Τρόποι βελτίωσης για μια πειστική επικοινωνία

Η πειστική επικοινωνία περιλαμβάνει τη γνώση για το πώς να αντιπαρατεθείτε, να πείσετε και να επιτύχετε μια αλλαγή στάσης στους άλλους. Μπορεί να είναι χρήσιμο τόσο στο χώρο εργασίας όσο και στην προσωπική σας ζωή. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε γιατί είναι τόσο σημαντικό.
Τρόποι βελτίωσης για μια πειστική επικοινωνία
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ίσως νομίζετε ότι η πειστική επικοινωνία είναι μια απλή τακτική που χρησιμοποιούν οι πωλητές για να σας πείσουν να αγοράσετε κάτι. Ωστόσο, είναι μια χρήσιμη καθημερινή δεξιότητα.

Στην πραγματικότητα, μπορείτε να την εφαρμόσετε σε διαφορετικά πλαίσια, όπως όταν διαπραγματεύεστε έναν προορισμό διακοπών με τον σύντροφό σας ή όταν προσπαθείτε να πείσετε τα παιδιά σας να τελειώσουν την εργασία τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης εργασίας. Η διαφορά είναι ότι δεν χρησιμοποιείτε αυτές τις στρατηγικές συνειδητά και, εξαιτίας αυτού, δεν έχετε πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η ικανότητα να πείθουν τους άλλους είναι απαραίτητη για τους ηγέτες της ομάδας και για εκείνους που ασχολούνται με πελάτες και προμηθευτές. Ωστόσο, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας στον ιδιωτικό τομέα και να βελτιώσετε την επικοινωνία σας με οποιονδήποτε. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά.

Πειστική επικοινωνία

Δύο γυναίκες μιλούν.
Αυτό το είδος επικοινωνίας σας επιτρέπει να τροποποιήσετε τις στάσεις του συνομιλητή σας.

Η πειστική επικοινωνία είναι η ικανότητα να πείθουμε, να εμπλέκουμε και να καθοδηγούμε τους άλλους κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχετε επιχειρήματα ή εμφανίζετε στάσεις που τους οδηγούν να αλλάξουν τη γνώμη τους προς την κατεύθυνση των στόχων σας.

Σημειώστε ότι η πειθώ δεν είναι το ίδιο με το χειρισμό. Το πρώτο είναι προς όφελος και των δύο μερών και απαιτεί ειλικρίνεια ενώ το δεύτερο αφορά την εξαπάτηση και την κατάχρηση πληροφοριών για να αποκτήσει κάποιος πλεονέκτημα. Επιδιώκει να παρακάμψει τις ανάγκες των άλλων.

Πέντε συμβουλές για να βελτιώσετε την πειστική επικοινωνία

Κάθε άτομο ασκεί πειστική επικοινωνία σε διαφορετικό βαθμό. Μερικοί άνθρωποι είναι φυσικά πειστικοί και είναι σε θέση να αλλάξουν τη σκέψη ή τις ενέργειες των γύρω τους. Ωστόσο, ο καθένας μπορεί να βελτιώσει και να αναπτύξει αυτήν την ικανότητα μέσω εξάσκησης και επιμονής. Μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένες οδηγίες που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της πειθούς.

Αξιοπιστία

Αυτό είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο της πειστικής επικοινωνίας. Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι είναι πολύ πιο ανοιχτοί στο άκουσμα, λαμβάνοντας υπόψη και ακολουθώντας τις υποδείξεις κάποιου που θεωρούν ικανό στο θέμα.

Έτσι, έχοντας εκπαίδευση ή εμπειρία στον τομέα για τον οποίο μιλάτε, θα κερδίσετε πόντους με τον συνομιλητή σας. Λάβετε υπόψη ότι ο τρόπος με τον οποίο παραδίδετε το μήνυμά σας θα κάνει επίσης τη διαφορά. Έτσι, θα είστε πιο αξιόπιστοι αν το παραδώσετε με ευχέρεια και εύγλωττα, χωρίς δισταγμό ή επανάληψη.

Ειλικρίνεια

Δεν έχει νόημα να φανείς ικανός αν το άλλο άτομο δεν σε εμπιστεύεται. Αυτό ακριβώς διαφοροποιεί την πειθώ από τη χειραγώγηση. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι άλλοι δεν θα σας εμπιστευτούν εάν υποπτεύονται ότι προσπαθείτε να τους εκμεταλλευτείτε.

