5 συμβουλές για να κατευνάσετε το ανήσυχο μυαλό

Αν και είναι δύσκολο να το ελέγξετε στην αρχή, μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε το ανήσυχο μυαλό σας και να βάζετε τελεία στη φασαρία που δεν σας αφήνει να αποκτήσετε εσωτερική γαλήνη.
5 συμβουλές για να κατευνάσετε το ανήσυχο μυαλό
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Σε ένα ανήσυχο μυαλό δεν υπάρχει ανακωχή ούτε ανάπαυση. Καταλήγετε να μεταφέρεστε από τη μια ανησυχία στην άλλη και από το φόβο στο άγχος. Αργά αλλά σταθερά αρχίζετε να υφαίνετε περίπλοκους ιστούς μέσα στο μυαλό σας που σας κλέβουν αυτό το καταπληκτικό προτέρημα που είναι γνωστό ως εσωτερική γαλήνη.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μπερδέψουν την έννοια του ανήσυχου μυαλού με την περιέργεια και τη δημιουργικότητα.

Αν και μπορεί να ισχύει το γεγονός ότι η εσωτερική ενέργεια μερικές φορές αντανακλά την επιθυμία της μάθησης, στην πραγματικότητα τις περισσότερες φορές αυτή η ανησυχία είναι απλά ένας ψυχικός θόρυβος.

Είναι σύγχυση, εξάντληση και δυστυχία.

Συχνά λένε ότι “δεν υπάρχει χειρότερος εχθρός από εκείνον που δημιουργούμε στο μυαλό μας”.

Αλλά αντί να το βλέπετε αυτό σαν αποκλειστικά δική σας ευθύνη, θα πρέπει να το δείτε σαν εσωτερικό στρες, ως έναν επιφανειακό συνδυασμό διαφόρων πραγμάτων.

Παρακάτω θα σας κάνουμε μερικές προτάσεις οι οποίες θα σας βοηθήσουν να βρείτε μια αίσθηση ηρεμίας και εσωτερικής γαλήνης. Μπορείτε να τις ακολουθήσετε εύκολα και χρειάζεται μόνο ένα συστατικό: θέληση.

Το ανήσυχο μυαλό σας και ο πολυτάραχος ωκεανός του μυαλού σας

Ένα από τα πιο πασίγνωστα βιβλία σχετικά με τις περίπλοκες καταστάσεις όπου ο ψυχικός θόρυβος αναμειγνύεται με την κατάθλιψη έχει γραφτεί από τον Kay Jamison.

Αυτός ο ψυχίατρος του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη εξηγεί τη μοναδική του υπόθεση σε αυτή την ενδιαφέρουσα δουλειά.

“Σαν νέο κορίτσι, ήμουν πάντα επιρρεπής στη συναισθηματική αστάθεια. Η θλίψη με συνόδευε καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας μου και όταν ξεκίνησα την επαγγελματική μου ζωή έπεσα μέσα σε ένα φαύλο κύκλο φόβου, άγχους και απέκτησα ένα ανήσυχο μυαλό που δύσκολα μου επέτρεπε να ζω”, είπε η Jamison στο An Unquiet Mind.

Είναι βέβαιο ότι αν παρατηρήσετε ότι ταυτίζεστε με αυτές τις απλές γραμμές, φροντίστε να έχετε αυτά τα 5 πράγματα στο μυαλό σας. Θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα.

ανήσυχο μυαλό και γαληνη

1. Απαλλαγείτε από το περιττό βάρος για να βρείτε εσωτερική γαλήνη

Το κουβαλάτε μαζί σας όπου και αν πάτε, παρόλο που δεν μπορείτε να το δείτε. Μόλις αρχίσετε να βλέπετε αυτό το βάρος στο μυαλό σας τότε θα αισθανθείτε καλύτερα.

 • Περιβάλλεστε από ανθρώπους που αντί να σας προσφέρουν κάτι, παίρνουν την ενέργειά σας.
 • Μπορείτε να θέσετε προτεραιότητες και ειδικότερα σε πράγματα που δεν σας είναι ωφέλιμα.
 • Κατανοήστε ότι “παν μέτρον άριστον”.

2. Σταματήστε μια στιγμή και πάρτε μια ανάσα για να απενεργοποιήσετε αυτόν τον ψυχικό θόρυβο

Το παρελθόν έχει ήδη παρέλθει. Δεν μπορείτε να το αλλάξετε και το μέλλον δεν υπάρχει ακόμη. Συνεπώς, επικεντρώστε την προσοχή σας στο παρόν, στη στιγμή που ζείτε τώρα.

