5 συνήθειες καθαρισμού για να κρατάτε το σπίτι σας τακτοποιημένο

24 Μαρτίου 2019
Αυτές οι συνήθειες καθαρισμού για να κρατάτε το σπίτι σας καθαρό είναι πραγματικά απλές. Είναι όλα θέμα κοινής λογικής και συνέπειας, από τη στιγμή που θα αρχίσετε να τις δοκιμάζετε.

Θέλετε το σπίτι σας τακτοποιημένο; Σας φαίνεται ότι το σπίτι σας δεν είναι ποτέ τελείως αρμονικό; Ή ίσως μετά τον καθαρισμό, εμφανίζονται βρώμικα και τυχαία αντικείμενα παντού σε πολύ λίγο χρόνο;

Ίσως αν ζείτε μόνοι, αυτό να μην είναι τόσο συνηθισμένο, αλλά αν είστε γονέας, αυτό συμβαίνει σίγουρα πιο συχνά.

Το να κρατάτε το σπίτι σας καθαρό και τακτοποιημένο είναι μια πρόκληση για πολλές οικογένειες. Στην καθημερινή ζωή, η σκόνη και τα αντικείμενα που είναι διάσπαρτα σε διάφορα δωμάτια είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να κρατάτε το σπίτι σας καθαρό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να συνηθίζουν να ζουν με κάποιο χάος στο σπίτι. Άλλοι εν τω μεταξύ αναζητούν μια εναλλακτική λύση σε αυτήν την πραγματικότητα.

Για να σας βοηθήσουμε, θα σας παρουσιάσουμε τις πέντε καλύτερες συνήθειες καθαρισμού για να κρατάτε το σπίτι σας τακτοποιημένο.


Τα οφέλη του να έχετε το σπίτι σας τακτοποιημένο

σπίτι σας τακτοποιημένο

Αρχικά, αξίζει να αναλογιστείτε γιατί είναι καλύτερο να ζείτε σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι. Παρόλο που ίσως να μην το πιστεύετε, αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση των ανθρώπων.

Ακολουθούν τα τρία βασικά πλεονεκτήματα:

  • Υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος ασθένειας. Η συσσώρευση σκόνης και βακτηρίων προκαλεί πολλές κοινές αλλεργικές αντιδράσεις και άλλα προβλήματα.
  • Καλύτερη διάθεση. Σε όλους αρέσει να ζουν σε ένα περιβάλλον καθαρό και με ευχάριστη μυρωδιά. Αυτό συμβαίνει ασυνείδητα, αλλά επηρεάζει πολύ τη διάθεσή σας και τις δραστηριότητές σας στο σπίτι.
  • Είναι μια μορφή άσκησης. Με τον καθαρισμό καταναλώνετε μέτρια ποσότητα ενέργειας, κάτι που είναι καλό για το σώμα σας. Όταν τελειώσετε, θα αισθάνεστε την ανακούφιση και την ικανοποίηση επειδή θα έχετε ολοκληρώσει το έργο σας.

5 συνήθειες καθαρισμού για να κρατάτε το σπίτι σας τακτοποιημένο

Τώρα, ας φτάσουμε στο σημαντικό κομμάτι.

Πώς μπορείτε να αλλάξετε τις συνήθειες σας για να διατηρείτε το σπίτι σας σε τάξη;

Με αυτές τις απλές συνήθειες καθαρισμού, θα δείτε ότι είναι οι μικρές καθημερινές προσπάθειες που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη.


1. Κρατήστε το πάτωμα καθαρό για να έχετε το σπίτι σας τακτοποιημένο

καθάρισμα του πατωματος

Εάν αφιερώνετε πέντε λεπτά την ημέρα για να κρατάτε το πάτωμα καθαρό, θα δείτε ότι η συντήρησή του θα είναι πολύ πιο εύκολη. Αντί να αφήνετε τη σκόνη ή τα απορρίμματα να συσσωρευτούν, καθαρίστε το καθημερινά με μια υγρή σφουγγαρίστρα.

Εάν δεν το χρειάζεστε, απλά σκουπίστε για να πάρετε τη βρωμιά. Θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό κάθε μέρα μετά το γεύμα.

Διαβάστε ακόμα: 5 ιδέες για μινιμαλιστικά σπίτια. Βάλτε το μινιμαλισμό στη ζωή σας!


