8 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε για υγιές στήθος

Παρ'όλο που μπορεί να είναι εξαντλητική ή ακόμα και βαρετή, η τακτική άσκηση συνιστάται ανεπιφύλακτα για την ανάπτυξη ενός υγιούς στήθους, αφού προάγει την απελευθέρωση τοξινών και προλαμβάνει οποιαδήποτε βλάβη του λεμφικού συστήματος.
8 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε για υγιές στήθος
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν λύσεις για ένα υγιές στήθος; Το στήθος σας αποτελεί ουσιαστικό μέρος της γυναικείας σιλουέτας και είναι βασικό σύμβολο της φυσικής έλξης.

Από την εφηβεία μέχρι και την ενηλικίωση, αναπτύσσεται ιστός μαστού που τελικά θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της σεξουαλικής έλξης και απόλαυσης.

Ωστόσο, όπως και για κάθε άλλο μέρος του σώματος, έτσι και για το στήθος σας υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Γι’ αυτό είναι μια καλή ιδέα να προσέχετε την υγεία του στήθους σας και να επαγρυπνείτε για κάτι αφύσικο ή κάποιο πρόβλημα που μπορεί να εντοπίσετε.

Εκτός από  αυτό, είναι μια καλή ιδέα να υιοθετήσετε μια σειρά από υγιεινές συνήθειες που θα τα προστατεύσουν.

Σήμερα θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τις οκτώ σημαντικότερες πρακτικές τις οποίες μπορείτε να αρχίσετε να εφαρμόζετε από τώρα.

1. Μασάζ για υγιές στήθος

Υγιές στήθος

Το τακτικό μασάζ στο στήθος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενεργοποιήσετε το λεμφικό σας σύστημα και να αυξήσετε την κυκλοφορία στον ιστό του μαστού.

Ξεκινάτε κάτω από κάθε βραχίονα και συνεχίζετε από την κάτω πλευρά του στήθους, καταλήγοντας να ασκείτε ήπια πίεση προς τη θηλή.

Μην συγχέετε αυτό το μασάζ με την μηνιαία αυτοεξέταση του μαστού, αλλά να θυμάστε ότι είναι επίσης σημαντικό όταν πρόκειται για ανίχνευση οποιωνδήποτε ανωμαλιών.

2. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Οι γυναίκες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού από όσες διατηρούν ένα υγιές, σταθερό βάρος.

Η φροντίδα του βάρους σας είναι μια παράμετρος της υγείας σας που μπορείτε να κρατήσετε υπό έλεγχο, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, κάνοντας καθημερινή άσκηση και υιοθετώντας άλλες υγιεινές συνήθειες.

3. Άσκηση για υγιές στήθος

Γυναίκα γυμνάζεται

Η καθημερινή άσκηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγετε τη δημιουργία κάποιας απόφραξης στο λεμφικό σας σύστημα, επειδή διευκολύνει την εξάλειψη οποιωνδήποτε τοξινών που κυκλοφορούν μέσα σε αυτό.

Διεθνείς οργανισμοί για την προστασία του μαστού, όπως το National Cancer Institute,  υποστηρίζουν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου μεταξύ 20% και 80%.

Ακόμη, αυτή η πρακτική απελευθερώνει ορμόνες που θα μπορούσαν να σας προστατεύσουν από την ανάπτυξη κακοήθων κυττάρων στους ιστούς του μαστού, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

4. Ιδρώτας

Τα υγρά που απελευθερώνονται όταν ιδρώνετε περιέχουν περιττές ουσίες που το σώμα σας δεν χρειάζεται και που αν δεν τις αποβάλλει, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

Η εφίδρωση εξαιτίας της άσκησης, της σάουνας ή άλλων δραστηριοτήτων, υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και προάγει το υγιές στήθος.

5. Αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ

Γυναίκα κρατά ποτήρι με αλκοόλ

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλης συμβάλλει στη δημιουργία τοξινών στο σώμα σας και μειώνει την απόδοση των οργάνων σας που εκκρίνουν ουσίες.

Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η κατακράτηση υγρών, στοιχείο που ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου ή άλλων ασθενειών που προκύπτουν από τις φλεγμονές που δημιουργούνται ως αντίδραση του σώματός σας.

Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 20%.

Οι γυναίκες που πίνουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, ωστόσο, μπορούν να προστατεύσουν το στήθος τους λόγω της επίδρασης της ρεσβερατρόλης.

6. Γνωρίστε το οικογενειακό ιστορικό σας

Έχει υπολογιστεί ότι περισσότερο από το 15% των διαγνωσμένων περιπτώσεων καρκίνου του μαστού έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Εάν ένα στενό μέλος της οικογένειας σας είχε ή έχει αυτό το είδος καρκίνου, ο κίνδυνος να τον κληρονομήσετε είναι δύο έως πέντε φορές υψηλότερος για εσάς συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το οικογενειακό ιστορικό σας, καθώς αν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία θα πρέπει να υποβάλλεστε σε πιο τακτικούς ελέγχους, προκειμένου να ανιχνεύσετε τυχόν ανωμαλίες όσο το δυνατόν νωρίτερα.

7. Κάντε τακτικούς ελέγχους

Γιατρός εξετάζει γυναίκα

 

Επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου, κύστεων και άλλων προβλημάτων στο στήθος, θα πρέπει να κάνετε ιατρική εξέταση τουλάχιστον μια φορά κάθε τρία χρόνια.

Μετά τα 40, ειδικά αν έχετε μια γενετική προδιάθεση για αυτόν τον τύπο καρκίνου, οι μελέτες δείχνουν ότι πρέπει να κάνετε εξέταση μία φορά το χρόνο.

Είναι σημαντικό να είχατε ξεκινήσει τους τακτικούς ελέγχους περίπου 10 χρόνια πριν να έχει γίνει διάγνωση της ασθένειας σε κάποιο μέλος της οικογένειάς σας.

8. Πίνετε νερό για υγιές στήθος

Η καθημερινή κατανάλωση νερού λειτουργεί ως καύσιμο για τα κύτταρα σας και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και όλων των θρεπτικών ουσιών που αυτά περιέχουν.

Το φυσικό νερό βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματός σας και στηρίζει τη βέλτιστη λειτουργία του λεμφικού και κυκλοφορικού συστήματος.

Πόση προσοχή δίνετε στα στήθη σας; Εάν έχετε την τάση να τα παραμελείτε ελαφρώς, κάντε την αρχή με το να θυμάστε αυτές τις εύκολες συμβουλές για υγιές στήθος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Svahn, T. M., Chakraborty, D. P., Ikeda, D., Zackrisson, S., Do, Y., Mattsson, S., & Andersson, I. (2012). Breast tomosynthesis and digital mammography: A comparison of diagnostic accuracy. British Journal of Radiology. https://doi.org/10.1259/bjr/53282892
  • Merritt, C. R. B. (2005). Diagnostic accuracy of mammography, clinical examination, US, and MR imaging in preoperative assessment of breast cancer. Breast Diseases. https://doi.org/10.1016/S1043-321X(05)80190-0
  • Kerlikowske, K., Zhu, W., Tosteson, A. N. A., Sprague, B. L., Tice, J. A., Lehman, C. D., & Miglioretti, D. L. (2015). Identifying women with dense breasts at high risk for interval cancer a cohort study. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/10.7326/M14-1465

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.