Τι είναι η ενδομητρίωση; Κίνδυνοι και συμπτώματα

Αν και μπορεί να κάνει την εμφάνισή της με οδυνηρά συμπτώματα ή χωρίς, το πρόβλημα με την ενδομητρίωση είναι ότι πρόκειται για μια νόσο χωρίς θεραπεία η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα.
Τι είναι η ενδομητρίωση; Κίνδυνοι και συμπτώματα
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η ενδομητρίωση προσβάλλει μία στις δέκα γυναίκες και, σύμφωνα με την αρμόδια ισπανική οργάνωση για τις ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο, πρόκειται για ένα σιωπηλό πρόβλημα που καταβάλλει πολλές από αυτές. Όμως, τι είναι η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια που περιλαμβάνει την καλοήθη ανάπτυξη ιστού του ενδομητρίου έξω από τη μήτρα, φτάνοντας συχνά στις ωοθήκες, στην πύελο, στις σάλπιγγες, ακόμα και σε όργανα της κοιλιάς όπως τα έντερα.

Πρόκειται για ένα κλινικό πρόβλημα για το οποίο δεν υπάρχει προς το παρόν θεραπεία. Συνήθως η νόσος είναι κληρονομική και επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Brigham Women’s Hospital, θα μπορούσε να αποτελεί την αιτία για πολλές καρδιακές προσβολές σήμερα σε γυναίκες νεότερες των 40 ετών.

Στο σημερινό άρθρο θα σας δώσουμε πληροφορίες για να καταλάβετε τι είναι η ενδομητρίωση.

Τι είναι η ενδομητρίωση; Μια σιωπηλή νόσος που προσβάλλει πολλές γυναίκες

Ίσως σας εκπλήσσει, όμως υπάρχουν κορίτσια μόλις 12 ή 13 ετών που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για ενδομητρίωση, κάτι που δείχνει πόσες δυσκολίες παρουσιάζει η συγκεκριμένη νόσος και πόσο έχει καθυστερήσει να δεχτεί την ιατρική προσοχή που της αξίζει.

Μόλις το 2013 αναπτύχθηκε ο πρώτος οδηγός πληροφόρησης και κατατόπισης του κοινού σχετικά με την ενδομητρίωση.

Είναι σημαντικό για να καταλάβουμε τι είναι η ενδομητρίωση ότι πρόκειται για μια πολύ “ιδιαίτερη” νόσο. Αν και μερικές γυναίκες υποφέρουν από υπερβολικούς πόνους, άλλες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 5 πράγματα που επηρεάζουν την υγεία των ωοθηκών.

Γι’αυτό ίσως οι αρμόδιοι οργανισμοί διεθνώς ζητούν τη δημιουργία διεπιστημονικών ομάδων (που περιλαμβάνουν ουρολόγους, ειδικούς της πεπτικής υγείας και ψυχολόγους) με σκοπό την προσπάθεια καλύτερης διάγνωσης της συγκεκριμένης πάθησης στα πλαίσια των αντίστοιχων τομέων τους. Μπορείτε να βρείτε συμπληρωματικές πληροφορίες για την ενδομητρίωση στην σχετική μελέτη του Restrepo Gustavo.

Ας δούμε τώρα ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα.

Τι είναι η ενδομητρίωση; Κίνδυνοι και συμπτώματα

Συμπτώματα της ενδομητρίωσης

 • Πολύ οδυνηρή εμμηνορρυσία.
 • Σοβαρός πόνος στη μέση που ακτινοβολεί στην κοιλιά. Μπορεί να είναι πιο έντονος πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου.
 • Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή μετά από αυτή.
 • Δυσκολία ή πόνος κατά τις κενώσεις ή ακόμα και κατά την ούρηση.
 • Το 30% με 40% των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση συχνά αντιμετωπίζουν στειρότητα.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τι είναι η ενδομητρίωση θα πρέπει να αναφέρουμε και πάλι ότι δεν έχουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα. Μερικές μετά βίας προσέχουν κάτι. Η νόσος συνήθως διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της περιοδικής γυναικολογικής εξέτασης ή κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιά, όπως κατά την καισαρική τομή ή την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης.

Ζώντας με την ενδομητρίωση

Έχουμε να κάνουμε με μια νόσο για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Για όλες τις γυναίκες που πρέπει να ζήσουν με αυτή την περίπλοκη ασθένεια, αναμφίβολα η σημαντικότερη αντιμετώπιση είναι εκείνη που μπορεί να τις βοηθήσει να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Σε μερικές περιπτώσεις ο πόνος είναι τόσο σοβαρός που κάνει δύσκολο ακόμα και το περπάτημα. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν έλλειψη κατανόησης εκ μέρους του γενικού πληθυσμού, των συναδέλφων στη δουλειά ή ακόμα και των συντρόφων τους, οι οποίοι μπορεί να μην καταλαβαίνουν γιατί η σεξουαλική επαφή τους προκαλεί τόσο πολύ πόνο.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πόνος στα οστά: συμβουλές και θεραπείες.

Οι ορμονικές θεραπείες για την ενδομητρίωση αποτελούν μια επιλογή, όμως έχουν παρενέργειες. Πολλές γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη και άλλα προβλήματα.

 • Μερικά από τα οδυνηρά συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα. Μερικές φορές χορηγείται μια θεραπευτική αγωγή παρόμοια με εκείνη για τον καρκίνο του προστάτη.
 • Μια άλλη συνηθισμένη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του κατεστραμμένου ιστού. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις απλά ο ιστός αναπτύσσεται ξανά και ο πόνος επιστρέφει.

Η ενδομητρίωση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή

Ήδη αναφερθήκαμε σε αυτό. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ένα νοσοκομείο στη Βοστώνη, οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση και έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση μήτρας η ωοθηκών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή.

 • Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 116.430 γυναικών άνω των 20 ετών. Από αυτές οι 11.903 είχαν ενδομητρίωση.
 • Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν αναγκαστεί να μπουν πρόωρα στην εμμηνόπαυση λόγω χειρουργικής επέμβασης διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν απόφραξη των αρτηριών, καρδιακές προσβολές ή στηθάγχη.

Έχετε υπόψη σας ότι η ενδομητρίωση μπορεί να προσβάλει γυναίκες πολύ νεότερες των 40 ετών.

Τι είναι η ενδομητρίωση; Μια σιωπηλή νόσος που προσβάλλει πολλές γυναίκες

Η ανάγκη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Οι γιατροί συνιστούν σε όλες τις γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση να προσέχουν πολύ τη σωματική και τη συναισθηματική υγεία τους για να αποτρέψουν τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

 • Έχετε υπόψη σας ότι ο πόνος και η έλλειψη κατανόησης από το γενικό πληθυσμό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα μοναξιάς και απογοήτευσης, που τελικά καταλήγουν σε κατάθλιψη. Αν επιτρέψετε στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να υποφέρει με αυτό τον τρόπο, αυξάνετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.
 • Η πρόωρη εμμηνόπαυση σας τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο κινδύνου με τις γυναίκες που φτάνουν με φυσικό τρόπο σε αυτή.

Ανεξάρτητα από το αν είστε 33 ή 50 ετών, πρέπει να προσέχετε πολύ τη διατροφή σας. Επίσης, να ακολουθείτε ένα δραστήριο τρόπο ζωής για να προλάβετε την εμφάνιση προβλημάτων.

Οι περιοδικοί προληπτικοί έλεγχοι, η υποστήριξη του γιατρού σας και η συμμετοχή σε κάποια οργάνωση γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση μπορούν να βοηθήσουν πολύ σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε αυτή την περίπλοκη νόσο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.