Μήπως υποφέρετε από έλλειψη βιταμίνης Β12;

4 Ιουλίου 2019
H βιταμίνη Β12 επιτελεί έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, γι' αυτόν το λόγο δεν πρέπει να αγνοούμε τα προειδοποιητικά σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας όταν πάσχουμε από την έλλειψή της.

Μήπως υποφέρετε από έλλειψη βιταμίνης Β12 ; Η βιταμίνη Β12 είναι μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες του σώματος. Τα κατάλληλα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στο σώμα βοηθούν στη διατήρηση ενός καλού μεταβολισμού, καθώς και στη βελτίωση της κυτταρικής λειτουργίας αλλά και της διάθεσης. Εάν έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12 για περισσότερο από πέντε χρόνια, οι συνέπειες μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο ρόλος που διαδραματίζει αυτή η βιταμίνη είναι τόσο θεμελιώδης για ορισμένες διαδικασίες στο σώμα που ορισμένοι την αποκαλούν και «βιταμίνη ενέργειας». Συνήθως λαμβάνουμε βιταμίνη Β12 μέσω των τροφών. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί να πάρετε μια επιπλέον δόση τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για να τη διατηρήσετε σε βέλτιστο επίπεδο. Η βιταμίνη είναι σημαντική επειδή:

 • Είναι απαραίτητη για την παραγωγή DNA,
 • Βοηθά να διατηρούνται υγιή τα νευρικά κύτταρα, τα αιμοφόρα αγγεία και όλο το γενετικό υλικό στο σώμα.

Η βιταμίνη Β12 δεν φεύγει από το σώμα μας μέσω της ούρησης. Στην πραγματικότητα, το συκώτι, τα νεφρά και άλλα όργανα είναι οι «αποθήκες» της. Στη συνέχεια, το σώμα μας τη χρησιμοποιεί από εκεί.

Τα συμπτώματα από την έλλειψη βιταμίνης Β12 στον οργανισμό μας

έλλειψη βιταμίνης Β12
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 προξενεί πολλά διαφορετικά συμπτώματα, οπότε είναι πιθανό ότι δεν είμαστε σε θέση να τα αναγνωρίζουμε όλα.

Υπάρχουν μελέτες που συνδέουν την έλλειψη βιταμίνης Β12 με την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer. Εκτός από αυτό, μπορεί να προκύψουν προβλήματα μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης, σύγχυση και μόνιμη άνοια.

Ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες της εκδήλωσης εκφυλιστικών νόσων είναι η μείωση της εγκεφαλικής μάζας. Τα καλά νέα είναι ότι αν ρυθμίσετε την κατανάλωση βιταμίνης Β12, μπορείτε να αντιστρέψετε τα αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν δεν είναι πολύ προχωρημένα.

Το 80% των περιπτώσεων που έχουν διαγνώσει με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 έχει τρία κοινά σημεία:

 • Προχωρημένη ηλικία
 • Κατανάλωση περισσότερων από 6 φλιτζανιών καφέ καθημερινά
 • Χορτοφαγία

Μάθετε πότε ο καφές κάνει καλό στον οργανισμό σας.

Μούδιασμα και κόπωση και έλλειψη βιταμίνης Β12

Ένα άλλο σύμπτωμα που μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι η αίσθηση «μυρμηγκιάσματος» στα χέρια και στα πόδια ως συνέπεια της κακής κυκλοφορίας του αίματος.

Μπορεί, φυσικά, το συγκεκριμένο σύμπτωμα να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες. Αξίζει, ωστόσο, να ελέγχετε πάντα αν έχετε επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Β12.

Μερικές φορές, μπορεί να εμφανίζουμε καθημερινά σημάδια κόπωσης, απογοήτευσης, απάθειας, να νιώθουμε πως δεν έχουμε κανένα κίνητρο ή να παρουσιάζουμε εναλλαγές στη διάθεσή μας. Η κατάθλιψη είναι μια αιτία που δικαιολογεί όλα αυτά τα συμπτώματα, αλλά δεν είναι η μόνη πιθανή πάθηση.

έλλειψη βιταμίνης Β12

Αν και δεν είναι κακή ιδέα να εξετάσετε την πιθανότητα να συμβουλευτείτε κάποιον ψυχολόγο, προσπαθήστε να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης Β12. Μπορεί να αποτελεί την άμεση λύση σε όσα σας ταλαιπωρούν.

Προβλήματα με το πεπτικό σύστημα και έλλειψη βιταμίνης Β12

Περιστασιακά, τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα ή διάρροια, ανάλογα με τη γενική εικόνα που παρουσιάζει η υγεία κάθε ατόμου.

Η εμφάνιση ζάλης που μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία ενδέχεται επίσης να είναι ενδεικτική αυτού του προβλήματος. Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή εάν μια περιστασιακή ζάλη διαρκεί κάμποσο χρονικό διάστημα.

Αν και η αναιμία μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεπάρκεια σιδήρου, μπορεί να επιδεινωθεί εάν συνυπάρχει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, γεγονός που προκαλεί αναιμία και άλλα προβλήματα αίματος.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την έλλειψη όρεξης, τη διάρροια ή σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων.

Αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα διαβάστε για μερικά εκπληκτικά πρωινά.

Μειωμένη όρεξη και μειωμένα αντανακλαστικά

Μεταξύ άλλων λιγότερο εμφανών συμπτωμάτων, όπως πιθανές αλλαγές στο χρώμα του δέρματος (πρώτα χλωμό, έπειτα κίτρινο), συγκαταλέγονται τα μειωμένα και χαμηλά αντανακλαστικά. Αυτό προέρχεται από κατάπτωση της δραστηριότητας του νευρικού συστήματος.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι επίσης πιθανό να καταστείλει την όρεξή σας. Επομένως, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί, επειδή δεν περιλαμβάνει μονάχα προβλήματα με την κατανάλωση τροφής αλλά και με τη γενικότερη θρέψη του οργανισμού και των συστημάτων του. Να έχετε στο μυαλό πως αν σταματήσετε να τρώτε, μπορεί να αναπτυχθούν δυσλειτουργίες σχετικές με την αναιμία.

Νευρικότητα

Ήσασταν πάντα ένα αρκετά χαλαρό άτομο, αλλά ξαφνικά νιώθετε μια συνεχή και ανεξέλεγκτη νευρικότητα; Ενδέχεται να αποτελεί πιθανή συνέπεια της έλλειψης βιταμίνης Β12.

Επίσης, οι άνθρωποι που επηρεάζονται από αυτό μπορούν να αποπροσανατολιστούν εύκολα και να χάσουν τη συνείδηση και την αίσθηση του χώρου.  Τα συμπτώματα εμφανίζονται ήπια στην αρχή, αλλά μπορούν να γίνουν όλο και πιο συχνά.

Πόνος στο στήθος

Ένα πολύ εμφανές σύμπτωμα είναι ο θωρακικός πόνος. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 προκαλεί ανεπάρκειες στους μυς που περιβάλλουν το στέρνο.

Αυτό προκαλεί στερνοχονδρίτιδα που συνεπάγεται έντονο πόνο εξαιτίας της κακουχίας των αρθρώσεων στέρνου-πλευρών.

Άλλα πιθανά συμπτώματα

Εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί επίσης:

 • Να κρυώνετε και να έχετε συνεχή ρίγη, εκτός αν πραγματικά έχει αλλάξει η θερμοκρασία. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να συνοδεύεται από μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια.
 • Να υποφέρετε από επεισόδια διάρροιας. Μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται σταδιακά. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συνοδεύονται από απίστευτα επώδυνες κινήσεις του εντέρου.
 • Να παρουσιάζονται προβλήματα γονιμότητας. Καθώς η βιταμίνη Β12 σχετίζεται άμεσα με τις γενετικές πληροφορίες, η ανεπάρκειά της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτόματων αποβολών, μειωμένου αριθμού σπερματοζωαρίων και προβλημάτων με τη γυναικεία αναπαραγωγική διαδικασία.
 • Να νιώσετε πόνο στο στόμα σας. Δεν πρέπει να αγνοήσετε την παρουσία μόνιμων λοιμώξεων ή τακτικής αιμορραγίας λόγω της συσσώρευσης βακτηρίων. Θυμηθείτε ότι αν δεν είστε προσεκτικοί, μπορείτε να χάσετε τα δόντια σας.

Φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

 • Αντισυλληπτικά
 • Φαρμακευτική αγωγή για τον καρκίνο
 • Φάρμακα για την ουρική αρθρίτιδα, τη νόσο του Parkinson και τη φυματίωση
 • Φάρμακα για την επιληψία
 • Συμπληρώματα καλίου
 • Αντι-υπερτασικά φάρμακα
 • Θεραπείες για τη μείωση της χοληστερόλης
 • Θεραπείες για ψυχωσικές παθήσεις

Η σημασία ελέγχου των επιπέδων της βιταμίνης Β12

έλλειψη βιταμίνης Β12
Γνωρίζοντας ότι ορισμένα φάρμακα προκαλούν την ανεπάρκεια, είναι πολύ πιθανό ο φόβος να σας κάνει να θέλετε να τα σταματήσετε.

Αντ’ αυτού, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε την πιθανότητα προβλήματος από τη λήψη τους. Παράλληλα, αυξήστε την κατανάλωση:

 • Συκωτιού και βοδινού κρέατος
 • Οστρακοειδών
 • Πουλερικών
 • Αβγών
 • Δημητριακών

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 στην έρευνα του Δρ. Robert Oh εδώ.

 • Oh, R. C., & Brown, D. L. (2003). Vitamin B12 deficiency. American Family Physician.
 • O’Leary, F., & Samman, S. (2010). Vitamin B12 in health and disease. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu2030299
 • Pawlak, R., Parrott, S. J., Raj, S., Cullum-Dugan, D., & Lucus, D. (2013). How prevalent is vitamin B12 deficiency among vegetarians? Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/nure.12001
 • Malouf, R., & Evans, J. G. (2008). Folic acid with or without vitamin B12 for the prevention and treatment of healthy elderly and demented people. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004514.pub2