Βαρότραυμα: Αντιμετωπίστε την πάθηση των αεροσυνοδών

Το βαρότραυμα αναφέρεται σε βλάβη στο μεσαίο αυτί που προκαλείται από τις αλλαγές πίεσης (συνήθως σε καμπίνες αεροσκαφών). Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι πολύ σοβαρό και εξαφανίζεται μόνο του.
Βαρότραυμα: Αντιμετωπίστε την πάθηση των αεροσυνοδών
Karina Valeria Atchian

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karina Valeria Atchian.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η αύξηση των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίσουν τη μεταβαλλόμενη πίεση αέρα σε μια καμπίνα αεροσκάφους. Η πίεση του αέρα στα αεροπλάνα είναι χαμηλότερη από αυτήν που βιώνουμε στο επίπεδο της θάλασσας και, ως εκ τούτου, μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση γνωστή ως βαρότραυμα.

Σύμφωνα με την έκθεση 2019 της IATA, της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών, ο συνολικός αριθμός επιβατών παγκοσμίως το 2018 ήταν 4,3 εκατομμύρια. Ένας μεγάλος αριθμός ταξιδιωτών αντιμετωπίζουν δυσφορία στο μεσαίο αυτί, η οποία αναπτύσσεται όταν το αεροπλάνο ανεβαίνει γρήγορα για να φτάσει στο υψόμετρο πλεύσης ή κατά την κάθοδό του.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η δυσφορία είναι στιγμιαία, αλλά μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να εξισορροπήσουν τις πιέσεις στο μεσαίο αυτί. Αυτό ονομάζεται βαρότραυμα.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσετε.

Τι ακριβώς είναι το βαρότραυμα;

Όπως αναφέραμε, είναι μια ανισορροπία των πιέσεων στο μεσαίο αυτί που προκαλεί πόνο, ακόμη και τραυματισμό στο αυτί. Αυτό συμβαίνει συχνότερα στα παιδιά.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτήν την πάθηση, πρέπει να εξετάσουμε μερικές γενικές έννοιες για το αυτί που θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε πώς να το αποτρέψουμε ή να την αντιμετωπίσουμε.

άνδρας με πόνο στο αφτί
Το βαρότραυμα επηρεάζει το μεσαίο αυτί, προκαλώντας πόνο, ακόμη και ίλιγγο.

Πώς λειτουργεί το μεσαίο αυτί;

Το μεσαίο αυτί είναι ένας χώρος γεμάτος με αέρα, χωρισμένος από το εξωτερικό μέρος από δύο δομές. Από τη μία πλευρά, έχουμε την τυμπανική μεμβράνη ή το τύμπανο και, αφετέρου, την ευσταχιανή σάλπιγγα. Η τελευταία διαχωρίζει το μεσαίο αυτί από την περιοχή του φάρυγγα.

Η πίεση μέσα στο μεσαίο αυτί πρέπει να είναι η ίδια με εκείνη του περιβάλλοντος, ώστε η τυμπανική μεμβράνη να δονείται και να εκπληρώνει τη λειτουργία της στην ακοή. Στιγμιαία, όταν χασμουριόμαστε ή καταπίνουμε, η ευσταχιανή σάλπιγγα ανοίγει για λίγο, γεγονός που προκαλεί ροή αέρα, εξισορροπώντας τις πιέσεις.

Όταν η ευσταχιανή σάλπιγγα δεν λειτουργεί σωστά, τότε αναπτύσσονται διαφορές πίεσης μεταξύ του μεσαίου αυτιού και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βαρότραυμα.

Η πιο συχνή αιτία βαροτραύματος είναι η πτήση σε αεροσκάφος. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες, όπως καταδύσεις, αναρρίχηση ή χρήση υπερβαρικών θαλάμων.

Τι συμβαίνει στο αεροπλάνο;

Τα εμπορικά αεροσκάφη έχουν καμπίνες υπό πίεση, με την ίδια πίεση που υπάρχει μεταξύ υψόμετρου 7.000 και 10.000 ποδιών. Αυτό είναι μικρότερο από την πίεση που υπάρχει στο επίπεδο της θάλασσας. Καθώς το επίπεδο ανεβαίνει και κατεβαίνει, η ατμοσφαιρική πίεση αλλάζει και, κατά συνέπεια, η πίεση στο μεσαίο αυτί πρέπει επίσης να αλλάξει.

