Πρόληψη επαναλαμβανόμενου τραυματισμού λόγω πίεσης

Οι περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων τραυματισμών λόγω πίεσης αυξάνονται. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της χρήσης τεχνολογικών συσκευών και στην έλλειψη πρόληψης. Μάθετε πώς μπορείτε να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε αυτήν την κοινή κατηγορία τραυματισμού σε αυτό το άρθρο.
Πρόληψη επαναλαμβανόμενου τραυματισμού λόγω πίεσης

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ένας επαναλαμβανόμενος τραυματισμός από πίεση επηρεάζει συχνά κάποιο οστό, μυ, τένοντα ή συνδέσμους λόγω της συνεχούς άσκησης δύναμης στην ίδια περιοχή του σώματος χωρίς να αφήνει χρόνο για ανάρρωση. Τι μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη του επαναλαμβανόμενου τραυματισμού λόγω πίεσης;

Επίσης γνωστό ως RSI, αυτός ο τύπος προβλήματος έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια. Επηρεάζει κυρίως τους ενήλικες αν και όλο και περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν αυτό το είδος προβλήματος.

Οι σύγχρονες τεχνολογικές συσκευές έχουν αυξήσει τη συχνότητα των επαναλαμβανόμενων τραυματισμών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι και επομένως πολλοί τρόποι αντιμετώπισης. Επιπλέον, το ψυχολογικό στρες και η μονοτονία αυξάνουν τη σοβαρότητα αυτών των συμπτωμάτων.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου του επαναλαμβανόμενου τραυματισμού λόγω πίεσης

Ένα άτομο που κρατά το πόδι του.
Τα γόνατα μπορεί να τραυματιστούν λόγω προπόνησης.

Η κύρια αιτία τραυματισμού λόγω πίεσης είναι να κάνετε τις ίδιες κινήσεις ξανά και ξανά, είτε συνεχώς είτε έντονα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση της ίδιας στάσης, ειδικά μιας λάθος στάσης του σώματος.

Ο κίνδυνος RSI αυξάνεται σε εκείνους με κακή φυσική κατάσταση που κάνουν καθιστική ζωή. Επίσης, η συχνή άρση βαρών μπορεί επίσης να το προκαλέσει.

Οι πιο επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς είναι εκείνοι που εκτελούν μηχανικό τύπο δραστηριότητας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μουσικοί, οδηγοί, μάγειρες, καθαριστές, οδοντίατροι, δακτυλογράφοι και όσοι χρησιμοποιούν τακτικά δονητικά εργαλεία, μεταξύ άλλων.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος του επαναλαμβανόμενου τραυματισμού

Υπάρχουν περισσότεροι από 1700 τύποι επαναλαμβανόμενων τραυματισμών λόγω πίεσης και επηρεάζουν συνήθως τους βιομηχανικούς εργαζόμενους, τους εργαζόμενους στο γραφείο και οποιονδήποτε χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές κ.λπ. για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Επί του παρόντος, οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί αυτού του τύπου είναι:

 • Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εκδηλώνεται ως μούδιασμα στο χέρι. Αυτό οφείλεται στο τσίμπημα ενός νεύρου στον καρπό και συχνά προκαλεί μυρμήγκιασμα.
 • Η θυλακίτιδα είναι η φλεγμονή του θυλάκου, ενός σάκου γεμάτου υγρού στο γόνατο, στον ώμο, στον αγκώνα και στις αρθρώσεις του ισχίου.
 • Η τενοντίτιδα περιστροφικής μανσέτας είναι μια φλεγμονή των τενόντων που συνδέουν τα οστά και τους μυς στον ώμο.
 • Ο αγκώνας του τένις είναι ένας ερεθισμός του ιστού που συνδέει τον αγκώνα με τον μυ του αντιβραχίου.
 • Η νόσος του Raynaud προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων των άκρων σε κρύες ή αγχωτικές καταστάσεις. Οφείλεται στη χρήση δονητικών εργαλείων.
 • Το σύνδρομο διασταύρωσης είναι η φλεγμονή των μυών του αντιβραχίου, που προκαλείται από επαναλαμβανόμενη κάμψη και έκταση του καρπού.
 • Η στεινωτική τενοσινοβίτιδα ή το δάχτυλο σκανδάλης συμβαίνει όταν ένα δάχτυλο κολλάει όταν λυγίζει και όταν ισιώνει παράγει έναν ήχο σκασίματος. Είναι το αποτέλεσμα μιας ισχυρής και επαναλαμβανόμενης λαβής.
 • Άλλοι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί λόγω πίεσης περιλαμβάνουν κράμπες συγγραφέα, διάφορες μορφές τενοντίτιδας και τενοντίωσης, σύνδρομο κολοβιαίου σωλήνα, τενοσυνίτιδα του De Quervain, σύνδρομο θωρακικής εξόδου κ.λπ.

