15 συμβουλές για αδυνάτισμα πέραν από τη δίαιτα

Το ν' ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητο για να χάσετε βάρος, αλλά ακολουθώντας ορισμένες άλλες συμβουλές μας θα μπορέσετε να βοηθηθείτε στο αδυνάτισμα.
15 συμβουλές για αδυνάτισμα πέραν από τη δίαιτα
Carlos Fabián Avila

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Carlos Fabián Avila.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε ορισμένες συμβουλές για αδυνάτισμα πέραν από τη δίαιτα. Θα δείτε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα εκτός από τη δίαιτα για να χάσετε βάρος.

Συμβουλές για αδυνάτισμα #1. Πίνετε νερό συχνότερα

Ειδικά ανάμεσα στα γεύματα, πίνοντας μια καλή ποσότητα νερού επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας από μία έως μιάμιση ώρα. Σας βοηθά επίσης να παραμένετε ενυδατωμένοι.

#2. Να τρώτε αβγά για πρωινό

Περιλαμβάνοντας αβγά στο πρωινό σας και αντικαθιστώντας τα δημητριακά ή τα μπισκότα με ζάχαρη με αβγά θα νιώσετε πιο χορτάτοι για τις πρώτες ώρες της ημέρας.

Παρέχουν επίσης μια καλή ποσότητα πρωτεΐνηςη οποία θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος πιο αποτελεσματικά.

Ομελέτα με ψωμί σε πιάτο και φρούτα

Συμβουλές για αδυνάτισμα #3. Πίνετε σκέτο καφέ

Συνήθως αναφερόμαστε αρνητικά στον καφέ όταν μιλάμε για μια υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, ο καφές είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά. Με αυτές τις θρεπτικές ουσίες μπορείτε να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας, με αποτέλεσμα ν’ αυξήσετε την καύση του λίπους.

#4. Πίνετε πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει μικρές ποσότητες καφεΐνης, αλλά περιέχει και ισχυρά αντιοξειδωτικά, τις λεγόμενες κατεχίνες, οι οποίες συνεργάζονται με την καφεΐνη και βελτιώνουν την καύση του λίπους.

Συμβουλές για αδυνάτισμα #5. Μαγειρεύετε με λάδι καρύδας

Λάδι καρύδας σε μπουκάλι και καρύδα

Το λάδι καρύδας είναι πραγματικά πολύ υγιεινό. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, τα οποία μεταβολίζονται διαφορετικά από τα άλλα λίπη. Σε αυτή την περίπτωση, η ιδέα δεν είναι να τα προσθέσετε στα μαγειρεμένα γεύματά σας, αλλά να αντικαταστήσετε το λάδι μαγειρέματος και τα λίπη με λάδι καρύδας.

#6. Καταναλώνετε λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη

Αν θέλετε ν’ αδυνατίσετε, θα χρειαστεί να μειώσετε την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης. Για να γίνει αυτό, βεβαιωθείτε πως διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες, καθώς πολλά προϊόντα που θεωρούνται υγιεινά είναι γεμάτα με πρόσθετη ζάχαρη κάποιες φορές.

Συμβουλές για αδυνάτισμα #7. Καταναλώνετε λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι συνήθως ζάχαρη ή σπόροι από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί πλήρως οι ίνες και οι θρεπτικές ουσίες. Αυτού του είδους οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί πείνα.

#8. Χρησιμοποιείτε μικρότερα πιάτα

Αν και ακούγεται αδύνατο αρχικά, με τη χρήση μικρότερων πιάτων θα έχετε την τάση να τρώτε λιγότερο. Αυτό σημαίνει πως θα έχετε παραπάνω έλεγχο στην ποσότητα που τρώτε και θα καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες.

Συμβουλές για αδυνάτισμα

Συμβουλές για αδυνάτισμα #9. Να έχετε πρόχειρες πιο υγιεινές τροφές

Συχνά, όταν πεινάμε, πάμε κατευθείαν σε κάποιο φαγητό που είναι έτοιμο προς κατανάλωση. Γι’ αυτό, έχουμε την τάση να ικανοποιούμε την πείνα μας με λιγότερο υγιεινές τροφές.

Όμως, έχοντας τροφές όπως φρούτα ή μπάρες δημητριακών για να φάτε κατά το μέσο του πρωινού ή το απόγευμα, θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις θερμίδες που παίρνετε και ν’ αδυνατίσετε γρηγορότερα απ’ ότι αν κάνατε δίαιτα.

10. Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά το δείπνο

Είναι μια πολύ καλή ιδέα να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά το δείπνο, καθώς θα απομακρύνετε τον πειρασμό να φάτε κάτι άλλο, όπως επίσης θα σας βοηθήσει να ελέγξετε την όρεξή σας.

Συμβουλές για αδυνάτισμα #11. Χρησιμοποιείτε περισσότερα μπαχαρικά

Ορισμένα μπαχαρικά, όπως το πιπέρι καγιέν, περιέχουν συμπλέγματα τα οποία μπορούν να επιταχύνουν τον μεταβολισμό σας. Επίσης, οι δυνατή γεύση πολλών μπαχαρικών μπορεί να σας κάνει να νιώσετε χορτάτοι με μικρότερη μερίδα φαγητού.

#12. Να σηκώνετε βάρη για να συνεχίσετε ν’ αδυνατίζετε

Μια από τις παρενέργειες της δίαιτα είναι πως συνήθως χάνετε μυϊκή μάζα και ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποτρέψετε αυτό είναι να κάνετε κάποιο είδος ασκήσεων αντίστασης, όπως να σηκώνετε βάρη. Αυτό θα διατηρήσει τον μεταβολισμό σας επιταχυμένο και θα αποτρέψει την απώλεια μυϊκής μάζας.

#13. Να μασάτε πιο αργά

Συχνά ο εγκέφαλός σας χρειάζεται περισσότερη ώρα για να καταχωρήσει πως φάγατε αρκετά. Έτσι, μασώντας πιο αργά θα καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες προτού σας πει ο εγκέφαλός σας ότι έχετε χορτάσει.

Άνδρας τρώει καρπούζι

Συμβουλές για αδυνάτισμα #14. Μην πίνετε ροφήματα με πολλές θερμίδες

Αν θέλετε να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση περιττών θερμίδων, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι ν’ αποφεύγετε τα αναψυκτικά, ή τους χυμούς με πρόσθετη ζάχαρη. Αυτά τα ροφήματα δεν κάνουν καλό στην υγεία σας εξαιτίας των θερμίδων που περιέχουν και των ελάχιστων θρεπτικών ωφελειών τους.

#15. Τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη

Με το να τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη, ειδικά το πρωί, θα επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας για τις επόμενες ώρες. Αυτό σας βοηθά να κάψετε περισσότερες θερμίδες με τον βασικό μεταβολισμό σας και ν’ αδυνατίσετε ταχύτερα απ’ ότι αν κάνατε δίαιτα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.