Αυτή η αλλαγή θα πρέπει να είναι σταδιακή και ισορροπημένη εάν καταπίνουμε κανονικά. Ο αέρας στη συνέχεια θα κινηθεί αυθόρμητα μέσα ή έξω από το μεσαίο αυτί, μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας. Ωστόσο, όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε προκαλείται πίεση και τέντωμα στην τυμπανική μεμβράνη, προκαλώντας πόνο και απώλεια ακοής.

Μώλωπες ή αιμορραγία μπορεί να αναπτυχθεί στην τυμπανική μεμβράνη. Το υγρό μπορεί επίσης να σχηματιστεί στο μεσαίο αυτί και, στις χειρότερες περιπτώσεις, το τύμπανο μπορεί να σπάσει. Υπάρχει ένα αίσθημα έντασης στο αυτί και το άτομο μπορεί να βιώσει εμβοές.

Τι να κάνετε όταν εμφανιστεί βαρότραυμα

Οι περισσότεροι ήπιοι τραυματισμοί στο αυτί θα επουλωθούν μόνοι τους με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένης της ρήξης της τυμπανικής μεμβράνης. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την επιστροφή του ευσταχιανού σωλήνα στο φυσιολογικό. Η ακοή συνήθως ανακάμπτει επίσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει από του στόματος αποσυμφορητικά, αντιισταμινικά, ακόμη και αντιβιοτικά. Όλα αυτά θα βοηθήσουν στη διατήρηση του ευσταχιανού σωλήνα. Η χρήση αναλγητικών θα βοηθήσει επίσης στη μείωση του πόνου.

Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί συρίγγιο. Αυτή είναι μια ανώμαλη επικοινωνία μεταξύ του μέσου και του εσωτερικού αυτιού και προκαλεί ζάλη. Σε μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένας ωτορινολαρυγγολόγος πρέπει να παρέμβει για να αξιολογήσει την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

Η μυρινοτομή (μια μικρή χειρουργική τομή που γίνεται στην τυμπανική μεμβράνη) και η τυμπανοστομία (τοποθέτηση ενός σωλήνα στο τύμπανο) συμβάλλουν στην αποτροπή του βαροτραύματος και στην εξισορρόπηση των πιέσεων. Χρησιμοποιούνται επίσης ως θεραπεία, καθώς βοηθούν στην αποστράγγιση των εξιδρωμάτων.

γυναικα σε αεροδρόμιο
Τα αεροπορικά ταξίδια είναι η κύρια αιτία του βαροτραύματος, καθώς οι αλλαγές πίεσης επηρεάζουν το μεσαίο αυτί.

Τι προφυλάξεις μπορούμε να λάβουμε όταν ταξιδεύουμε αεροπορικώς;

Εάν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο, μπορούμε να βοηθήσουμε να εξισορροπήσουμε τις πιέσεις κατά την ανάβαση και την κάθοδο, για να περιορίσουμε την ενόχληση ή τον τραυματισμό. Αυτό είναι εφικτό χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε από τις ακόλουθες μεθόδους:

  • Χασμουρητό ή εκτέλεση ήπιου ελιγμού Valsalva, μια προσπάθεια εκπνοής διατηρώντας παράλληλα τον αεραγωγό κλειστό.
  • Τσίχλες και κατάποση συχνά.
  • Να τρώτε ξινές καραμέλες.
  • Τα μωρά μπορούν να πιπιλίζουν ένα μπουκάλι ή πιπίλα.
  • Μερικές φορές, τα από του στόματος αποσυμφορητικά, αντιισταμινικά και ρινικά σπρέι μπορούν να χρησιμοποιηθούν πριν από την πτήση, αρκεί να συνταγογραφούνται από γιατρό.
  • Οι ειδικοί έχουν σχεδιάσει ωτοασπίδες για τη μείωση των αλλαγών στην πίεση, αλλά το πραγματικό τους όφελος δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

Εάν πρέπει να πετάξετε, συνιστάται να επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας ή τον ειδικό ΩΡΛ για συμβουλές. Η πρόληψη του βαροτραύματος, ειδικά στην περίπτωση ατόμων με αλλεργίες ή που υποβάλλονται σε κάποια μόλυνση, είναι το κλειδί για τη βελτίωση της ευημερίας σας κατά την πτήση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.