10 συμπτώματα του θυρεοειδούς

· 28 Ιανουαρίου 2016
Η πρόωρη αναγνώριση των συμπτωμάτων του θυρεοειδούς είναι πολύ βασική τόσο για την επιτυχή καταπολέμησή του όσο και για την πρόληψη τυχόν επιπλοκών.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που ρυθμίζει το μεταβολισμό του σώματος. Ρυθμίζει, δηλαδή, το ρυθμό με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες, πόσο γρήγοροι είναι οι καρδιακοί παλμοί και είναι επίσης υπεύθυνος για τη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας. Κατά την ενηλικίωση συνήθως, οι άνθρωποι αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το θυρεοειδή, τα οποία οδηγούν σε διάφορες δυσλειτουργίες που επηρεάζουν τη σωματική και συναισθηματική υγεία.

Τα τρία από τα πιο κοινά προβλήματα του θυρεοειδή είναι ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός και οι θυρεοειδικοί όζοι. Αν και το καθένα από αυτά επηρεάζει το σώμα με το δικό του τρόπο, έχουν ορισμένα κοινά συμπτώματα που μπορούν να μας προειδοποιήσουν αν κάτι δεν πηγαίνει καλά. Στο σημερινό άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε τα  10 κοινά συμπτώματα του θυρεοειδούς που όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν.

Κούραση και κόπωση

Αν ξυπνάτε μετά από 7 με 8 ώρες ύπνου αλλά και πάλι αισθάνεστε κουρασμένοι ή έχετε την ανάγκη να κοιμηθείτε τότε πιθανότατα αντιμετωπίζετε προβλήματα με την παραγωγή ορμονών στο θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός). Ο θυρεοειδής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα επίπεδα ενέργειας και αν αισθάνεστε κουρασμένοι αυτό μπορεί να αποτελεί ένα σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Αλλαγές στο βάρος

zugaria

Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της ταχύτητας του μεταβολισμού, η διαδικασία μέσω της οποίας το σώμα καίει θερμίδες. Όταν παρουσιάζεται κάποια απότομη αύξηση βάρους, αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι υποθυρεοειδισμού και σημαίνει ότι ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Αλλά αν αντιθέτως παρατηρήσετε κάποια απότομη, ανεξήγητη απώλεια βάρους τότε ο θυρεοειδής μπορεί να παράγει μεγάλη ποσότητα ορμονών και αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού.

Προβλήματα διάθεσης

Οι ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται από τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν να σας επηρεάσουν και συναισθηματικά. Αν ξαφνικά αισθάνεστε άγχος, κατάθλιψη, ανεξήγητες εναλλαγές στη διάθεσή σας ή αγωνία τότε μάλλον το σώμα σας προσπαθεί να σας δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά με το θυρεοειδή σας.

Πόνοι στο σώμα

ponoi sto soma

Οι ξαφνικοί πόνοι στους μυς, στις αρθρώσεις ή στους τένοντες μπορεί να αποτελούν σημάδι κάποιας ορμονικής διαταραχής που σχετίζεται με το θυρεοειδή αδένα.

Προβλήματα αναπαραγωγής

Οι ορμονικές ανισορροπίες που σχετίζονται με τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στη σύλληψη παιδιού, αλλαγές στον εμμηνορρυσιακό κύκλο και έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.

Κρυώνετε συνέχεια

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και είναι υπεύθυνος για να διατηρεί το σώμα ζεστό. Αν έχετε τακτικά κρύα χέρια και πόδια όπως και το υπόλοιπο σώμα σας τότε αυτό μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα και του μεταβολισμού.

Αλλαγές στο δέρμα, στα μαλλιά και στα νύχια

nuchia

Το ξηρό δέρμα, η τριχόπτωση και τα σπασμένα νύχια είναι κοινά σημάδια του υποθυρεοειδισμού. Αυτά τα συμπτώματα θα αρχίσουν σταδιακά να γίνονται πιο έντονα και απαιτούν θεραπεία για να μην μετατραπούν σε χρόνια.

Δυσκοιλιότητα

Η περιορισμένη ορμονική δραστηριότητα στο θυρεοειδή επηρεάζει τις διαδικασίες ολόκληρου του σώματος ενώ τα όργανα δυσκολεύονται να εκτελέσουν σωστά τις λειτουργίες τους. Στο πεπτικό σύστημα, οι διαταραχές του θυρεοειδούς δημιουργούν προβλήματα για παράδειγμα στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές όπως επίσης και δυσκολία στην απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών μέσω του πεπτικού συστήματος. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δυσκοιλιότητας.

Γνωστικά προβλήματα

gnostika provlimata

Πολύ συχνά οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το θυρεοειδή τους αναφέρουν ότι δεν έχουν καλή μνήμη ή δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Αυτό οφείλεται στην περιορισμένη έκκριση θυρεοειδικών ορμονών με αποτέλεσμα να επιβραδύνονται πολλές λειτουργίες του σώματος.

Φωνή και λαιμός

Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή, πιθανότατα ο αδένας θα αναπτύξει φλεγμονή ή θα αυξηθεί το μέγεθός του. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο, βράχνιασμα, δυσφορία, οίδημα στο λαιμό ή ροχαλητό.

Τι μπορώ να κάνω με αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια;

diagnosi thureoeidous

Τις περισσότερες φορές, τα προβλήματα του θυρεοειδούς ανιχνεύονται όταν βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο καθώς τα πρόωρα σημάδια συγχέονται συνήθως με άλλες ασθένειες. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα τα οποία αποτελούν το κλειδί για την πρόωρη διάγνωση. Η αγνόηση των συμπτωμάτων ενός πιθανού προβλήματος θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα υγείας που είναι δύσκολο να ελέγξετε.

Αν παρατηρήσετε τα προειδοποιητικά σημάδια ενός προβλήματος του θυρεοειδούς είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να προβείτε σε μια ιατρική εξέταση ή σε ένα διαγνωστικό τέστ. Επιπλέον, αν υπάρχουν προβλήματα θυρεοειδούς στο οικογενειακό σας ιστορικό τότε θα πρέπει να κάνετε ακόμη πιο τακτικά εξετάσεις για να είστε βέβαιοι ότι ο θυρεοειδής σας λειτουργεί σωστά.