Υπάρχουν τρόφιμα που δεν λήγουν ποτέ;

Υπάρχουν τρόφιμα που δεν λήγουν ποτέ, ούτε αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου, αρκεί να τα διατηρούμε σε κατάλληλες συνθήκες. Μάθετε ποια
Υπάρχουν τρόφιμα που δεν λήγουν ποτέ;
Marta Guzmán

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Marta Guzmán.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Πάντα κοιτάμε την ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα για να διαρκέσουν περισσότερο και να μην καταλήξουμε να τα πετάξουμε. Εξάλλου, η κατανάλωση προϊόντων όταν έχουν λήξει μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες. Υπάρχουν τρόφιμα που δεν λήγουν;

Το πιο επικίνδυνο είναι ότι το ίδιο το τρόφιμο μπορεί να αναπτύξει μικροοργανισμούς που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν τρόφιμα που δεν λήγουν ποτέ;

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε ποια είναι αυτά!

Ποια είναι τα τρόφιμα που δεν λήγουν ποτέ;

Όλα τα ευπαθή τρόφιμα πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης, αλλά λίγα προϊόντα διαρκούν πέρα από αυτή την ημερομηνία. Υπάρχουν ληγμένα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε γιατί στην πραγματικότητα χρειάζονται πολλά χρόνια για να χαλάσουν.

Η ημερομηνία λήξης υποδεικνύει ποια προϊόντα είναι πολύ ευπαθή και έχουν μικροβιολογικό κίνδυνο: ωμό και μαγειρεμένο κρέας, ψάρι, φρούτα και λαχανικά. Όταν αυτά τα προϊόντα έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης, δεν πρέπει να τα καταναλώνετε.

Τρόφιμα που είναι σε κακή κατάσταση ή αλλοιωμένα μπορεί να επιφέρουν κινδύνους για την υγεία και μπορεί να περιέχουν ακόμη και επιβλαβή βακτήρια, όπως επιβεβαιώνει ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Microbiology Reviews. Για παράδειγμα, από τα πιο κοινά συμπτώματα δηλητηρίασης από σαλμονέλα είναι η διάρροια από ένα βακτήριο που υπάρχει στα ωμά κρέατα.

Εναλλακτικά, τα προϊόντα που είναι πιο ανθεκτικά και σταθερά έχουν ημερομηνία κατανάλωσης. Μόλις περάσουν αυτή την ημερομηνία, είναι πιθανό να έχουν χάσει μέρος των ιδιοτήτων τους. Μπορεί να έχουν λίγο σάπια γεύση, να έχουν λιγότερο άρωμα, να έχουν υποστεί αλλαγή στην υφή κ.λπ., αλλά δεν υπάρχει μικροβιολογικός κίνδυνος.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούμε να διατηρήσουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αρκεί να τις αποθηκεύσουμε σωστά. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτές:

1. Αλάτι, από τα τρόφιμα που δεν λήγουν

Το αλάτι είναι ένα φυσικό συντηρητικό και το χρησιμοποιούμε για να αλατίζουμε τα τρόφιμα. Για το λόγο αυτό, δεν λήγει. Επιπλέον, στο σπίτι, μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε για να συντηρήσουμε τρόφιμα όπως ψάρι ή κρέας.

Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με το πόσο αλάτι καταναλώνετε, καθώς είναι εύκολο να ξεπεράσετε την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Πολλά τρόφιμα περιέχουν αλάτι και θα πρέπει να το έχουμε κατά νου.

αλατιέρα

2. Ρύζι

Το λευκό ρύζι μπορεί να διατηρήσει την περιεκτικότητα και τη γεύση του σε θρεπτικά συστατικά για 30 χρόνια εάν το αποθηκεύσουμε σε αεροστεγή δοχεία, σε θερμοκρασίες κάτω των 5°C. Το ρύζι ολικής αλέσεως, ωστόσο, δεν διαρκεί τόσο πολύ. Μπορεί να διαρκέσει περίπου 6 μήνες, λόγω των φυσικών ελαίων που βρίσκουμε στο στρώμα του πίτουρου.

3. Τροφές που δεν ξεπερνούν: Σάλτσα σόγιας

Για να διαρκέσει (σχεδόν) για μια αιωνιότητα η σάλτσα σόγιας, θα πρέπει να τη διατηρήσετε χωρίς να σπάσετε τη σφραγίδα. Τούτου λεχθέντος, εάν ανοίξετε το μπουκάλι, η σάλτσα μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά της σε αλάτι. Όπως αναφέραμε παραπάνω, το αλάτι είναι συντηρητικό.

4. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να διαρκέσει αρκετά, αρκεί να τη διατηρήσετε σε στεγνό, φρέσκο μέρος και να μην την υποβάλετε σε αλλαγές στη ζέστη. Η μαύρη σοκολάτα είναι μια ευεργετική τροφή καθώς περιέχει βιολογικά ενεργά συστατικά, όπως τα φλαβονοειδή. Αυτά προστατεύουν την καρδιά σας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Medicinal Chemistry.

Ανεξάρτητα από αυτό, πρέπει να τρώτε αυτό το φαγητό ως μέρος μιας υγιεινής και ποικίλης διατροφής. Μπορείτε να τρώτε μαύρη σοκολάτα τακτικά, χωρίς κανένα πρόβλημα, αρκεί να επιλέξετε ποικιλίες με καθαρή περιεκτικότητα σε σοκολάτα πάνω από 80%.

5. Αποξηραμένα όσπρια, από τα τρόφιμα που δεν λήγουν

Τα αποξηραμένα όσπρια μπορούν να έχουν απεριόριστη ωφέλιμη ζωή. Αυτό οφείλεται στη διαδικασία ξήρανσης που περνούν, κατά την οποία χάνουν το νερό τους. Ωστόσο, μπορούν να σκληρύνουν με την πάροδο του χρόνου, και σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει απλώς να τα μαγειρέψετε για περισσότερη ώρα.

6. Ζάχαρη, από τα τρόφιμα που δεν λήγουν

Όταν διατηρούμε τη ζάχαρη σε ξηρό μέρος χωρίς έντονες θερμοκρασίες, μπορεί να διαρκέσει για αρκετή ώρα. Τα βακτήρια δεν την αποικίζουν αφού δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Αν η ζάχαρη στερεοποιηθεί και σχηματίσει σβόλους, αρκεί να τη ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων σε χαμηλή θερμοκρασία για ένα ή δύο λεπτά.

7. Ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ

Τα αλκοολούχα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως η βότκα, το ρούμι, το ουίσκι, το τζιν ή η τεκίλα, μπορούν να διαρκέσουν πολύ σε καλές συνθήκες, αρκεί να μην ανοίξετε το μπουκάλι και να τα κρατήσετε μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Η μόνη ταλαιπωρία είναι ότι μπορεί να χάσουν λίγη από τη γεύση τους.

αλκοολούχα ποτά; τροφές που δεν ξεπερνούν

8. Μπαχαρικά

Για να διασφαλίσετε ότι τα μπαχαρικά διαρκούν περισσότερο, πρέπει να τα διατηρήσετε σε κρυστάλλινα βάζα που είναι ερμητικά σφραγισμένα. Ωστόσο, δεν είναι καλή ιδέα να τα διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς χάνουν το άρωμα και τη γεύση τους.

9. Καφές

Κανονικά, ο καφές έρχεται αλεσμένος σε αδιαφανή σακουλάκια και έτσι διαρκεί περισσότερο – για μήνες ή και χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης του. Πρέπει να τον κρατάτε μακριά από το φως του ήλιου και την υγρασία και μην τον φυλάτε στο ψυγείο γιατί μπορεί να χάσει το άρωμά του.

10. Μέλι, από τα τρόφιμα που δεν λήγουν

Το μέλι είναι η μόνη τροφή που πραγματικά διαρκεί για πάντα, χάρη στις μέλισσες που δημιουργούν ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ και λίγη υγρασία. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί να κρυσταλλωθεί, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την ποιότητα ή την ασφάλειά του.

11. Ξύδι

Όπως και το αλάτι, το ξύδι είναι ένα φυσικό συντηρητικό που μπορούμε να το διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω του φυσικού του οξέος. Βοηθά επίσης στη διατήρηση άλλων τροφών.

12. Ελαιόλαδο

Αυτό είναι ένα ακόμα τρόφιμο που δεν λήγει και μπορούμε να το διατηρήσουμε για δύο ή τρία χρόνια σε ξηρό μέρος, αλλά μπορεί να χάσει τις οργανοληπτικές του ιδιότητες.

Τρόφιμα που δεν λήγουν ποτέ

Παρόλο που πολλά προϊόντα που βλέπουμε στα καταστήματα έχουν ημερομηνία λήξης ή ημερομηνία κατανάλωσης, ορισμένα τρόφιμα δεν επηρεάζονται από το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διατηρούνται σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Crump JA., Sjolund Karlsson M., Gordon MA., Parry CM., Epidemiology, clinical presentation, laboratory diagnosis, antimicrobial resistance and antimicrobial management of invasive salmonella infections. Clin Microbiol Rev, 2015. 28 (4): 901-37.
  • Sánchez M., Romero M., Gómez Guzmán M., Tamargo J., et al., Cardiovascular effects of flavonoids. Curr Med Chem, 2019. 26 (39): 6991-7034.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.