5 πράγματα για τους ασθενείς με ενδομητρίωση

Επειδή η ενδομητρίωση αποτελεί συνήθως χρόνια διαταραχή, είναι σημαντικό να αναζητήσετε τρόπους για να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα και να τα αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
5 πράγματα για τους ασθενείς με ενδομητρίωση
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τι πρέπει να ξέρουν οι ασθενείς με ενδομητρίωση; Πολλοί άνθρωποι έχουν πιθανώς ακούσει για την ενδομητρίωση, όμως δεν ξέρουν τι είναι. Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση στα πλαίσια της οποίας τα κύτταρα του ενδομητρίου αναπτύσσονται έξω από τη μήτρα.

Πρόκειται για μια καλοήθη πάθηση που προσβάλλει ορισμένες γυναίκες κατά τα αναπαραγωγικά τους χρόνια.

Όταν το ενδομήτριο αρχίζει να αναπτύσσεται με μη φυσιολογικό τρόπο, μπορεί να προσκολληθεί οπουδήποτε μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε συμφύσεις (μικρές βλάβες), όζους (μεγάλες βλάβες) και ενδομητριώματα (κύστες στις ωοθήκες).

Μια γυναίκα με ενδομητρίωση μπορεί να παρουσιάζει συμπτώματα που θυμίζουν κρυολόγημα, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Όταν έχετε συμπτώματα κόπωσης και πυρετού, μπορεί να νομίζετε ότι φταίει ο καιρός. Μπορεί, ωστόσο, να καταλήξετε στα επείγοντα, καθώς ο πυρετός μπορεί να ανεβεί πάρα πολύ.

Με τον καιρό το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί, καθώς η πάθηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας προκαλώντας ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης ή ασκώντας πίεση στα νεφρά σας.

Αν δεν έχετε ποτέ βιώσει τον πόνο και τη δυσφορία που προκαλεί η ενδομητρίωση, πιθανώς δεν καταλαβαίνετε τις διαμαρτυρίες των ασθενών που πάσχουν από αυτή. Για αυτό σήμερα σας προσκαλούμε να μάθετε κάτι περισσότερο για αυτήν την πάθηση.

1. Αφόρητες κράμπες για τους ασθενείς με ενδομητρίωση

οι ασθενείς με ενδομητρίωση Γυναίκα με πόνους περιόδου

Δεν είναι γνωστό γιατί η ενδομητρίωση προκαλεί τόσο πόνο.

Η πλέον δημοφιλής θεωρία έχει να κάνει με αυτό που ονομάζεται ανάστροφη περίοδος. Αυτή προκύπτει όταν κάθε μήνα, κατά τη διάρκεια της περιόδου, λίγο αίμα από τη μήτρα περνάει στην πυελική κοιλότητα που περιβάλλει τα αναπαραγωγικά όργανα, αντί να βγει από το σώμα.

Τα αίτια που πυροδοτούν την ανάστροφη περίοδο είναι επίσης άγνωστα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν γενετική αιτιολογία. Ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η ενδομητρίωση προκαλεί σοβαρό πόνο.

Δεν πρόκειται απλώς για έναν σοβαρό πόνο που ακινητοποιεί -ούτε για απλούς πόνους περιόδου. Συνήθως συνοδεύεται από:

 • Ναυτία
 • Εμετούς
 • Δυσκοιλιότητα
 • Πόνο στη μέση
 • Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
 • Σταγόνες αίματος ανάμεσα στις περιόδους

Για να διαγνωσθεί η ενδομητρίωση στα αρχικά της στάδια, οι γιατροί προσπαθούν να δίνουν μεγάλη προσοχή σε αυτά τα προβλήματα. Αν μπορέσουν να διαγνώσουν την πάθηση εγκαίρως, είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί η γονιμότητα της ασθενούς.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Ινομυώματα μήτρας: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

 

2. Η απόκτηση παιδιών μπορεί να είναι μια λύση

Η εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει μερικά από τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης.

Κατά τη διάρκειά της, τα επίπεδα της προγεστερόνης είναι πιο υψηλά ενώ τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται (από τα οποία τρέφεται η ενδομητρίωση). Η δυσφορία μπορεί να μειωθεί πολύ ή ακόμα και να εξαφανιστεί εντελώς.

Ωστόσο δεν πρόκειται για θεραπεία. Στις περισσότερες γυναίκες τα συμπτώματα επιστρέφουν μετά από εννέα μήνες. Επιπλέον, επιβαρύνονται με τη φροντίδα ενός μωρού.

Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι μια γυναίκα με ενδομητρίωση μπορεί να μείνει έγκυος.

Δυστυχώς το ένα τρίτο με ένα δεύτερο των γυναικών με ενδομητρίωση δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν παιδιά. Αυτό επειδή τα αναπαραγωγικά τους όργανα έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες.

3. Η υστερεκτομή μπορεί να μην είναι κακή ιδέα

Όμως, ούτε αυτή αποτελεί θεραπεία. Ωστόσο, επειδή η ενδομητρίωση εμφανίζεται γύρω από τη μήτρα, η αφαίρεσή της μπορεί να ανακουφίσει από το πρόβλημα.

Η υστερεκτομή μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση των οδυνηρών συμπτωμάτων, όμως μέχρι εκεί. Με τον καιρό οι κύστες μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται σε άλλα όργανα.

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε την υστερεκτομή, αν και μερικές φορές αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη επιλογή. Αν ο γιατρός σας σάς προτείνει υστερεκτομή και δεν συμφωνείτε, πάρτε μια δεύτερη γνώμη και εξετάστε κάποια λιγότερο ριζική εναλλακτική.

Αν έχετε ενδομητρίωση και θέλετε να αποκτήσετε κάποια στιγμή παιδιά, συνεχίστε τις προσπάθειες να μείνετε έγκυος. Τελικά, μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε αν θα κάνετε υστερεκτομή.

Για μερικές γυναίκες αποτελεί την καλύτερη λύση, ενώ άλλες δεν τη λαμβάνουν καν υπόψη.

4. Το να μιλήσετε στον γιατρό σας μπορεί να μην αρκεί

Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με ενδομητρίωση πρέπει να βρουν κάποιον που θα τους ακούσει πραγματικά. Ίσως να μην έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο, όμως ξέρετε ότι αξίζει τον κόπο να βρείτε υποστήριξη.

Αν το έχετε ανάγκη, προσπαθήστε να αναζητήσετε ομάδες υποστήριξης, κάποιον ψυχοθεραπευτή ή έναν καλό γυναικολόγο. Επίσης δεν βλάπτει ποτέ να βρείτε κάποιον που ειδικεύεται στην ενδομητρίωση.

5. Η σωστή διατροφή και ο καλός ύπνος είναι αδιαπραγμάτευτα

Άφθονα φρούτα και λαχανικά οι ασθενείς με ενδομητρίωση

Αν πραγματικά θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα του πόνου σας, το να κοιμάστε καλά και το να τρώτε υγιεινά αποτελούν καθημερινή υποχρέωση. Αν υποβληθήκατε σε χειρουργική επέμβαση ή κάνετε ορμονική θεραπεία, αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο.

Αυτή τη στιγμή οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές με την ενδομητρίωσή σας προκειμένου να τη διαχειριστείτε.

Να θυμάστε ότι μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές διαφορετικές εναλλακτικές μέχρι να βρείτε κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα:

 • Φυσιοθεραπεία για ανακούφιση από τον πόνο στην πύελο.
 • Αντιφλεγμονώδης διατροφή.
 • Βελονισμός.
 • Γιόγκα.

Μην ξεχνάτε ότι η ήπια σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει με τον πόνο. Για να αποφύγετε την αιμορραγία, μην υπερβάλετε με τις ασκήσεις που κάνετε.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Ενδομητρίωση, μια σιωπηλή νόσος: κίνδυνοι και συμπτώματα.

 

Η ενδομητρίωση είναι κάτι που θα έχετε σε όλη σας τη ζωή

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση, όμως η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει μερικά από τα συμπτώματα, ενώ τα φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Ωστόσο τίποτα δεν είναι πιο αποτελεσματικό από το να παραμένετε ήρεμες και να ξεκουράζεστε αρκετά.

 

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Stratton, P., & Berkley, K. J. (2011). Chronic pelvic pain and endometriosis: Translational evidence of the relationship and implications. Human Reproduction Update. https://doi.org/10.1093/humupd/dmq050

 • Bulletti, C., Coccia, M. E., Battistoni, S., & Borini, A. (2010). Endometriosis and infertility. Journal of Assisted Reproduction and Genetics. https://doi.org/10.1080/00362177985380601

 • Pearce, C. L., Templeman, C., Rossing, M. A., Lee, A., Near, A. M., Webb, P. M., … Berchuck, A. (2012). Association between endometriosis and risk of histological subtypes of ovarian cancer: A pooled analysis of case-control studies. The Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(11)70404-1


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.