Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Ο πιο συχνός καρκίνος του δέρματος

Η συνεχής έκθεση στον ήλιο είναι ο κύριος παράγοντας πρόκλησης καρκίνου του δέρματος από βασικά κύτταρα και άλλων νεοπλασιών. Ποια είναι τα συμπτώματά του; Πώς αντιμετωπίζεται; Μάθετε τις απαντήσεις εδώ.
Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Ο πιο συχνός καρκίνος του δέρματος
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Ο καρκίνος του δέρματος είναι μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Ειδικότερα, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το καρκίνωμα των πλακώδων κυττάρων είναι οι συχνότεροι τύποι καρκίνου του δέρματος.

Γενικά, όλες οι νεοπλασματικές ασθένειες είναι αποτέλεσμα της μη φυσιολογικής και ανεξέλεγκτης ανάπτυξης μιας ομάδας κυττάρων. Αυτός ο τύπος καρκίνου, που ονομάζεται επίσης “βασικοκυτταρικό καρκίνωμα”, ξεκινά από τα βασικά κύτταρα της βαθύτερης στιβάδας της επιδερμίδας, τα οποία είναι υπεύθυνα για την αναγέννηση του δέρματος.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι 8 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος είναι βασικοκυτταρικά καρκινώματα, ενώ η επίπτωση στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια προσβεβλημένα άτομα. Η έγκαιρη διάγνωση καθορίζει την καλύτερη πρόγνωση και ποιότητα ζωής.

Συνήθη συμπτώματα από το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ένας αργά αναπτυσσόμενος και ανώδυνος τύπος νεοπλάσματος, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις, περνάει εύκολα απαρατήρητος. Ομοίως, τείνει να αναπτύσσεται συχνότερα σε περιοχές του σώματος που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο.

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το 90% των περιπτώσεων εμφανίζεται στο κεφάλι και το λαιμό. Από αυτές, το 10% εμφανίζεται στα βλέφαρα, καθώς πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο κακοήθους όγκου των βλεφάρων. Από την άλλη πλευρά, ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων εμφανίζεται σε περιοχές του δέρματος που προστατεύονται από τον ήλιο, όπως τα γεννητικά όργανα.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, εκδηλώνεται ως ένα εξόγκωμα, ένα εξόγκωμα ή μια πληγή στο δέρμα που αναπτύσσεται αργά και δεν επουλώνεται. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά της βλάβης ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του βασικοκυτταρικού καρκίνου. Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες βλάβες είναι οι εξής:

 • Ένα γυαλιστερό, μαργαριταρένιο, ημιδιαφανές εξόγκωμα με τάση αιμορραγίας και κρούστας
 • Ένα καφέ, γαλαζωπό ή μαυροκάστανο εξόγκωμα με ημιδιαφανή άκρα
 • Απολεπισμένη, κόκκινη πλάκα με ανάγλυφες άκρες
 • Ένα υπόλευκο, κηρώδες έμπλαστρο με ανεπαρκώς καθορισμένες άκρες, παρόμοιο με ουλή

Μικρά διεσταλμένα αγγεία ή τελαγγειεκτασίες μπορεί να εμφανιστούν με την πάροδο του χρόνου, συνοδεύοντας τις δερματικές βλάβες γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας και σχηματισμού έλκους.

Άλλοι λιγότερο συνηθισμένοι τύποι παρουσιάζονται ως μικρές, επιφανειακές ροζ ή κόκκινες κηλίδες. Επιπλέον, μια παχιά, σαρκώδης, μαργαριταρένιας απόχρωσης βλάβη στο δέρμα μπορεί επίσης να υποδηλώνει την παρουσία του.

basal cell carcinoma
Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι μια από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου του δέρματος. Η ανίχνευσή του είναι το κλειδί για τη βελτίωση της πρόγνωσης.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Αίτια

Ο βασικοκυτταρικός καρκίνος ξεκινά από το επίπεδο της βασικοκυτταρικής στιβάδας της επιδερμίδας, η οποία είναι η επιφανειακή στιβάδα του σώματος. Τα βασικά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή νέων δερματικών κυττάρων και την αντικατάσταση των παλαιών κυττάρων που τελικά απομακρύνονται από το δέρμα.

