Visagism: Τι είναι και γιατί είναι σημαντικό στο μακιγιάζ

Ο βισαγισμός έχει γίνει σημείο εκκίνησης για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων με το μακιγιάζ. Σε τι συνίσταται αυτή η τεχνική; Μάθετε εδώ!
Visagism: Τι είναι και γιατί είναι σημαντικό στο μακιγιάζ

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 30 Νοεμβρίου, 2022

Το visagism είναι ένας επινοημένος όρος στον οποίο το “visage” προέρχεται από τα γαλλικά και σημαίνει “πρόσωπο”, ενώ η λατινική κατάληξη “ism” σημαίνει με “δόγμα”. Από αυτό, μπορούμε να πούμε ότι το visagism βασίζεται στη λεπτομερή μελέτη του προσώπου προκειμένου να βρεθούν τα δυνατά του σημεία για να αναδειχθούν με το μακιγιάζ.

Είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται ευρέως στον κόσμο της μόδας, καθώς επιτρέπει σε κάθε άτομο να φοράει τα ρούχα που του ταιριάζουν καλύτερα, να χτενίζει τα μαλλιά του ανάλογα με τη φυσιογνωμία του προσώπου του και να μακιγιάρεται με τρόπο που να αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά που του ταιριάζουν καλύτερα. Ας δούμε τι είναι και πώς εφαρμόζεται στο μακιγιάζ.

Τι είναι το visagism

Οι επαγγελματίες μακιγιέρ αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις καθημερινά καθώς εργάζονται με διαφορετικά πρόσωπα. Ωστόσο, υπάρχουν γενικά χαρακτηριστικά που κατηγοριοποιούν τα πρόσωπα ως οβάλ, στρογγυλά, τετράγωνα κ.ο.κ. Αυτό γίνεται σημείο εκκίνησης για το μακιγιάζ.

Στο πλαίσιο αυτό, το visagism είναι παρόν για να αναλύσει κάθε ένα από τα συστατικά του προσώπου και να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τα συνθέσει για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δημιουργήθηκε από τον Claude Juillard και ασχολείται με τη μελέτη των σχημάτων και των αναλογιών του προσώπου στο σύνολό του προκειμένου να εξατομικεύσει το μακιγιάζ.

Σκοπός του είναι να αναδείξει τα χαρακτηριστικά και να ενισχύσει την ομορφιά του κάθε ατόμου. Ως εκ τούτου, περιλαμβάνει τα μάτια, τα φρύδια, τις βλεφαρίδες, τη μύτη, τα ζυγωματικά, το στόμα, το πηγούνι, ακόμη και τα μαλλιά και τη φιγούρα του ατόμου που πρόκειται να μακιγιαριστεί.

visagism
Το visagism εξετάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου για να αναζητήσει ένα καλύτερο μακιγιάζ.

Visagism: Τύποι προσώπου

Το σχήμα του προσώπου μπορεί να ταξινομηθεί σε διάφορες κατηγορίες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα χαρακτηριστικά του. Τρεις ζώνες λαμβάνονται για να διαχωρίσουν το πρόσωπο:

  1. Διανοητική ζώνη, η οποία μετράται από το τριχωτό της κεφαλής έως τα φρύδια, δηλαδή το μέτωπο.
  2. Συναισθηματική, η οποία λαμβάνει υπόψη την απόσταση από τα φρύδια έως τη βάση της μύτης.
  3. Ευαίσθητη ζώνη, η οποία λαμβάνει υπόψη τη βάση της μύτης έως το πηγούνι.

Ας θυμόμαστε ότι μιλάμε πάντα σε γενικές γραμμές και ότι η ακόλουθη ταξινόμηση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Οβάλ πρόσωπο

Μιλώντας από άποψη μακιγιάζ, αυτός ο τύπος προσώπου θα ήταν ο ιδανικός για τις αναλογίες που διατηρούν το σχήμα τους. Πολλοί επαγγελματίες στοχεύουν να επιτύχουν ένα αποτέλεσμα που να μιμείται αυτόν τον τύπο προσώπου. Οποιοσδήποτε τύπος μακιγιάζ μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα οβάλ πρόσωπο.

Στρογγυλό πρόσωπο

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, αυτό το πρόσωπο σχηματίζει σχεδόν έναν τέλειο κύκλο που εκπέμπει τρυφερότητα και λεπτότητα. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται εδώ είναι η χρήση σκιών στους κροτάφους και το πηγούνι. Ομοίως, στο περίγραμμα του μετώπου και στο εξωτερικό άκρο των ματιών συνιστάται η χρήση μιας βάσης με πιο σκούρα απόχρωση.

Τετράγωνο πρόσωπο

Σε αυτή την περίπτωση, τα σαγόνια και το μέτωπο είναι καλά καθορισμένα. Η ιδέα είναι να απαλύνετε αυτά τα χαρακτηριστικά εφαρμόζοντας σκιά στο μέτωπο και το πηγούνι, συγκεντρώνοντάς την στις γωνίες του προσώπου. Η εμφάνιση του μακιγιάζ πρέπει να είναι στρογγυλεμένη, ακριβώς για να προσεγγίσει ένα οβάλ πρόσωπο.

