Ινομυώματα μήτρας: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Σύμφωνα με την Ισπανική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας (SEGO), σχεδόν το 70% των γυναικών θα μπορούσε να εμφανίσει ινομυώματα μήτρας κάποια στιγμή στη ζωή του.
Ινομυώματα μήτρας: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τελευταία ενημέρωση: 06 Ιανουαρίου, 2019

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για τα ινομυώματα μήτρας. Η αντιμετώπιση διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του ινομυώματος μήτρας. Μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του ή ίσως να αρκούν τα κατάλληλα φάρμακα και οι περιοδικοί προληπτικοί έλεγχοι.

Σύμφωνα με την Ισπανική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας (SEGO), σχεδόν το 70% των γυναικών θα μπορούσε να εμφανίσει ινομυώματα μήτρας κάποια στιγμή στη ζωή του.

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνο το 0,5% αυτών των ινομυωμάτων θα μπορούσαν να γίνουν καρκινικά.

Όμως θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η ενόχληση και τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν. Πρόκειται οπωσδήποτε για κάτι που μας θυμίζει να μην ξεχνάμε τους περιοδικούς γυναικολογικούς προληπτικούς ελέγχους μας.

Τα ινομυώματα μήτρας είναι επίσης γνωστά ως λειομυώματα και πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο όγκου στις γυναίκες.

Για το λόγο αυτό θέλουμε να σας παρουσιάσουμε πέντε τρόπους αναγνώρισης των συμπτωμάτων, της προέλευσής τους και των πιθανών συνεπειών που ίσως υποστεί το σώμα σας.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι θα βρείτε τις παρακάτω πληροφορίες ενδιαφέρουσες.

1. Ινομυώματα: τι είναι; Σε τι οφείλονται;

Πολλές γυναίκες παραπονιούνται για τα ίδια πράγματα: κάνουν υγιεινή ζωή, φροντίζουν τη σεξουαλική τους υγεία, κάνουν τους γυναικολογικούς προληπτικούς ελέγχους τους όταν είναι η ώρα -κι όμως, χωρίς να ξέρουν γιατί, κάποια στιγμή λαμβάνουν τη διάγνωση: ινομυώματα.

Ινομυώματα μήτρας - ινομυώματα μήτρας

Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό; Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα τι ακριβώς τα προκαλεί όπως αναφέρει και το Ινστιτούτο Ποιότητας και Αποδοτικότητας στην Υγεία. Υπάρχει η υποψία ότι οι γενετικοί παράγοντες παίζουν κάποιο ρόλο στην παρουσία τους, όμως δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς εμφανίζονται και αναπτύσσονται.

Η μήτρα έχει αρκετά στρώματα. Ένα από αυτά είναι το μυομήτριο.

 • Οι γυναικείες ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, διεγείρουν την ανάπτυξη μικροσκοπικών εξογκωμάτων στο μυομήτριο τα οποία θα μπορούσαν σιγά-σιγά να μεταμορφωθούν σε ινομυώματα.
 • Αυτά τα ινομυώματα στη μήτρα μπορεί να είναι υπορογόνια, όταν βρίσκονται στην επιφάνειά της, ή ενδοτοιχωματικά, όταν βρίσκονται μέσα στο τοίχωμα της μήτρας. Τέλος, μπορεί να είναι υποβλεννογόνια, όταν εντοπίζονται μέσα στη μήτρα.

Τα υπορογόνια ινομυώματα μετά βίας παρουσιάζουν συμπτώματα. Όμως τα ενδοτοιχωματικά και τα υποβλεννογόνια ινομυώματα επηρεάζουν το ενδομήτριο και μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και αιμορραγία, πόνο και, στις πιο ακραίες περιπτώσεις, στειρότητα.

Η μη φυσιολογική ροή αίματος στη μήτρα δημιουργεί ινομυώματα, τα οποία προκαλούν έντονο πόνο και αποβολές.

2. Ποιες γυναίκες διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ινομυώματα μήτρας;

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι τα ινομυώματα γενικά εμφανίζονται σε ηλικία μεταξύ 35 και 55 ετών, ενώ είναι πιο συνηθισμένα σε ηλικία μεταξύ 45 και 55 ετών.

 • Αυτό το είδος καλοήθους όγκου εμφανίζεται συνηθέστερα κατά τη γόνιμη περίοδο.
 • Αν η μητέρα σας είχε ινομυώματα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε ινομυώματα κι εσείς.
 • Ο κίνδυνος να παρουσιάσετε ινομυώματα είναι μεγαλύτερος αν είστε υπέρβαρη και δεν έχετε γεννήσει ποτέ.

3. Συμπτώματα των ινομυωμάτων μήτρας

Πρέπει να έχετε υπόψη ότι σχεδόν το 30% των γυναικών δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Μόνο οι περιοδικοί προληπτικοί έλεγχοι από το γυναικολόγο σας μπορούν να διαπιστώσουν με βεβαιότητα αν έχετε ινομυώματα μήτρας.

