Οι 7 τύποι ξεκούρασης που όλοι χρειαζόμαστε

Η ανάπαυση περιλαμβάνει συνήθειες που υπερβαίνουν τον ύπνο. Ξέρετε τι είδους ξεκούραση χρειάζεστε; Μάθετε εδώ!
Οι 7 τύποι ξεκούρασης που όλοι χρειαζόμαστε
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 23 Ιουνίου, 2023

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότερο ύπνο όταν αρχίζουν να βιώνουν σωματική και πνευματική εξάντληση. Εξάλλου, έχει αποδειχθεί με στοιχεία ότι ο ύπνος μεταξύ 7 και 9 ωρών την ημέρα μπορεί να μειώσει την κόπωση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα αρκετό. Γνωρίζατε ότι υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ξεκινήσουμε από την ιδέα ότι ο ύπνος και η ξεκούραση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η αποσαφήνιση αυτού είναι σημαντική, καθώς πολλοί άνθρωποι τείνουν να τα συγχέουν.

Αν και η περίοδος του ύπνου είναι το κλειδί για την ανάπαυση, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να ανακτήσετε ενέργεια και ζωτικότητα. Θα σας πούμε περισσότερα παρακάτω.

Γιατί είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε;

Πριν γνωρίσετε τα διάφορα είδη ξεκούρασης, αξίζει να θυμηθείτε τη σημασία της. Η ξεκούραση είναι ένας από τους πυλώνες για τη σωματική και ψυχική ευεξία. Υπό αυτή την έννοια, δεν περιλαμβάνει μόνο τη διασφάλιση του βέλτιστου ύπνου, αλλά και την αποσύνδεση από την εργασία και τις ακαδημαϊκές και τις οικογενειακές δραστηριότητες.

Κύριος στόχος της είναι η προώθηση της ισορροπίας του νου, του σώματος και του πνεύματος για την αύξηση του αισθήματος ενέργειας, της δημιουργικότητας, της παραγωγικότητας, της πνευματικής διαύγειας και, γενικά, της υγείας. Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται σε καλύτερη φυσική κατάσταση, καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων και λιγότερη τάση για παθήσεις.

7 τύποι ξεκούρασης που χρειάζεται το σώμα

Όταν υπάρχει το αίσθημα της εξάντλησης και συνοδεύεται επίσης από άγχος, ευερεθιστότητα, αναβλητικότητα, έλλειψη κινήτρων, μεταξύ άλλων, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην ξεκούραση. Και δεν είναι μόνο θέμα εξασφάλισης μιας βέλτιστης περιόδου ύπνου, αλλά και άλλων μορφών αποσύνδεσης.

Ας δούμε αναλυτικά τους τύπους ξεκούρασης.

1. Σωματική ανάπαυση

Η σωματική κόπωση είναι από τις πιο εύκολα αναγνωρίσιμες μορφές. Τα άκρα αισθάνονται βαριά, τα μάτια τείνουν να κλείνουν και είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε στις περισσότερες καθημερινές εργασίες.

Αν είναι έτσι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο τύποι σωματικής ανάπαυσης: η παθητική και η ενεργητική. Φυσικά, ο πιο γνωστός είναι ο παθητικός, ο οποίος περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως ο ύπνος και η σιέστα.

Όπως εξηγείται σε δημοσίευση στο Nature and Science of Sleep ο ύπνος είναι καθοριστικός για τις μεταβολικές λειτουργίες και την ενεργειακή ισορροπία. Εμπλέκεται επίσης στη μνήμη και τη συναισθηματική ρύθμιση. Από την πλευρά τους, οι σύντομοι απογευματινοί μεσημεριανοί ύπνοι έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τις γνωστικές επιδόσεις και την εγρήγορση για έως και δύο ώρες μετά τη λήψη τους.

Και σε τι αναφέρεται η ενεργητική σωματική ανάπαυση; Πρόκειται για άλλες δραστηριότητες που συμβάλλουν στη χαλάρωση του σώματος:

Ένα άρθρο από την Mayo Clinic τονίζει ότι αυτές οι δραστηριότητες μετριάζουν το σωματικό και ψυχικό στρες που μπορεί να υφίσταται ο οργανισμός σε καθημερινή βάση. Μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στη ρύθμιση του καρδιακού και αναπνευστικού ρυθμού, στην τόνωση της κυκλοφορίας, στη μείωση του χρόνιου πόνου, στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στην καταπράυνση της κόπωσης.

2. Τύποι ξεκούρασης: Ψυχική ανάπαυση

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει την αίσθηση ότι το κεφάλι τους “θα εκραγεί”. Οι σκέψεις θολώνουν, είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν και κυριαρχούν συντριπτικά συναισθήματα όπως άγχος, αγωνία, στρες και θλίψη.

Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να αποδώσουν σε ακαδημαϊκές ή εργασιακές δραστηριότητες. Υπάρχει αισθητή κατάσταση ευερεθιστότητας και είναι δύσκολο ακόμη και να αποκοιμηθούν τη νύχτα. Το χειρότερο; Ο ύπνος δεν είναι αρκετός για να ηρεμήσει αυτά τα συμπτώματα.

