10 συμπτώματα του θυρεοειδούς που πρέπει να γνωρίζετε

Η πρόωρη αναγνώριση των συμπτωμάτων του θυρεοειδούς είναι πολύ βασική τόσο για την επιτυχή καταπολέμησή του όσο και για την πρόληψη τυχόν επιπλοκών.
10 συμπτώματα του θυρεοειδούς που πρέπει να γνωρίζετε
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Στο σημερινό άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε τα  10 κοινά συμπτώματα του θυρεοειδούς που όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν. Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που ρυθμίζει το μεταβολισμό του σώματος. Ρυθμίζει, δηλαδή, το ρυθμό με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες, πόσο γρήγοροι είναι οι καρδιακοί παλμοί και είναι επίσης υπεύθυνος για τη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας.

Κατά την ενηλικίωση συνήθως, οι άνθρωποι αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το θυρεοειδή, τα οποία οδηγούν σε διάφορες δυσλειτουργίες που επηρεάζουν τη σωματική και συναισθηματική υγεία.

Τα τρία από τα πιο κοινά προβλήματα του θυρεοειδή είναι ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός και οι θυρεοειδικοί όζοι. Αν και το καθένα από αυτά επηρεάζει το σώμα με το δικό του τρόπο, έχουν ορισμένα κοινά συμπτώματα που μπορούν να μας προειδοποιήσουν αν κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Στον υποθυρεοειδισμό αναφέρεται μελέτη του Gilbert, J.

Κούραση και κόπωση

Αν ξυπνάτε μετά από 7 με 8 ώρες ύπνου αλλά και πάλι αισθάνεστε κουρασμένοι ή έχετε την ανάγκη να κοιμηθείτε τότε πιθανότατα αντιμετωπίζετε προβλήματα με την παραγωγή ορμονών στο θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός). Ο θυρεοειδής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα επίπεδα ενέργειας. Αν αισθάνεστε κουρασμένοι αυτό μπορεί να αποτελεί ένα από τα συμπτώματα του θυρεοειδούς.

Αλλαγές στο βάρος

10 συμπτώματα του θυρεοειδούς που πρέπει να γνωρίζετε

Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της ταχύτητας του μεταβολισμού, η διαδικασία μέσω της οποίας το σώμα καίει θερμίδες. Όταν παρουσιάζεται κάποια απότομη αύξηση βάρους, αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι υποθυρεοειδισμού. Δηλαδή σημαίνει ότι ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Αλλά αν αντιθέτως παρατηρήσετε κάποια απότομη, ανεξήγητη απώλεια βάρους τότε ο θυρεοειδής μπορεί να παράγει μεγάλη ποσότητα ορμονών και αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού.

Περισσότερα για τον υπερθυρεοειδισμό μπορείτε να διαβάσετε στη μελέτη του Imam, S. K.

Προβλήματα διάθεσης

Οι ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται από τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν να σας επηρεάσουν και συναισθηματικά. Αισθάνεστε ξαφνικά άγχος, κατάθλιψη, ανεξήγητες εναλλαγές στη διάθεσή σας ή αγωνία; Τότε μάλλον το σώμα σας προσπαθεί να σας δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά με το θυρεοειδή σας.

Διαβάστε σχετικά: Η χημεία του εγκεφάλου και η κατάθλιψη. Πώς συνδέονται

Πόνοι στο σώμα

συμπτώματα του θυρεοειδούς - πόνος

Οι ξαφνικοί πόνοι στους μυς, στις αρθρώσεις ή στους τένοντες μπορεί να αποτελούν σημάδι κάποιας ορμονικής διαταραχής που σχετίζεται με το θυρεοειδή αδένα.

Προβλήματα αναπαραγωγής

Οι ορμονικές ανισορροπίες που σχετίζονται με τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στη σύλληψη παιδιού, αλλαγές στον εμμηνορρυσιακό κύκλο και έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.

Θα σας ενδιαφέρει: 5 κόλπα για ν’ αυξήσετε τη σεξουαλική επιθυμία

Κρυώνετε συνέχεια

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και είναι υπεύθυνος για να διατηρεί το σώμα ζεστό. Αν έχετε τακτικά κρύα χέρια και πόδια όπως και το υπόλοιπο σώμα σας τότε αυτό μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα και του μεταβολισμού.

Αλλαγές στο δέρμα, στα μαλλιά και στα νύχια

συμπτώματα του θυρεοειδούς - νύχια

Το ξηρό δέρμα, η τριχόπτωση και τα σπασμένα νύχια είναι κοινά σημάδια του υποθυρεοειδισμού. Αυτά τα συμπτώματα του θυρεοειδούς θα αρχίσουν σταδιακά να γίνονται πιο έντονα. Και απαιτούν θεραπεία για να μην μετατραπούν σε χρόνια.

Η δυσκοιλιότητα είναι από τα κοινά συμπτώματα του θυρεοειδούς

Η περιορισμένη ορμονική δραστηριότητα στο θυρεοειδή επηρεάζει τις διαδικασίες ολόκληρου του σώματος. Επίσης τα όργανα δυσκολεύονται να εκτελέσουν σωστά τις λειτουργίες τους. Στο πεπτικό σύστημα, οι διαταραχές του θυρεοειδούς δημιουργούν προβλήματα. Για παράδειγμα στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Όπως επίσης και δυσκολία στην απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών μέσω του πεπτικού συστήματος. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δυσκοιλιότητας.

Γνωστικά προβλήματα

συμπτώματα του θυρεοειδούς - συγκέντρωση

Πολύ συχνά οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το θυρεοειδή τους αναφέρουν ότι δεν έχουν καλή μνήμη ή δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Αυτό οφείλεται στην περιορισμένη έκκριση θυρεοειδικών ορμονών με αποτέλεσμα να επιβραδύνονται πολλές λειτουργίες του σώματος.

Φωνή και λαιμός

Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή, πιθανότατα ο αδένας θα αναπτύξει φλεγμονή ή θα αυξηθεί το μέγεθός του. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο, βράχνιασμα, δυσφορία, οίδημα στο λαιμό ή ροχαλητό.

Τι μπορώ να κάνω με αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια;

συμπτώματα του θυρεοειδούς - πρόληψη

Τις περισσότερες φορές, τα προβλήματα του θυρεοειδούς ανιχνεύονται όταν βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Κι αυτό γιατί τα πρόωρα σημάδια συγχέονται συνήθως με άλλες ασθένειες. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα τα οποία αποτελούν το κλειδί για την πρόωρη διάγνωση. Η αγνόηση των συμπτωμάτων ενός πιθανού προβλήματος θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα υγείας που είναι δύσκολο να ελέγξετε.

Αν παρατηρήσετε τα προειδοποιητικά σημάδια ενός προβλήματος του θυρεοειδούς είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να προβείτε σε μια ιατρική εξέταση ή σε ένα διαγνωστικό τέστ. Επιπλέον, αν υπάρχουν προβλήματα θυρεοειδούς στο οικογενειακό σας ιστορικό τότε θα πρέπει να κάνετε ακόμη πιο τακτικά εξετάσεις για να είστε βέβαιοι ότι ο θυρεοειδής σας λειτουργεί σωστά.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...

Διατροφικές συνήθειες για την υγεία του θυρεοειδούς σας
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Διατροφικές συνήθειες για την υγεία του θυρεοειδούς σας

Ανησυχείτε για την υγεία του θυρεοειδούς σας; Ίσως να έχετε ήδη συνειδητοποιήσει ότι οι διατροφικές σας συνήθειες είναι ένα από τα κλειδιά για
Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.