Ποιες είναι οι βιταμίνες που διαλύονται στο νερό;

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες διαλύονται στο νερό και δεν αποθηκεύονται στο σώμα. Επομένως, είναι σημαντικό να τις παίρνετε μέσω φαγητού. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Ποιες είναι οι βιταμίνες που διαλύονται στο νερό;

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλή λειτουργία του σώματος. Συνολικά, υπάρχουν οι λιποδιαλυτές και οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, ανάλογα με το πού διαλύονται, όπως υποδηλώνουν τα ονόματά τους. Σε αντίθεση με ορισμένα μέταλλα, δρουν σε πολύ μικρές ποσότητες. Επιπλέον, το σώμα δεν είναι σε θέση να τις παράγει. Γι ‘αυτό πρέπει να τις συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Ας μάθουμε περισσότερα για τις βιταμίνες που διαλύονται στο νερό.

Συνολικά, οι κύριες λειτουργίες των βιταμινών είναι η ενεργοποίηση της οξείδωσης των τροφίμων, οι μεταβολικές αντιδράσεις και η χρήση και απελευθέρωση της ενέργειας που παρέχεται από τα τρόφιμα. Έτσι, η σημασία αυτών των οργανικών θρεπτικών συστατικών για τη ζωτικότητα των κυττάρων είναι ευδιάκριτη. Επομένως, πρέπει να τις συμπεριλάβετε σίγουρα στη διατροφή σας μέσω των τροφίμων που τρώτε.

Βιταμίνες

πηγές βιταμινών

Κάθε κύτταρο έχει τη λειτουργία του μετασχηματισμού αμινοξέων, μετάλλων και άλλων ενώσεων σε πρωτεΐνες, ορμόνες και ένζυμα. Ορισμένες βιταμίνες είναι μέρος αυτών των ενώσεων που προκύπτουν, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή σωματική λειτουργία. Συνολικά, από τις 13 διαφορετικές βιταμίνες που είναι σήμερα γνωστές, μπορούμε να διακρίνουμε δύο ομάδες:

  • Υδατοδιαλυτές βιταμίνες ή βιταμίνες που διαλύονται στο νερό. Έτσι, το σώμα δεν μπορεί να τις αποθηκεύσει. Για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να τις καταναλώνετε κάθε μέρα, καθώς η περίσσεια τους αποβάλλεται μέσω του ιδρώτα και των ούρων.
  • Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες διαλύονται στο λίπος. Αποθηκεύονται στους λιπώδεις ιστούς του σώματος και στο συκώτι. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αυτών των βιταμινών μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα συμπληρώματα βιταμινών και να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας

Στη συνέχεια, ας ρίξουμε μια πιο λεπτομερή ματιά στις βιταμίνες της πρώτης ομάδας.

Βιταμίνες που διαλύονται στο νερό

Πρώτον, αυτή η ομάδα βιταμινών περιλαμβάνει τις βιταμίνες που διαλύονται στο νερό και δεν αποθηκεύονται στο σώμα. Εδώ θα βρείτε μερικές από αυτές:

Βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη

Μπορείτε να βρείτε αυτή τη βιταμίνη σε ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, μαγιά μπύρας και φύτρο σιταριού. Συνολικά, η κύρια λειτουργία αυτής της βιταμίνης είναι η απελευθέρωση της ενέργειας που περιέχουν οι υδατάνθρακες.

Επομένως, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β1 μπορεί να προκαλέσει:

Βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη, από τις βιταμίνες που διαλύονται στο νερό

Αυτή η βιταμίνη καταλύει την οξείδωση των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Μερικές καλές πηγές αυτής της βιταμίνης είναι το γάλα, το συκώτι, τα φασόλια, οι φακές, το τυρί και τα καρύδια.

Η μη λήψη αρκετής αυτής της υδατοδιαλυτής βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της όρασης και φλεγμονή του βλεννογόνου του στόματος και του λαιμού.

Βιταμίνη Β3, νιασίνη ή νικοτινικό οξύ

Μπορείτε να τη βρείτε κυρίως σε όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και μαγιά μπύρας. Όσον αφορά τη λειτουργία της, βοηθά στη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια.

