Τι συμβαίνει στο σώμα όταν πίνετε Coca Cola;

3 Δεκεμβρίου 2018
Το γεγονός ότι η Coca Cola είναι χρήσιμη για τον καθαρισμό των κινητήρων των οχημάτων ή για το ξεβούλωμα των υδραυλικών, μας δίνει ένα στοιχείο όσον αφορά τον τύπο των συστατικών που περιέχει.

Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε Coca Cola; Χάρη στις πολυάριθμες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όλα όσα πολλοί φοβούνταν έχουν επιβεβαιωθεί: η Coca Cola έχει σοβαρές επιδράσεις στην υγεία μας από την στιγμή που πίνουμε έστω και μια γουλιά.

Για πολλά χρόνια, πολλές εκστρατείες για την υγεία προσπάθησαν να πείσουν τους ανθρώπους να αφαιρέσουν  τέτοια ροφήματα όπως η Coca Cola από την διατροφή τους. Ωστόσο, τα στατιστικά δείχνουν ότι ο αριθμός των καταναλωτών αυτό του προϊόντος είναι ακόμη πολύ ανησυχητικός.  Υπολογίζεται ότι κάθε 24 ώρες 1,6 δισεκατομμύρια προϊόντα τύπου Cola καταναλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ποιες είναι οι βλαβερές επιδράσεις της Coca Cola;

Η Coca Cola είναι γεμάτη ουσίες που είναι βλαβερές για την υγεία μας. Αν πίνετε Coca Cola πιθανόν να αντιμετωπίσετε προβλήματα, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Είναι αρκετό να γνωρίζουμε ότι ένα απλό κουτί ή μπουκάλι περιέχει 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, καθώς επίσης κι άλλα χημικά που επηρεάζουν τα βασικά όργανα του σώματος μας.

Τι συμβαίνει όταν πίνετε Coca Cola

 • Μετά από 10 λεπτά: η λήψη  10 κουταλιών της σούπας ζάχαρη μονομιάς  είναι καταστροφική για το σώμα μας. Ο λόγος που δεν το κάνουμε εμετό οφείλεται στο γεγονός του ότι το σώμα μας παράγει φωσφορικό οξύ.
 • Μετά από 20 λεπτά: η γλυκόζη αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης προκαλώντας το συκώτι να μετατρέψει όλη τη ζάχαρη σε λίπος. Να θυμάστε ότι ένα απλό κουτί ή μπουκάλι περιέχει πάνω  10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
 • Μετά από 40 λεπτά: το σώμα μας θα απορροφήσει όλη την καφεΐνη. Συνεπώς, οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται και η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει.  Επίσης το ήπαρ ελευθερώνει περισσότερη ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος.  Αυτό με τη σειρά του κάνει τους υποδοχείς αδενοσίνης (τα κυρίαρχα μόρια κατά την διάρκεια του ύπνου) να μπλοκάρουν και μας προλαμβάνει από την αίσθηση της κόπωσης.
 • Μετά από 45 λεπτά: το σώμα μας αρχίζει να παράγει περισσότερη ντοπαμίνη, μια ουσία που διεγείρει τα σημεία ευχαρίστησης στον εγκέφαλο μας. Αυτός ο τύπος επίδρασης συγκρίνεται με αυτόν που παράγεται από την ηρωίνη.
 • Μετά από 60 λεπτά: μετά από μια ώρα είναι πιθανό ότι θα νιώσουμε τάση για ούρηση. Δεν συνειδητοποιούμε ότι μέσω της ούρησης απομακρύνονται το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, τα οποία προορίζονταν για τα οστά, καθώς  κι άλλες σημαντικές ουσίες που θα μπορούσαν να απορροφηθούν από το σώμα. Όσο περνάει η ώρα αρχίζουμε να έχουμε τάση υπογλυκαιμίας και να είμαστε περισσότερο αργοί στις δραστηριότητες μας και να τεμπελιάζουμε.

Διαβάστε σχετικά: Πώς να αποβάλλετε την υπερβολική ζάχαρη από τον οργανισμό σας

Ποιες βλαβερές ουσίες προσλαμβάνετε όταν πίνετε Coca Cola;

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν πίνετε Coca Cola;

Επιπλέον της υψηλής περιεκτικότητας της σε ζάχαρη, η Coca Cola έχει κι άλλες βλαβερές για την υγεία μας ουσίες. Η παρακάτω λίστα δείχνει τα κύρια συστατικά της και οι επιδράσεις που έχουν στην υγεία μας.

 • Ανθρακούχο νερό: αυτό το συστατικό προκαλούν έκκριση γαστρικού υγρού, αύξηση της οξύτητας των γαστρικών υγρών μας, καθώς επίσης και φούσκωμα.
 • Kυκλαμικό νάτριο, ένα υποκατάστατο ζάχαρης: αυτή είναι μια ουσία που παράγει μια γεύση που είναι 200 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη της αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 1969 απαγορεύτηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA).
 • Ασπαρτάμη: αυτό είναι ένα άλλο υποκατάστατο ζάχαρης που επίσης απαγορεύτηκε από τον FDA. Όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, διασπάται σε μεθανόλη (αλκοόλ) και φαινυλαλανίνη. Πρόκειται για ουσίες που καταστρέφουν το οπτικό νεύρο και μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση.
 • Φωσφορικό οξύ: αυτό είναι ένα υψηλά όξινο συστατικό που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα και στα μάτια.

Δείτε το άρθρο: 6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε με άδειο στομάχι

Εναλλακτικές χρήσεις της  Coca Cola

 • Η Coca Cola είναι ένα ποτό που έχει χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των κινητήρων αυτοκινήτων.
 • Στις ΗΠΑ, η αστυνομία χρησιμοποιεί Coca Cola μετά από κάποιο τροχαίο ή φόνο για να καθαρίσει τον δρόμο από αίματα που ίσως έχουν χυθεί.
 • Η Coca Cola είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση λεκέδων σκουριάς από επιφάνειες χρωμίου και για τον καθαρισμό διαβρωμένων μπαταριών αυτοκινήτου.
 • Στην Ινδία οι αγρότες χρησιμοποιούν την Coca Cola ως φυτοφάρμακο.  Με την Coca Cola εξοντώνουν τα παράσιτα από τα σπαρτά τους, καθώς είναι ένα φθηνό και πολύ αποτελεσματικό προϊόν.
 • Ένα από τα πιο διάσημα και πιο αποτελεσματικά κόλπα με την Coca Cola είναι να ξεβουλώσετε τους υδραυλικούς σωλήνες.

Wise, R. A. (2004). Dopamine, learning and motivation. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn1406

Butchko, H. H., Stargel, W. W., Comer, C. P., Mayhew, D. A., Benninger, C., Blackburn, G. L., … Trefz, F. K. (2002). Aspartame: Review of Safety. Regulatory Toxicology and Pharmacology. https://doi.org/10.1006/rtph.2002.1542

Humphries, P., Pretorius, E., & Naudé, H. (2008). Direct and indirect cellular effects of aspartame on the brain. European Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1602866