Αντιμετώπιση της Candida: 10 φυσικές τροφές

Για να ελέγξετε την Candida, πρέπει να προσθέσετε προβιοτικά προϊόντα όπως το κεφίρ στη διατροφή σας.
Αντιμετώπιση της Candida: 10 φυσικές τροφές
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αντιμετώπιση της Candida με φυσικό τρόπο. Η μόλυνση από ζυμομύκητες, ή η καντιντίαση, είναι μια πραγματικά συχνή διαταραχή που προκύπτει όταν η Candida, ένα είδος μύκητα που βρίσκεται στο στόμα και στα έντερά σας, αναπτύσσεται εκτός ελέγχου ως αποτέλεσμα αλλαγών στο περιβάλλον σας ή λόγω κάποιου άλλου ερεθίσματος.

Η λήψη φαρμάκων, η κακή διατροφή και οι περιβαλλοντικές τοξίνες είναι μερικοί από τους παράγοντες που μεταβάλλουν τη φυσιολογική ισορροπία αυτού του μύκητα.

Μόλις η ανάπτυξή του φτάσει σε υπερβολικά επίπεδα, μπορεί να διαπεράσει το εντερικό τοίχωμα και να μπει στη ροή του αίματος, όπου απελευθερώνει τοξικά σωματίδια που κάνουν το έντερο ακόμα πιο διαπερατό, για να αναφέρουμε ένα μονάχα από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει.

Αν και τις περισσότερες φορές δεν θέτει σοβαρό πρόβλημα για την υγεία, είναι καλύτερο να την αντιμετωπίσετε για να αποφύγετε τον κίνδυνο περαιτέρω μόλυνσης.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να καταφύγετε σε επιθετικά φάρμακα για να σταματήσετε την ανάπτυξη του ζυμομύκητα και να εμποδίσετε την εξάπλωσή του.

Συμπεριλαμβάνοντας μερικές τροφές με αντιμυκητιακές ιδιότητες στη διατροφή σας, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της Candida χωρίς τον κίνδυνο ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Ας μάθουμε περισσότερα.

1. Έλαιο καρύδας για την αντιμετώπιση της Candida

αντιμετώπιση της Candida με ελαιο καρυδας

Το βιολογικό έλαιο καρύδας περιέχει μια ουσία με αντιμυκητιακές ιδιότητες που είναι γνωστή ως καπρυλικό οξύ.

Η κατανάλωσή του σε μικρές δόσεις καταπολεμά άμεσα το ζυμομύκητα ανοίγοντας μικρές τρύπες στα κυτταρικά του τοιχώματα.

Μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο: Έλαιο καρύδας για τη λιπώδη διήθηση ήπατος.

2. Σκόρδο

Γνωστό σε όλο τον κόσμο ως το πιο ισχυρό αντιβιοτικό της φύσης, το σκόρδο αποτελεί μία από τις καλύτερες εναλλακτικές για τη διακοπή της ανάπτυξης του ζυμομύκητα.

Οι θειούχες χημικές ενώσεις του, ειδικά η αλισίνη, δρουν ως φυσικά μυκητοκτόνα και μεταβάλλουν το περιβάλλον που χρειάζεται ο μύκητας για να ακμάσει.

3. Μηλόξυδο για την αντιμετώπιση της Candida

αντιμετώπιση της Candida με μηλόξυδο

Το βιολογικό μηλόξυδο, δηλαδή εκείνο που δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία ραφιναρίσματος, περιέχει όξινες ουσίες που καταπολεμούν άμεσα τους μύκητες μεταβάλλοντας το περιβάλλον που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

Αν και δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές έρευνες που να επιβεβαιώνουν αυτά τα είδη ωφελειών, φαίνεται ότι τα φυσικά ένζυμα που περιέχει το μηλόξυδο συνεισφέρουν στην καταστροφή του μύκητα.

4. Λεμόνια

Τα λεμόνια και τα γλυκολέμονα είναι εσπεριδοειδή που συνιστώνται ιδιαίτερα για τη μεταβολή του περιβάλλοντος που χρειάζεται ο μύκητας για να ακμάσει.