Συμπτώματα

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων στον επαναλαμβανόμενο τραυματισμό, αλλά ο πόνος είναι ο πιο κοινός. Κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό και συνήθως αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, είναι συνήθως εντοπισμένος και οξύς.

Άλλα κοινά συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

 • Πρήξιμο
 • Αίσθημα παλμών στην πληγείσα περιοχή
 • Μυρμήγκιασμα
 • Δυσκαμψία ή δυσκολία στην κίνηση
 • Απώλεια δύναμης ή αίσθησης στην πληγείσα περιοχή
 • Αδυναμία στην περιοχή
 • Ευαισθησία στο κρύο ή τη ζέστη

Συνήθως, τα συμπτώματα αυξάνονται σταδιακά μέχρι να γίνουν έντονα και σταθερά. Μόλις φτάσουν σε αυτό το σημείο μπορεί να είναι δύσκολο να εκτελέσετε τις συνήθεις εργασίες.

Διάγνωση

Ένας γιατρός πρέπει να διαγνώσει με βάση μια φυσική εξέταση. Θα ρωτήσει για τυχόν επαναλαμβανόμενες εργασίες που κάνετε και μπορεί επίσης να κάνουν κάποιες εξετάσεις για να καθορίσουν το εύρος κίνησης σε μια δεδομένη περιοχή.

Υπάρχουν στιγμές που είναι απαραίτητο να διεξαχθούν συμπληρωματικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα ή ηλεκτρομυογράφημα για να προσδιοριστεί η έκταση της βλάβης που προκαλείται από τον τραυματισμό. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο κύριες ομάδες επαναλαμβανόμενων τραυματισμών:

Διαθέσιμες θεραπείες για τον επαναλαμβανόμενο τραυματισμό

Η θεραπεία του RSI θα εξαρτηθεί από το βαθμό σοβαρότητας και τη θέση του. Συνήθως απαιτεί ένα από τα ακόλουθα μέτρα:

 • Οι γιατροί συμβουλεύουν τον περιορισμό ή την αποφυγή της επαναλαμβανόμενης δραστηριότητας που προκαλεί τον τραυματισμό.
 • Αλλαγές στην προπόνηση. Προτείνουν επίσης αλλαγές στη μορφή που οι άνθρωποι γυμνάζονται.
 • Η ζέστη ή το κρύο βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου, ένα κάθε φορά αλλά εναλλάσσοντάς τα επίσης.
 • Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν αντιφλεγμονώδη αναλγητικά και μυοχαλαρωτικά: τα αντικαταθλιπτικά είναι μερικές φορές αποτελεσματικά και τα υπνωτικά χάπια εάν το άτομο δεν μπορεί να κοιμηθεί λόγω του πόνου.
 • Τα ελαστικά στηρίγματα και οι νάρθηκες συχνά παρέχουν υποστήριξη και βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.
 • Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει ασκήσεις, χρήση στηριγμάτων, νάρθηκες και εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των καθημερινών εργασιών και την αποφυγή επιδείνωσης του τραυματισμού.
 • Τα στεροειδή είναι ενέσεις που συνταγογραφούνται για συγκεκριμένες περιπτώσεις, καθώς οδηγούν σε πολλές παρενέργειες.
 • Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Πότε απαιτείται ιατρικός έλεγχος;

Ένας επαναλαμβανόμενος τραυματισμός σε κάποιο στέλεχος είναι πολύ πιο διαχειρίσιμος αν τον παρακολουθήσετε στα αρχικά στάδια. Μπορεί να φτάσετε σε ένα σημείο όπου η κατάσταση γίνεται μη αναστρέψιμη αν αφήσετε να περάσει πολύς χρόνος.

