10 Συμβουλές για τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες

Οι χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες είναι ξεχωριστές γιατί είναι ο τέλειος τρόπος για να σώσουμε για πάντα τις ιδιαίτερες χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις μας. Μάθετε μερικές συμβουλές για να τραβήξετε τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες εδώ!
10 Συμβουλές για τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πλησιάζουμε στο τέλος του χρόνου και οι χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις γεμίζουν τις τελευταίες σελίδες της ατζέντας μας. Επιπλέον, οι διακοσμήσεις αυτής της ιδιαίτερης εποχής μπορούν να φανούν σχεδόν σε κάθε γωνιά κάθε πόλης σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό θέλουμε να μοιραστούμε μερικές συμβουλές για το πώς να τραβήξετε τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες.

Φώτα, διακοσμητικά και δέντρα παντού σας προσκαλούν να τραβήξετε φωτογραφίες που απαθανατίζουν αυτές τις στιγμές με φίλους και οικογένεια. Μια καλή εικόνα μπορεί να βοηθήσει ώστε αυτές οι στιγμές να διαρκέσουν για πάντα.

Συμβουλές για να τραβήξετε τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να είστε ειδικός στη φωτογραφία για να κάνετε τις χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες σας τέλειες. Απλά πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας για να χρησιμοποιήσετε όλους τους πόρους που προσφέρει αυτή την εποχή του χρόνου.

Από την άλλη, μπορεί να μην είναι εύκολο να συγκεντρωθούν όλοι μαζί για μια ομαδική φωτογραφία.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές συμβουλές.

1. Ετοιμάστε τον εξοπλισμό σας

Για να ξεκινήσετε, σας προτείνουμε να προετοιμάσετε τον εξοπλισμό σας και τα αξεσουάρ που μπορεί να χρειαστείτε. Είτε έχετε ένα επαγγελματικό μηχάνημα είτε το κινητό σας τηλέφωνο, υπάρχουν αντικείμενα που δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά:

  • Μπαταρίες: Προσπαθήστε να μεταφέρετε μια 100% φορτισμένη μπαταρία και μια επιπλέον, για κάθε ενδεχόμενο.
  • Κάρτα μνήμης: Πάρτε μια επιπλέον, αφού ποτέ δεν ξέρετε πόσες φωτογραφίες μπορείτε να τραβήξετε σε μια νύχτα.
  • Άλλα: Ένα τρίποδο, φακοί και πανιά καθαρισμού είναι υπέροχες ιδέες.

2. Χρησιμοποιήστε τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια με προσοχή

Για να βγάλετε σωστά τις φωτογραφίες με τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία spot και ανοίξτε το φακό σας στο μέγιστο. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα τρίποδο όσο πιο συχνά γίνεται για να αποκτήσετε σταθερότητα.

Από την άλλη, μην το παρακάνετε με έντονα φώτα και διακοσμητικά, καθώς μπορεί να πέσετε στην κλισέ εικόνα και να χάσετε την πρωτοτυπία.

Μπορείτε να τραβήξετε λήψεις στις οποίες πρωταγωνιστούν το πρόσωπο και η ανθρώπινη φιγούρα και να απομακρυνθείτε από την παρουσία των φώτων με ένα εφέ που κάνει τα φώτα να φαίνονται θολά. Αυτή η τεχνική είναι γνωστή ως bokeh.

3. Βγάλτε φωτογραφίες έξω

Οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια και οι ιδιωτικές αυλές είναι συνήθως ντυμένες για την περίσταση και προσφέρουν απίστευτες λήψεις. Στο βόρειο ημισφαίριο συμβάλλει και το κρύο και το λευκό φόντο του χιονιού.

Για παράδειγμα, οι νυχτερινές φωτογραφίες είναι πολύ ιδιαίτερες γιατί το χιόνι αυξάνει τα επίπεδα φωτός, κάτι που είναι εξαιρετικό. Εδώ, η ταχύτητα κλείστρου θα μπορούσε να είναι μικρότερη από 1/15, κάτι που απαιτεί τρίποδο. Η φωτεινότητα των διακοσμητικών φώτων σε αντίθεση με τη μαυρίλα του νυχτερινού ουρανού θα δώσει επίσης φωτογραφίες επαγγελματικής εμφάνισης.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να τραβήξετε φωτογραφίες σε ανοιχτούς χώρους; Το σούρουπο, μόλις δύσει ο ήλιος. Υπάρχει μια τέλεια ισορροπία μεταξύ της φωτεινότητας των διακοσμητικών φώτων και της σκιάς που αφήνει η πρόσφατη απουσία του ήλιου.

Luces de Navidad en bokeh.
Το εφέ θολώματος με τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μπορεί να δημιουργήσει εικόνες που φαίνονται επαγγελματικές.

4. Ρυθμίστε τη χρήση του φλας

Σε σχέση με τα προηγούμενα σημεία, η ταχύτητα κλείστρου θα πρέπει να είναι μικρότερη από το συνηθισμένο όταν δεν χρησιμοποιείτε φλας. Ένα φλας μπορεί να φωτίσει πρόσωπα σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα όπου το φως δεν είναι αρκετό.

