3 βουδιστικές έννοιες για τον συναισθηματικό σας κόσμο

Με τη βοήθεια του Βουδισμού, μπορούμε να μάθουμε να σταθεροποιούμε το ανήσυχο μυαλό και να εξουσιάζουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα μέσα από την πνευματική άσκηση του διαλογισμού και την επίγνωση του εσωτερικού διαλόγου.
3 βουδιστικές έννοιες για τον συναισθηματικό σας κόσμο

Τελευταία ενημέρωση: 30 Μαρτίου, 2019

Στο άρθρο αυτό, σας προτείνουμε να εστιάσετε σε 3 βουδιστικές έννοιες για να διαχειριστείτε τον συναισθηματικό σας κόσμο, να ανακαλύψετε και να μάθετε μέσα από τα συναισθήματά σας.

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, ο συναισθηματικός κόσμος είναι μια από τις περιοχές σύγκλισης Βουδισμού και δυτικής ψυχολογίας.

Και στις δύο θεωρητικές προσεγγίσεις, για παράδειγμα, κατανοούμε ότι με το να εξερευνούμε τα συναισθήματά μας, ειδικά όσα φέρουν αρνητικό φορτίο, κερδίζουμε σε αυτογνωσία και αυτεπίγνωση. Αυτό μπορεί να συνδράμει στην αυτοβελτίωση και στην επιλογή ενός πιο ορθού τρόπου ζωής με μεγαλύτερη ακεραιότητα. Εάν δώσουμε την απαραίτητη προσοχή, δεν θα καλυτερέψουμε μόνο τη φυσική και ψυχολογική μας υγεία αλλά θα αναπτύξουμε μια βαθύτερη συνειδητότητα της αληθινής φύσης της ύπαρξής μας.

Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί ότι στρατηγικές όπως ο διαλογισμός συναντώνται ήδη σε πολλά είδη θεραπειών. Μέσω της πνευματικής αυτής άσκησης μπορούμε να επικρατήσουμε αποτελεσματικά επάνω σε δύο συνηθισμένους καθημερινούς εχθρούς: στο στρες και το άγχος.

1. Η προσκόλληση στη δυστυχία ή στην ελευθερία της ευτυχίας είναι δική σας απόφαση, από τις βουδιστικές έννοιες

βουδιστικές έννοιες χέρια με λουλούδια
Στο δρόμο αναζήτησης περισσότερης ελευθερίας και σοφίας, η ψυχολογία, όπως είναι φυσικό, μάς ενθαρρύνει να αναγνωρίσουμε τον εσωτερικό συναισθηματικό μας κόσμο.

Επίσης, να ανασύρουμε στη μνήμη μας ιστορίες του παρελθόντος αλλά και του πρόσφατου παρόντος, να τις νοηματοδοτήσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε μέσω της θεραπείας.

Από την πλευρά του ο Βουδισμός επιλέγει ένα διαφορετικό μονοπάτι προσέγγισης: μάς προτρέπει να “μετριάσουμε” και να “κατασιγάσουμε” τα αρνητικά μας συναισθήματα. Κι αυτό, με τη βοήθεια της πνευματικής άσκησης του διαλογισμού και της επίγνωσης του εσωτερικού διαλόγου.

Επιπλέον, μας καλεί να κατανοήσουμε ότι ορισμένες φορές κάνουμε σοβαρά λάθη στις ίδιες μας τις προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι τοποθετούν την ευτυχία έξω από τον εαυτό τους. Ίσως σε ένα πρόσωπο, σε ένα μέρος ή σε ένα απόκτημα. Ωστόσο, το είδος αυτό του υλισμού ή η προσκόλληση στην άποψη ότι η ευτυχία δεν είναι στο χέρι μας, μας οδηγεί στη δυστυχία.

Η αυθεντική ευτυχία δεν βρίσκεται αόριστα “κάπου εκεί έξω”, αλλά εδράζει στην ισορροπία του εσωτερικού ψυχικού μας κόσμου. Μπορούμε να την αναζητήσουμε στην ψυχή μας μέσω της ηρεμίας, της ισορροπίας και της αυτοαποδοχής.

Μια ιδεατή στρατηγική για να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας είναι η τεχνική της αποδέσμευσης στην καθημερινότητά μας.

Όταν “κλείσουμε το διακόπτη” στις έμμονες ιδέες και σταματήσουμε να παραπονιόμαστε για όλα αυτά που μας λείπουν, που δεν έχουμε ή που έπρεπε να είχαμε, μπορούμε να ανοίξουμε τα μάτια και να δούμε τι πραγματικά έχουμε. Αυτό είναι και το μυστικό: να νιώσουμε ευτυχισμένοι με αυτό που είμαστε και με αυτά που ήδη έχουμε.

