10 κύρια συμπτώματα της ινομυαλγίας που πρέπει να προσέξετε

Εκτός από την πρόκληση μυϊκού πόνου και κόπωσης, η ινομυαλγία είναι μια πάθηση που μπορεί επίσης να σας επηρεάσει ψυχολογικά, καθώς είναι μια χρόνια ασθένεια που μπορεί να σας ακινητοποιήσει.
10 κύρια συμπτώματα της ινομυαλγίας που πρέπει να προσέξετε
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της ινομυαλγίας; Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από την αύξηση της ανταπόκρισης του σώματος στον πόνο των μυών και των αρθρώσεων.

Συνήθως συνοδεύεται από επεισόδια κόπωσης, καθώς και προβλήματα με το πεπτικό σύστημα, συνεχείς πονοκεφάλους και αίσθηση μυρμηγκιάσματος στα άκρα. Η ακριβής αιτία της δεν έχει ανακαλυφθεί. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας την συσχετίζουν συχνά με γενετικούς παράγοντες, τον καθιστικό τρόπο ζωής και μερικές άλλες ασθένειες.

Είναι αυτονόητο ότι κάθε περίπτωση είναι ελαφρώς διαφορετική. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία τείνουν να δείχνουν αύξηση στα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα τους. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί μια σειρά από άλλες αντιδράσεις.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όταν πρόκειται για τη διάγνωση της ινομυαλγίας είναι ότι τείνει να συγχέεται εύκολα με άλλες παθήσεις. Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Επομένως, είναι σημαντικό να μάθετε πώς εκδηλώνεται και ποιες ενδείξεις πρέπει να προσέξετε εάν υποψιαστείτε την ανάπτυξή της.

Ρίξτε μια ματιά στα κύρια συμπτώματα της ινομυαλγίας!

1. Δυσκαμψία, ένα από τα κύρια συμπτώματα της ινομυαλγίας

κύρια συμπτώματα της ινομυαλγίας- πόνος στο χέρι

Ένα από τα πιο δύσκολα συμπτώματα που βιώνουν όσοι πάσχουν από αυτή την ασθένεια είναι η δυσκαμψία στο σώμα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στις πρώτες ώρες αφού σηκωθείτε το πρωί.

Είναι μια αίσθηση παρόμοια με αυτή που βιώνουν οι ασθενείς με διάγνωση αρθρίτιδας, καθώς μπορεί επίσης να παρεμποδίζει την κίνηση.


2. Δυσκολία συγκέντρωσης, ακόμα ένα από τα κύρια συμπτώματα της ινομυαλγίας


ελλειψη συγκέντρωσης ένα από τα κύρια συμπτώματα της ινομυαλγίας

Αυτό το σύμπτωμα είναι γνωστό ως “ομίχλη του εγκεφάλου”. Δυστυχώς, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη συγκέντρωση και τη μνήμη των ασθενών.

Το άτομο δεν μπορεί να συγκεντρωθεί πλήρως στις δραστηριότητές του. Επιπλέον, θα εμφανίσει μερικές φορές βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε τη μνήμη σας.

3. Αίσθημα εξάντλησης

Η χρόνια κόπωση ή η σωματική και ψυχική εξάντληση είναι ένα ακόμα από τα κύρια συμπτώματα της ινομυαλγίας.

Μια αίσθηση βάρους σε όλο το σώμα, που προστίθεται στο έντονο ψυχικό στρες, αποτρέπει τους πάσχοντες από τη συμμετοχή τους σε καθημερινές δραστηριότητες. Δημιουργεί ένα αίσθημα κόπωσης, ακόμα και σε απλά πράγματα όπως το να ξυπνάς ή να φέρνεις εις πέρας απλές φυσικές ή νοητικές εργασίες.


4. Πόνος σε ολόκληρο το σώμα

πόνος ένα από τα κύρια συμπτώματα της ινομυαλγίας

Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με ινομυαλγία εμφανίζουν συνήθως αισθήματα πόνου, ήπια ή έντονα, σε όλο το σώμα.

Αυτοί οι πόνοι μπορεί να αρχίσουν σε χαμηλή ένταση και μπορεί να έρχονται και να φεύγουν σε διαλείμματα. Ωστόσο, τείνουν να γίνονται έντονοι και σταδιακά αυξανόμενοι.

Τέτοιοι πόνοι επηρεάζουν τους συνδέσμους, τους μύες και τους τένοντες. Δυστυχώς, συνήθως δεν ανταποκρίνονται γρήγορα ή εύκολα στις επιδράσεις των αναλγητικών φαρμάκων.


