4 συμβουλές για να φροντίσετε το στρώμα σας

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το στρώμα είναι φτιαγμένο για να κοιμόμαστε. Οποιαδήποτε άλλη χρήση μπορεί να το παραμορφώσει. Θα πρέπει επίσης να το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά κάθε εβδομάδα.
4 συμβουλές για να φροντίσετε το στρώμα σας

Τελευταία ενημέρωση: 10 Μαΐου, 2019

Πώς φροντίζετε το στρώμα σας; Μερικές φορές δεν δίνουμε αξία στη σημασία αυτού του βασικού στοιχείου της σύγχρονης ζωής. Πρόκειται για ένα αντικείμενο πάνω στο οποίο περνάμε από 7 ως 9 ώρες κάθε μέρα της ζωής μας.

Ένα στρώμα άνετο, καθαρό και σε καλή κατάσταση είναι θεμελιώδες για μια σωστή ξεκούραση. Συνεισφέρει επίσης στην καλή υγεία της σπονδυλικής στήλης. Οι παράγοντες αυτοί μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι το στρώμα αποτελεί ένα “φανταστικό” οικοσύστημα για τα ακάρεα. Έτσι, είναι απαραίτητο να ακολουθούμε μια σειρά από βήματα για να ελαχιστοποιήσουμε την παρουσία τους. Αυτό μας βοηθάει επίσης να προστατέψουμε την υγεία μας.

Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να σας εξηγήσουμε ποια είναι αυτά τα βήματα, επειδή μερικές φορές οι μικρές αλλαγές μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα. Και ίσως επίσης να μπορέσουν ακόμα και να αλλάξουν τη ζωή μας.

1. Καλός αερισμός

Ίσως να έχετε ακούσει να λέγεται ότι “το να στρώνουμε το κρεβάτι μας το πρωί δεν είναι καλό για την υγεία μας”. Πρέπει να δούμε λίγο βαθύτερα αυτό που λέγεται, διαφορετικά παρασυρόμαστε από απλό εντυπωσιασμό.

 • Στα ακάρεα αρέσουν τα ζεστά και υγρά περιβάλλοντα. Αν στρώσουμε το κρεβάτι μας αμέσως μόλις σηκωθούμε, θα παραμείνει ζεστό και υγρό. Αυτό είναι ό,τι χρειάζονται τα ακάρεα για να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται.
 • Μια καλή ιδέα είναι να περιμένετε μία ή δύο ώρες πριν στρώσετε το κρεβάτι σας.
 • Το καλύτερο είναι να αφαιρέσετε τα στρωσίδια. Αν είναι δυνατόν, θα πρέπει επίσης να ανοίξετε τα παράθυρα για να επιτρέψετε στο στρώμα σας να αεριστεί.
 • Είναι σημαντικό να αφήνουμε να μπαίνει στο σπίτι μας φρέσκος αέρας. Έτσι μπορούμε να φροντίσουμε το στρώμα μας. Αυτό επίσης μας βοηθάει να εξασφαλίσουμε ότι τα ακάρεα που ζουν σε αυτό θα πεθάνουν.

Έχετε υπόψη σας ότι, αν και τα ακάρεα μπορεί να έχουν πεθάνει, οι εξωσκελετοί τους εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί: αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορεί να παραμένουν στο στρώμα. Μερικές φορές προκαλούν ακόμα και αλλεργικές αντιδράσεις.

Λόγω αυτού, ακολουθεί μια άλλη στρατηγική που θα χρησιμοποιήσουμε.

2. Μαγειρική σόδα για να απολυμάνετε το στρώμα σας

Φροντίστε το στρώμα σας - Καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα

Τώρα που ξέρουμε ότι είναι καλή ιδέα να αερίζουμε το στρώμα μας κάθε μέρα, αυτό σημαίνει ότι αφαιρούμε για λίγο τα σκεπάσματα πριν στρώσουμε το κρεβάτι μας.

