4 κόλπα για να διατηρήσετε τη στύση σας στο σεξ

Η σεξουαλική υγεία είναι πολύ σημαντική για τη συνολική ευημερία ενός ατόμου. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να διατηρήσετε μια στύση και να αποτρέψετε τη στυτική δυσλειτουργία.
4 κόλπα για να διατηρήσετε τη στύση σας στο σεξ
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Το να διατηρήσετε τη στύση σας κατά τη σεξουαλική επαφή είναι ένα από τα προβλήματα που μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση ενός άνδρα. Επιπλέον, μια άλλη από τις συνέπειές του θα μπορούσε να είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης τη στιγμή του σεξ με έναν σύντροφο. Εάν αντιμετωπίζετε αυτήν την κατάσταση, εδώ είναι μερικά κλειδιά για να την αντιμετωπίσετε.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένας άνδρας δεν μπορεί να επιτύχει επαρκή στύση του πέους κατά τη σεξουαλική επαφή. Αναφέρεται επίσης συνήθως ως «ανικανότητα» και τα συμπτώματά της μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Εάν αυτό το πρόβλημα διαρκεί για περισσότερο από μερικές εβδομάδες ή μήνες, ο γιατρός σας πιθανότατα θα διαγνώσει τη στυτική δυσλειτουργία και θα συνταγογραφήσει θεραπεία ανάλογα. Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι το άγχος, το αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι μεγάλοι εχθροί της στύσης, όπως υποδεικνύεται από αρκετές ιατρικές δημοσιεύσεις. Πώς να διατηρήσετε τη στύση σας;

Γιατί δεν μπορείτε να διατηρήσετε τη στύση σας; Πιθανές αιτίες

Οι αιτίες της ανικανότητας είναι ποικίλες και σχετίζονται γενικά με κακές συνήθειες του τρόπου ζωής. Αυτές, που διατηρούνται μακροπρόθεσμα, είναι επιβλαβείς για την υγεία του άνδρα. Εξ ου και είναι σημαντικό να βελτιώσετε και να εξαλείψετε τις κακές συνήθειες όποτε είναι απαραίτητο.

Οι επαγγελματίες της Mayo Clinic επισημαίνουν τις ακόλουθες πιθανές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας:

 • Διαταραχή ύπνου
 • Κάπνισμα, αλκοολισμός και κατάχρηση άλλων ουσιών
 • Ορισμένες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, η αθηροσκλήρωση, η υπέρταση, τα καρδιακά προβλήματα, η υπερχοληστερολαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο, η νόσος του Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας, μεταξύ άλλων
 • Κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων καθώς και ορισμένων θεραπειών για τον καρκίνο του προστάτη και τη διεύρυνση του προστάτη
 • Μεταξύ των ψυχολογικών αιτιών, μπορούμε να αναφέρουμε το χρόνιο στρες, την κατάθλιψη, το άγχος, τον φόβο της σεξουαλικής δυσλειτουργίας μετά από μια πρώτη εμπειρία και άλλες ανησυχίες.

Κόλπα για να διατηρήσετε τη στύση σας

Εκτός από τα παρακάτω κλειδιά, τα οποία θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν ως συμπλήρωμα της ιατρικής θεραπείας, είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για μια επαγγελματική και ακριβή διάγνωση.

Μετά τη διαβούλευση, εξετάστε επίσης τις ακόλουθες ενέργειες:

Ανεβάστε τη διάθεση σας!