Το πρώτο σύμπτωμα ενός επαναλαμβανόμενου τραυματισμού είναι ο πόνος, οπότε συμβουλευτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό. Η κατάσταση μπορεί να μην έχει σημαντικές συνέπειες εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Πρόληψη και συστάσεις για την πρόληψη του επαναλαμβανόμενου τραυματισμού

Το τέντωμα είναι ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης τραυματισμού από επαναλαμβανόμενο στρες.
Το τέντωμα είναι απαραίτητο για την πρόληψη επαναλαμβανόμενου τραυματισμού λόγω πίεσης

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ένας επαναλαμβανόμενος τραυματισμός. Η εκτέλεση κάθε είδους σωματικής δραστηριότητας που απαιτεί συνεχή επανάληψη των κινήσεων απαιτεί επίσης λήψη προφυλάξεων για τη μείωση του κινδύνου.

Οι αθλητές πρέπει να αλλάζουν τακτικά την προπόνησή τους, να ξεκουράζονται αρκετό χρόνο και να προγραμματίζουν δραστηριότητες αποκατάστασης.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να είναι χρήσιμες για όλους:

 • Αποφύγετε την κακή στάση του σώματος. Τα αυτιά και η πλάτη πρέπει να παραμένουν σε ευθεία γραμμή με τη λεκάνη, τόσο όταν στέκεστε όσο και κάθεστε.
 • Μην διατηρείτε την ίδια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε στέκεστε είτε κάθεστε. Κάντε τακτικά διαλείμματα και αλλάξτε στάση για να αποφύγετε προβλήματα.
 • Οι καρποί, τα χέρια και τα δάχτυλα πρέπει να ευθυγραμμίζονται κατά την πληκτρολόγηση.
 • Μην πιέζετε πολύ τα πλήκτρα όταν πληκτρολογείτε σε πληκτρολόγιο και χρησιμοποιείτε φωνητική υπαγόρευση όσο μπορείτε.
 • Προσπαθήστε να μην κρατάτε σφιχτά αντικείμενα και μην τα κρατάτε στο χέρι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ισχύει για το ποντίκι, τα κινητά τηλέφωνα και οποιοδήποτε άλλο εργαλείο.
 • Επιλέξτε μια καρέκλα που καλύπτει ολόκληρη την πλάτη και το κεφάλι εάν εργάζεστε σε ένα γραφείο και με έναν υπολογιστή. Η οθόνη πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών και τα πόδια σας να αγγίζουν το πάτωμα ανά πάσα στιγμή.
 • Να τεντώνεστε τακτικά. Κάντε το κάθε μία ώρα περίπου εάν πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε την ίδια δραστηριότητα ή να διατηρήσετε την ίδια στάση.
 • Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες βιομηχανικής ασφάλειας για το συγκεκριμένο τομέα που εργάζεστε.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Η πρόγνωση του επαναλαμβανόμενου τραυματισμού εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού και τη γενική κατάσταση της υγείας σας. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης, οπότε εφαρμόστε όλα τα μέτρα για να μην συμβεί σε εσάς.

Σε γενικές γραμμές, μην κάνετε καμία επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα για περισσότερο από 30 λεπτά χωρίς να κάνετε διάλειμμα. Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες τραυματισμού θα μειωθούν σημαντικά ακολουθώντας αυτήν την απλή οδηγία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Parodi, R., Galant Prunell, F., & Greca, A. (2007). El fenómeno de Raynaud. Anuario Fundación Dr. JR Villavicencio, 190-194.
 • Chaves Moreno, A. (2008). Tenosinovitis estenosante del tendón flexor (dedo en resorte). Medicina Legal de Costa Rica, 25(1), 59-65.
 • FJ, S. S. (2003). Patología crónica acumulativa por microtraumatismos de repetición: nueva definición, patogenia, clínica general, factores de riesgo, controversias. Mapfre Medicina, 14(2), 125-133.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.