5 θεραπευτικές τροφές που μπορούν να σώσουν τη ζωή σας

Πρόκειται για καθημερινές τροφές που έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία μας.
5 θεραπευτικές τροφές που μπορούν να σώσουν τη ζωή σας
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Στο άρθρο αυτό θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε για 5 θεραπευτικές τροφές, έτσι ώστε να τις προσθέσετε άμεσα στη διατροφή σας. Γνωρίζατε ότι υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που, χάρη στις φαρμακευτικές ιδιότητές τους, μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής σας; Πρόκειται για καθημερινές τροφές που έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία μας, ωστόσο συχνά ξεχνάμε να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας

Θεραπευτικές τροφές

1. Σκόρδο – η καλύτερη επιλογή

Το σκόρδο αποτελεί ένα από τα φυτά με τις περισσότερες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες σύμφωνα με τη Δρ. Leyla Bayan, όπως άλλωστε δείχνουν και τα πειράματα. Έχει καθαριστική, απολυμαντική και μικροβιοκτόνο δράση. Ακόμη, ανακουφίζει αποτελεσματικά από τυχόν αλλαγές στο αίμα. Το σκόρδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά ή εσωτερικά από άτομα με επιπλοκές στην υγεία, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους υγιέστερους καθώς  είναι  απόλυτα αβλαβές.

Χρησιμοποιείται συνήθως για…

 •  – Διαβήτη
 •  – Διάρροια ή εντερικούς κολικούς
 •  – Διέγερση της όρεξης και τη βελτίωση της πέψης
 •  – Καταπολέμηση της νόσου του ήπατος
 •  – Καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού
 •  – Μεταδοτικές λοιμώξεις (διφθερίτιδα, κρυολογήματα, τύφο, τυφοειδή πυρετό)
 •  – Εξάλειψη παρασίτων

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Συνιστάται να το καταναλώνετε με άδειο στομάχι σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, αν επιδιώκετε τα καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να το καταναλώνετε μία το μεσημέρι και μία το βράδυ με άδειο στομάχι. Αν η αναπνοή ή το στομάχι σας δεν μπορούν να το διαχειριστούν, τότε φάτε το με μέτρο.

2. Βρώμη, από τις θεραπευτικές τροφές

Η βρώμη είναι υδατάνθρακας, ευρέως γνωστή ως ένα δημητριακό παρόμοιο με το σιτάρι. Για το λόγο αυτό, πολλοί πιστεύουν ότι προκαλεί αύξηση του βάρους, ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια. Αντιθέτως, η βρώμη συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του σώματός σας με πολλούς και διάφορους τρόπους. 

Πέραν του ότι περιέχει πολλές φυτικές ίνες, η βρώμη βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Πώς να τη χρησιμοποιήσετε

Μπορείτε να φάτε τη βρώμη σε όποια μορφή θέλετε (κατά προτίμηση σε νιφάδες). Το αν θα προσθέσετε μόνο γάλα ή και άλλα συστατικά εξαρτάται από εσάς. Μπορείτε να φάτε ένα μπολ βρώμης την ημέρα.

3. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα για τα γεύματά σας ή τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Είναι αρκετά σύνηθες το να έχετε όρεξη για κάτι γλυκό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, η κατανάλωση γλυκών δεν παρέχει στο σώμα σας τα απαραίτητα συστατικά, καθώς δεν περιέχουν βιταμίνες ή μέταλλα, παρά μόνο σας γεμίζουν με θερμίδες. Μάλιστα, μπορούν να φανούν πολύ επιβλαβή και να προκαλέσουν ακόμη και διαβήτη.

Για το λόγο αυτό, σας προτείνουμε να αντικαταστήσετε τα γλυκά με ξηρούς καρπούς, οι οποίοι, εκτός του ότι αποτελούν ένα νόστιμο επιδόρπιο, είναι πολύ υγιεινοί, όπως αναφέρει και η μελέτη της ερευνήτριας Rávila Graziany Machado de Souza, περιέχουν μικρή ποσότητα ζάχαρης, είναι πλούσιοι σε μέταλλα και φυτικές ίνες, ενώ ακόμη περιέχουν και μια καλή αναλογία καλίου με αποτέλεσμα να προσφέρουν ισορροπία στον οργανισμό σας.