Οι αλκαλοποιητικές τους ιδιότητες μειώνουν την υπερβολική οξύτητα στο πεπτικό σύστημα ενώ παράλληλα αναστέλλουν την ανάπτυξη διαφόρων τύπων μικροοργανισμών.

Τα ελάχιστα σάκχαρα που περιέχουν τα λεμόνια τα καθιστούν βλαβερά για τα βακτήρια και τους μύκητες.

5. Μούρα

αντιμετώπιση της Candida με μούρα

Οι φράουλες και άλλα είδη μούρων αποτελούν καλή επιλογή για την καταπολέμηση της μόλυνσης από Candida. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μισό φλιτζάνι φράουλες περιέχει περίπου 60 mg βιταμίνης C, καθώς και βιταμίνες Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία.

6. Τζίντζερ

Η ρίζα του φυτού τζίντζερ περιέχει ουσίες όπως η τζιντζερόλη και η σογκαόλη. Αυτές οι δύο ουσίες διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιακές ιδιότητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος λόγω ζυμομύκητα.

Αν και δεν είναι το πιο ισχυρό αντιμυκητιακό σε αυτή τη λίστα, το τζίντζερ αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για να βοηθήσετε τα απεκκριτικά όργανα να αποτοξινώσουν το σώμα.

Τα ενεργά συστατικά του βελτιώνουν την κυκλοφορία, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν την αντίδρασή του σε μολυσματικούς μικροοργανισμούς.

7. Ελαιόλαδο για την αντιμετώπιση της Candida

αντιμετώπιση της Candida με ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα λίπη για την υγεία σας, αποτελεί πλούσια πηγή λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 και πολυφαινολών, δύο ουσιών που ενισχύουν τις φυσικές άμυνες του σώματος και καταπολεμούν το ζυμομύκητα.

8. Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα αντιφλεγμονώδες και αντιμυκητιακό μπαχαρικό που δρα παρόμοια με το καπρυλικό οξύ στο έλαιο καρύδας για την αντιμετώπιση της Candida.

Οι ενεργές χημικές ουσίες του καταστρέφουν τα κυτταρικά τοιχώματα του ζυμομύκητα, αποτρέποντας την εξάπλωσή του και θανατώνοντάς τον.

Χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία κατά της Candida, του H. Pylori και αρκετών άλλων τύπων παρασίτων.

9. Άγριος Σολομός

αντιμετώπιση της Candida με σολομο

Ο άγριος σολομός αποτελεί μία από τις πιο πολύτιμες πηγές λιπαρών οξέων Ωμέγα-3, αποτελώντας ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα κατά των μυκητιακών λοιμώξεων.

Η αντιφλεγμονώδης δράση του ρυθμίζει την κυτταρική δραστηριότητα στους ιστούς και μεταβάλλει τις συνθήκες που χρειάζεται ο ζυμομύκητας για να ακμάσει.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: Σπιτικό τεστ καντιντίασης και τρόποι αντιμετώπισης.

10. Γαρίφαλο

Το γαρίφαλο περιέχει μια ουσία που ονομάζεται ευγενόλη, η οποία διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Το μπαχαρικό αυτό και το αιθέριο έλαιό του είναι χρήσιμα για την καταπολέμηση των μολύνσεων από Candida, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Πέρα από τις τροφές που αναφέραμε, προσπαθήστε να προσθέσετε περισσότερα προβιοτικά προϊόντα στη διατροφή σας, όπως το φυσικό γιαούρτι ή το κεφίρ.

Και τα δύο είναι πραγματικά καλά για σας, επειδή ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού σας και συμβάλλουν στην αποκατάσταση της φυσικής μικροχλωρίδας στο σώμα σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ferraz de Oliveira S., Pinheiro Lobo I., Serpa da Cruz R., Andrioli JL., et al., Antimicrobial activity of coconut oil in water emulsion on staphylococcus epidermidis and escherichia coli EPEC associated to candida kefyr. Heliyon, 2018.
  • Madhan Kumar S., Anand Kumar V., Natarajan P., Sreenivasan G., Antifundal efficacy and the mechanical properties of soft liners against candida albicans after the incorporation of garlic and neem: an in vitro study. J Int Soc Prev Community Dent, 2018. 8 (3): 212-217.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.