Ινομυώματα μήτρας - Γυναίκα που πονά

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο προφανή συμπτώματα που γενικά παρουσιάζονται στις περισσότερες γυναίκες.

 • Βαριά εμμηνορρυσία.
 • Αιμορραγία εκτός εμμηνορρυσίας.
 • Η εμμηνορρυσία διαρκεί πολύ περισσότερο.
 • Εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας.
 • Αίσθηση οιδήματος και βάρους.
 • Αύξηση βάρους.
 • Πόνος κατά τη συνουσία.
 • Ανάγκη για πιο συχνή ούρηση.

4. Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης των ινομυωμάτων υπάρχουν;

Το πρώτο πράγμα που ίσως σκεφτείτε όταν διαγνωσθείτε με ένα ή περισσότερα ινομυώματα είναι ότι ίσως χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση.

 • Αυτό δεν ισχύει πάντα. Τα πιο μικρά ινομυώματα μήτρας μπορούν να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένα φάρμακα και περιοδικούς προληπτικούς ελέγχους.
 • Αν το ινομύωμα είναι πολύ μεγάλο ή αν είναι μικρό αλλά τα φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα, δεν έχετε άλλη επιλογή από την αφαίρεσή του.
 • Μπορεί να υποβληθείτε σε μυομεκτομή (αφαίρεση του ινομυώματος χωρίς να επηρεαστεί η μήτρα) ή σε υστερεκτομή, που είναι η μερική ή πλήρης αφαίρεση της μήτρας.
 • Ωστόσο πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν τη φαρμακευτική αγωγή με ulipristal acetate, ένα ρυθμιστή της προγεστερόνης που μειώνει αισθητά την παρουσία ινομυωμάτων μήτρας.

5. Ινομυώματα μήτρας και γονιμότητα

Μια από τις πιο συνηθισμένες απορίες που έχουν γενικά οι γυναίκες όταν διαγιγνώσκονται με ινομυώματα είναι αν μπορούν ή όχι να μείνουν έγκυες.

Ωστόσο αυτό εξαρτάται από την ηλικία σας. Επειδή πρόκειται για έναν πολύ συνηθισμένο καλοήθη όγκο στις γυναίκες κατά τη γόνιμη ηλικία τους, πρόκειται οπωσδήποτε για έναν από τους πιο κοινούς φόβους.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν τα εξής:

 • Όταν οι όγκοι είναι μεγάλοι, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας ή επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
 • Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μυομεκτομή -αφαίρεση του ινομυώματος που δεν επηρεάζει τη μήτρα- μπορούν να μείνουν έγκυες μετά.
 • Τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν αποβολές, για το λόγο αυτό είναι καλή ιδέα να σχεδιάσετε την εγκυμοσύνη σας και να συμβουλευτείτε γυναικολόγο για να μάθετε αν αυτή είναι δυνατή και αν υπάρχει κίνδυνος.
Ινομυώματα μήτρας - Γυναίκα έγκυος

Όταν τα ινομυώματα είναι μεγαλύτερα από 4 εκατοστά, τότε προκαλούν σοβαρές επιπλοκές στην κύηση: η μητέρα μπορεί να γεννήσει πρόωρα και να αντιμετωπίσει πόνο στην πύελο, ακόμα και αποκόλληση πλακούντα.

Προσέξτε την υγεία σας και μην παραλείπετε ποτέ τους περιοδικούς προληπτικούς ελέγχους σας από το γιατρό σας. Ο γιατρός μπορεί πάντα να σας συμβουλέψει σχετικά με τα συγκεκριμένα σημαντικά θέματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Imagen principal cortesía de © wikiHow.com
 • Taylor, D. K., Holthouser, K., Segars, J. H., & Leppert, P. C. (2015). Recent scientific advances in leiomyoma (uterine fibroids) research facilitates better understanding and management. F1000Research4(F1000 Faculty Rev), 183. doi:10.12688/f1000research.6189.1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4513689/
 • Tratamiento de los miomas uterinos mediante ultrasonidos de alta intensidadTreatment of uterine fibroids using high-intensity ultrasound (2013). Antoni PessarrodonaJordi Isern, Jordi Rodríguez, Elena Vallejo, Jordi Cassado.https://doi.org/10.1016/S0025-7753(13)70049-6

 • Jacoby VL, et al. (2014). Use of medical, surgical and complementary treatments among women with fibroids [Abstract]. DOI: 10.1016/j.ejogrb.2014.09.004
 • Mayo Clinic Staff. (2018). Uterine fibroids. mayoclinic.com/health/uterine-fibroids/DS00078
 • Uterine fibroids: Overview. (2017). ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072719/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.