Το χάπι της επόμενης μέρας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έχετε ακούσει ποτέ για το χάπι της επόμενης μέρας; Μάθετε τα πάντα γι' αυτό, τους μύθους και τις αλήθειες που το περιβάλλουν σε αυτό το άρθρο.
Το χάπι της επόμενης μέρας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το χάπι της επόμενης μέρας έχει γίνει πιο δημοφιλές με τον καιρό, παρότι δεν γνωρίζουν όλοι τις λεπτομέρειες γι’ αυτό.

Κάθε πρωί ή απόγευμα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, μια γυναίκα παίρνει αυτό το χάπι. Σκοπός του είναι η αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης εξαιτίας κάποιου λάθους που την έβαλε σε κίνδυνο.

Όλη η πίστη χιλιάδων εφήβων και ενηλίκων βρίσκεται στα “χέρια” του χαπιού της επόμενης μέρας. Είναι μια μέθοδος αντισύλληψης η οποία χαρακτηρίζεται απ’ όσους την έχουν χρησιμοποιήσει ως “σωτήρας.” Είναι σίγουρο ότι μετά τη χρήση του πολλές γυναίκες ξαναβρίσκουν το χρώμα στο πρόσωπό τους. Πλέον είναι γαλήνιες και μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι πληροφορίες που γνωρίζουν οι γυναίκες είναι πως απλά αποτρέπει τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Γενικά, αυτό είναι το μόνο που γνωρίζουν για τις λειτουργίες του. Ορισμένες φορές, χρησιμοποιούν αυτό το χάπι ώστε να μην είναι υπεύθυνες για τις πράξεις τους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής συνεύρεσης. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε όλες τις λειτουργίες που έχει το χάπι της επόμενης μέρα ώστε να σιγουρευτείτε πως το χρησιμοποιείτε σωστά.

Τα κλειδιά για το χάπι της επόμενης μέρας

Χάπι της επόμενης μέρας - Άνδρας κοιτά γυναίκα
  • Πρόκειται για μια μέθοδο αντισύλληψης σε έκτακτες περιπτώσεις. Έτσι, θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο σε περιπτώσεις που έχετε κάποια άτυχη στιγμή. Αν ξεχάσατε να πάρετε το αντισυλληπτικό σας ή έσπασε το προφυλακτικό, τότε είναι η ώρα να το χρησιμοποιήσετε.
  • Δεν αποτελεί μόνιμη λύση. Αυτό δεν παίρνει τη θέση άλλων αντισυλληπτικών μεθόδων, αλλά κανονικά χρησιμοποιείτε μόνο για ένα μοναδικό γεγονός. Η συχνή του χρήση μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας στις γυναίκες.
  • Η αποτελεσματικότητά του μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αν το πάρετε μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που κάνατε σεξ, η αποτελεσματικότητά του είναι 95%. Πέφτει στο 60% μετά από 72 ώρες.
  • Δεν αποτρέπει σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Η μόνη του λειτουργία είναι η αποτροπή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
  • Να το παίρνετε μετά το σεξ. Χρησιμοποιείται μόνο μετά το σεξ εφόσον έχετε συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος εγκυμοσύνης. Δεν έχει αποτέλεσμα αν το πάρετε πριν τη σεξουαλική πράξη.
  • Συνεχίστε τη χρήση της συνηθισμένης σας μεθόδου αντισύλληψης. Για το υπόλοιπο του μήνα μετά την επόμενη περίοδό σας, θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη συνηθισμένης σας μέθοδο αντισύλληψης. Αυτό το χάπι δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε τη χρήση άλλων αντισυλληπτικών.

Χάπι της επόμενης μέρας: Η χρήση του

Θα προμηθευτείτε ένα μπουκαλάκι με ένα ή δύο χάπια για να πάρετε κάθε 12 ώρες. Αυτό που κάνει είναι να αναστέλλει τη γονιμοποίηση. Αν η γυναίκα βρίσκεται στον πρώτο κύκλο της περιόδου της, τότε αναστέλλει την ωορρηξία. Αν έχει ήδη απελευθερωθεί κάποιο ωάριο, λειτουργεί ως εμπόδιο ώστε να μη διαβάσει τη μήτρα και να μη συνδυαστεί με το σπέρμα.

Έχει αμβλωτική δράση;

Χάπι της επόμενης μέρας - Γυναίκα παίρνει χάπι μετά από σεξουαλική πράξη

Σε περίπτωση προηγούμενης, υπάρχουσας εγκυμοσύνης, το χάπι της επόμενης μέρας δε θα προκαλέσει άμβλωση. Είναι εσφαλμένο και λάθος το ότι κάποιοι άνθρωποι λένε πως πρόκειται για αμβλωτική ουσία. Ομοίως, αν υπάρξει γονιμοποίηση μετά τη λήψη του χαπιού, το έμβρυο δε θα επηρεαστεί. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι εμφάνισης προβλημάτων ή άλλα αναπτυξιακά ελαττώματα για το μωρό. Αυτό είναι ακόμη μια λανθασμένη αντίληψη που κυκλοφορεί για το χάπι της επόμενης ημέρας.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Πώς ανιχνεύεται ο καρκίνος των ωοθηκών;

Παρενέργειες του χαπιού της επόμενης μέρας

Χάπι της επόμενης μέρας - Γυναίκα έχει ναυτία

Οι παρενέργειες του χαπιού της επόμενης μέρας είναι πολύ ελαφρύτερες από αυτές προηγούμενων έκτακτων αντισυλληπτικών μεθόδων. Όπως και οι υπόλοιπες, μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετόΑν τα συμπτώματα συνεχίζουν σε μεγάλη έκταση μέσα σε λίγες ώρες από τη λήψη του, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αμέσως. Ίσως χρειαστείτε μια νέα δόση για να βεβαιωθείτε πως έχει αποτραπεί η εγκυμοσύνη.

Από την άλλη πλευρά, δε συνιστάται για γυναίκες με σοβαρές ασθένειες του ήπατος. Επίσης, δεν προτείνεται για όσες υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις ή είχαν κάποιου είδους καρκίνο καθώς το χάπι θα αλλοιώσει τις ορμόνες τους. Υπάρχουν ελάχιστες μονάχα περιπτώσεις όπου δε συνιστάται να παίρνετε το χάπι της επόμενης μέρας ως έκτακτη μέθοδο αντισύλληψης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εγκρίνει και προωθεί αυτή τη μέθοδο αντισύλληψης. Μπορείτε να το βρείτε σε νοσοκομεία ή φαρμακεία χωρίς συνταγή ή χωρίς να δείτε τον γιατρό σας. Να θυμάστε ότι η συχνή χρήση αυτού του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά.

Όλες οι γυναίκες μπορεί να το χρειαστούν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης, η κατά λάθος παράλειψη αντισυλληπτικού, και η μη χρήση σωστής προστασίας, όλα τους μπορούν να οδηγήσουν στην ανάγκη χρήσης του χαπιού της επόμενης μέρας. Να θυμάστε ότι αφότου το πάρετε, είναι απαραίτητο να συνεχίσετε να παίρνετε το συνηθισμένο αντισυλληπτικό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.