7 λάθη στη σχέση σας που πρέπει να διορθώσετε αμέσως

Όσο σταθερή και αν είναι μια σχέση, υπάρχουν μερικές συμπεριφορές και λάθη που μπορούν να τη φθείρουν και να σβήσουν τη φλόγα που σας είχε φέρει κοντά από την αρχή.
7 λάθη στη σχέση σας που πρέπει να διορθώσετε αμέσως

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πώς διορθώνονται τα λάθη στη σχέση; Μερικές στατιστικές έχουν δείξει ότι ένας στους δυο γάμους καταλήγει σε διαζύγιο. Ωστόσο, αυτά που δεν αναφέρουν είναι οι παράγοντες που σχετίζονται με το διαζύγιο και τα λάθη που κάνουμε σε μια σχέση.

Με βάση τα παραπάνω υπάρχουν μερικά κοινά λάθη που μπορούμε εύκολα να αποφύγουμε. Ακόμη και αν είναι κοινά , αυτά τα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τη σταθερότητα της σχέσης σας με το σύντροφό σας. Πέραν αυτό όπως αναφέρει και η Δρ. Janice K. Kiecolt-Glaser τα προβλήματα στη σχέση μπορούν να επηρεάσουν και την υγεία.

Οι σχέσεις που βασίζονται στην αγάπη δεν είναι πάντα εύκολες. Αν αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε μια σχέση, θα πρέπει να κάνουμε θυσίες και αρκετές προσπάθειες.

Αν ζητήσουμε από τον εαυτό μας να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, μπορούμε να αποφύγουμε την επιδείνωση της σχέσης μας. Μπορούμε να αποφύγουμε ακόμη και τη διάλυσή της.

7 λάθη στη σχέση που πρέπει να διορθώσετε

1. Θεωρείτε το σύντροφό σας δεδομένο

Υπάρχει ένα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε σχέση. Με την πάροδο του χρόνου ξεχνάμε να δείχνουμε στο σύντροφό μας πόσο σημαντικός είναι για εμάς.

Ξεχνάμε τις ευγενικές χειρονομίες και τις μικρές λεπτομέρειες. Όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας στην αρχή μιας σχέσης. Να θυμάστε οι σχέσεις χρειάζονται φροντίδα και καλλιέργεια.

Ο σύντροφός σας αξίζει να γνωρίζει πόσο σημαντικός είναι για εσάς. Όλοι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο μέχρι να δείξουμε τι σκεφτόμαστε για εκείνους.

Ένας εύκολος τρόπος για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αυτές τις λεπτομέρειες είναι να αναρωτηθούμε: “πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς εκείνον;”

Μην αφήνετε τη ρουτίνα να καταστρέφει τη σχέση σας επειδή δεν δίνετε την προσοχή που απαιτείται.

2. Λέτε ψέματα

Λάθη στη σχέση - Άνδρας και γυναίκα κοιτούν τα κινητά τους

Οι ρομαντικές σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα μικρά και αθώα ψέματα δεν βλάπτουν. Για να μπορέσετε να διατηρήσετε μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης, δεν πρέπει να λέτε ούτε μικρά ψέματα. Αυτό αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα λάθη στη σχέση.

Να ζείτε με την ιδέα ότι η αλήθεια κάποια στιγμή θα λάμψει. Τα μικρά ψέματα έχουν σημασία. Είναι ένα από τα χειρότερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στις σχέσεις τους.

Πιθανότατα, ο σύντροφός σας θα σκεφτεί ότι αν λέτε ψέματα για κάτι τόσο ασήμαντο, τότε σίγουρα θα πείτε ψέματα και για κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Το ίδιο ισχύει και όταν κρύβετε πράγματα από το σύντροφό σας. Είναι σημαντικό να θέλετε να αποφύγετε να μιλήσετε στο σύντροφό σας μετά από κάποια διαφωνία. Στην πραγματικότητα, καλό είναι να πάρετε λίγο χρόνο, αρκεί να τον χρησιμοποιήσετε σοφά.

Θα μπορέσετε να αποφύγετε να πείτε κάτι που θα εκνευρίσει το σύντροφό σας και θα μετανιώσετε που το είπατε.

Ωστόσο, αν πάρετε πολύ χρόνο μπορεί να πληγώσετε το σύντροφό σας. Αυτό συμβαίνει επειδή αγνοείτε το σύντροφό σας και μπορεί να αισθανθεί ότι δεν αξίζει και πολλά.

3. Δεν τον σέβεστε

Μπορείτε να πείτε στο σύντροφό σας τα πράγματα που σας ενοχλούν ή σας εκνευρίζουν. Αλλά θα πρέπει να το κάνετε χωρίς να ακουστεί ότι τον κατηγορείτε για όλα αυτά. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις κοφτές λέξεις.

Επίσης, προσπαθήστε να μιλήσετε όταν είστε και οι δυο ήρεμοι. Αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά για να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις.

