Ο βήχας που σχετίζεται με το κρυολόγημα

Ο βήχας βοηθά στην αποβολή εκκρίσεων και ξένων σωματιδίων που μπορούν να εμφανιστούν στους αναπνευστικούς αεραγωγούς μας. Συγκεκριμένα, ο βήχας που σχετίζεται με το κρυολόγημα μπορεί να είναι ξηρός, παραγωγικός ή μικτός.
Ο βήχας που σχετίζεται με το κρυολόγημα
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο βήχας που σχετίζεται με το κρυολόγημα είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα το χειμώνα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ένα σύμπτωμα ασθένειας αλλά και ένας από τους μηχανισμούς άμυνας του σώματός μας. Βοηθά στην αποβολή εκκρίσεων και ξένων σωματιδίων που μπορεί να υπάρχουν στους αναπνευστικούς αεραγωγούς μας.

Ο βήχας μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες, όπως τις ακόλουθες:

 • Λοιμώδεις φλεγμονώδεις διεργασίες που επηρεάζουν τους αναπνευστικούς αεραγωγούς
 • Η εισπνοή ερεθιστικών τοξικών ουσιών
 • Χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες
 • Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα των φαρμακευτικών προϊόντων

Τύποι βήχα που σχετίζονται με κρυολόγημα

Ξηρός βήχας

Ένας ξηρός βήχας εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ερεθισμάτων στον φάρυγγα, τον λάρυγγα και τους αεραγωγούς του ανώτερου αναπνευστικού. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ίδιος ο βήχας αυξάνει τον ερεθισμό και την ανάγκη για βήχα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερο ερεθισμό του λαιμού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία στοχεύει στη μείωση της έντασης και της συχνότητας του βήχα. Γενικά, περιλαμβάνει κατασταλτικά βήχα που λειτουργούν τοπικά ή περιφερειακά. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει φυσικές ουσίες που προστατεύουν τη βλέννα από ερεθιστικά.

Παραγωγικός βήχας

Ένας παραγωγικός ή θωρακικός βήχας προκύπτει από τη διέγερση των νεύρων του κατώτερου αναπνευστικού αεραγωγού, που συνοδεύεται από βλέννα. Σύμφωνα με τη συνοχή της βλέννας, μπορεί να είναι λίγο πολύ δύσκολο να αποβληθεί με βήχα.

Δεν είναι καλή ιδέα να καταστείλετε αυτόν τον τύπο βήχα, καθώς είναι ένας αμυντικός μηχανισμός για την απομάκρυνση των παραγόντων που τον προκαλούν. Ωστόσο, οι ασθενείς μπορούν να κάνουν θεραπείες που υγροποιούν τη βλέννα, μειώνουν το ιξώδες της και διευκολύνουν την απέλαση.

Ξηρός βήχας που εξελίσσεται σε παραγωγικό βήχα

Κατά τη διάρκεια των αρχικών φάσεων του βήχα, είναι συνηθισμένο να εμφανίζεται ξηρός βήχας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ερεθιστικής και φλεγμονώδους διαδικασίας. Ωστόσο, καθώς προχωρά η διαδικασία, η φλεγμονή των αναπνευστικών αεραγωγών οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής βλέννας.

Αυτή η βλέννα γίνεται πυκνή και ιξώδης, παίρνοντας τη μορφή παραγωγικού βήχα ως αμυντικό μηχανισμό για την αποβολή της βλέννας. Αυτή είναι η φυσική εξέλιξη του βήχα που σχετίζεται με το κρυολόγημα και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

γυναίκα που βήχει
Είναι φυσιολογικό ο βήχας να ξεκινά με ξηρό βήχα που αργότερα εξελίσσεται σε παραγωγικό, θωρακικό βήχα.

Πώς να αντιμετωπίσετε το βήχα που σχετίζεται με το κρυολόγημα μέσω φυτοθεραπείας

Στον τομέα της φυτοθεραπείας, υπάρχουν είδη βοτάνων και άλλα φυσικά συστατικά που βοηθούν σε διαφορετικούς τύπους βήχα. Μερικά από αυτά λειτουργούν μόνα τους, ενώ άλλα πρέπει να συνδυαστούν με άλλα βότανα. Υπάρχουν τρεις τύποι επιδράσεων που μπορεί να έχουν στον βήχα:

 • Καταπραϋντικό και προστατευτικό ρόλο
 • Καταστολή
 • Αποχρεμπτικό ρόλο

Μεταξύ των πιο κοινών συστατικών στη φυτοθεραπεία για αυτές τις θεραπείες είναι τα βλεννώδη, οι σαπωνίνες, τα φλαβονοειδή και τα αιθέρια έλαια.