Ωστόσο, αν τραβήξετε φωτογραφίες ανθρώπων δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα φώτα σίγουρα θα φωτίσουν την εικόνα. Το καλό με τη φωτογραφία που λαμβάνεται με ψηφιακά μέσα είναι ότι μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα επί τόπου και να δώσετε στον εαυτό σας μια δεύτερη ευκαιρία.

5. Αποτυπώστε τον αυθορμητισμό των συναισθημάτων

Οι στημένες φωτογραφίες είναι οι πιο κοινές και οι λιγότερο ελκυστικές. Σας προτείνουμε να κάνετε έκκληση στον αυθορμητισμό ενός χαμόγελου, ενός ξεσπάσματος, ενός ανοίγματος δώρου ή μιας συζήτησης γεμάτης με γέλιο.

Να θυμάστε ότι πρόκειται για πολύ ιδιαίτερες στιγμές που προκαλούν διαφορετικά συναισθήματα. Το ιδανικό είναι να τα συλλάβετε ακριβώς όταν προκύψουν.

6. Χρησιμοποιήστε τη «νυχτερινή λειτουργία» για χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες

Οι επαγγελματικές κάμερες και οι κάμερες κινητών τηλεφώνων προσφέρουν τη δυνατότητα νυχτερινής λειτουργίας. Αφού την επιλέξετε, απενεργοποιήστε το φλας για να αναδείξετε τη λάμψη της γιορτινής διακόσμησης. Εάν το ενεργοποιήσετε, τα χριστουγεννιάτικα φώτα δεν θα φαίνονται και η εστίαση θα είναι στα αντικείμενα που βρίσκονται πιο κοντά στο φακό.

7. Απενεργοποιήστε την ισορροπία λευκού

Αυτή η λειτουργία εξουδετερώνει τα χρώματα που είναι πολύ δυνατά και τους δίνει ένα ψηφιακό χρώμα. Στην περίπτωση των χριστουγεννιάτικων φωτογραφιών, τα φώτα μπορεί να γίνουν αρκετά θαμπά αν δεν απενεργοποιήσετε τη λειτουργία ισορροπίας λευκού σε ορισμένες κάμερες.

8. Φωτογραφίστε τα πυροτεχνήματα

Υπάρχουν μερικά κόλπα για να απαθανατίσετε τη μαγική στιγμή που ο ουρανός γεμίζει χρώμα από τα πυροτεχνήματα. Εάν χρησιμοποιείτε το κινητό σας, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία ριπής και το HDR. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να τραβήξετε πολλές φωτογραφίες ταυτόχρονα.

Στην περίπτωση μιας επαγγελματικής κάμερας, το ISO θα πρέπει να είναι υψηλό (πάνω από 200).

Fuegos artificiales en la fotografía de Navidad.

9. Ψάξτε για τις λεπτομέρειες

Πολλές φορές μια λεπτομέρεια μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, αλλά γίνεται μια πολύτιμη φωτογραφία που έχει καταφέρει να αποτυπώσει την ουσία της στιγμής. Ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι, μια φιγούρα από τη φάτνη, ένα αξεσουάρ… Θα βρείτε σίγουρα τις αγαπημένες σας λεπτομέρειες αυτή την εποχή.

10. Επιλέξτε και επεξεργαστείτε τις χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες

Αυτή είναι μια από τις συμβουλές για τη λήψη των καλύτερων χριστουγεννιάτικων φωτογραφιών που μπορεί να είναι πάρα πολλές. Ωστόσο, είναι μια απαραίτητη διαδικασία.

Αφού τελειώσει η βραδιά, ήρθε η ώρα για το κομμάτι της ταξινόμησης και της επεξεργασίας φωτογραφιών. Διαφορετικά προγράμματα θα σας βοηθήσουν να χειριστείτε τα χριστουγεννιάτικα φώτα, τις σκιές και τα χρώματα. Επίσης, υπάρχουν κοινά φίλτρα που μπορούν να εφαρμοστούν.

Μην χάσετε την εστίαση με αυτές τις συμβουλές για να τραβήξετε τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες

Ελπίζουμε να απολαύσετε υπέροχες βραδιές αυτές τις γιορτές με τους αγαπημένους σας. Γι’ αυτό η τελική μας σύσταση είναι να μην χάσετε την εστίαση σε ό,τι πραγματικά έχει σημασία. Η ιδέα είναι να απολαύσουμε τα συναισθήματα που μας φέρνουν κοντά σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Marchezotti, E., & May Cardiff, J. Fotografía.
  • López-Menchero Bendicho, V. M., Marchante-Ortega, A., Vincent, M. L., Cárdenas Martín-Buitrago, J., & Onrubia Pintado, J. (2017). Uso combinado de la fotografía digital nocturna y de la fotogrametría en los procesos de documentación de petroglifos: el caso de Alcázar de San Juan (Ciudad Real, España). Virtual Archaeology Review.
  • Birkitt, M. (1999). El libro completo de la fotografía. Ediciones AKAL.
  • Kelby, S. (2012). El libro de la fotografía digital. Peachpit Press.
  • Guasco, I. (2012). Técnicas de fotografía profesional. USERSHOP.
  • Marín Amatller, A. (2012). Manual de fotografía digital.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.