Εάν έχετε στυτική δυσλειτουργία, μην αποθαρρύνεστε και διατηρήστε την καλή διάθεση. Υπάρχουν πολλές συστάσεις και συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο για την πλήρη απόλαυση της σεξουαλικής σας ζωής. Κάποιοι τρόποι είναι:

 • Ασκήστε το πέος, συγκεκριμένα τον μυ που είναι γνωστός ως ηβοκοκκυγικός. Αυτός είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της ροής των ούρων και των συσπάσεων στην ανδρική σεξουαλική κορύφωση. Για το λόγο αυτό, οι επαγγελματίες από το Boston Medical Group συνιστούν την άσκησή του μέσω ασκήσεων Kegel, για παράδειγμα.
 • Ασκηθείτε διακόπτοντας τα ούρα, αλλά χωρίς να πιέζετε δυνατά, ώστε να παρατείνετε και να ενισχύσετε τη στύση σας. Απλώς κάντε το για τρία δευτερόλεπτα συστέλλοντας την ουροδόχο κύστη σας.
 • Ελέγξτε την υγεία των αγγείων σας. Όπως εξηγήθηκε παραπάνω, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα είναι επιζήμια για τη σεξουαλική υγεία.
 • Αποφύγετε πάση θυσία το αλκοόλ και τον καπνό ή μειώστε την κατανάλωσή τους.

Άσκηση

Ένας καθιστικός τρόπος ζωής βλάπτει άμεσα τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, μεταξύ άλλων τομέων. Αυτός ο τρόπος ζωής συνδέεται άμεσα με πολλές από τις αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας που αναφέρθηκαν παραπάνω, όπως ο διαβήτης, το υπερβολικό βάρος και τα μεταβολικά ή καρδιακά προβλήματα.

Μη διστάσετε να ασκηθείτε για να δυναμώσετε τους μυς σας και να ενεργοποιήσετε το σώμα σας. Σχεδιάστε μια προγραμματισμένη ρουτίνα και συμπεριλάβετε μια δέσμευση για την ευημερία σας στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Από την άλλη, οι ασκήσεις Kegel ή πυελικού εδάφους δρουν άμεσα στη σύσπαση του ηβοκοκκυγικού μυός και είναι ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της πυελικής περιοχής.

Όπως υποδεικνύεται στη δημοσίευση BMG που αναφέρθηκε παραπάνω, η εξάσκησή τους συμβάλλει στην αύξηση της ποιότητας των οργασμών και της σεξουαλικής σας εμπειρίας. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να κάνετε τα εξής:

 1. Ξαπλώστε στο πάτωμα με τα πόδια σας λυγισμένα και τα χέρια σας στα πλάγια.
 2. Συσπάστε τη λεκάνη σας για τρία δευτερόλεπτα με μια κίνηση προς τα πάνω.
 3. Χαλαρώστε και απελευθερώστε τον μυ για άλλα τρία δευτερόλεπτα.
 4. Επαναλάβετε αυτή την κίνηση προς τα πάνω και μετά προς τα κάτω περίπου 20 φορές.
 5. Εισπνεύστε καθώς συσπάτε τον μυ και εκπνεύστε καθώς τον απελευθερώνετε.
Hombre con erección.

Καλές συνήθειες για να διατηρήσετε τη στύση σας

Δώστε προσοχή στον τρόπο που ακολουθείτε την καθημερινότητά σας. Μια απλή εργασία θα μπορούσε να είναι η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας σας. Λάβετε υπόψη σας λοιπόν τις παρακάτω προτάσεις:

 • Προσοχή στα στενά εσώρουχα. Λέγεται ότι η αυξημένη θερμοκρασία που δημιουργείται από τα στενά ρούχα μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία των όρχεων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και τα επίπεδα τεστοστερόνης. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αυτή η συμβουλή εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη, έρευνα του 2018, όπως αυτή που έγινε στο Human Reproduction, ισχυρίζεται ότι αυτά τα στοιχεία είναι ασυνεπή.
 • Κοιμηθείτε αρκετά κάθε μέρα. Το ελάχιστο είναι επτά ώρες, αν και μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας.
 • Προσπαθήστε να κάνετε μια δραστηριότητα που σας αρέσει, είτε είναι γιόγκα, διαλογισμός ή άθλημα. Η ιδέα είναι να απελευθερώσετε τη συναισθηματική ένταση και, έτσι, να φροντίσετε το σώμα και το μυαλό σας.

Υιοθετήστε την υγιεινή διατροφή

Γνωρίζετε την έκφραση «Είσαι ό,τι τρως»; Αυτό που τρώτε επηρεάζει άμεσα την απόδοσή σας κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, κάτι που επιβεβαιώθηκε από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Sexual Medicine Reviews.

