Πώς να αποτρέψετε την υπερμελάγχρωση αυτό το καλοκαίρι

Για να αποφύγετε την εμφάνιση δερματικών κηλίδων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι απαραίτητο να προστατεύεστε από τον ήλιο. Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας; Ανακαλύψτε ορισμένες συστάσεις.
Πώς να αποτρέψετε την υπερμελάγχρωση αυτό το καλοκαίρι

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η υπερμελάγχρωση τείνει να εμφανίζεται συχνότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η κατάσταση αυτή αναφέρεται στο σκούρο χρώμα μέρους του δέρματος. Συγκεκριμένα, τείνει να εμφανίζεται σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, όταν ορισμένα κύτταρα παράγουν περισσότερη μελανίνη από ό,τι άλλα ως απάντηση στο ηλιακό φως. Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με τις φακίδες, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί σε μεγαλύτερη περιοχή.

Το ηλιακό φως δεν είναι η μόνη αιτία, αλλά είναι μία από τις συχνότερες. Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, είναι απαραίτητο να λαμβάνετε ακραίες προφυλάξεις και να υιοθετείτε κάποια μέτρα για την προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία. Τι πρέπει να έχετε κατά νου; Στο άρθρο που ακολουθεί, θα σας ενημερώσουμε.

Τι είναι η υπερμελάγχρωση;

Η υπερμελάγχρωση είναι μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κηλίδων στο δέρμα, με πιο σκούρο χρώμα. Αυτές είναι συνήθως καφέ χρώματος. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι μαύρες ή γκρι. Συχνά εκδηλώνεται με τρεις τρόπους:

 • Εφελίδες. Αυτές είναι οι τυπικές φακίδες. Είναι μικρές μελαγχρωματικές αλλοιώσεις που εμφανίζονται σχεδόν πάντα στα μάγουλα, το άνω χείλος και το μέτωπο. Είναι συνήθως παρούσες από την παιδική ηλικία, αλλά ο ήλιος τις ενισχύει.
 • Ακτινικές ή ηλιακές φακίδες. Αυτές οι κηλίδες είναι μεγαλύτερες από τις φακίδες. Τείνουν να εμφανίζονται στα μάγουλα, τους κροτάφους, το μέτωπο, το πίσω μέρος των χεριών και το ντεκολτέ. Είναι μια αντίδραση στις ακτίνες του ήλιου.
 • Μέλασμα ή κηλίδες. Πρόκειται για διάχυτες καφετί κηλίδες που εμφανίζονται στο πρόσωπο. Μπορεί να είναι απόκριση στον ήλιο, αλλά πιο συχνά είναι αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης ή της χρήσης αντισυλληπτικών.
Hyperpigmentation on a woman.
Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τις κηλίδες και τα πρόωρα σημάδια γήρανσης του δέρματος.

Γιατί εμφανίζεται;

Η υπερμελάγχρωση είναι πιο συχνή σε περιόδους όπως το καλοκαίρι λόγω της συνεχούς έκθεσης στον ήλιο. Αυτή η κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και προκαλεί την ενεργοποίηση της φυσικής άμυνας του δέρματος. Η τελευταία συνίσταται στην αύξηση της παραγωγής μελανίνης, μιας ουσίας που σκουραίνει την επιφάνεια του δέρματος.

Ως ένα βαθμό, ο μηχανισμός αυτός εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να διεισδύσουν στις πιο ευάλωτες περιοχές. Ακόμα κι έτσι, αν η μελανίνη παράγεται σε υπερβολικό βαθμό, και εμφανίζονται φακίδες ή μέλασμα.

Αυτές οι διαδικασίες είναι συχνότερες και πιο εμφανείς σε άτομα που έχουν ακμή, ψωρίαση ή έκζεμα. Οι ορμονικές αλλαγές ενεργοποιούν επίσης την παραγωγή μελανίνης. Για το λόγο αυτό, η υπερμελάγχρωση εμφανίζεται επίσης λόγω της εγκυμοσύνης ή της χρήσης αντισυλληπτικών.

Συμβουλές για την πρόληψη της υπερμελάγχρωσης αυτό το καλοκαίρι

Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της υπερμελάγχρωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή οποιασδήποτε εποχής. Το πιο σημαντικό είναι να τα εφαρμόζετε με συνέπεια προκειμένου να είναι αποτελεσματικά. Ρίξτε μια ματιά στις συμβουλές εδώ – μην τις χάσετε!

Απολέπιση

Η χρήση ενός scrub απολέπισης, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, είναι ιδανική για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Παρεμπιπτόντως, αυτό συμβάλλει στη μεγάλη μείωση της παρουσίας των υπερμελαγχρωματικών κυττάρων. Ωστόσο, δεν συνιστάται να κάνετε απολέπιση πολύ συχνά ή με πολύ επιθετικές μεθόδους, καθώς αυτό αποδυναμώνει το δέρμα.

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε χημικά απολεπιστικά με όξινα συστατικά. Τα προϊόντα με γλυκολικό οξύ, γαλακτικό οξύ ή σαλικυλικό οξύ είναι ιδανικά για τη διαχείριση της υπερμελάγχρωσης. Επιπλέον, καθαρίζουν, αναζωογονούν και φωτίζουν το δέρμα.