5. Κακή ποιότητα ύπνου

Λόγω των ανωτέρω συμπτωμάτων, τα άτομα με αυτή την πάθηση πολύ συχνά δυσκολεύονται να κοιμηθούν καλά.

Οι νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο μεταβάλλονται από αυτή την κατάσταση. Έτσι, καθώς καθίστανται λιγότερο αποτελεσματικοί στην τόνωση του εγκεφάλου, η περίοδος της ανάπαυσης επηρεάζεται αρνητικά.

Περιττό να αναφερθεί ότι η σωματική δυσφορία που προκαλείται από τον πόνο μπορεί να επιδεινωθεί από ορισμένες στάσεις ύπνου. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί διακοπές στον ύπνο.


6. Μούδιασμα και αίσθηση φαγούρας

Μια έντονη αίσθηση μουδιάσματος στα άκρα, καθώς και ένα ενοχλητικό αίσθημα φαγούρας, μπορεί να είναι ένα σαφές σημάδι των πρώτων σταδίων της ινομυαλγίας.

Οι πάσχοντες συχνά αναφέρουν ότι το δέρμα τους «τρυπιέται», ειδικά στα χέρια και τα πόδια. Το αίσθημα μερικές φορές διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παραμείνει για πολύ περισσότερο.

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εντείνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας ή αν ο πάσχων διατηρεί την ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το γιατί μυρμηγκιάζουν τα χέρια σας.


7. Πεπτικά προβλήματα


κύρια συμπτώματα της ινομυαλγίας πεπτικό συστημα

Οι ανισορροπίες στις φλεγμονώδεις διεργασίες που προκαλούνται από την ινομυαλγία μπορούν να εμφανιστούν χέρι-χέρι με συμπτώματα δυσπεψίας, παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Επίσης, οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν επίσης υποτροπιάζοντα κοιλιακό πόνο, καθώς και κατακράτηση αερίων και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης έχει εκδώσει μια συνοπτική παρουσίαση για το θέμα της ινομυαλγίας και μπορείτε να το βρείτε εδώ.


8. Ευαισθησία σε περιβαλλοντικούς παράγοντες

Συχνά, όσοι επηρεάζονται από αυτή τη διαταραχή αναφέρουν μεγαλύτερη ευαισθησία και αλλεργικές αντιδράσεις σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως είναι ο θόρυβος και η ρύπανση.

Ο πάσχων μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα των ημικρανιών. Έτσι, το σώμα μπορεί να αντιδρά αρνητικά στο δυνατό φως, στους δυνατούς θορύβους ή στα χημικά που περιέχονται σε ορισμένα προϊόντα.


9. Ευαισθησία στη θερμοκρασία


θερμοκρασία ενα απο τα κύρια συμπτώματα της ινομυαλγίας

Λόγω των συνεχών αλλαγών που υφίσταται ο οργανισμός λόγω των ανισορροπιών στις φλεγμονώδεις διεργασίες του, οι ασθενείς με ινομυαλγία δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Αυτό το σύμπτωμα είναι μερικές φορές τόσο έντονο που εμποδίζει τους πάσχοντες να αναπαυθούν επαρκώς. Αυτό οφείλεται στα ακραία αισθήματα θερμότητας ή κρύου που βιώνουν όταν προσπαθούν να κοιμηθούν.

Επιπλέον, οι ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος συνήθως έχουν ισχυρότερη επίδραση στους πάσχοντες. Εξάλλου, είναι πολύ πιο ευαίσθητοι απέναντι σε τέτοιου είδους αλλαγές συγκριτικά με ένα υγιές άτομο.

10. Κατάθλιψη

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι τα επεισόδια κατάθλιψης που βιώνουν συχνά οι πάσχοντες.

Δυστυχώς, πρόκειται για μια κατάσταση που έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους. Αυτό συχνά προκαλεί συναισθηματικές αλλαγές και συναισθήματα βαθιάς θλίψης λόγω των περιορισμών με τους οποίους θα πρέπει να μάθει ο πάσχων να ζει.

Όπως έχουμε δει, η κατανόηση της ανάπτυξης της ινομυαλγίας δεν είναι απλή. Είναι μια κατάσταση που απαιτεί ισχυρή υποστήριξη από ιατρικούς και ψυχολογικούς επαγγελματίες, καθώς και από την οικογένεια ή τους φίλους.

Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη όλα τα πιθανά συμπτώματα της ινομυαλγίας, έτσι ώστε σε περίπτωση υποψίας, οι πάσχοντες να λάβουν επιβεβαιωμένη διάγνωση ή να ανακουφιστούν όσο το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.