Δε μου αρέσουν τα Χριστούγεννα! Τι να κάνω;

Μπορείτε να παραμερίσετε το πνεύμα του καταναλωτισμού και ν' αδράξετε την ευκαιρία ώστε ν' απολαύσετε τη συντροφιά των αγαπημένων σας προσώπων, χωρίς να γιορτάσετε κάτι.
Δε μου αρέσουν τα Χριστούγεννα! Τι να κάνω;

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2019

Δεν μου αρέσουν τα Χριστούγεννα! Τι να κάνω; Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τα καταστήματα είναι διακοσμημένα με δένδρα, λαμπάκια και Άγιους Βασίληδες… και έτσι θα προτιμούσατε να μείνετε σπίτι σας για τον υπόλοιπο μήνα. Όλοι σκέφτονται πού, πώς και με ποιους να περάσουν τις διακοπές, αλλά εσείς σκέφτεστε “δεν μου αρέσουν τα Χριστούγεννα.”

Μην ανησυχείτε… Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι σαν εσάς στον κόσμο.

Τα Χριστούγεννα και οι ιεροτελεστίες τους: η αναστάτωση κάθε Δεκέμβρη

Τα κάλαντα, οι φάτνες, τα στολισμένα δένδρα, τα έλατα… Για πολλούς, αυτή είναι μια περίοδος ευτυχίας, για συναντήσεις με την οικογένεια και ευχές. Για ορισμένους όμως είναι χάος, αντί να ενώνουν τους ανθρώπους, φέρνουν μονάχα προβλήματα και διαφωνίες.

Φαίνεται πως θα πρέπει να είμαστε όλοι μας χαρούμενοι και να μας κατακλύζει το πνεύμα των Χριστουγέννων. Διαφορετικά, χαλάμε τη διάθεση των άλλων, ή είμαστε βαρετοί ή αρνητικοί. Το να λέτε “δεν μου αρέσουν τα Χριστούγεννα” είναι σαν να λέτε ότι είστε από άλλον πλανήτη.

Δεν σας καταλαβαίνουν οι άνθρωποι γύρω σας. Ίσως να νομίζουν ότι είστε περίεργοι ή πως έχετε παιδικά τραύματα απ’ όταν ανακαλύψατε ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει στ’ αλήθεια ή δεν πήρατε το δώρο που θέλατε.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου έτσι. Έχει να κάνει με τη μη αναγνώριση του γεγονότος ως γιορτή ή μπορεί να είναι ακόμη και ενάντια σε ορισμένες συνήθειες που έχουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Το να ξοδεύετε χρήματα που δεν υπάρχουν για άτομα τα οποία σας βλέπουν μόνο μια φορά τον χρόνο ή το να καταξοδευτείτε για να κάνετε το τραπέζι στην οικογένειά σας, την οποία δεν αντέχετε, μπορεί να θεωρηθεί υποκριτικό ή έλλειψη ρεαλισμού.

Γιορτή,  καταναλωτισμός ή γιατί δεν μου αρέσουν τα Χριστούγεννα

Η φλυαρία, τα δώρα, η ένταση, τα γεμάτα από κόσμο εμπορικά καταστήματα: τα πάντα είναι χαοτικά πριν τα Χριστούγεννα.

Γιατί; Για το πάρτι το οποίο για πολλούς ανθρώπους δεν έχει πλέον να κάνει με τη θρησκεία, αλλά με τον άκρατο καταναλωτισμό και τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πόσο ευτυχισμένοι είναι με τόσους πολλούς ανθρώπους γύρω τους.

Σ’ όλα αυτά, θα πρέπει να προσθέσουμε την επιπλέον πίεση για να είστε χαρούμενοι, την οποία σας υποβάλλουν όχι μόνο η οικογένειά σας αλλά και οι διαφημίσεις.

Στις διαφημίσεις χαμογελούν όλοι, μοιράζονται τεράστια δείπνα, ή δίνουν ακριβά δώρα τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ν’ αγοράσουν.

Αν δεν σας αρέσουν τα Χριστούγεννα, μην αισθάνεστε άσχημα. Η διαφορετικότητα πολλές φορές δημιουργεί παρεξηγήσεις. Όπως δεν θέλετε να σας κρίνουν… προσπαθήστε να μην κρίνετε και εσείς τους άλλους.

Εν τω μεταξύ, να θυμάστε πως πολλοί άνθρωποι, ακόμη και χωρίς να τους αρέσει αυτή η περίοδος, ακολουθούν την παράδοση. Είστε ένα πολύ γενναίο άτομο για να πείτε ότι είστε ενάντια στα Χριστούγεννα!

