Ποιες είναι οι 3 κύριες αιτίες της κατάθλιψης;

Η κατάθλιψη πρέπει να πολεμάται σε όλα τα μέτωπα. Για να τη θέσουμε υπό έλεγχο προκειμένου να μην την αφήσουμε να κυριαρχήσει στη ζωή μας, πρέπει να μάθουμε τις κύριες αιτίες της.
Ποιες είναι οι 3 κύριες αιτίες της κατάθλιψης;

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η κατάθλιψη είναι μια ευρέως γνωστή νόσος λόγω του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή. Η νόσος αυτή προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο άτομο εμποδίζοντάς το να έχει μια εντελώς φυσιολογική ζωή. Η απαισιοδοξία, η έλλειψη θέλησης για ζωή και οι μεταπτώσεις της διάθεσης είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης που προσβάλλουν όσους υποφέρουν από αυτή. Όμως ποιες είναι οι κύριες αιτίες της κατάθλιψης;

Μη συγχέετε ποτέ τη θλίψη με την κατάθλιψη: η λύπη είναι προσωρινή, ενώ η κατάθλιψη διαρκεί για πολύ καιρό.

Γιατί όμως τόσοι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτή; Έχει γενετική βάση; Έχει να κάνει με τα συναισθήματα ή με τη συναισθηματική ευαισθησία;

Σήμερα θα εξετάσουμε τρεις από τις κύριες αιτίες της κατάθλιψης. Ίσως εξηγούν γιατί υποφέρατε κάποτε στη ζωή σας από τη συγκεκριμένη νόσο.

Οι τρεις κύριες αιτίες της κατάθλιψης

1. Σημαντική αιτία: τα γονίδια

Τα γονίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο όταν μιλάμε για νόσους όπως το Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος, όμως το ίδιο ισχύει και για την κατάθλιψη.

Αν κάποιος κοντινός ή μακρινός συγγενής σας έχει υποφέρει από αυτή τη νόσο, υπάρχει μια πιθανότητα της τάξης του 30% να υποφέρετε και εσείς από αυτή κάποια στιγμή στη ζωή σας.

γυναίκα, αιτίες της κατάθλιψης

Κανονικά, όσο πιο κοντινός σας είναι ο καταθλιπτικός συγγενής, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υποφέρετε από κατάθλιψη.

Φαίνεται ότι υπάρχει μια γενετική προδιάθεση όσον αφορά στις νόσους που προσβάλλουν τους συγγενείς μας, κάτι που ισχύει και για την κατάθλιψη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποφέρετε οπωσδήποτε από κατάθλιψη, αλλά απλώς ότι είστε πιο ευάλωτοι από κάποιον που δεν έχει συγγενείς με καταθλιπτικά συμπτώματα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 4 κοινά είδη κατάθλιψης

 

2. Η φυσιολογία είναι τα πάντα

Αντίθετα με τους ψυχολόγους, οι ψυχίατροι εστιάζουν πολύ περισσότερο σε φαρμακευτικές λύσεις για τις ψυχικές διαταραχές. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά οφείλονται σε παράγοντες της φυσιολογίας.

Στην περίπτωση της κατάθλιψης, ο ένοχος είναι η σεροτονίνη. Πρόκειται για ένα νευροδιαβιβαστή που μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη όταν δεν λειτουργεί σωστά.

Η σεροτονίνη δεν σχετίζεται μόνο με την κατάθλιψη αλλά και με την ανησυχία, η οποία συνδέεται στενά με τη συγκεκριμένη νόσο.

ανησυχία

Σαφώς η κατάθλιψη δεν οφείλεται πάντα σε κάποιο στοιχείο της φυσιολογίας και τα φάρμακα δεν είναι πάντα η απάντηση, όμως αν εμφανίσετε ποτέ κατάθλιψη, αξίζει να έχετε υπόψη σας αυτή την επιλογή.

3. Προσωπικά προβλήματα

Όταν κάποιο άτομο υποφέρει από κατάθλιψη, η πρώτη σκέψη είναι ότι του συνέβη κάτι που οδήγησε στη συγκεκριμένη διαταραχή.

Σε αντίθεση με τους παραπάνω λόγους, η αλήθεια είναι ότι η κατάθλιψη μπορεί να πυροδοτηθεί από μια ποικιλία προσωπικών προβλημάτων.

Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις είναι καταστάσεις που περιλαμβάνουν διαζύγιο, σεξουαλική κακοποίηση καθώς και άλλες διαταραχές όπως η διπολική.

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από την ευρέως γνωστή “επιλόχειο κατάθλιψη” μετά τον τοκετό, στην οποία οι ορμόνες παίζουν θεμελιώδη ρόλο.

θλιμμένη γυναίκα, αιτίες της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνήθως όμως παρουσιάζεται κατά την εφηβεία και σε άτομα ηλικίας μεταξύ 35 και 45 ετών.

Όλα όσα συμβαίνουν σε αυτούς τους ανθρώπους, τους επηρεάζουν και, αν τίποτα δεν πηγαίνει καλά, μπορεί να υποφέρουν από σοβαρή κατάθλιψη.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Η αποθάρρυνση είναι φυσιολογική αλλά η απαισιοδοξία όχι.

 

Οι αιτίες της κατάθλιψης και οι σχέσεις

Η ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης είναι σχεδόν βέβαιη. Όμως ο κύριος αιτιώδης παράγοντας πίσω από την κατάθλιψή σας είναι οι σχέσεις σας με τους άλλους.

Μια τοξική σχέση ή η αίσθηση της απώλειας του ελέγχου πάνω σε καταστάσεις μπορεί να σας βυθίσουν σε μια καταθλιπτική κατάσταση. Μπορεί επίσης κάποιο αρνητικό γεγονός να σας αιφνιδίασε και να μην ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε.

Η θετική πλευρά είναι ότι υπάρχει έξοδος από τη συγκεκριμένη διαταραχή, παρόλο που πρόκειται για μια μακρά και κοπιαστική διαδικασία που μπορεί να πρέπει να συμπληρωθεί από φαρμακευτική αγωγή.

Για να το θέσουμε διαφορετικά, η κατάθλιψη μπορεί να πολεμηθεί σε πολλά μέτωπα για να νικηθεί ολοκληρωτικά, ή τουλάχιστον για να τεθεί υπό έλεγχο.

γυναίκα στο ηλιοβασίλεμα

Σήμερα, άνθρωποι κάθε ηλικίας μπορεί να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Για αυτό ευθύνεται και ο γοργός ρυθμός και τρόπος ζωής μας.

Το πιο σημαντικό είναι να βρεθεί η πηγή του προβλήματος και έπειτα να αντιμετωπιστεί αμέσως και με αποτελεσματικό τρόπο.

Η κατάθλιψη έχει αρκετές αιτίες, όμως υπάρχουν επίσης διαθέσιμες λύσεις και διαθέσιμοι πόροι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.



Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.