Τι να κάνετε εάν έχετε κυρίαρχο σύντροφο

Ένας σύντροφος είναι κυρίαρχος όταν δεν καταλαβαίνει ότι η ζωή της συντρόφου του έχει την ίδια αξία με τη δικιά του. Επομένως, βλέπει την κοπέλα του ως ένα υποτακτικό άτομο το οποίο πρέπει να διατηρήσει.
Τι να κάνετε εάν έχετε κυρίαρχο σύντροφο
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Όταν έχετε κυρίαρχο σύντροφο, η ουσία της γυναίκας που είναι μαζί του αρχίζει να μεταμορφώνεται. Αν συνεχίσει να μένει δίπλα του, είναι αυτή που πρέπει να αφήσει όλα όσα είναι σημαντικά στη ζωή της για να διατηρήσει μια σταθερή σχέση. Οποιαδήποτε ενέργεια που δεν σέβεται τους κανόνες του άντρα καταλήγει σε σοβαρή συζήτηση που μπορεί να βλάψει την συναισθηματική της ευεξία.

Αν νομίζετε ότι τα πιστεύω που έχουν οι άντρες θα αλλάξουν για την αγάπη, τότε ζείτε σε ένα όνειρο. Μπορούν να μεταμφιέσουν την πιο σκοτεινή τους πλευρά για λίγο αλλά κάποια στιγμή θα εμφανιστεί και πάλι. Και αν φτάσουν μέχρι το γάμο, αυτές οι αντιλήψεις μετατρέπονται σε κανόνες σπιτιού.

Αν θέλετε να έχετε χαρούμενη και ελεύθερη ζωή, πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε αυτές τις νοοτροπίες.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στα σημάδια που έχει η νοοτροπία ενός κυρίαρχου συντρόφου.

Σημάδια ότι έχετε κυρίαρχο σύντροφο

1. “Ο φίλος σας θέλει κάτι παραπάνω”

Από την αρχή, αρχίζουν να σπέρνουν τους σπόρους της αμφισβήτησης για να απομακρύνουν την κοπέλα τους από τους άντρες φίλους της. Ένα τηλεφώνημα, ένα μήνυμα ή απλά ένα σχόλιο είναι αρκετά για αυτούς για να θεωρήσουν ότι υπάρχει κάτι το ερωτικό από πίσω. Θυμώνουν και κάνουν σκηνή.

Η σκέψη τους βασίζεται στο λανθασμένο μύθο ότι τα κορίτσια που έχουν σύντροφο δε μπορούν να έχουν άλλες σχέσεις με το αντίθετο φύλο. Για τον κυρίαρχο σύντροφο, αυτό απειλεί τη θέση του.

κυρίαρχο σύντροφο-ζήλια

2. Η μητέρα του είναι το καλύτερο παράδειγμα γυναίκας

Ο κυρίαρχος σύντροφος συχνά βάζει τη μητέρα του στη θέση της ιδανικής γυναίκας.

Αυτή γνωρίζει πώς να συμπεριφέρεται στην κοινωνία και να φροντίζει τον σύντροφό της. Αν πρόκειται για μαγειρική, πρέπει να τη ρωτήσετε για να μάθετε τις συνταγές (αν και πιθανόν να μην έχετε το ίδιο αποτέλεσμα με αυτήν). Αν τα ρούχα είναι λερωμένα, αυτή ξέρει όλα τα κόλπα για το καλύτερο πλύσιμο, καθώς έχει αφιερώσει τη ζωή της στο να φροντίζει τα παιδιά της.

Από την άλλη πλευρά, αν η γνώμη προέρχεται από την πεθερά (τη μητέρα της κοπέλας τους), τα πράγματα αλλάζουν δραματικά. Θεωρούν ότι επεμβαίνουν στη ζωή τους και δεν επιτρέπουν στην κόρη τους να έχει έναν ευτυχισμένο γάμο.

3. Να εργαστείτε; Αυτά είναι ανοησίες!

Για τον κυρίαρχο σύντροφο, η ιδέα ότι οι γυναίκες έχουν καλές δουλειές εκτός σπιτιού αποτελεί τρέλα. Για την ακρίβεια, απλά ξεχάστε το…

Σύμφωνα με την σεξιστική τους αντίληψη, οι γυναίκες έχουν όλη τη δουλειά τους στο σπίτι, η οποία αυξάνεται όταν έρχονται και τα παιδιά. Για τον κυρίαρχο σύντροφο, οι γυναίκες που αποφασίζουν να εργαστούν αγνοούν τις ευθύνες που έχει το σπίτι.

4. Τα αισθησιακά ρούχα είναι μόνο για ιδιωτική χρήση για τον κυρίαρχο σύντροφο

Σε όλες τις γυναίκες αρέσει να δείχνουν και να αισθάνονται όμορφες.

