8 ιατρικά αίτια του πόνου στην πλάτη. Μάθετε περισσότερα

Μήπως υποφέρετε από πόνο στην πλάτη; Εάν έχετε καλή υγεία και στάση και πιστεύετε ότι ενδέχεται να υπάρχει άλλη αιτία για αυτό το σύμπτωμα, μιλήστε στο γιατρό σας για να πάρετε τη σωστή διάγνωση.
8 ιατρικά αίτια του πόνου στην πλάτη. Μάθετε περισσότερα
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

8 ιατρικά αίτια του πόνου στην πλάτη. Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα από τα προβλήματα υγείας που παράγει το μεγαλύτερο αριθμό ιατρικών επισκέψεων κάθε χρόνο. Αν και η κακή στάση του σώματος μπορεί να είναι μια από τις αιτίες του πόνου στην πλάτη, ο ερεθισμός ή η καταπόνηση ορισμένων δομών στην κάτω σπονδυλική σας στήλη μπορεί επίσης να είναι μια αιτία.

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα αίσθημα δυσκαμψίας και έντασης στην κάτω περιοχή της πλάτης, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από μικρά αισθήματα πόνου ή από κάποιο αίσθημα τσουξίματος.

Τα άτομα που πάσχουν από αυτό συχνά έχουν δυσκολία στην εκτέλεση ορισμένων καθηκόντων που απαιτούν σωματική άσκηση. Στην πραγματικότητα, πολλές φορές η κατάσταση επιδεινώνεται και μπορεί να περιορίσει την κίνηση κάποιου.

Παρόλο που συνήθως είναι ήπια και σποραδική, είναι σημαντικό να μάθετε ποια είναι η αιτία, για την ανάπτυξη μιας θεραπείας και την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών.

Σήμερα, θέλουμε να συζητήσουμε οκτώ από τις αιτίες του πόνου στην πλάτη που βασίζονται σε ιατρικά δεδομένα και τις οποίες δεν πρέπει να αγνοήσετε. Μάθετε ποιες είναι!

1-Οσφυϊκή οστεοαρθρίτιδα, από τα αίτια του πόνου στην πλάτη

 

αίτια του πόνου στην πλάτηΑυτή η εκφυλιστική ασθένεια επηρεάζει τους δίσκους των σπονδύλων που χρησιμεύουν ως σταθεροποιητές της σπονδυλικής σας στήλης. Προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και δυσκολία στην εκτέλεση ορισμένων κινήσεων.

Τυπικά αναπτύσσεται λόγω φθοράς των αρθρώσεων από τη γήρανση. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού.

 

2-Μυϊκή καταπόνηση

Η διάταση ενός μυός ή συνδέσμου στο κάτω μέρος της πλάτης μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή πόνου. Αυτό δημιουργεί αστάθεια στη σπονδυλική σας στήλη και δυσκολία στη διατήρηση ορισμένων στάσεων.

Συνήθως, προκαλείται από σωματικές δραστηριότητες με έντονη καταπόνηση ή αιφνίδιες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε ορισμένα αθλήματα. Μπορεί επίσης να οφείλεται στο υπερβολικό βάρος και σε ορισμένες άλλες συνθήκες.


3-Μυϊκές κράμπες, από τα αίτια του πόνου στην πλάτη


αίτια του πόνου στην πλάτη
Οι περισσότερες περιπτώσεις που προκαλούν πόνο στη μέση προκαλούνται από μυϊκά προβλήματα. Μια κράμπα στον μυ της περιοχής μπορεί να προκαλέσει πάγωμα, προκαλώντας τελικά φλεγμονή και πόνο.

Αυτός ο τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από ορισμένες κινήσεις ή από κακή στάση του σώματος.


4-Προβλήματα με τον οσφυϊκό δίσκο της σπονδυλικής στήλης

Προβλήματα που είναι γνωστά ως δισκοπάθειες, όπως δίσκοι κήλης ή οστεόφυτα, μπορεί να είναι αιτίες υποτροπιάζοντος πόνου στο κάτω μέρος της πλάτης.

Αυτές οι εκφυλιστικές παθήσεις οδηγούν σε ερεθισμό, πόνο και δυσκολία κατά την εξάσκηση αθλημάτων υψηλού επιπέδου. Γενικά, τα συμπτώματα επιδεινώνονται όταν ξυπνάτε ή παραμένετε καθισμένοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, η οδυνηρή αίσθηση μπορεί να επεκταθεί στα πόδια, ειδικά εάν ένα νεύρο συμπιέζεται.


5-Μυϊκή αδυναμία, από τα αίτια του πόνου στην πλάτη

γυναικα με πόνο στη μεση

Η μυϊκή αδυναμία μπορεί να προκύψει εξαιτίας έλλειψης σωματικής άσκησης, κακής διατροφής ή άλλων ανθυγιεινών συνηθειών. Αυτό αναγκάζει τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις σας να χάσουν τη σταθερότητα και την ικανότητα υποστήριξής τους.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ένταση στην περιοχή και ο πόνος μπορεί να εκτείνεται από την πλάτη στα χέρια και τα πόδια σας.


6-Παθήσεις του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

γυναικα με πονο στο στομάχι

Ορισμένες συνθήκες που επηρεάζουν το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα μπορούν να συνδεθούν με πόνο στην πλάτη και μπορεί να είναι σποραδικές. Αυτό συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια των συστολών της μήτρας και τις κράμπες κατά τη διάρκεια περιόδων.

Μπορεί επίσης να είναι προϊόν διαταραχών όπως η ενδομητρίωση ή οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.

Εάν ο πόνος είναι επαναλαμβανόμενος και εκτείνεται από τη λεκάνη έως το κάτω μέρος της πλάτης, είναι καλύτερο να δείτε τον γιατρό σας.


7-Στομαχικά και εντερικά προβλήματα


Οι περισσότεροι άνθρωποι αποδίδουν τον πόνο στην πλάτη σε συνθήκες που επηρεάζουν τη σπονδυλική στήλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι μιας νόσου του πεπτικού συστήματος.

Τα πεπτικά έλκη, ο ορθικός πόνος και η δυσκοιλιότητα είναι όλες οι καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη.


8-Ασθένεια των νεφρών

Είναι πολύ σημαντικό να θεωρήσετε τις νεφρικές παθήσεις ως μια πιθανή αιτία του πόνου στην πλάτη. Αν και δεν μπορεί να είναι το μόνο σύμπτωμα, συμβαίνει συνήθως όταν το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Ο πόνος θα είναι αισθητός στα πλευρά σας και στο κάτω μέρος της κεντρικής πλάτης. Εμφανίζεται συνήθως όταν έχετε πέτρες στα νεφρά ή μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να συνεπάγονται αλλαγές στο χρώμα και την οσμή των ούρων, μέτριο πυρετό ή αίσθηση καψίματος κατά τη διάρκεια της ούρησης.

Μήπως πάσχετε από πόνο στην πλάτη; Εάν έχετε καλή υγεία και στάση και πιστεύετε ότι ενδέχεται να υπάρχει άλλη αιτία για αυτό το σύμπτωμα, μιλήστε στο γιατρό σας για να πάρετε τη σωστή διάγνωση. Αν και δεν είναι πάντα κάτι σοβαρό, είναι καλύτερο να προσδιορίσετε αν η προέλευσή του είναι μια ασθένεια μεγαλύτερης ανησυχίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.