13 προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη νερού

14 Ιουνίου 2016
Αν και μπορεί να αγνοούν αυτή τη συμβουλή, υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας που μπορούν να αναπτυχθούν λόγω της κακής ενυδάτωσης και της ελλιπούς κατανάλωσης νερού.

13 προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη νερού. Πιθανότατα, όλα αυτά τα χρόνια σας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να πίνετε άφθονο νερό καθημερινά προκειμένου να παραμένετε ενυδατωμένοι και να εμποδίσετε την εμφάνιση τυχόν ασθενειών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση νερού ή πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στις λειτουργίες του σώματός μας. Αν και μπορεί να αγνοούν αυτή τη συμβουλή, υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας που μπορούν να αναπτυχθούν λόγω της κακής ενυδάτωσης και της ελλιπούς κατανάλωσης νερού.

Για να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα σχετικά με τις αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σας η ελλιπής κατανάλωση νερού, στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για 13 προβλήματα που οφείλονται ειδικά  στην αφυδάτωση και στη χαμηλή κατανάλωση νερού.

Κόπωση

Όταν δεν λαμβάνετε αρκετό νερό και αφυδατώνετε το σώμα σας, το ποσοστό ενζυμικής δραστηριότητας μειώνεται και τότε αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της η κόπωση. Η κόπωση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι όλη την ώρα καθώς τα επίπεδα ενέργειάς μας είναι χαμηλά.

Πρόωρη γήρανση, από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη νερού

γηρανσξ και έλλειψη νερού

Το 60% του σώματός μας αποτελείται από νερό και η σωστή λειτουργία του εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από αυτή την ανεκτίμητη πηγή. Όταν πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταπολεμάτε τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων.

Υπερβολικά κιλά και παχυσαρκία

Αν και το νερό από μόνο του δεν μπορεί να σας κάνει να κάψετε λίπος και να χάσετε κιλά, η αλήθεια είναι ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όταν ακολουθείτε μια υγιεινή δίαιτα αδυνατίσματος. Η κατανάλωση νερού προωθεί την εξάλειψη των τοξινών και των άχρηστων προϊόντων από το σώμα. Επιπλέον, μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού. Όταν στερείτε από το σώμα σας το νερό, εξαλείφετε και τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει για να χάσετε κιλά.

Υψηλή και χαμηλή αρτηριακή πίεση

πιεση και έλλειψη νερού.

Η κατανάλωση νερού βοηθά το σώμα μας να αποβάλει τις τοξίνες που συσσωρεύονται στο αίμα και διευκολύνει την καλή κυκλοφορία του αίματος. Το κυκλοφορικό σας σύστημα χρειάζεται νερό για να λειτουργεί σωστά καθώς η ποσότητα του αίματος στο σώμα σας, από μόνη της, δεν αρκεί για να γεμίσει όλες τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία σας.

Υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης

Η αφυδάτωση έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια νερού από το εσωτερικό των κυττάρων σας. Με αυτό εννοούμε ότι το σώμα στην προσπάθειά του να επαναφέρει την ισορροπία παράγει περισσότερη χοληστερόλη, όπου ένα μέρος της κάνει κακό στην υγεία σας.

Μάθετε περισσότερα: Η μείωση της χοληστερίνης στις γυναίκες

Δυσκοιλιότητα, ένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη νερού

Για το σωστό σχηματισμό στερεών αποβλήτων και την εξάλειψή τους από το σώμα, θα πρέπει να έχετε αρκετά υγρά ώστε το σώμα σας να μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τις τροφές και να ενυδατώσει το έντερό σας. Αν πάσχετε από χρόνια αφυδάτωση, αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας δεν έχει αρκετό νερό για να αποβάλει τα στερεά απόβλητα με αποτέλεσμα να υποφέρετε από προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Ασθένειες του πεπτικού συστήματος

πεπτικό συστημα και έλλειψη νερού.

Όταν το σώμα μας είναι αφυδατωμένο, μειώνεται η παραγωγή των πεπτικών υγρών που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στομάχου και παθήσεις, όπως η γαστρίτιδα και τα έλκη.

Προβλήματα με το αναπνευστικό σύστημα

Το νερό αποτελεί βασικό συστατικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και για την πρόληψη αναπνευστικών νοσημάτων. Οι βλεννώδεις μεμβράνες των πνευμόνων, της μύτης, των ιγμορείων και άλλων οργάνων πρέπει να παραμένουν αρκετά υγρά προκειμένου να σας προστατεύουν από ρύπους και άλλα σωματίδια.

Μη ισορροπημένο pH

Για να διατηρείτε μια υγιή ισορροπία του pH στο αίμα σας, θα πρέπει να πίνετε αρκετό νερό. Οι τροφές και άλλοι παράγοντες μπορεί να κάνουν το pH του σώματός μας περισσότερο όξινο, οδηγώντας σε αναρίθμητα προβλήματα υγείας.

Μάθετε περισσότερα: 10 συμπτώματα που δείχνουν ότι πάσχετε από υποθυρεοειδισμό

Έκζεμα, ακόμα ένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη νερού

εκζεμα και έλλειψη νερού.

Το σώμα χρειάζεται αρκετά υγρά για να μπορέσει να αποβάλει μέσω της εφίδρωσης 500 με 700 ml νερού. Στον ιδρώτα περιέχονται τοξίνες και απόβλητα, τα οποία αν παραμείνουν στο σώμα, μπορούν τελικά να προκαλέσουν δερματικούς ερεθισμούς όπως έκζεμα.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Η λειτουργία των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος βασίζεται σημαντικά στην καθημερινή κατανάλωση άφθονου νερού. Όταν αφυδατώνεστε και στερείτε από αυτά τα συστήματα την επαρκή ποσότητα υγρών, τότε διατρέχετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από διάφορα είδη λοιμώξεων του ουροποιητικού ή της ουροδόχου κύστης, όπως κυστίτιδα. Θα μπορέσετε να τις ανιχνεύσετε εύκολα καθώς το χρώμα των ούρων είναι πιο σκούρο και αναδύουν μια πολύ έντονη μυρωδιά.

Ρευματισμοί

ρευματισμοί και έλλειψη νερού.

Η έλλειψη ενυδάτωσης προκαλεί τη συσσώρευση περισσότερων τοξινών στο αίμα που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών και προβλημάτων. Αναρίθμητες μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη νερού μπορεί να μειώσει σημαντικά τα προβλήματα των αρθρώσεων.

Εγκεφαλική βλάβη

Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει μια ανισορροπία στα αποθέματα ηλεκτρολυτών στο σώμα, όπως στο νάτριο και το κάλιο και η έλλειψή τους μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής βλάβης και των καρδιακών προσβολών.