Η σοκολάτα ωφελεί τη γνωστική λειτουργία σας

Όταν δεν την καταναλώνετε σε υπερβολικές ποσότητες και τη συνδυάζετε με μια υγιεινή διατροφή, η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας σοκολάτας ωφελεί τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.
Η σοκολάτα ωφελεί τη γνωστική λειτουργία σας
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η σοκολάτα ωφελεί τη γνωστική λειτουργία σας. Μια τροφή την οποία καταναλώνουμε οι περισσότεροι έστω και με ένα μικρό αίσθημα ενοχής είναι η σοκολάτα. Είναι ευχάριστη τροφή, ένας από τους πειρασμούς στους οποίους δεν μπορούμε να αντισταθούμε και μερικές φορές μας δυσκολεύει να χάσουμε κιλά.

Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την κατανάλωση της σοκολάτας, με μέτρο -και φυσικά να διαλέγουμε το σωστό είδος σοκολάτας.

Συνήθως, η μαύρη σοκολάτα είναι καλύτερη για την υγεία σας αλλά μια νέα έρευνα έδειξε ότι ακόμη και λίγη σοκολάτα γάλακτος μπορεί να ωφελήσει το σώμα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Κέντρο Ερευνών για τη Διατροφική Φυσιολογία του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, αν καταναλώνετε σοκολάτα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σε τακτική βάση ο εγκέφαλός σας θα διαθέτει περισσότερη ευστροφία ενώ η συγκέντρωση και η μνήμη σας θα βελτιωθούν σημαντικά.

Αυτό είναι σίγουρα ένα από τα αποτελέσματα που όλοι χαίρονται να βλέπουν και γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να τα μοιραστούμε μαζί σας στο σημερινό άρθρο.

Η σοκολάτα ωφελεί τη γνωστική λειτουργία σας

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι υπάρχουν διάφορα είδη σοκολάτας στην αγορά και ότι δεν είναι όλα υγιεινά. Αυτή που θα αγοράσετε από κάποιο εργοστάσιο σοκολάτας δεν σημαίνει ότι είναι και απαραίτητα καλή.

Οτιδήποτε έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή πολλά συντηρητικά, σίγουρα θα έχει και αρνητική επίδραση: μειώνοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου σας, αυξάνοντας τη χοληστερόλη και την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου -όλα αυτά μπορούν να επιδεινωθούν αν έχετε υιοθετήσει μια καθιστική ζωή.

Σύμφωνα με το Δρ. Georgie Crichton, θα πρέπει να καταναλώνετε περίπου 25 με 28 γραμμάρια σοκολάτας κάθε μέρα.

σοκολάτα για τη γνωστική λειτουργία

Μπορείτε να υπερβαίνετε αυτό το όριο αλλά μόνο λίγες φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, το καλύτερο είναι να επιλέγετε σοκολάτα υψηλής ποιότητας.

Ανακαλύψτε περισσότερες πληροφορίες παρακάτω.

Η κατανάλωση σοκολάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βελτιώνει την ανάπτυξη του εμβρύου

Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ατλάντα, η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό γνωστό ως φλαβονόλη.

Όταν οι έγκυες γυναίκες καταναλώνουν 20 με 35 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, η ποιότητα του πλακούντα βελτιώνεται ενώ παράλληλα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν προεκλαμψία, μια ιατρική πάθηση που συνδέεται με την υπέρταση.

Ενδιαφέρον, έτσι;

Σας προτείνουμε επίσης: 10 εντολές για νέο και υγιή εγκέφαλο

Η σοκολάτα μπορεί να προστατεύσει την καρδιά σας από καρδιαγγειακά νοσήματα

Το κλειδί είναι τα φλαβονοειδή και τα μεταλλικά στοιχεία όπως το μαγνήσιο, που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

