί ότι πίσω από κάθε λιγούρα για φαγητό πάντα υπάρχει ένας συναισθηματικός παράγοντας, όπου το φαγητό μετατρέπεται σε ένα μέσο άμεσης ικανοποίησης· για τη στιγμιαία απόλαυση κάποιου γλυκού, η λιγούρα για κάτι αλμυρό, κάτι νόστιμο και πλούσιο σε λιπαρά που θα μας γεμίσει και θα μας ευχαριστήσει για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τα γλυκά συμβάλλουν στην παραγωγή ενδορφινών που μας προσφέρουν μια μικρή ευχαρίστηση η οποία μερικές φορές κρύβει αυτά τα συναισθηματικά προβλήματα.
 • Μερικές φορές τα προβλήματα στη σχέση έχουν απόλυτη επίδραση σε αυτές τις διαδικασίες που αναφέραμε, όπως οι λιγούρες για φαγητό που μας κάνουν να παίρνουμε κιλά. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα θέλαμε να πούμε στο σύντροφό μας αλλά δεν τολμάμε, σίγουρα είμαστε δυστυχισμένοι αλλά δεν ξέρουμε πώς μπορούμε να το επιλύσουμε αυτό… Και αντί να το αντιμετωπίσουμε, ορισμένες φορές, βρίσκουμε παρηγοριά στο φαγητό.
 • Οφείλεται επίσης και στο γεγονός ότι δεν αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας, κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και δεν μας αρέσει αυτό που βλέπουμε. Αυτό δημιουργεί άγχος, δυσαρέσκεια και σχεδόν χωρίς να το καταλάβουμε αρχίζουμε να τσιμπάμε. Επειδή αυτό το σακουλάκι με τα πατατάκια μάς βοηθά να μην σκεφτόμαστε, επειδή αυτή η καραμέλα στην τσέπη μάς χρειάζεται ανά διαστήματα ή  μερικές φορές όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ, ξυπνάμε και τρώμε κάτι από το ψυγείο.
 • Υπάρχουν επίσης μερικές μέρες που γυρίζουμε στο σπίτι με στρες, γεμάτοι άγχος και ανησυχίες. Κάνουμε ένα μπάνιο και στη συνέχεια δεχόμαστε επίθεση από ένα άδειο στομάχι το οποίο δεν ηρεμεί μόνο με ένα κομμάτι πίτα, σάντουιτς, σνακ… Το άγχος μερικές φορές μπαίνει στη ζωή μας χωρίς να το καταλάβουμε και το φαγητό μετατρέπεται σε έναν τρόπο χαλάρωσης. Τόσο εύκολα. Όταν προσφέρουμε κάτι στο στομάχι μας παρατηρούμε ότι αποκτούμε ένα είδος ικανοποίησης και ηρεμίας.

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε αυτές τις λιγούρες για φαγητό;

λιγούρες για φαγητό
 1. Αρχικά, είναι λογικό ότι πρέπει να ανακαλύψουμε την αιτία αυτού του άγχους ή της λιγούρας. Οφείλεται στη δουλειά; Μήπως έχετε προβλήματα με τη σχέση σας στο σπίτι; Υπάρχει κάτι στον εαυτό σας που δεν σας αρέσει; Ίσως ήρθε η στιγμή να πάρετε τα ηνία στα χέρια σας, να δείξετε θάρρος και να πάρετε τα ρίσκα που χρειάζεται για να είστε ευτυχισμένοι και να αισθανθείτε πιο όμορφα με τον εαυτό σας. Αξίζει να προσπαθήσετε.
 2. Μάθετε να ακούτε το σώμα σας. Αισθάνεστε πραγματικά πεινασμένοι; Πάντα να ρωτάτε τον εαυτό σας πριν πάρετε κάτι να τσιμπήσατε μεταξύ των γευμάτων γιατί στην πραγματικότητα αυτό που αποζητά το σώμα σας δεν είναι το φαγητό. Αυτό που θέλει είναι να επιλύσετε τα προβλήματα και τις ανησυχίες σας και να σταματήσετε να τσιμπάτε ό,τι βρίσκεται μπροστά σας· γλυκά και σνακ. Το αίσθημα πείνας δεν είναι αληθινό.
 3. Αναπνεύστε. Κάθε φορά που αισθάνεστε άδειο το στομάχι σας και ότι πεινάτε, κάντε μερικές ασκήσεις χαλάρωσης. Αναπνεύστε αργά, τοποθετήστε το χέρι σας πάνω στο στομάχι σας και εκπνεύστε. Κάντε το αυτό 5 φορές συνεχόμενα και προσπαθήστε να χαλαρώσετε.
 1. Να τρώτε πράγματα τα οποία όντως θα καλύψουν το αίσθημα της πείνας. Υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι ιδανικές για την αποβολή του άγχους και της λιγούρας για φαγητό και θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμες και υγιεινές για το σώμα σας. Έχουμε επιλέξει μερικές από αυτές παρακάτω:
 • Βρώμη
 • Μήλα
 • Σπαράγγια
 • Στήθος γαλοπούλας
 • Γιαούρτι χωρίς ζάχαρη
 • Σπανάκι
 • Έγχυμα ραδικιού
 • Έγχυμα από πασιφλόρα
 • Αμύγδαλα

5. Πηγαίνετε για περπάτημα. Λίγα πράγματα μπορούν να είναι τόσο θεραπευτικά όπως ένας μεγάλος περίπατος έξω. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε τα προβλήματά σας από άλλη οπτική γωνία, να περιορίσετε το άγχος, να προωθήσετε τη λειτουργία της καρδιάς σας και να απελευθερώσετε το πνεύμα σας. Μετά από αυτό τον περίπατο, θα αρχίσετε να βλέπετε τα πράγματα με άλλη διάθεση. Αξίζει την προσπάθεια. Εσείς έχετε λιγούρες για φαγητό ;

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.