5 σημάδια ότι είστε ένας τοξικός άνθρωπος

Αν δεν θέλετε να είστε τοξικό άτομο για τους άλλους, τότε γιατί είστε τοξικοί για τον εαυτό σας; Εσείς θα πρέπει πρώτοι να φροντίζετε για την ευημερία σας.
5 σημάδια ότι είστε ένας τοξικός άνθρωπος

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Έχουμε γράψει πολλά για κάθε είδους τοξικά άτομα που μπορεί να υπάρχουν στη ζωή σας. Τι γίνεται όμως αν ο τοξικός άνθρωπος είστε εσείς;

Τοξικό είναι το άτομο που δηλητηριάζει τον εαυτό του βλάπτοντάς τον.

Είναι πάντα πιο εύκολο να βλέπουμε τα ελαττώματα των άλλων ανθρώπων, όμως ίσως οι σχέσεις σας ή οι άλλοι άνθρωποι σας βλάπτουν επειδή το επιτρέπετε εσείς.

Ανακαλύψτε 9 πράγματα που θα βελτιώσουν τη σχέση σας.

Ίσως οι ενέργειες και οι αποφάσεις σας να είναι πιο αρνητικές από ό,τι πιστεύετε. Για το λόγο αυτό σήμερα θέλουμε να ανακαλύψετε τα πέντε σημάδια που δείχνουν ότι ίσως να γίνεστε τοξικός άνθρωπος.

1. Μένετε με κάποιον που σας πληγώνει

Γιατί κρατάτε κοντά σας κάποιον που σας προκαλεί τόσο κακό; Αν επιτρέπετε σε αυτό να συνεχίζεται, δεν φταίει το άλλο άτομο -φταίτε εσείς!

Ίσως να μην είναι να ζήσετε μαζί ή ίσως να μην είστε συμβατοί επειδή δεν έχετε την ίδια κοσμοθεωρία ή τις ίδιες αξίες. Παρά την περιφρόνηση που σας δείχνει το συγκεκριμένο άτομο, το κρατάτε κοντά σας.

5 σημάδια ότι είστε ένας τοξικός άνθρωπος

Όταν συμπεριφέρεστε με αυτόν τον τρόπο, εσείς είστε ο τοξικός άνθρωπος. Ίσως όχι για τους άλλους, αλλά οπωσδήποτε για τον εαυτό σας.

Δεν φροντίζετε τον εαυτό σας ούτε τον προστατεύετε από αυτή την τοξικότητα που έχει διαβρώσει τη σχέση σας. Και αυτό που βλάπτει περισσότερο είναι το γεγονός ότι υπερασπίζεστε το άτομο πλάι σας ενώ ξέρετε ότι σας καταστρέφει.

2. Κατηγορείτε τον εαυτό σας για λάθη

Κανένας δεν είναι τέλειος και όλοι κάνουμε λάθη. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αρχίσουμε να βλέπουμε τα λάθη ως ευκαιρίες μάθησης και μετά να προχωράμε μπροστά.

Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό και συνεχώς επιπλήττετε τον εαυτό σας για τα λάθη του παρελθόντος, τον πληγώνετε και τον εμποδίζετε να προχωρήσει μπροστά.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 5 ψυχολογικές διαστάσεις που δείχνουν ότι χρειάζεστε χρόνο για τον εαυτό σας.

Σαφώς έχετε γίνει μάλλον τελειομανείς και απαιτείτε υπερβολικά πολλά από τον εαυτό σας.

Έχετε γίνει τόσο άκαμπτοι με τον εαυτό σας που οποιοδήποτε λάθος, όσο μικρό κι αν είναι, γίνεται για σας κάτι πολύ σοβαρό.

Μάθετε να δέχεστε τα λάθη σας και να μην κατηγορείτε τον εαυτό σας γι’αυτά. Το να κάνετε λάθος μπορεί να είναι θετικό, επομένως μη φορτίζετε τα λάθη σας με αυτή την τοξική ενέργεια.