 • Το Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν στη Σκωτία διεξήγαγε μια μελέτη που διήρκησε 12 χρόνια κατά την οποία παρακολουθήθηκε η υγεία 20.000 συμμετεχόντων, που περιλάμβανε μια ομάδα που κατανάλωνε περίπου 20 με 40 γραμμάρια σοκολάτας κάθε μέρα. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δεν κατανάλωναν σοκολάτα ενώ παράλληλα απέφευγαν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
 • Τα αποτελέσματα ήταν απίστευτα. Οι ασθενείς που απολάμβαναν τη σοκολάτα σε μικρές ποσότητες αλλά σε τακτική βάση, όταν τη συνδύαζαν με έναν αρκετά ενεργό τρόπο ζωής, η υγεία της καρδιάς όσο και του εγκεφάλου τους ήταν πολύ καλύτερη.

Η μαύρη σοκολάτα όπως και η σοκολάτα γάλακτος ωφελούν τη γνωστική λειτουργία σας

γνωστική λειτουργία

Στην αρχή του άρθρου προτείναμε να καταναλώνετε σοκολάτα σε μικρές ποσότητες και σε καθημερινή βάση για να σας αποφέρει τα παρακάτω θετικά αποτελέσματα:

 • Η οπτική μνήμη και οι οργανωτικές σας δεξιότητες θα βελτιωθούν.
 • Η λειτουργική μνήμη σας θα βελτιωθεί, ενισχύοντας την ικανότητά σας να αναλύετε δεδομένα, να διατηρείτε πληροφορίες και να δημιουργείτε νέες.
 • Η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη σας θα βελτιωθεί επίσης.

Τώρα μπορεί να αναρωτιέστε πώς μπορείτε να αποκτήσετε όλα αυτά τα οφέλη από 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας ή σοκολάτας γάλακτος.

Ερευνητές που παρακολούθησαν ανθρώπους ηλικίας από 14 έως 98 ετών για πάνω από 30 χρόνια, ανακάλυψαν ότι τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά θετικά.

 • Η φλαβονόλη στη σοκολάτα αυξάνει τη συνδεσιμότητα μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
 • Βελτιώνεται η ροή και η ποσότητα του αίματος στον εγκέφαλο.
 • Οι μικρές ποσότητες καφεΐνης που περιέχει η σοκολάτα βελτιώνουν τα αντανακλαστικά χωρίς να αυξάνονται τα επίπεδα του στρες ή χωρίς να πιέζεται το σώμα.
 • Άλλο ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι η σοκολάτα περιέχει ολεϊκό οξύ, ένα είδος μονοακόρεστου λιπαρού που βοηθά στον έλεγχο και στη ρύθμιση της “κακής” χοληστερόλης LDL. Κάτι αρκετά καλό που αξίζει να θυμόμαστε.
τρέξιμο και άσκηση

Τέλος, είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι η σοκολάτα από μόνη της δεν θα σας προσφέρει όλα αυτά τα οφέλη αν δεν ακολουθείτε σωστή διατροφή κι έχετε καθιστική ζωή.

Αυτή η αρχαία και νόστιμη τροφή, θα πρέπει να καταναλώνεται σαν δώρο της φύσης: σε μικρές ποσότητες, τακτικά και να συνοδεύεται από υγιεινές συνήθειες.

Ξέρουμε ότι θα την απολαύσετε και η υγεία σας επίσης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kerimi A, Williamson G. The cardiovascular benefits of dark chocolate. Vascular Pharmacology. 2015.
 • Crichton GE, Elias MF, Alkerwi A. Chocolate intake is associated with better cognitive function: The Maine-Syracuse Longitudinal Study. Appetite. 2016;
 • Socci V, Tempesta D, Desideri G, De Gennaro L, Ferrara M. Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids. Front Nutr. 2017;
 • Saftlas AF, Triche EW, Beydoun H, Bracken MB. Does Chocolate Intake During Pregnancy Reduce the Risks of Preeclampsia and Gestational Hypertension? Ann Epidemiol. 2010;
 • Kwok CS, Boekholdt SM, Lentjes MAH, Loke YK, Luben RN, Yeong JK, et al. Habitual chocolate consumption and risk of cardiovascular disease among healthy men and women. Heart. 2015;

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.