Αξίζει να αναφερθεί η ασθένεια που προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης Β3, η πελλάγρα. Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κηλίδων του δέρματος και πεπτικών και νευρικών διαταραχών.

Βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ

Αυτή η βιταμίνη είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς βοηθά στην άμυνα του σώματος από λοιμώξεις. Επιπλέον, παίζει ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Μπορείτε να τη βρείτε σε όλους τους ζωικούς και φυτικούς ιστούς, καθώς και στη ζύμη ζυθοποιίας.

Η ανεπάρκεια αυτής της υδατοδιαλυτής βιταμίνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασθενημένο αμυντικό σύστημα ευνοώντας την ανάπτυξη λοιμώξεων.

Βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη

Βιταμίνη Β6 βιταμίνες που διαλύονται στο νερό

Αυτή η βιταμίνη παίζει ρόλο στο μεταβολισμό των αμινοξέων και στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 εκδηλώνεται με διατροφικά προβλήματα.

Οι μπανάνες, τα αβοκάντο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά είναι οι πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Β6.

Βιταμίνη Β8 ή βιοτίνη, από τις βιταμίνες που διαλύονται στο νερό

Βρίσκεται σε πολλά φυτικά και ζωικά τρόφιμα, γι ‘αυτό οι άνθρωποι δεν τείνουν να υποφέρουν από έλλειψη βιταμίνης Β8. Συνδέεται με ορισμένα ένζυμα που παίζουν ρόλο στο σχηματισμό ή τη χρήση διοξειδίου του άνθρακα, και γι ‘αυτό λειτουργεί ως συνένζυμο.

Βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ

Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση DNA σε κύτταρα νέων ιστών, όπως τα έμβρυα. Επίσης, παίζει ρόλο στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η ανεπάρκειά της προκαλεί αναιμία.

Οι φακές, τα φασόλια, τα λαχανικά και το συκώτι είναι οι πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Β9.

Βιταμίνη Β12 ή κυανοκοβαλαμίνη

Η κύρια πηγή βιταμίνης Β12 είναι το ήπαρ. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι η μόνη βιταμίνη που περιέχει ένα μέταλλο, το κοβάλτιο, εξ ου και το όνομά της.

Επιπλέον, κανένα φυτό ή ζώο δεν την παράγει, μόνο μερικοί μικροοργανισμοί. Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης προκαλεί επίσης αναιμία.

Βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, από τις βιταμίνες που διαλύονται στο νερό

πηγές βιταμίνης C

Τέλος, η βιταμίνη C παίζει ρόλο στο σχηματισμό πρωτεϊνών των συνδετικών ιστών και στην αναγέννηση του οστού χόνδρου. Έτσι, μια ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει ανοίγματα στο συνδετικό ιστό, υποδόρια αιμορραγία και δυσκολία στην επούλωση, μεταξύ άλλων δομικών προβλημάτων.

Ευτυχώς, η βιταμίνη C είναι πολύ εύκολη: βρίσκεται σε αμέτρητα φρούτα και λαχανικά, κυρίως σε εσπεριδοειδή και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Συμπέρασμα

Όπως είδατε, οι βιταμίνες είναι ζωτικές ουσίες για την καλή υγεία. Δεδομένου ότι αναφέραμε μόνο τις ιδιότητες των υδατοδιαλυτών βιταμινών, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι επίσης σημαντικές – αλλά αυτό είναι ένα θέμα για ένα άλλο άρθρο!

Μην ξεχάσετε να έχετε υγιείς διατροφικές συνήθειες για να καλύψετε τις συνιστώμενες διατροφικές σας ανάγκες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Lemoine P., Bablon JC., Da Silva C., A combination of melatonin, vitamin B6 and medicinal plants in the treatment of mild to moderate insomnia: a prospective pilot study. Complement Ther Med, 2019. 45: 104-108.
  • Qiu Hua Chan C., Low LL., Hock Lee K., Oral vitamina B12 replacement for the treatment of pernicious anemia. Front Med, 2016.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.