Προστασία από τη φλεγμονή

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις κρέμες και τα καλλυντικά προϊόντα που προκαλούν φλεγμονή του δέρματος. Ομοίως, μετά την έκθεση στον ήλιο, καλό είναι να χρησιμοποιείτε μια αντιφλεγμονώδη κρέμα. Οι πιο ενδεδειγμένες είναι αυτές που περιέχουν βιταμίνη Ε, ρεσβερατρόλη και Centella Asiatica.

Χρήση αντηλιακού και άλλων προστατευτικών προϊόντων

Η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη για την πρόληψη της υπερμελάγχρωσης. Αυτό πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε, ακόμη και αν έχει συννεφιά. Θα πρέπει να εφαρμόζεται κάθε δύο με τρεις ώρες.

Το προϊόν αυτό προσθέτει ένα επιπλέον στρώμα στο δέρμα. Βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης της υπερμελάγχρωσης. Υπάρχουν διάφορες μορφές και είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για το ποια είναι η καταλληλότερη σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Θα πρέπει να εφαρμόζεται μεγαλύτερη ποσότητα σε κηλίδες, φακίδες ή αλλοιώσεις, όπως ουλές, αν υπάρχουν. Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας (SPF) θα πρέπει να είναι υψηλότερος από 30.

A woman using sun cream.
Η συνεχής εφαρμογή αντηλιακού είναι το πιο σημαντικό μέτρο για την πρόληψη της εμφάνισης κηλίδων στο δέρμα.

Προσοχή με τα σολάριουμ

Τα σολάριουμ είναι ένας τρόπος για να αποκτήσετε μαυρισμένο δέρμα χωρίς να εκτεθείτε στον ήλιο. Ωστόσο, θα πρέπει να δίνετε προσοχή κατά τη χρήση τους, καθώς έχουν επίσης τη δυνατότητα να δημιουργήσουν κηλίδες. Μπορεί ακόμη και να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του δέρματος. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για το θέμα αυτό.

Πώς να μειώσετε την υπερμελάγχρωση στο δέρμα

Εάν η υπερμελάγχρωση είναι ήδη παρούσα, υπάρχουν τρόποι για να τη μειώσετε ή να την εξαλείψετε. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε το θέμα με έναν δερματολόγο, ώστε να σας καθοδηγήσει σχετικά με τις καλύτερες επιλογές σε κάθε περίπτωση. Ο γιατρός πρέπει να προσδιορίσει την αιτία του προβλήματος πριν από την έναρξη της θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μην εκτίθεστε στον ήλιο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Υπάρχουν διάφορα προϊόντα για την καταπολέμηση της υπερμελάγχρωσης. Αυτά δρουν μειώνοντας ή εμποδίζοντας την παραγωγή μελανίνης ή αυξάνοντας την κυτταρική ανανέωση του δέρματος.

Η θεραπεία με κρέμες είναι συνήθως μακροχρόνια, οπότε απαιτείται συνέπεια. Επίσης, μερικές φορές δεν συνιστάται η εφαρμογή αυτού του είδους του μέτρου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Άλλες επιλογές είναι οι αισθητικές επεμβάσεις, όπως οι ακόλουθες:

 • Επαγγελματικό peeling
 • Θεραπείες φωτοθεραπείας με λέιζερ ή παλμικό φως
 • Θεραπείες μικροδερμοαπόξεσης

Τι πρέπει να θυμάστε;

Ιδανικά, τόσο η πρόληψη όσο και η θεραπεία της υπερμελάγχρωσης πρέπει να συνοδεύονται από σωστή διατροφή. Είναι προτιμότερο να κάνετε μια διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, καθώς αυτά θρέφουν και επανορθώνουν το δέρμα.

Είναι πολύ σημαντικό να εντάξετε την εφαρμογή αντηλιακού στην καθημερινή σας ρουτίνα. Δεδομένου ότι τα προϊόντα αυτά είναι πολύ διαφορετικά, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για να εντοπίσετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον τύπο του δέρματός σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cestari TF, Dantas LP, Boza JC. Acquired hyperpigmentations. An Bras Dermatol. 2014;89(1):11-25. doi:10.1590/abd1806-4841.20142353
 • Vashi, N. A., & Kundu, R. V. (2013). Facial hyperpigmentation: causes and treatment. British Journal of Dermatology, 169, 41–56. https://doi.org/10.1111/bjd.12536
 • Arif T. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:455-461. Published 2015 Aug 26. doi:10.2147/CCID.S84765
 • Fatima S, Braunberger T, Mohammad TF, Kohli I, Hamzavi IH. The Role of Sunscreen in Melasma and Postinflammatory Hyperpigmentation. Indian J Dermatol. 2020 Jan-Feb;65(1):5-10. doi: 10.4103/ijd.IJD_295_18. PMID: 32029932; PMCID: PMC6986132.
 • Schulman JM, Fisher DE. Indoor ultraviolet tanning and skin cancer: health risks and opportunities. Curr Opin Oncol. 2009;21(2):144-149. doi:10.1097/CCO.0b013e3283252fc5

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.