Σκεφτείτε αυτές τις τροφές για να ενισχύσετε την υγεία του πέους σας:

 • Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα από τα κλειδιά για τη διατήρηση μιας ισχυρότερης στύσης, επειδή σύμφωνα με μια δημοσίευση του Journal of Military Health, περιέχει φλαβονοειδή που βοηθούν στη διαστολή των αρτηριών.
 • Αντιοξειδωτικά: Τα μαύρα φρούτα και τα μούρα όπως τα βατόμουρα και τα σαμπούκους περιέχουν υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών, αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην αύξηση της λίμπιντο στους άνδρες. Σύμφωνα με την έρευνα που αναφέρθηκε παραπάνω, μια μελέτη από το The American Journal of Clinical Nutrition επιβεβαιώνει αυτή τη σχέση μεταξύ αντιοξειδωτικών και υγείας.
 • Αμινοξύ L-αργινίνη: Ρωτήστε το γιατρό σας εάν μπορείτε να πάρετε αυτό το συμπλήρωμα. Βρίσκεται φυσικά στο σώμα σας και είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, ένα στοιχείο που προάγει τις στύσεις επειδή είναι υπεύθυνο για τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.
4 κόλπα για να διατηρήσετε τη στύση σας στο σεξ

Όλες οι συνήθειές σας επηρεάζουν κάθε στύση

Τέλος, μην ανησυχείτε αν δεν έχετε αποτελέσματα αμέσως, γιατί τίποτα δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Να είστε συνεπείς με τις καλές συνήθειες και σύντομα θα παρατηρήσετε θετικά αποτελέσματα.

Μια πιο υγιεινή ζωή θα σας επιτρέψει να βελτιώσετε τη στύση, την αυτοεκτίμηση και τη σεξουαλική σας υγεία. Να θυμάστε ότι είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν το πρόβλημα επιμένει για να λάβετε μια ακριβή διάγνωση και μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία. Απολαύστε τη σεξουαλικότητά σας όπως σας αξίζει!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cassidy A, Franz M, Rimm EB. Dietary flavonoid intake and incidence of erectile dysfunction. Am J Clin Nutr. 2016 Feb;103(2):534-41.
 • Cho JW, Duffy JF. Sleep, Sleep Disorders, and Sexual Dysfunction. World J Mens Health. 2019 Sep;37(3):261-275.
 • Dorey G, Speakman MJ, Feneley RC, Swinkels A, Dunn CD. Pelvic floor exercises for erectile dysfunction. BJU Int. 2005 Sep;96(4):595-7.
 • Golomb BA, Berg BK. Chocolate Consumption and Sex-Interest. Cureus. 2021 Feb 12;13(2):e13310.
 • La Vignera, S., Condorelli, R., Vicari, E., D’Agata, R., & Calogero, A. E. Physical activity and erectile dysfunction in middle‐aged men. Journal of andrology. 2012; 33(2): 154-161.
 • Leproult R, Van Cauter E. Effect of 1 week of sleep restriction on testosterone levels in young healthy men. JAMA. 2011 Jun 1;305(21):2173-4.
 • Pastuszak AW. Current Diagnosis and Management of Erectile Dysfunction. Curr Sex Health Rep. 2014 Sep;6(3):164-176.
 • Pyke RE. Sexual Performance Anxiety. Sex Med Rev. 2020 Apr;8(2):183-190.
 • Yafi FA, Jenkins L, Albersen M, Corona G, Isidori AM, Goldfarb S, Maggi M, Nelson CJ, Parish S, Salonia A, Tan R, Mulhall JP, Hellstrom WJ. Erectile dysfunction. Nat Rev Dis Primers. 2016 Feb 4;2:16003.
 • Su, L., Yang, Z. T., Qu, H., Luo, C. L., Yuan, G. X., Wu, J., & Jiao, Y. Effect of Antioxidants Supplementation on Erectile Dysfunction: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Sexual Medicine Reviews. 2022.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.