Αποστασιοποιούμαι επειδή αγαπώ τον εαυτό μου

6 Μαρτίου 2019
Δεν υπάρχει κανένας λόγος η αγάπη σας για κάποιον άλλο να σας εμποδίζει να αγαπάτε τον εαυτό σας. Όμως, μέσα σε μια σχέση είναι πάντα καλή ιδέα το να βάζουμε πρώτα τη δική μας ευημερία έτσι ώστε κανένας από τους δύο να μην πληγώνεται.

Μαθαίνω να αποστασιοποιούμαι επειδή αγαπώ τον εαυτό μου. Τι σημαίνει αυτή η πρόταση για εσάς;

Πριν ξεστομίσετε το ειλικρινές και από καρδιάς «σ’αγαπώ», θα πρέπει πρώτα να αφιερώνετε μια στιγμή κάθε μέρα για να λέτε «αγαπώ τον εαυτό μου και ξέρω ότι αξίζω την ευτυχία» .

Δεν είναι εύκολος ο διαχωρισμός αυτών των δύο πολύ προσωπικών σφαιρών της ζωής. Είναι και οι δύο εξίσου πολύπλοκες.

Το ίδιο ισχύει και για τις δικές σας ανάγκες και για εκείνες του συντρόφου σας. Όμως πρέπει οπωσδήποτε να ασχολείστε με την αυτοεκτίμηση και την ταυτότητά σας.

Αν ζήσατε ποτέ κάποια περίοδο κατά την οποία έπρεπε να αφήσετε πίσω σας το άτομο που αγαπούσατε, επειδή γνωρίζατε ότι η διατήρηση της συγκεκριμένης σχέσης δεν ήταν μόνο οδυνηρή αλλά και αυτοκαταστροφική, τότε είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Όμως κάτι που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν, ειδικά οι έφηβοι που ξεκινούν τις πρώτες τους ερωτικές σχέσεις, είναι ότι η αυθεντική αγάπη δεν πονάει.

Η αγάπη θα πρέπει να είναι όμορφη, καθησυχαστική και σοφή, έτσι ώστε το «σ’αγαπώ» και το «αγαπώ τον εαυτό μου» να μην είναι σαν το νερό και το λάδι.

Ας το σκεφτούμε αυτό για λίγο.

 

Δείτε ακόμη: Τι συμβαίνει όταν φεύγετε τελικά από μια τοξική σχέση

 

Αγαπώ αρκετά τον εαυτό μου ώστε να σ’αγαπώ με όλη μου την ψυχή

Οι άνθρωποι που δεν αγαπούν τον εαυτό τους θα δυσκολευτούν να δημιουργήσουν μια ειλικρινή και υγιή σχέση. Προφανώς κανένας από μας δεν είναι αυτοδίδακτα σοφός ως προς την αγάπη, τις σχέσεις και την αμοιβαία κατανόηση η οποία σέβεται και χτίζει μια αυθεντική ευτυχία.

Η αγάπη χτίζεται κάθε μέρα, όμως μόνο όταν το θέλουν και οι δύο. Δεν πρέπει και οι δύο να προσπαθούν να ικανοποιούν μονάχα τις δικές τους ανάγκες.

αγαπώ τον εαυτό μου

Οι άνθρωποι που δεν αγαπούν τον εαυτό τους

  • Οι άνθρωποι που δεν αγαπούν τον εαυτό τους προσπαθούν να βρουν άλλους ανθρώπους για να ικανοποιήσουν τις δικές τους ελλείψεις και τις συναισθηματικές ανάγκες τους.
  • Είναι αδύνατον να ασχοληθείτε με την ταυτότητά σας σε μια ερωτική σχέση όταν ο άλλος δεν αγαπάει τον εαυτό του. Καταλήγετε να συγκεντρώνετε όλη σας την ενέργεια για να ασχολείστε μαζί του και να τον ευχαριστείτε.
  • Μερικές φορές, όταν ερωτευόμαστε κάποιον που δεν αγαπάει τον εαυτό του, πιστεύουμε ότι τελικά θα τον «σώσουμε», ότι θα γίνουμε η λύση στα προβλήματά του και ότι θα φέρουμε φως στο σκοτάδι του.
  • Όμως αυτό που τελικά συμβαίνει είναι να καταλήγουμε συναισθηματικά εξαντλημένοι σε σημείο που ξεχνάμε τον εαυτό μας.