Βλεννογόνοι

Τα βλεννώδη είναι πολυσακχαρίτες που έχουν καταπραϋντική και προστατευτική επίδραση στις μεμβράνες των βλεννογόνων έναντι ερεθιστικών παραγόντων. Ταυτόχρονα, μπορούν να αποδώσουν νερό στις μεμβράνες της βλέννας και να τις ενυδατώσουν. Αυτό ευνοεί την υγροποίηση της βλέννας, η οποία διευκολύνει την αποβολή της.

Τα βλεννώδη χρησιμοποιούνται σε παρασκευάσματα για ξηρό βήχα καθώς και παραγωγικό βήχα. Μεταξύ των φυτών αυτών είναι η αλόη, το marshmallow, η παπαρούνα.

Σαπωνίνες

Οι σαπωνίνες δρουν κυρίως ως αποχρεμπτικά μέσω δύο διαφορετικών μηχανισμών. Αφενός, μέσω της αντανακλαστικής τους δράσης που προκαλείται από το νεύρο του κόλπου, προκαλώντας βρογχική έκκριση. Ταυτόχρονα, όταν έρχονται σε επαφή με βλέννα, οι σαπωνίνες την υγροποιούν, βοηθώντας την απομάκρυνση της βλέννας.

Τα κύρια φυτά που χρησιμοποιούνται ως αποχρεμπτικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε σαπωνίνη είναι ο κισσός και η γλυκόριζα. Μεταξύ αυτών, το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο φυτό είναι ο κισσός, αν και ο μηχανισμός δράσης του δεν είναι απόλυτα γνωστός.

Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), πρόσφατες μελέτες ρίχνουν φως στο θέμα. Επισημαίνουν ότι οι σαπωνίνες από φύλλα κισσού ευνοούν τη διαστολή των βρογχικών σωλήνων και διεγείρουν την έκκριση του φλέγματος.

καταρροή και τσάι

Αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι για τη θεραπεία του βήχα που σχετίζεται με το κρυολόγημα έχουν κοινό αντιμικροβιακό αποτέλεσμα. Χάρη στη σύνθεσή τους, τα αιθέρια έλαια προσφέρουν μια ποικιλία θεραπευτικών ιδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των κατασταλτικών και αποχρεμπτικών ιδιοτήτων. Όταν οι άνθρωποι τα παίρνουν από το στόμα, αυτά τα έλαια ασκούν την τοπική τους επίδραση στον αναπνευστικό αεραγωγό.

Για τη θεραπεία των αναπνευστικών παθήσεων, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αιθέρια έλαια όπως άγριο πεύκο, ραβενσάρα και ρίγανη. Μπορείτε να τα πάρετε μόνα τους ή σε συνδυασμό. Επιπλέον, δεν είναι μόνο χρήσιμα στη θεραπεία ασθενειών, αλλά και στην πρόληψή τους.

Συμπέρασμα

Εκτός από τις φαρμακολογικές θεραπείες για το βήχα που σχετίζεται με το κρυολόγημα, η φυτοθεραπεία μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Όχι μόνο είναι ασφαλής, αλλά είναι επίσης πολύ αποτελεσματική. Επιπλέον, πολλές από τις φυτικές ουσίες βοηθούν στη θεραπεία τόσο του ξηρού βήχα όσο και του παραγωγικού βήχα.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν εμπορικά προϊόντα που μπορείτε να βρείτε σε φαρμακεία που αποτελούνται από φυσικές ουσίες. Σε περίπτωση επίμονου βήχα ή βλέννας με παράξενη εμφάνιση, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Barnett, P. (2007). Infecciones del aparato respiratorio superior. In: Tratado de medicina de urgencias pediátricas. https://doi.org/10.1016/b978-84-8086-225-7.50022-0
 • CADIME. (2000). Antitusígenos: uso racional en adultos y niños. Bol Ter ANDAL.
 • Eccles, R. (2020). The powerful placebo effect in cough: relevance to treatment and clinical trials. Lung198(1), 13-21.
 • Morice, Alyn Hugh. “On chronic cough diagnosis, classification, and treatment.” Lung 199.4 (2021): 433-434.
 • Rosas, M. R. (2008). Gripe y resfriado. Clínica y tratamiento. Offarm.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.