Προφανώς, η ειλικρίνεια και η ευθύτητα είναι καλές πολιτικές, οπότε να είστε ειλικρινείς, να χρησιμοποιείτε επαληθεύσιμα επιχειρήματα και να δείχνετε ότι δεν φροντίζετε μόνο τα δικά σας συμφέροντα.

Ενθουσιασμός και πεποίθηση

Όσο κι αν μας αρέσει να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως λογικά όντα, τα συναισθήματα μας συγκινούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιος που εμπνέει μια ορισμένη κατάσταση του πνεύματος είναι πολύ πιο πιθανό να επηρεάσει τη συμπεριφορά των άλλων. Έτσι, προσπαθήστε να παρουσιάσετε τα επιχειρήματά σας με ενέργεια και πεποίθηση. Ο ενθουσιασμός είναι μεταδοτικός και ισχυρός κινητοποιητής.

Κάποιοι άντρες μιλούν.
Η ενεργητική ακρόαση είναι ένας θεμελιώδης πυλώνας όταν πρόκειται να πείσουμε κάποιον άλλο.

Πράγματι, μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά η ακρόαση είναι θεμελιώδης όταν πρόκειται για πειθώ. Αυτό δεν μεταδίδει μόνο εμπιστοσύνη στον ομιλητή, αλλά προσφέρει επίσης την ευκαιρία να ακούσετε τις ερωτήσεις και τα επιχειρήματά τους. Όλα για να μπορέσουν να τα επιλύσουν ή να επινοήσουν ένα αντεπιχείρημα με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Μη λεκτική επικοινωνία

Είναι σημαντικό να έχετε μια σαφή ιδέα στο μυαλό σας για το τι πρόκειται να προτείνετε και να χρησιμοποιήσετε τις σωστές λέξεις. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από μη λεκτικά στοιχεία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι στάσεις, οι χειρονομίες, ο τόνος της φωνής, ακόμη και η φυσική απόσταση είναι στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη για να επικοινωνήσετε ένα ισχυρό μήνυμα.

Ποιος πρέπει να εφαρμόσει πειστική επικοινωνία;

Η πειστική επικοινωνία είναι παρούσα στην καθημερινή ζωή. Οι ηγέτες ομάδων κάθε είδους οργανώσεων το χρησιμοποιούν για να εμπλέκουν, να παρακινούν και να καθοδηγούν το έργο άλλων. Επιπλέον, αυτή η στρατηγική είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τον εξαναγκασμό ή τον αυταρχισμό.

Με τη σειρά της, η διαφήμιση είναι ένας τομέας που χρησιμοποιεί συνεχώς την πειθώ για να επιτύχει τους στόχους του. Κάθε καμπάνια ή διαφήμιση σκοπεύει να επηρεάσει τη γνώμη και τις ενέργειες των καταναλωτών.

Ομοίως, η πολιτική στοχεύει να πείσει τους ψηφοφόρους μέσω πειστικών μηνυμάτων. Ωστόσο, πέρα από το χώρο εργασίας, πιθανότατα χρησιμοποιείτε πειστική επικοινωνία στην καθημερινή σας ζωή.

Εν ολίγοις, επικοινωνείτε συνεχώς, τόσο λεκτικά όσο και με τα σήματα του σώματός σας, οπότε πρέπει να προσπαθήσετε να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα των μηνυμάτων σας. Η εφαρμογή της πειθούς δεν θα σας βοηθήσει μόνο να επιτύχετε τους στόχους σας, αλλά και να βελτιώσετε την ποιότητα των αλληλεπιδράσεών σας με τους άλλους.

Τέλος, η πειστική επικοινωνία δεν αφορά τον εξαναγκασμό ή τη σύγκρουση, αλλά την πειθώ με τα λόγια σας. Σας προσκαλούμε να εφαρμόσετε τις παραπάνω οδηγίες και να είστε σταθεροί στην εφαρμογή τους. Σταδιακά θα επωφεληθείτε από αυτό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hovland, C. I., & Weiss, W. (1951). The influence of source credibility on communication effectiveness. Public Opinion Quarterly, 15, 635–650. https://doi.org/10.1086/266350
  • Priester, J. R., & Petty, R. E. (1995). Source attributions and persuasion: Perceived honesty as a determinant of message scrutiny. Personality and social psychology bulletin21(6), 637-654.
  • Moya, M. (1999). Persuasión y cambio de actitudes. Psicología social, 153-170.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.