 • Σταματήστε και πάρτε μια ανάσα. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και κρατήστε τη για πέντε δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια εκπνεύστε δυνατά.
 • Αυτή η απλή άσκηση είτε το πιστεύετε είτε όχι, θα απελευθερώσει το μυαλό σας. Μεταφέρει οξυγόνο στον εγκέφαλό σας και σας βοηθά να ηρεμήσετε.
 • Όταν το σώμα σας αισθάνεται καλά τότε έχει έρθει η στιγμή να ενωθείτε με τον εαυτό σας.
 • Έπειτα ταπεινά αναρωτηθείτε τι θέλετε, τι ψάχνετε, τι δεν θέλετε και πού κατευθύνεστε.

Μια καλή ιδέα είναι να κάνετε αυτή την άσκηση κάθε μέρα μόλις ξυπνάτε το πρωί.

ανήσυχο μυαλό

3. Φτιάξτε προστατευτικά τείχη

Το ανήσυχο μυαλό υποφέρει επειδή είναι πολύ διαπερατό. Επιτρέπει στις εξωτερικές έγνοιες να εισχωρήσουν μαζί με τον εγωισμό και τα συμφέροντα των άλλων γύρω σας.

Όταν η αρνητική ενέργεια διακόπτει την εσωτερική σας γαλήνη, γίνεται ένα με τις προσωπικές σας αδυναμίες. Αυτός είναι ένας τρομακτικός συνδυασμός.

Θα πρέπει να χτίσετε τα δικά σας τείχη με τον παρακάτω τρόπο:

 • Απομακρύνετε τον εαυτό σας από πράγματα που δεν προσφέρουν αρμονία. Δεν θέλετε εγωιστές ανθρώπους ή ψευδή συμφέροντα.
 • Σηκώστε τα τείχη σας σε ανθρώπους που φέρνουν καταιγίδες εκείνες τις ήρεμες ημέρες.
 • Φτιάξτε τείχη ενάντια στους ανθρώπους που δεν σας σέβονται. Συγχωρήστε τους αλλά αφήστε τους να φύγουν μακριά από τη ζωή σας.

4. Η σιωπή θεραπεύει

Τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, για μιάμιση με δυο ώρες θα πρέπει να βυθίζετε τον εαυτό σας στην απόλυτη σιωπή.

 • Αυτές οι στιγμές εσωτερικής γαλήνης και ηρεμίας θα σας επιτρέψουν να συνδεθείτε με τις ανάγκες σας και να ηρεμήσετε ένα ανήσυχο μυαλό.
 • Τα νευρικά μυαλά που μεταφέρονται από τη μια ανησυχία στην άλλη, έχουν ξεχάσει πώς να στρέφονται στον εαυτό τους. Δεν θυμούνται πλέον πόσο αξιόλογοι ή σημαντικοί άνθρωποι είναι.
 • Χαλαρώστε στη σιωπή και απενεργοποιήστε τους φόβους και τις εσωτερικές φωνές. Αφήστε τον εαυτό σας να περικυκλωθεί από αισθήματα ικανοποίησης, εσωτερικής γαλήνης και ισορροπίας ανάμεσα στην καρδιά και το μυαλό.
γιογκα για ανήσυχο μυαλό

5. Καλλιεργήστε την ευγνωμοσύνη

Αυτό το κομμάτι, σίγουρα είναι το πιο περίπλοκο ως προς την επίτευξή του.

Χαλαρώστε και αναλογιστείτε τα ακόλουθα:

 • Αν αισθάνεστε άσχημα για τους ανθρώπους που δεν σας αγαπούν, απομακρυνθείτε από αυτούς. Μπορεί να είναι μια απλή απάντηση αλλά θέλει θάρρος για να το πετύχει κανείς αυτό.
 • Εάν αισθάνεστε άβολα τότε: επιλέξτε να μην είστε έτσι. Απενεργοποιήστε αυτά τα αισθήματα και θυμηθείτε ότι είστε ευάλωτοι.
 • Πείτε ευχαριστώ για τα μικρά πράγματα που σας περιβάλλουν και τα οποία πιθανότατα αγνοείτε.
 • Πείτε ευχαριστώ που είστε καλά σωματικά, που έχετε ανθρώπους στο πλευρό σας που σας αγαπούν και τους αγαπάτε.
 • Μάθετε να λέτε ευχαριστώ και να εκτιμάτε την κάθε νέα μέρα που έρχεται. Κάθε μέρα νέες ευκαιρίες ανοίγονται στον ορίζοντα ώστε να μπορέσετε να πετύχετε τους στόχους σας.

Να είστε ευτυχισμένοι, ήρεμοι και ισορροπημένοι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.