Το δεύτερο κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς στρώματος είναι ο καθαρισμός του, που μπορεί να πραγματοποιείται μία φορά τον μήνα. Ακολουθεί μια εύκολη λύση.

Τι θα χρειαστείτε

 • την ηλεκτρική σκούπα σας
 • μισό φλιτζάνι (100 γραμμάρια) μαγειρική σόδα
 • 5 σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου

Τι πρέπει να κάνετε

Η διαδικασία είναι απλή και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Καταρχάς απομακρύνετε όλα τα στρωσίδια. Στη συνέχεια στηρίξτε το στρώμα πλάι στο παράθυρο.

 • Αναμείξτε τη μαγειρική σόδα και το τεϊόδεντρο. Έπειτα πασπαλίστε το στρώμα με το μείγμα.
 • Αν χρειαστείτε περισσότερο, μπορείτε να φτιάξετε ακόμα ένα φλιτζάνι με τις ίδιες ποσότητες. Έτσι θα εξασφαλιστεί η απολύμανση του στρώματός σας.

Αφήστε το στρώμα να αεριστεί για δύο ώρες. Θυμηθείτε να απολυμάνετε και τις δύο πλευρές του στρώματος. Και τα δύο συστατικά είναι υγιεινά και θα αφήσουν μια ευχάριστη μυρωδιά στο στρώμα. Καθαρίστε το στρώμα σας με την ηλεκτρική σκούπα, αφού το απολυμάνετε.

3. Γυρίζετε το στρώμα σας περιοδικά από την άλλη πλευρά

Σίγουρα το γνωρίζετε ήδη αυτό. Όμως όλοι χρειαζόμαστε υπενθυμίσεις πότε-πότε. Αν γυρίζετε το στρώμα σας από την άλλη πλευρά, αποτρέπετε την παραμόρφωσή του.

 • Θα πρέπει να γυρίζετε το στρώμα σας από την άλλη πλευρά κάθε εβδομάδα.
 • Επίσης να θυμάστε να κάνετε το ίδιο και από πάνω προς τα κάτω. Αυτό σημαίνει να βάζετε το κάτω μέρος του στρώματος, όπου ακουμπούν τα πόδια σας, στην πάνω πλευρά, εκεί που ακουμπάει το κεφάλι σας.

Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι το κρεβάτι δεν είναι για να καθόμαστε. Μερικές φορές καθόμαστε στο κρεβάτι μας για ώρες με έναν υπολογιστή ή με ένα βιβλίο.

Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να οδηγήσουν σε παραμορφώσεις στο στρώμα μας.

4. Προστασία με ένα καλό επίστρωμα

Φροντίστε το στρώμα σας - Στρώμα και πάπλωμα

Όλα τα στρώματα παρέχουν μια καλή πρώτη βάση. Στη συνέχεια μια καλή ιδέα είναι να βρείτε ένα επίστρωμα για να καλύψετε το στρώμα. Αυτό θα σας εγγυηθεί μια πιο καθαρή επιφάνεια και έναν καλύτερο ύπνο.

 • Το επίστρωμα μπορεί να λειτουργήσει ως ένα καλό φράγμα ανάμεσα στο στρώμα σας και σε άλλα πράγματα όπως ο ιδρώτας.
 • Μπορείτε να πλύνετε το επίστρωμα όπως τα ρούχα.
 • Ένα καλό επίστρωμα αναπνέει, είναι απορροφητικό και πλένεται εύκολα. Για παράδειγμα, τα επιστρώματα από βαμβάκι είναι πολύ καλά.

Πιθανώς γνωρίζατε ήδη τις περισσότερες από αυτές τις συμβουλές. Όμως πρέπει να προσπαθούμε συνειδητά να διατηρούμε το στρώμα μας σε καλή κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε καλύτερη διάθεση και περισσότερη ενέργεια.

Η πλάτη σας θα σας ευγνωμονεί. Και, αν υποφέρετε από αλλεργίες, οι συμβουλές αυτές μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν πολύ. Θέστε τες σε εφαρμογή!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.