Εξ ου και η σημασία της ψυχικής ξεκούρασης. Σε τι συνίσταται;

Βασικά, πρόκειται για την αποσύνδεση του μυαλού από οτιδήποτε έχει να κάνει με τις καθημερινές υποχρεώσεις. Κάντε μια βόλτα στην ύπαιθρο, βρείτε έναν ήσυχο χώρο, απολαύστε μια συνεδρία αρωματοθεραπείας… οποιαδήποτε δραστηριότητα που σας επιτρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα για να “σταματήσετε να σκέφτεστε”.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή αποτοξίνωση. Όπως αναφέρεται σε ένα άρθρο στο Business & Information Systems Engineering συνίσταται στην πλήρη αποσύνδεση από τις ηλεκτρονικές συσκευές για την πρόληψη και τον μετριασμό των επιπτώσεων του στρες.

Και είναι γεγονός ότι η συνεχής έκθεση στην τεχνολογία συνδέεται στενά με τα εξής:

  • Στρες
  • Αίσθημα εξάντλησης
  • Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας
Σε περίπτωση που εργάζεστε με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, συνιστάται να κάνετε διαλείμματα κάθε μιάμιση ώρα. Μπορείτε να κάνετε, για παράδειγμα, ασκήσεις διατάσεων και αναπνοής.

3. Αισθητηριακή ανάπαυση

Ο σημερινός τρόπος ζωής δημιουργεί υπερδιέγερση του εγκεφάλου λόγω της έκθεσης σε οθόνες, έντονα φώτα, θόρυβο, κίνηση, έντονες μυρωδιές και, γενικά, περιβάλλοντα με πολλή κίνηση.

Με την πάροδο του χρόνου, και χωρίς επαρκή ανάπαυση, αυτό πυροδοτεί ευερεθιστότητα, αποφυγή σωματικής επαφής, οπτική δυσφορία, μυϊκή ένταση, αϋπνία και παρατεταμένη κόπωση. Ως εκ τούτου, ένας άλλος τύπος ανάπαυσης που δεν πρέπει να παραμελείται είναι η αισθητηριακή ανάπαυση.

Ένας πολύ απλός τρόπος για να την εφαρμόσετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι να κλείνετε τα μάτια σας για λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Συνιστάται επίσης η εξάσκηση σε τεχνικές βαθιάς αναπνοής και διαλογισμού. Αν μπορείτε, βρείτε έναν ήσυχο χώρο, μακριά από έντονα φώτα.

Φυσικά, εδώ είναι επίσης βασικό να αποσυνδεθείτε από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές για αρκετά λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, τη νύχτα θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση τους μία ή δύο ώρες πριν από τον ύπνο.

Έρευνα στο Healthcare αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Αυτό, σε συνδυασμό με το στρες και την υπερδιέγερση που προκαλούν στον εγκέφαλο, εξηγεί γιατί αποτελούν έναυσμα για παρατεταμένη κόπωση.

4.Τύποι ξεκούρασης: Δημιουργική ξεκούραση

Ένα δημιουργικό μυαλό εργάζεται συνεχώς για την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργία νέων ιδεών. Ωστόσο, έρχεται κάποια στιγμή που η απογοήτευση, η πολυπραγμοσύνη και το άγχος επηρεάζουν αυτές τις δημιουργικές ικανότητες. Τότε είναι σχεδόν υποχρεωτικό να σκεφτείτε ένα δημιουργικό διάλειμμα.

Αυτό συνίσταται στο να αποσπάσετε για λίγο το μυαλό σας και να επικεντρωθείτε σε άλλα πράγματα. Ακούγοντας μουσική, περνώντας μια μέρα παρακολουθώντας σειρές, περνώντας χρόνο με φίλους ή, γενικά, κάνοντας οποιοδήποτε άλλο χόμπι.

Το διάλειμμα μπορεί να είναι για ώρες, ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες. Το σημαντικό είναι να αφήσετε το μυαλό να επαναφορτιστεί με άλλες δραστηριότητες για να ανακτήσει ενέργεια και έμπνευση.

Μια καλή επιλογή είναι να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο για να συνδεθείτε με τη φύση.

Μια μελέτη που αναφέρθηκε στο Frontiers in Psychiatry ανέφερε ότι η παραμονή σε φυσικό περιβάλλον διεγείρει την περιέργεια, ενθαρρύνει την ευελιξία και τη φαντασία, αποσπά το μυαλό από την εργασία και ενισχύει τις δημιουργικές ιδέες.

5. Συναισθηματική ανάπαυση

Η συνεχής αναζήτηση εξωτερικής αποδοχής, η προσκόλληση σε κοντινούς ανθρώπους, η ανάγκη να βοηθάτε στην επίλυση των προβλημάτων των άλλων και, γενικά, η υπερβολική ενσυναίσθηση είναι οι λόγοι για τους οποίους πολλοί βιώνουν συνεχή επαγγελματική εξουθένωση. Το χειρότερο; Λίγοι το συνειδητοποιούν.

