Καταπολέμηση της θλίψης με 8 καινούριες συνήθειες

Διανύετε μια περίπλοκη περίοδο της ζωής σας και σας φαίνεται αδύνατο να βρείτε ένα μικρό ίχνος ελπίδας; Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να σταματήσετε να είστε λυπημένοι.
Καταπολέμηση της θλίψης με 8 καινούριες συνήθειες
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Θέλετε να σταματήσετε να είστε θλιμμένοι; Η καταπολέμηση της θλίψης μπορεί να ξεκινήσει σήμερα, αλλάζοντας μικρά πράγματα στην καθημερινή σας ζωή.

Σε κάποιο σημείο της ζωής μας, όλοι αισθανθήκαμε λυπημένοι. Παρόλο που δεν μας αρέσει να το βιώνουμε, η θλίψη είναι ένα φυσικό συναίσθημα. Στην πραγματικότητα, είναι ακόμα και χρήσιμο. Ωστόσο, η πολλή θλίψη μπορεί να σας παρεμποδίσει να είστε ο εαυτός σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς να ξαναβρείτε την ευτυχία, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές για την καταπολέμηση της θλίψης.

Με κάποιο τρόπο, η θλίψη σας βοηθά να είστε πιο ορθοί και να βρίσκετε ισορροπία. Η πραγματικότητα είναι ότι μια ζωή γεμάτη ευδαιμονία και ευτυχία θα ήταν ενδεχομένως άχρηστη και χωρίς κίνητρα.

Ωστόσο, η παραμονή σε αυτήν την κατάσταση για πάντα είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να μάθετε να αντιμετωπίζετε.

Διανύετε μια περίπλοκη περίοδο και σας φαίνεται αδύνατο να βρείτε έστω και ένα μικρό ίχνος ελπίδας; Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να σταματήσετε να είστε θλιμμένοι.

1. Σταματήστε να επικεντρώνεστε στα πράγματα που σας ενοχλούν


Άντρας με λουλούδια , καταπολέμηση της θλίψης.

Το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της θλίψης είναι να μην σας γίνει έμμονη ιδέα. Πρέπει να καταλάβετε ότι η σκέψη πάνω στην ίδια την ιδέα όλη την ώρα είναι επιβλαβής και άχρηστη.

Η εστίαση της προσοχής σας σε ό,τι σας καταθλίβει θα αυξήσει τη θλίψη και την απογοήτευση. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να σας δημιουργηθεί η αίσθηση ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τη θλίψη σας. Για να σταματήσετε αυτόν τον φαύλο κύκλο, γεμίστε το μυαλό σας με άλλες σκέψεις.

 • Αποσυνδεθείτε συμμετέχοντας σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που είναι διασκεδαστική και σας κρατά απασχολημένους. Ίσως να είναι δύσκολο λίγο στην αρχή, αλλά σταδιακά θα είναι πιο εύκολο για εσάς.

2. Κινηθείτε

Γυναίκα με ποδήλατο, καταπολέμηση της θλίψης.

Κατά την άσκηση, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ουσίες που αυξάνουν την αίσθηση της ευτυχίας σας. Για την καταπολέμηση της θλίψης, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα.

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε και απλά πρέπει να βρείτε αυτό που είναι λιγότερο κουραστικό για εσάς. Δοκιμάστε πολλά για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

 • Μόλις αρχίσετε να ασκείστε, θα αισθανθείτε καλύτερα. Ως συμπλήρωμα, το μυαλό σας θα μείνει απασχολημένο.

3. Καλός ύπνος για την καταπολέμηση της θλίψης


Γυναίκα που κοιμάται, καταπολέμηση της θλίψης.

Για να σταματήσετε να είστε θλιμμένοι, θα πρέπει να ξέρετε ότι γίνεται πιο εύκολο όταν ο νους σας χαλαρώνει. Π ρέπει να κοιμάστε τουλάχιστον 6 με 9 ώρες την ημέρα για να λειτουργεί σωστά το σώμα και το μυαλό σας.

Εάν είστε το είδος του ατόμου που έχει τάσεις αϋπνίας, είναι πιθανό ότι η έλλειψη ύπνου  επηρεάζει τ η διάθεσή σας. Αν η θλίψη σας οφείλεται σε άλλους παράγοντες, ο ύπνος θα συνεισφέρει στην ηρεμία του μυαλού σας.

 • Θα ανακαλύψετε ότι όλα φαίνονται καλύτερα μετά από έναν πολύωρο ύπνο.
 • Αν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε, πιείτε ένα χαλαρωτικό τσάι ή λίγο ζεστό γάλα με μέλι.