 

Μάθετε περισσότερα: Πώς να εντοπίσετε τους συναισθηματικά ανώριμους ανθρώπους

 

Αγαπώ αρκετά τον εαυτό μου ώστε να σε αγαπώ με τον τρόπο που σου αξίζει

Μια ώριμη σχέση είναι μια συνειδητή σχέση. Κανένα μέλος δεν εκβιάζει το άλλο, δεν υπάρχει «δικό σου και δικό μου» και πολύ λιγότερο «επειδή το λέω εγώ».

Σε μια ώριμη σχέση μπορείτε να πείτε «αγαπώ τον εαυτό μου» επειδή γνωρίζω ότι μόνο όταν αισθάνομαι ολοκληρωμένος. Δεν φοβάμαι να μείνω μόνος. Ξέρω πώς να δημιουργώ την ευτυχία μου: μόνο τότε θα μπορώ να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου στο άλλο άτομο.

  • Αν αγαπώ τον εαυτό μου, δεν θα σε πιέσω να καθησυχάσεις τους φόβους μου, να καλύψεις τις ελλείψεις μου, να γίνεις ο καθημερινός σωτήρας μου ή να μου δίνεις «αέρα» κάθε φορά που πρέπει να αναπνεύσω.

αγαπώ τον εαυτό μου

Σε συγχωρώ αλλά σε αφήνω

Όπως είπαμε παραπάνω, οι περισσότεροι από μας έπρεπε να αφήσουμε κάποιον που αγαπούσαμε κάποια στιγμή. Ο λόγος για αυτή την αποστασιοποίηση ίσως ήταν η απιστία, η κούραση ή η συνειδητοποίηση ότι δεν μας αγαπούσαν όπως μας αξίζει.

  • Ωστόσο, ανεξάρτητα από το λόγο, η διακοπή του ερωτικού δεσμού πρέπει να γίνεται μέσω της συγχώρεσης. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο και ίσως αισθάνεστε ότι πονάτε τόσο που χάνετε το μυαλό σας. Όμως είναι ο μόνος τρόπος να κλείσετε το συγκεκριμένο κεφάλαιο της ζωής σας.
  • Η αγάπη για τον εαυτό σας και η αξιοπρέπειά σας είναι αυτές που πραγματικά τρέφουν την καρδιά. Σας βοηθούν να ενεργείτε πάντα με ωριμότητα στις πιο περίπλοκες στιγμές.
  • Χωρίς αυτοεκτίμηση θα μπορούσατε να διατηρείτε μια τοξική σχέση μονάχα εξαιτίας του φόβου της μοναξιάς, του φόβου να αφήσετε το πρόσωπο που αγαπάτε το οποίο προτιμάτε να έχετε ακόμα κι αν σας κάνει δυστυχισμένους,  επειδή φοβάστε περισσότερο να βρεθείτε χωρίς το άλλο σας μισό που σας συμπληρώνει.

Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν πρέπει να παγιδευτείτε σε αυτού του είδους τις καταστάσεις. Η αγάπη για τον εαυτό σας είναι εκείνη που σας δίνει προσωπική δύναμη, που σας βοηθάει να αφήσετε κάτι που δεν έχει μέλλον, δεν σας υποστηρίζει πια και σας φέρνει περισσότερα δάκρυα παρά ευτυχία.

Μην ξεχνάτε: δεν είστε ποτέ εγωιστές αν θυμάστε κάθε μέρα το εξής: «αγαπώ τον εαυτό μου και αξίζω την ευτυχία».