Η αλήθεια είναι ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα διάλειμμα για να δουλέψουμε εσωτερικά και να αναπτύξουμε αυτογνωσία. Η συναισθηματική ανάπαυση περιλαμβάνει την καλύτερη γνωριμία με τον εαυτό μας, τη δυνατότητα να εκφράζουμε συναισθήματα, να εξερευνούμε και να επεξεργαζόμαστε τρέχουσες και παρελθοντικές καταστάσεις της ζωής μας και να χτίζουμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Με άλλα λόγια, είναι να περνάμε χρόνο μόνοι μας και να δίνουμε προτεραιότητα στις δικές μας ανάγκες έναντι των άλλων. Ένα από τα πρώτα βήματα για να το πετύχετε αυτό είναι να μάθετε να λέτε όχι και να αφήσετε την ανάγκη να ευχαριστείτε τους άλλους. Αυτό δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια εγωιστική πράξη, αλλά ως ένα θεμελιώδες βήμα για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Σε σχέση με αυτό, μια μελέτη στο Cognitive Therapy and Research αναφέρει λεπτομερώς τα ακόλουθα σχετικά με τον χρόνο που περνάμε μόνοι μας:

  • Βοηθά στη διαχείριση του στρες.
  • Αυξάνει την ικανοποίηση από τη ζωή.
  • Προωθεί τη θετική ψυχολογική προσαρμογή.

6. Κοινωνικό διάλειμμα

Το κοινωνικό διάλειμμα σχετίζεται με ένα συναισθηματικό διάλειμμα. Περιλαμβάνει το να δώσετε χώρο στον εαυτό σας για να σκεφτείτε τις σχέσεις σας και τι φέρνουν στη ζωή σας. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τον εντοπισμό εκείνων των φιλικών σχέσεων που κατά κάποιο τρόπο σας αποστραγγίζουν, καθώς και εκείνων που σας θρέφουν και σας βοηθούν να αναπτυχθείτε.

Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που πραγματικά θέλετε να κάνετε και τον παραμερισμό εκείνων των κοινωνικών υποχρεώσεων που δεν σας δημιουργούν πραγματική επιθυμία. Επιπλέον, προτείνεται να απομακρυνθείτε για λίγο από τα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και αυτά εξαντλούν και δημιουργούν εξάρτηση.

Η διατήρηση θετικών, αυθεντικών σχέσεων με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε τους στόχους και τις επιθυμίες σας είναι ένας καλός τρόπος για να επαναφορτίζεστε κοινωνικά. Αντίθετα, είναι προτιμότερο να μείνετε μακριά από ανθρώπους που προσθέτουν μόνο δράμα, κουτσομπολιό και αρνητισμό.

7.Τύποι ξεκούρασης: Πνευματική ανάπαυση

Ένας από τους τύπους ανάπαυσης που πολλοί άνθρωποι αγνοούν είναι η πνευματική ανάπαυση. Σε τι ακριβώς αναφέρεται αυτό; Η πνευματική ανάπαυση έχει να κάνει με το να αφιερώνουμε χρόνο για να συνδεθούμε με ένα είδος ενέργειας που υπερβαίνει τη σωματική και τη διανοητική.

Κάποιοι την αποκαλούν“σπα για την ψυχή”. Είναι ένας χώρος για συγχώρεση, θεραπεία, αύξηση της αυτοαποδοχής και ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Έρευνα στο Frontiers in Psychology υπογραμμίζει ότι η πνευματικότητα σχετίζεται με υγιείς συμπεριφορές στον τρόπο ζωής και, πάνω απ’ όλα, με μεγαλύτερη ψυχολογική ευεξία.

Κάποιοι το επιτυγχάνουν αυτό μέσω θρησκευτικών πρακτικών, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος τρόπος. Άλλοι πόροι, όπως ο διαλογισμός, ο εθελοντισμός, η εξάσκηση της γιόγκα ή η παραμονή στη φύση βοηθούν επίσης.

Τύποι ξεκούρασης: Εφαρμόστε τους!

Τελικά, η ξεκούραση περιλαμβάνει συνήθειες που υπερβαίνουν τον ύπνο. Αν και η περίοδος του ύπνου είναι το κλειδί για την ανάκτηση ενέργειας, δεν αρκεί από μόνη της.

Είναι καλή ιδέα να αποσυνδεθείτε από τις καθημερινές εργασίες και να υιοθετήσετε συνήθειες που όχι μόνο προάγουν τη χαλάρωση του σώματος και του νου, αλλά και αυξάνουν τη δημιουργικότητα, την αυτοεκτίμηση και την αυτογνωσία. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η εξάντληση και η παρατεταμένη κόπωση μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικές ενός προβλήματος υγείας.

Εάν δεν βελτιώνονται με την πάροδο των ημερών, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.