4. Συναναστραφείτε με θετικούς ανθρώπους

Παρέα που γελά, καταπολέμηση της θλίψης.

Οι άνθρωποι με τους οποίους περιβάλλετε τον εαυτό σας έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο που αισθάνεστε. Όπως οι ασθένειες, έτσι και οι σκέψεις και οι διαθέσεις είναι επίσης μεταδοτικές.

Αν οι άνθρωποι με τους οποίους ζείτε είναι αρνητικοί, είναι φυσιολογικό να αρχίζετε να έχετε τις ίδιες σκέψεις.

 • Συναναστραφείτε με ευτυχείς και θετικούς ανθρώπους που σας βοηθούν να δείτε την καλή πλευρά της ζωής.
 • Είναι πολύ σημαντικό να είστε ανοιχτοί στα μηνύματα και την ευτυχία αυτών των νέων φίλων. Διαφορετικά, θα είναι δύσκολο για εσάς να έχετε θετικά συναισθήματα.

5. Να είστε προετοιμασμένοι για στιγμές θλίψης

Γυναίκα που χαμογελά, καταπολέμηση της θλίψης.

Η ζωή είναι σαν ένα τρενάκι του λούνα παρκ στο οποίο τα συναισθήματά σας αλλάζουν γρήγορα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό όταν είστε καλά να είστε και προετοιμασμένοι για τις θλιβερές και αρνητικές στιγμές. Η καταπολέμηση της θλίψης μπορεί να γίνει κίνηση προληπτική.

 • Αυτή η προετοιμασία επιτυγχάνεται με τη δημιουργία και διατήρηση σχέσεων με θετικούς ανθρώπους και τη διατήρηση θετικών αναμνήσεων. Επίσης πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η θλίψη έχει τη θετική της πλευρά. 


6. Αλλάξτε τη ρουτίνα σας

Ρολόι που δείχνει την ώρα, καταπολέμηση της θλίψης.

Κάνοντας το ίδιο πράγμα κάθε μέρα με τους ίδιους ανθρώπους μπορεί να είναι καταθλιπτικό για κάποιους από εσάς. Για να σταματήσετε να είστε θλιμμένοι, πρέπει να βγείτε από αυτή τη μονοτονία τη στιγμή που αυτή σας επηρεάζει περισσότερο.

 • Προσθέτετε νέα πράγματα όποτε μπορείτε ή πάρτε ένα ρεπό.
 • Δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να δημιουργείτε μεγάλες αλλαγές. Η πραγματικότητα είναι ότι οι μικρές πινελιές είναι αρκετές για να προσθέσουν ενθουσιασμό και φρεσκάδα στην ημέρα σας.

7. Αλλάξτε τον αέρα σας


Γυναίκα που ανοίγει το παράθυρο, καταπολέμηση της θλίψης.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταπολεμήσετε τη θλίψη είναι να αλλάξετε το περιβάλλον σας. Εάν η θλίψη σας είναι πολύ βαθιά, ενδέχεται το περιβάλλον σας να είναι μια συνεχής υπενθύμιση των προβλημάτων σας.

Δεν χρειάζεται να κάνετε τέτοιες ριζικές αλλαγές όπως το να μετακομίσετε από το σπίτι σας ή από την πόλη.

 • Ωστόσο, μπορείτε να ξεκινήσετε με τον καθαρισμό του δωματίου σας ή την αναδιάταξη της τοποθέτησης ορισμένων επίπλων.
 • Προσθέστε μερικά φώτα ή διακοσμητικά για να φτιάξετε τη διάθεσή σας. Θα δείτε ότι αυτές οι μικρές αλλαγές θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.

Πρόκειται για κάτι που σας ενθουσιάζει και σας εμπνέει.

8. Κάντε κάτι για να βοηθήσετε τον εαυτό σας


Γυναίκα που κρατάει ημερολόγιο, καταπολέμηση της θλίψης.

Δεν μπορείτε να σταματήσετε να είστε θλιμμένοι μόνο με την απόφαση του να μην αισθάνεστε με αυτόν τον τρόπο. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να βρείτε τους λόγους για τη θλίψη σας.

Μόλις το κάνετε, δημιουργήστε μια στρατηγική για να το αντιμετωπίσετε. Βάλτε  έναν στόχο στο μυαλό σας για να σας βοηθήσει να μείνετε εστιασμένοι. Έτσι, είναι πιθανόν ότι με την πάροδο του χρόνου θα βρείτε την απάντηση για την επίλυση του προβλήματός σας. Αν η θλίψη είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει τη ζωή σας σε βάθος, αναζητήστε τη βοήθεια ενός θεραπευτή.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.