Να θυμάστε ότι μπορείτε να ζητήσετε συγγνώμη αλλά δεν μπορείτε να πάρετε τα λόγια σας πίσω. Η συνεχής έλλειψη σεβασμού μπορεί να επιδεινώσει τη σχέση σας.

Αν παίρνετε σημαντικές αποφάσεις χωρίς να σκεφτείτε το σύντροφό σας είναι άλλος ένας τρόπος για να του δείξετε ότι δεν τον σέβεστε. Αυτό είναι πολύ κοινό. Ωστόσο, αν δώσουμε προσοχή θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε και αυτό.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η γνώμη του έχει αξία. Με αυτό τον τρόπο, ο σύντροφός σας θα χαρεί που συμμετέχει σε πράγματα που σας αφορούν.

4. Κάνετε υποθέσεις

Λάθη στη σχέση - Γυναίκα θλιμμένη

Για να αποφύγετε λάθη στη σχέση σας, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να έχετε καλή επικοινωνία. Πρέπει να εκφράζετε με σαφήνεια αυτά που θέλετε, νιώθετε, σκέφτεστε και εκείνα τα οποία θα θέλατε.

Αυτό είναι σημαντικό. Ο σύντροφός σας θα πρέπει να δώσει προσοχή σε αυτά και να σας καταλάβει. Αλλά παράλληλα θα πρέπει να προσπαθήσετε να τον καταλάβετε κι εσείς. Μην υποθέτετε πράγματα πριν τον ρωτήσετε.

Αν δεν εμπιστεύεστε τον σύντροφό σας όταν σας λέει κάτι τότε ποιον εμπιστεύεστε;

5. Τον απομακρύνετε από όλα όσα του αρέσουν

Πώς θα νιώθατε αν ο σύντροφός σας, σας απομάκρυνε από τα πράγματα που σας αρέσουν; Η σχέση αποτελείται από δυο άτομα. Και οι δυο αποφασίζουν να μοιραστούν τη ζωή τους και να ζήσουν μαζί παρά τις διαφορές τους.

Είναι σημαντικό, ακόμα και σε μια σχέση, και οι δυο να διατηρούν την προσωπικότητά τους. Και οι δυο θα πρέπει να ασχολούνται με τις δραστηριότητές τους.

Αυτό που χρειάζεται, είναι μια καλή ισορροπία στη σχέση σας. Αν το χάσετε αυτό τότε, θα καταπιέζετε τη σχέση σας.

6. Νοιάζεστε μόνο για τη δική σας ικανοποίηση

Λάθη στη σχέση - Ζευγάρι αγκαλιά

Το σεξ ανήκει στην ανθρώπινη φύση. Στη σχέση, ο σεξουαλικός συμβιβασμός είναι πολύ σημαντικός.

Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ακόμη και σαν ένα σύντομο τρόπο για να αξιολογήσετε τη σχέση σας.

Αν είμαστε εγωιστές στο σεξ, αν νοιαζόμαστε μόνο για τη δική μας ικανοποίηση τότε κάνουμε τεράστιο λάθος. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στη σχέση. Μην κάνετε το σύντροφό σας να αισθάνεται ότι είναι μόνο ένα αντικείμενο του σεξ.

7. Αμφισβητείτε συνεχώς τη σχέση

Κάτι ξέρετε αν αμφισβητείτε διαρκώς τη σχέση σας. Με αυτό τον τρόπο δείχνετε ότι αμφιβάλλετε για το συμβιβασμό ή τη σχέση που έχετε δημιουργήσει οι δυο σας.

Είναι επίσης σαν να λέτε στο σύντροφό σας ότι η σχέση σας δεν προχωράει.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορα πράγματα. Μερικοί κοινοί παράγοντες είναι ο φόβος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη εμπιστοσύνης και πολλά άλλα πράγματα. Για να λύσετε το πρόβλημα, θα πρέπει να μάθετε τι είναι αυτό που σας κάνει να αμφισβητείτε τη σχέση σας.

Αν αμφισβητείτε διαρκώς τη σχέση σας, ο σύντροφός σας μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται ανασφαλής. Αυτό συνήθως κάνει τη σχέση να προχωράει πολύ πιο αργά από ό,τι συνήθως.

Είναι πολύ σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν πιστεύετε ότι έχετε κάνει κάποιο από αυτά τα λάθη. Όταν είστε πιο προσεκτικοί με τον τρόπο που ενεργείτε τότε υπάρχει και μεγαλύτερη πιθανότητα να έχετε μια καλή σχέση με το σύντροφό σας.

Τώρα που γνωρίζετε ποια λάθη στη σχέση σας θα πρέπει να διορθώσετε ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε. Το σημαντικότερο από όλα είναι να μην χάνετε την ελπίδα σας. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επαναφέρουμε την αρμονία στη σχέση μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Laca Arocena, Francisco Augusto., Mejía Ceballos, Juan Carlos. (2016).DEPENDENCIA EMOCIONAL, CONSCIENCIA DEL PRESENTE Y ESTILOS DE COMUNICACIÓN EN SITUACIONES DE CONFLICTO CON LA PAREJA. https://www.redalyc.org/pdf/292/29251161006.pdf

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.