3. Καταπίεση των συναισθημάτων σας

Λόγω των πραγματικοτήτων της ζωής, μπορεί να έχετε βιώσει κάποιες περίπλοκες σχέσεις από τις οποίες βλαφτήκατε πολύ. Μπορεί να σας έκαναν να καταπιέζετε τα συναισθήματά σας για να προστατέψετε τον εαυτό σας.

Όμως δεν γνωρίζετε ότι αυτό είναι πολύ πιο τοξικό από ό,τι νομίζετε. Αν αγνοείτε τα συναισθήματά σας, τα καταπιέζετε και τα φυλακίζετε, θα έρθουν στην επιφάνεια τα πιο αρνητικά από αυτά.

5 σημάδια ότι είστε ένας τοξικός άνθρωπος - καταπίεση συναισθημάτων

Πρέπει να μάθετε να τα εκφράζετε χωρίς φόβο, επειδή σε αυτή τη ζωή πρέπει να παίρνετε ρίσκα. Τα συναισθήματα είναι απλώς όπως οι ευχές και οι επιθυμίες -υπάρχουν για να εκφράζονται.

Αν καταπιέζετε τα συναισθήματά σας, αργά ή γρήγορα θα σας αναλώσουν. Θα γίνετε ένα θλιμμένο άτομο που δεν μπορεί να αγαπήσει ή να αγαπηθεί. Δεν σας αξίζει κάτι τέτοιο. Εκφράστε αυτά που αισθάνεστε.

4. Η απαισιοδοξία μπορεί να σας κάνει να γίνετε ένας τοξικός άνθρωπος

Η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη, όμως η υιοθέτηση μιας απαισιόδοξης στάσης είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Αυτό το συναίσθημα θα αντικατοπτρίζεται στην προσωπικότητά σας και θα μεταδίδεται στους άλλους.

Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη είναι η ζωή σας αυτή τη στιγμή, μια απαισιόδοξη στάση δεν θα την κάνει καλύτερη. Μάλιστα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Οι απαισιόδοξοι και οι γκρινιάρηδες είναι από τους πιο τοξικούς ανθρώπους που υπάρχουν. Θέλετε στ’αλήθεια να είστε ένας από αυτούς;

Αφήστε την αισιοδοξία να γίνει η καλύτερη φίλη σας και να μη σας επιτρέψει να δηλητηριάσετε τον εαυτό σας.

5. Δίνετε πάντα προτεραιότητα στους άλλους

Το να σκέφτεστε τον εαυτό σας δεν σας κάνει εγωιστές, αλλά μάλλον ανθρώπους που αγαπούν τον εαυτό τους και τον προστατεύουν.

Συνήθως μας λένε ότι πρέπει πάντα να ενδιαφερόμαστε για την ευημερία των άλλων, όμως τι γίνεται με μας τους ίδιους;

Όταν αλλάξετε τη στάση σας, ίσως φανεί στους άλλους ότι είστε εγωιστές -ίσως ακόμα και να αισθανθείτε εγωιστές.

Όμως αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι έτσι γίνεστε ένας λιγότερο τοξικός άνθρωπος.

5 σημάδια ότι είστε ένας τοξικός άνθρωπος - εγωισμός

Μια μέρα μπορεί να γίνετε εσείς οι ίδιοι τοξικοί χωρίς να το καταλάβετε. Δεν συνειδητοποιείτε ότι οι τοξικοί άνθρωποι δεν επηρεάζουν μόνο τους άλλους γύρω τους αλλά και τον εαυτό τους.

Μάθετε να αυτοελέγχεστε και μη φοβηθείτε να ανακαλύψετε για τον εαυτό σας πράγματα τα οποία ίσως να μη σας αρέσουν. Όλοι κάνουμε λάθη, όμως από μας εξαρτάται αν θα τα διορθώσουμε.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.