4. Σοκολάτα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο από το να απολαύσετε ένα κομμάτι σοκολάτας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο, όπως φαίνεται, η απόλαυση δεν είναι το μόνο πράγμα που σας προσφέρει η σοκολάτα. Σύμφωνα με μελέτες, είναι γνωστό ότι η σοκολάτα μπορεί να σας προστατεύσει από θρόμβους στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Με άλλα λόγια, η σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής.

Από την άποψη αυτή, είναι προτιμότερο να καταναλώνετε οργανική, μαύρη σοκολάτα, καθώς σε αυτή δεν έχουν προστεθεί σάκχαρα ή γάλα.

5. Ντομάτα, από τις θεραπευτικές τροφές

Τελευταίες στις λίστα μας με τις θεραπευτικές τροφές είναι οι ντομάτες οι οποίες διαθέτουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: είναι εξαιρετικές για τον καθαρισμό του δέρματός σας. Ωστόσο, εκτός από αυτό, έχουν ανακαλυφθεί κι άλλα, πολύ υγιεινά χαρακτηριστικά σε σχέση με την κατανάλωση της ντομάτας, βάζοντας στην άκρη τις προκαταλήψεις που περιστρέφονται γύρω από αυτό το φρούτο.

Οι ντομάτες ωφελούν το αίμα καθώς είναι πλούσιες σε Βιταμίνη Κ, η οποία βοηθάει στην πρόληψη των αιμορραγιών. Ακόμη, έχουν μια καθαριστική, εξαγνιστική λειτουργία για το αίμα, ενώ ενεργοποιούν την πεπτική ζύμωση, εξασφαλίζοντας, έτσι, μια καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού στο σώμα σας.

Οι ντομάτες μπορούν να δράσουν ως καθαρτικό και ωφελούν τόσο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, όσο και τις διαταραχές του ήπατος.

Πώς να τις χρησιμοποιήσετε

Καταναλώστε κατά προτίμηση φρέσκες (ακατέργαστες) ντομάτες και προσπαθήστε να τις συμπεριλάβετε στα γεύματά σας.

Μη διστάσετε να ξεκινήσετε να τρώτε τις παραπάνω θεραπευτικές τροφές από σήμερα κιόλας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Pan, M. H., Lai, C. S., Tsai, M. L., Wu, J. C., & Ho, C. T. (2012). Molecular mechanisms for anti-aging by natural dietary compounds. Molecular Nutrition and Food Research. http://doi.org/10.1002/mnfr.201100509
 • Ferretti, G., Bacchetti, T., Belleggia, A., & Neri, D. (2010). Cherry antioxidants: From farm to table. Molecules. http://doi.org/10.3390/molecules15106993
 • Zieliński, H., & Kozłowska, H. (2000). Antioxidant activity and total phenolics in selected cereal grains and their different morphological fractions. Journal of Agricultural and Food Chemistry. http://doi.org/10.1021/jf990619o
 • Jalil, A. M. M., & Ismail, A. (2008). Polyphenols in cocoa and cocoa products: Is there a link between antioxidant properties and health? Molecules. http://doi.org/10.3390/molecules13092190
 • Giammanco, S., Giammanco, M., Di Majo, D., Tabacchi, G., Tripoli, E., & La Guardia, M. (2005). The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health. Nutrition Research Reviews. http://doi.org/10.1079/nrr200495
 • Rebello CJ., O’Neil CE., Greenway FL., Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev, 2016. 74 (2): 131-47.
 • Farina N., Llewellyn D., Isaac MGEKN., Tabet N., Vitamin E for Alzheimer’s dementia and mild cognitive impairment. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
 • Varshney R., Budoff MJ., Garlic and heart disease. J Nutr, 2016. 146 (2): 416-421.
 • DePhilipo NN., Aman ZS., Kennedy ML., Begley JP., Moatshe G., LaPrade RF., Efficacy of vitamin c supplementation on collagen synthesis and oxidative stress after musculoskeletal injuries: a systematic review. Orthop J Sports Med, 2018.
 • Losso JN., Finley JW., Karki N., Liu AG., Prudente A., Tipton R., Yu Y., Greenway FL., Pilot study of the tart cherry juice for the treatment of insomnia and investigation of mechanisms. Am J Ther 2018.25 (2): 194-201.
 • Gammone MA., Efthymakis K., Pluchinotta FR., Bergante S., Tettamanti G., Riccioni G., O’Orazio N., Impact of chocolate on the cardiovascular health. Front Biosci (Landmark Ed), 2018. 23: 852-864.
 • Ganesan K., Xu B., Plyphenol-rich lentils and their health promoting effects. Int J Mol Sci, 2017.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.