Συμβουλές για να επιβιώσετε τα Χριστούγεννα

Πέραν από το να αισθάνεστε παράξενα επειδή δεν θέλετε να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα (για τους άλλους είναι το ίδιο με το να λέτε πως δεν σας αρέσει το καλοκαίρι ή ότι δεν τρώτε κρέας), θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσετε την κατάσταση και ν’ αποφύγετε την καταπίεση.

1. Να σκέφτεστε τα Χριστούγεννα σαν μια τυπική μέρα

Δε μου αρέσουν τα Χριστούγεννα! Τι να κάνω; Όπως όλες οι μέρες

Ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να μένουν σπίτι και να τρώνε όπως κάθε άλλη μέρα, βλέποντας τηλεόραση ή διαβάζοντας ένα βιβλίο. Αλλά, φυσικά, για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να μένετε μόνοι σας ή να δεχθείτε το γεγονός πως η οικογένειά σας θα γιορτάσει κάπου αλλού.

Αν δεν είστε οι μόνοι στον κύκλο σας στον οποίο δεν αρέσουν τα πάρτι, μπορείτε να δειπνήσετε μαζί σαν να ήταν μια οποιαδήποτε μέρα. Όχι κεριά, πίτες ή γαλοπούλες.

2. Πηγαίνετε διακοπές

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγετε από τις εορταστικές εκδηλώσεις, θα ήταν να μη βρίσκεστε σπίτι σας εκείνες τις μέρες. Τα αεροπορικά εισιτήρια, για παράδειγμα, είναι πιο φθηνά στις 24 Δεκεμβρίου.

Πηγαίνετε σε μια χώρα όπου δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, όπως το Μαρόκο, η Τουρκία, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη ή το Ντουμπάι.

Πιθανόν να σας φεύγει ένα “βάρος” όταν είστε μακριά από την οικογένειά σας και μπορείτε ν’ αρπάξετε την ευκαιρία να μείνετε σ’ ένα ξενοδοχείο εκείνο το βράδυ, όπως μια οποιαδήποτε άλλη μέρα.

3. Δεν μου αρέσουν τα Χριστούγεννα: Μη προγραμματίζετε τίποτα

Δε μου αρέσουν τα Χριστούγεννα! Τι να κάνω; Μη προγραμματίζετε τίποτα

Αν λέτε και εσείς “δεν μου αρέσουν τα Χριστούγεννα”, δεν χρειάζεται να συμμετέχετε στους προγραμματισμούς για τα δείπνα ή τα δώρα. Αφήστε τους άλλους να το φροντίσουν. Απλώς κάντε την εμφάνισή σας και απολαύστε το φαγητό.

Σκεφτείτε ότι για κάποιο μέλος της οικογενείας σας μπορεί να είναι αρκετό το να είστε εκεί.

Δεν χρειάζεται να δαπανήσετε δύο μέρες να μαγειρεύετε ή να καθαρίζετε το σπίτι σας, ν’ ακούτε τη μητέρα σας να διαφωνεί με τη γιαγιά, ή ότι πρέπει να πάει ν’ αγοράσει δώρα για τα ξαδέρφια σας.

Μη συμμετάσχετε σε οτιδήποτε έχει να κάνει με εορτασμό, αλλά φορέστε το καλύτερό σας πρόσωπο εκείνη τη μέρα.

4. Δεν μου αρέσουν τα Χριστούγεννα: Να βρίσκεστε με θετικά άτομα

Μπορεί να μη σας αρέσουν τα Χριστούγεννα, επειδή κάθε χρόνο η περίοδος είναι ίδια με τον προηγούμενο. Βλέπετε τα ίδια άτομα, τρώτε το ίδιο φαγητό, ή μιλάτε για τα ίδια πράγματα.

Έχετε σκεφτεί να οργανώσετε ένα διαφορετικό πάρτι με τους φίλους σας; Μπορεί να γίνει οπουδήποτε αλλά χωρίς την πίεση από την οικογένεια ή τις παραδόσεις.

5. Αναζητήστε το νόημα των Χριστουγέννων

Δε μου αρέσουν τα Χριστούγεννα! Τι να κάνω; Αναζητήστε το πνεύμα

Εν ολίγοις, ο εορτασμός θα πρέπει να σχετίζεται με τη θρησκεία και όχι με τον καταναλωτισμό ή το να προσποιείστε ότι είστε ευτυχισμένοι.

Ίσως να ήταν καλύτερο να πάτε και να βοηθήσετε αρρώστους σε κάποιο νοσοκομείο, να πάτε στην εκκλησία να προσευχηθείτε, ή να βοηθήσετε όσους ήταν λιγότερο τυχεροί από εσάς.

Πιθανόν αυτό που σας κάνει να λέτε “δεν μου αρέσουν τα Χριστούγεννα,” είναι η “κενή” ή επιβεβλημένη παράδοση. Τώρα, μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε θέλετε για να περάσετε ευχάριστα.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.