Ωστόσο, αν ο σύντροφός τους είναι κυρίαρχος, συχνά αναγκάζονται να έχουν δύο διαφορετικά στυλ στην ντουλάπα τους.

  • Από τη μια, θα έχουν αισθησιακά και σέξι ρούχα για να ικανοποιούν τις φαντασιώσεις του συντρόφου τους.
  • Αλλά αν πρέπει να βγουν έξω μαζί για να πάνε σε κάποια εκδήλωση, υπάρχουν όμορφες κλειστές μπλούζες και “αξιοπρεπή” ρούχα.

Στα σεξιστικά μυαλά αυτών των αντρών, το χαμηλό ντεκολτέ ή οι κοντές φούστες χρησιμοποιούνται μόνο από τις γυναίκες που θέλουν να βγουν έξω και να προκαλέσουν τους άλλους.

ρούχα και η σημασία τους

5. “Υπάρχουν μερικές φιλίες που είναι καλύτερα να μην τις έχετε”

Οι παιδικές φίλες που ήταν πάντα δίπλα στην κοπέλα του αποτελούν κίνδυνο για αυτούς τους συντρόφους.

Αν είναι ελεύθερες ή έχουν περιστασιακές σχέσεις, για παράδειγμα, αποτελούν κακή επιρροή. Το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι ότι θέλουν να οδηγήσουν και την κοπέλα τους στο λάθος δρόμο.

Επομένως, συχνά προσπαθούν να ενθαρρύνουν τις κοπέλες τους να διακόψουν τις σχέσεις τους με αυτές τις φίλες.

6. “Τα κοινωνικά δίκτυα δημιουργούν προβλήματα στα ζευγάρια”

Συχνά, οι κυρίαρχοι άντρες πείθουν τις κοπέλες τους να κλείσουν όλα τα προφίλ που έχουν στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης. Η αιτιολογία τους είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταστρέφουν τα ζευγάρια, και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει.

Οι κυρίαρχοι άντρες μπορεί  να χρησιμοποιήσουν διάφορους λόγους για να πείσουν τις κοπέλες τους ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επιβλαβή. Ωστόσο, είναι ακόμη ένα μέσο για να τις ελέγξουν.

Όταν έχετε έναν κυρίαρχο σύντροφο, παρουσιάζει λόγους που οδηγούν την κοπέλα του στον απόλυτο αποκλεισμό της.

μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχέσεις

Συμβουλές για γυναίκες που έχουν κυρίαρχο σύντροφο

Αν καταφέρετε να αναγνωρίσετε μερικά από αυτά τα σημάδια στον σύντροφό σας, είναι καιρός να τερματίσετε την σχέση σας και να φύγετε. Όταν ο φίλος σας είναι κυρίαρχος, το μέλλον της σχέσης σας είναι λυπητερό. Μία από τις πιθανές συνέπειες είναι η γυναίκα να πέσει σε κατάθλιψη.

Ο κυρίαρχος άντρας προσπαθεί και ελέγχει κάθε πλευρά της ζωής της κοπέλας του, και αυτό δεν είναι υγιές για κανέναν.

Όταν ο σύντροφός σας είναι κυρίαρχος, εμφανίζεται η ψυχολογική βία στη σχέση και γίνεται συνήθεια. Στις χειρότερες περιπτώσεις, με το πέρασμα του χρόνου γίνεται σωματική επίθεση.

Πριν συμβεί αυτό, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού όσο πιο γρήγορα μπορείτε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Serra, J. C., & Madurga, A. C. (2015). El repertorio del amor romántico y las condiciones de posibilidad para la violencia machista. Universitas psychologica, 14(5), 1681-1694.
  • Talego Vázquez, F., Florido del Corral, D., & Cantó, S. I. (2012). Reconsiderando la violencia machista. Patriarcado, relaciones de pareja y sadismo. Revista Andaluza de Antropología, 3, 2174-6796.
  • Navarrete, A. I. A. L. El machismo mata, el feminismo no. Revista Paquidermo, 15.
  • Ignatieff, M. (2000). Human Rights as Politics, Human Rights as Idolatry. The Tanner Lectures on Human Values, Delivered at Princeton University.
  • Ruiz Portillo, A. F. (1996). Machismo y Feminismo, fenómenos ideológicos en la Sociedad guatemalteca actual. Escuela de Trabajo Social. USAC. Guatemala.
  • Estadística de Violencia Doméstica y Violencia de Género (EVDVG) Año 2019. (2020). Retrieved 7 February 2021, from https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:8cCINo4oFgEJ:https://www.ine.es/prensa/evdvg_2019.pdf+&cd=7&hl=es&ct=clnk&gl=es&client=firefox-b-d

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.