2. Στρώστε τα κρεβάτια

σπίτι σας τακτοποιημένο - κρεβάτι και ντουλαπα

Ναι, γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι το μισούν. Ωστόσο, αφήνοντας το κρεβάτι τακτοποιημένο θα έχετε τη σταθερή αίσθηση ότι το δωμάτιό σας είναι πάντα τακτοποιημένο.

Είναι καλύτερο να το κάνετε το πρωί, αφού σηκωθείτε. Εάν μπορείτε, αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά για να αερίσετε το δωμάτιο. Τα σεντόνια πρέπει να πλένονται μία φορά την εβδομάδα σε ζεστό νερό.


3. Αφήστε τα ρούχα σας διπλωμένα ή κρεμασμένα σε ένα ράφι
ρούχα σιδερωμενα

Αν υπάρχει μια εικόνα που συναντάται συχνά σε ένα σπίτι, αυτή είναι το να έχει ρούχα παντού. Για να αποφύγετε αυτό, καλό είναι να έχετε τη συνήθεια να μην αφήνετε ρούχα έξω από την κατάλληλη θέση τους.

Όταν φτάσετε στο σπίτι, κρεμάστε το παλτό σας. Μετά από ένα ντους, βάλτε τα βρώμικα ρούχα σας σε ένα καλάθι πλύσης. Εάν έχετε αλλάξει για να βγείτε ή να κοιμηθείτε, αφήστε τα ρούχα της επόμενης ημέρας σε μια καρέκλα ή κάπου στην ντουλάπα σας. Είναι απλές ενέργειες, αλλά θα έχουν μεγάλη οπτική επίδραση.

Διαβάστε ακόμα: Παλιά μπουκάλια από άρωμα: 4 ιδέες για να τα αξιοποιήσετε


4. Καθαρίστε το ντους και ‘περνάτε’ το μπάνιο μία φορά την ημέρα

μοντερνο μπανιο

Αν και μπορεί να φαίνεται λίγο περιττό το να καθαρίσετε τη ντουζιέρα αφού κάνετε ντους σε αυτό, είναι πραγματικά αποτελεσματικό.

Μπορείτε να το περάσετε ένα πανί και να περάσετε κάποιο απολυμαντικό στους τοίχους για να αποφύγετε τη συσσώρευση σαπουνιού και μούχλας. Μπορείτε επίσης να πάρετε μερικά λεπτά πριν το ντους για να κάνετε στην τουαλέτα και το νεροχύτη ένα γρήγορο καθάρισμα.

Θα δείτε ότι αυτό θα το πετύχετε με πολύ λίγη προσπάθεια και θα αλλάξετε ριζικά την εμφάνιση του μπάνιου σας.


5. Καθορίστε μια ώρα για ομαδικό καθαρισμό κάθε μέρα

σπίτι σας τακτοποιημένο

Αναθέστε μια εργασία σε κάθε μέλος της οικογένειας: το πλύσιμο των πιάτων, το να βγάλουν τα σκουπίδια έξω, το να δώσουν τροφή στα κατοικίδια ζώα ή να σκουπίσουν το πάτωμα. Αν ζείτε μόνοι σας, προσπαθήστε να το κάνετε μόνοι σας ακόμα κι αν αυτό θα σας πάρει περισσότερο.

Αυτές είναι μικρές ευθύνες που πραγματικά κάνουν τη διαφορά. Βοηθούν επίσης να διδάξουν στα παιδιά σας την ευθύνη και να σας βοηθήσουν να ζείτε όλοι μαζί ευτυχισμένοι.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι κανένα από αυτά δεν σημαίνει ότι πρέπει να «ζείτε για να καθαρίζετε». Δεν χρειάζεται να φτάνετε στα άκρα για να φέρετε μια μικρή ισορροπία και μια αίσθηση ευημερίας στο σπίτι σας.

Πρόκειται για την εύρεση μιας ρουτίνας και τη δημιουργία ενός υγιούς και ευχάριστου περιβάλλοντος. Δεν χρειάζεται να έχετε εμμονή με αυτό, απλώς να είστε συνεπείς.

 

  • Limpieza, P. D. E. (2012). Limpieza y desinfección Cap.7. Instituto Nacional de Aprendizaje. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1898-5.50007-9
  • Casanova, V. (2011). Métodos de limpieza , desinfección y esterilización.
  • Rivas, C., & Mota, M. (2000). Bacterias anaerobias. In TEMAS DE BACTERIOLOGÍA Y VIROLOGÍA MÉDICA.