Μεταλλάξεις στον γενετικό κώδικα ή στο DNA αυτών των κυττάρων οδηγούν στον ανώμαλο πολλαπλασιασμό τους. Τελικά, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της στοιβάδας των βασικών κυττάρων προάγει τον σχηματισμό ενός ορατού όγκου του δέρματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) είναι το κύριο αίτιο για τις μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων του δέρματος. Σε γενικές γραμμές, οι ακτίνες του ήλιου είναι η κύρια πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως και τα σολάριουμ. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες μορφές βασικοκυτταρικού καρκινώματος που δεν σχετίζονται με αυτή την αιτία.

Παράγοντες κινδύνου

Εμφανίζεται συχνά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ως αποτέλεσμα της αργής και δυσδιάκριτης ανάπτυξής του. Μελέτες εκτιμούν ότι ο καρκίνος αυτός είναι 100 φορές συχνότερος μεταξύ των ηλικιών 55 και 75 ετών απ’ ό,τι σε άτομα κάτω των 20 ετών.

Από την άλλη πλευρά, η συχνότητα εμφάνισης είναι συνήθως υψηλότερη στους άνδρες. Στην πραγματικότητα, εμφανίζεται 30% περισσότερο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Αυτό σχετίζεται με μεγαλύτερη πηγή επαγγελματικής έκθεσης στον ήλιο. Άλλοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνισή της είναι οι εξής:

 • Ανοιχτόχρωμο δέρμα
 • Ανοιχτόχρωμα μάτια και ξανθά ή κοκκινωπά μαλλιά
 • Επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ακτίνες Χ ή άλλες πηγές ακτινοβολίας
 • Πολλές ελιές και φακίδες
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος
 • Προσωπικό ιστορικό δερματικών όγκων
 • Ηλιακά εγκαύματα σε νεαρή ηλικία
 • Επαγγέλματα σε εξωτερικούς χώρους
 • Πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων
 • Έκθεση σε αρσενικό

Με τη σειρά τους, υπάρχουν ορισμένα κληρονομικά σύνδρομα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Τέτοια είναι η περίπτωση του συνδρόμου νεβοειδούς βασικοκυτταρικού καρκινώματος, που ονομάζεται επίσης νόσος Gorlin-Goltz, και της μελαχρωματικής ξηροδερμίας.

Συναφείς επιπλοκές

Γενικά, ο μεγαλύτερος φόβος για κάθε νεόπλασμα είναι η διασπορά του σε άλλα όργανα, ή αλλιώς η μετάσταση. Όταν ένα βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αναπτύσσεται στο πρόσωπο, κοντά στα μάτια, τα αυτιά ή το στόμα, οι συνέπειες της εξάπλωσης μπορεί να είναι θανατηφόρες. Ευτυχώς, σπάνια κάνει μετάσταση.

Όσον αφορά την πιθανότητα υποτροπής, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει υψηλός κίνδυνος, ακόμη και μετά από ένα επιτυχημένο θεραπευτικό πλάνο. Επιπλέον, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων κακοηθειών του δέρματος, όπως ο καρκίνος των πλακωδών κυττάρων.

Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του δέρματος απαιτεί μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση από έναν ειδικό γιατρό. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, μπορεί να τεθούν ερωτήσεις σχετικά με πιθανές δερματικές αλλαγές, το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και το προσωπικό ιστορικό άλλων παθήσεων.

Είναι ζωτικής σημασίας να αναφέρετε στον θεράποντα γιατρό τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα ή σημεία. Η φυσική εξέταση είναι ζωτικής σημασίας για την αναγνώριση του βασικοκυτταρικού καρκινώματος, καθώς οι περισσότεροι είναι σε θέση να το αναγνωρίσουν με γυμνό μάτι. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αξιολογούνται και άλλες περιοχές του σώματος για σημαντικές αλλαγές στο δέρμα.

Εάν υπάρχει υποψία για καρκινική βλάβη, ο ειδικός μπορεί να ζητήσει τη λήψη δείγματος του προσβεβλημένου ιστού. Η βιοψία είναι η μέθοδος επιλογής για την οριστική διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με μελέτες. Η επιλογή της εξαρτάται από το μέγεθος και τον τύπο της βλάβης.