Επίμηκες πρόσωπο

Αυτό το πρόσωπο έχει τετράγωνο πηγούνι, καλά καθορισμένους κροτάφους και σαγόνι και η απόσταση μεταξύ του μετώπου και του πηγουνιού είναι σημαντική. Ο στόχος του καλού μακιγιάζ είναι η χρήση σκιών στους κροτάφους και το πηγούνι.

Τριγωνικό πρόσωπο

Εδώ, το πηγούνι είναι εμφανώς φαρδύτερο από το μέτωπο. Η σκιά χρησιμοποιείται συχνά στην κεντρική περιοχή του πηγουνιού και στις πλευρές του μετώπου. Ομοίως, οι πλευρές του κάτω σαγονιού φωτίζονται και το ρουζ τοποθετείται με κυκλικές κινήσεις στο πάνω μέρος του ζυγωματικού.

Αντεστραμμένο τριγωνικό πρόσωπο

Αυτό το πρόσωπο είναι το αντίστροφο του προηγούμενου. Η περιοχή του μετώπου είναι φαρδιά, ενώ το πηγούνι είναι πιο στενό. Σε αυτή την περίπτωση, τα φρύδια ενισχύονται και τους δίνεται ένα τοξωτό σχήμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε αυτό το άρθρο: 12 καλλυντικές χρήσεις της βαζελίνης

Στοιχεία του προσώπου

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το πρόσωπο αποτελείται από διαφορετικά στοιχεία και καθένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Μέτωπο

Το μέτωπο μπορεί να είναι φαρδύτερο ή στενότερο από αυτό που θεωρείται συμβατικό. Σε κάθε περίπτωση, τα μαλλιά χρησιμοποιούνται για την εξίσωση των διαστάσεων. Στην περίπτωση φαρδύτερου μετώπου, χρησιμοποιείται μια φράντζα που καταλαμβάνει μέρος της επιφάνειάς του για να κρύψει την προέκτασή του.

Όσον αφορά το μακιγιάζ, συνιστάται προσοχή στην ποσότητα του highlighter που εφαρμόζεται σε αυτό το σημείο του προσώπου. Η χρήση σκουρότερων τόνων στην περιοχή θα δώσει την αίσθηση του στενού.

Αντίθετα, τα στενότερα μέτωπα πρέπει να φωτίζονται για να δώσουν την αίσθηση του πλάτους. Προτιμώνται επίσης οι ανοιχτότεροι τόνοι και τα λεπτά φρύδια, ώστε να μην αφαιρούν χώρο από το ίδιο το μέτωπο.

Μύτη και visagism

Πρόκειται για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία του προσώπου, διότι δυστυχώς τα πρότυπα ομορφιάς καθιερώνουν μια ιδανική μύτη, την οποία πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν από τη φύση τους. Στην περίπτωση των μικρών μυτών, προτείνεται η εφαρμογή ανοιχτών χρωμάτων στο κέντρο.

Οι φαρδιές μύτες χρειάζονται σκίαση από τα φρύδια προς την άκρη. Όσον αφορά τις μύτες που έχουν καμπύλη προς τα κάτω συνιστάται να εφαρμόζετε σκιά στο διάφραγμα και στην άκρη.

Πηγούνι

Ορισμένα πηγούνια έχουν μια εσοχή που τα κάνει πιο εκτεθειμένα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα πιο σκούρο κονσίλερ. Από την άλλη πλευρά, τα επιμήκη πρόσωπα με στενό πηγούνι χρειάζονται ένα highlighter στα πλάγια για να τα διευρύνουν λίγο. Τέλος, ένα φαρδύ πηγούνι θα χρειαστεί σκούρους τόνους για να εξισορροπηθούν οι αναλογίες.

visagism and red blush
Για να εφαρμοστεί το visagism κατά την εφαρμογή του μακιγιάζ στο πρόσωπο, πρέπει να ληφθούν υπόψη βασικά στοιχεία όπως το πηγούνι, η μύτη και το μέτωπο.

Το visagism και η σημασία του στο μακιγιάζ

Πολλοί μπορεί να σκεφτούν ότι το visagism χρησιμεύει μόνο για να ενοποιήσει τα στυλ και τα χαρακτηριστικά του προσώπου και ότι με αυτόν τον τρόπο χάνεται η ατομικότητα των ανθρώπων. Ωστόσο, αυτή η τεχνική απευθύνεται μόνο στη λεπτομερή μελέτη του τύπου του προσώπου, προκειμένου να προσφέρει το μακιγιάζ που του ταιριάζει καλύτερα. Το έχετε εφαρμόσει στην πράξη;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • SIERRA ACOSTA, M. I. (2014). Maquillaje. Ediciones Paraninfo, SA.
  • Cintero, G. (1996). Morfología y visagismo: manual técnico para peluquería. Asociación de peluqueros de Navarra.
  • Vázquez Valencia, M. B. (2022). Consultorio de moda e imagen(Bachelor’s thesis, Quito).
  • Draelos ZD. Facial skin care products and cosmetics. Clin Dermatol. 2014 Nov-Dec;32(6):809-12. doi: 10.1016/j.clindermatol.2014.02.020. Epub 2014 Oct 29. PMID: 25441474.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.