2. Η καλλιέργεια και το μέστωμα της υπομονής και της αγάπης στις βουδιστικές έννοιες

βουδιστικές έννοιες χερια με λουλουδι
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η αμεσότητα. Ερεθίσματα κάθε τύπου αφθονούν γύρω μας.

Για παράδειγμα, ο σύγχρονος τεχνολογικός κόσμος μάς δίνει την εντύπωση ότι όλα πρέπει να γίνουν στο λεπτό, χωρίς χρονοτριβή.

Θεωρούμε ότι πρέπει να αποκριθούμε στα μηνύματά μας όσο γίνεται πιο γρήγορα. Επιπλέον, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ανεβάσουμε μια εικόνα ή ένα σχόλιο για να λάβουμε θετικά σχόλια με “likes” λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.

Ωστόσο, η ζωή δεν κινείται κατά τον ίδιο τρόπο. Η ζωή ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς. Οι πραγματικές και δυνατές σχέσεις χτίζονται μέσα από τη μαγεία της καθημερινής συνύπαρξης, της υπομονής, του σεβασμού και της ηρεμίας, της στοργικής φροντίδας.

Εάν εκπαιδευτούμε στο να δείχνουμε περισσότερη υπομονή, συναισθήματα όπως ο θυμός, η ζήλια, η οργή και η απογοήτευση θα καταλαγιάσουν.

Τα διαλυτικά συναισθήματα του άγχους και του στρες τρέφονται ακριβώς από την πίεση να εκτελούμε τα πάντα στη στιγμή. Πηγάζουν από το φόβο για το αύριο και την ανάγκη να πορευτούμε προς ένα μέλλον που δεν έχει ακόμη συμβεί.

Ας μάθουμε, λοιπόν, να αγκαλιάζουμε το παρόν μέσω της υπομονής.

3. Η σημασία της απενεργοποίησης του Εγώ

χερια με φωτιά
Όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας ένα πρόσωπο που πάντοτε δείχνει οργισμένο με τον κόσμο όλο.

Για αυτά τα άτομα τίποτα δεν πηγαίνει σωστά. Τίποτα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους, στις ηθικές, συναισθηματικές ή ψυχολογικές τους νόρμες.

Βάζουν τον πήχη τόσο ψηλά και διαθέτουν εξαιρετικά μεγάλο εγωισμό, που όλος ο κόσμος φαντάζει τόσο μικρός μπροστά τους. Και το ακόμη χειρότερο, φαίνεται ότι στρέφεται εναντίον τους και τους πολεμά.

Αυτή η προσέγγιση στη ζωή δημιουργεί αβάσταχτο πόνο και αίσθημα απόλυτης μοναξιάς.

Βέβαια δεν είναι εύκολο να απενεργοποιήσει κανείς το Εγώ του. Και αυτό για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον εγωιστή στο πρόσωπο των άλλων, αλλά δεν διαθέτουμε έναν προσωπικό ανιχνευτή για να τον διακρίνουμε και σε εμάς.

Σημειώστε, εάν θέλετε, τις απλές στρατηγικές που ακολουθούν για να βοηθηθείτε στην αναγνώριση, στη διαχείριση αλλά και στη χαλάρωση των εγωιστικών συναισθημάτων:

  • Πρώτα από όλα, αντιληφθείτε το πώς οι πράξεις αλλά και τα λόγια σας επιδρούν στους γύρω σας.
  • Έπειτα, εξακριβώστε τα όρια, τα λάθη αλλά και τις αδυναμίες σας.
  • Συνειδητοποιήστε ότι οι άλλοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, να εκτελούν όσα εσείς θέλετε ή να ικανοποιούν τις δικές σας ανάγκες…
  • Μην περιμένετε τίποτα από τους άλλους. Αντ’ αυτού, περιμένετε πράγματα μόνο από εσάς. Με αυτόν τον τρόπο, θα ζήσετε περισσότερο ισορροπημένα και ήρεμα.
  • Παράλληλα με τη συνειδητοποίηση των ορίων σας, μάθετε να διακρίνετε το καλό σε όλους αυτούς που σας περιστοιχίζουν.

Εν κατακλείδι, οι πυλώνες του Βουδισμού εμπλουτίζουν την προσέγγισή μας σε θέματα διοχέτευσης και έκφρασης των συναισθημάτων.

Ένας από τους κυριότερους στόχους, επίσης, είναι η προώθηση της αυτογνωσίας. Μέσω αυτής μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η ευθύνη της ευτυχίας είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και βρίσκεται μέσα μας.

Ξεκινήστε, λοιπόν, από αυτή τη στιγμή κιόλας, να δουλεύετε με τον εαυτό σας! Δοκιμάστε αυτές τις βουδιστικές έννοιες και αλλάξτε τη ζωή σας.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.