Θεραπεία για το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Η θεραπεία του βασικοκυτταρικού καρκίνου επικεντρώνεται στην αφαίρεση της βλάβης από το δέρμα και στην πρόληψη της εξάπλωσής της σε άλλους ιστούς. Η χειρουργική εκτομή είναι συνήθως η πιο συνηθισμένη μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αφαίρεσή του. Αυτή περιλαμβάνει την κοπή της βλάβης και ενός περιθωρίου υγιούς δέρματος για μεταγενέστερη ανάλυση.

Για ορισμένους τύπους μεγαλύτερων όγκων ή υποτροπιάζουσες βλάβες, μπορεί να είναι απαραίτητη η μικρογραφική χειρουργική Mohs. Πρόκειται για μια μικροσκοπικά καθοδηγούμενη διαδικασία κατά την οποία η βλάβη αφαιρείται και εξετάζεται στρώμα προς στρώμα έως ότου δεν παραμείνουν καρκινικά κύτταρα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν διάφορες τεχνικές για περιπτώσεις στις οποίες η χειρουργική επέμβαση δεν είναι δυνατή ή δεν συνιστάται. Η αποτρίχωση και η ηλεκτρολυτική απόξεση επιτρέπουν την αφαίρεση της βλάβης με απόξεση και στη συνέχεια τη σφράγισή της με θερμότητα. Άλλες διαδικασίες περιλαμβάνουν την ακτινοθεραπεία, τη φωτοδυναμική θεραπεία και την κρυοχειρουργική.

radiotherapy treatment
Η θεραπεία που επιλέγεται συχνότερα για τη θεραπεία αυτής της μορφής καρκίνου εξαρτάται από τη βλάβη και την εξέλιξη της νόσου.

Συστάσεις για την πρόληψη του βασικοκυτταρικού καρκίνου

Επί του παρόντος, υπάρχουν αρκετές συνήθειες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης βασικοκυτταρικού καρκινώματος. Ορισμένες συστάσεις για την πρόληψη αυτού του τύπου καρκίνου του δέρματος είναι οι ακόλουθες:

 • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ισχυρότερες ώρες, μεταξύ 10:00 π.μ. και 4:00 μ.μ.
 • Χρησιμοποιείτε καθημερινά αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 SPF.
 • Μειώστε τις επισκέψεις στα σολάριουμ.
 • Φοράτε προστατευτικό ρουχισμό όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, όπως καπέλα, μακριά παντελόνια και μακρυμάνικα πουκάμισα.
 • Δημιουργήστε μια ρουτίνα ελέγχου του δέρματος.
 • Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε εξογκώματα ή περίεργες αλλοιώσεις.

Η έγκαιρη ανίχνευση βελτιώνει την πρόγνωση του βασικοκυτταρικού καρκινώματος

Όπως μπορείτε να δείτε, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η πιο κοινή μορφή παρουσίασης καρκίνου του δέρματος. Ευτυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις βλάβες θεραπεύονται όταν αντιμετωπίζονται έγκαιρα. Σπάνια εξαπλώνονται πέρα από το προσβεβλημένο σημείο.

Έτσι, φροντίστε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για τυχόν δερματικές αλλοιώσεις με αλλαγές στο μέγεθος, το χρώμα ή την εμφάνιση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Álvarez Castillo A, Rodríguez Alfaro J, Salas Boza A. Revisión sistemática del carcinoma basocelular. Revista Medica Sinergia. 2020;5(5):e483.
 • Samela P, Tosi V, Cervini A, Bocian M, et al. Síndrome del nevo basocelular: experiencia en un hospital pediátrico. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2013;104(5):426-433.
 • Castañeda Gameros P, Eljure Téllez J. El cáncer de piel, un problema actual. Rev. Fac. Med. (Méx.). 2016 ;  59( 2 ): 6-14.
 • Urrego-Rivera F, Faura-Berruga C. Diagnóstico diferencial del carcinoma basocelular pigmentado. Rev Clin Med Fam. 2015;  8( 2 ): 166-170.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.