6 σημάδια ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το έντερο

Πόνος στην κοιλιά, πόνος στο στομάχι και οίδημα, αυτά είναι οι κύριοι δείκτες που μπορεί να δείχνουν ότι μπορεί να πάσχετε από κάποια ασθένεια που σχετίζεται με τα έντερα.
6 σημάδια ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το έντερο

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

6 σημάδια ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το έντερο. Τα έντερα είναι ένα σπλαγχνικό όργανο που βρίσκεται στο πάνω μέρος της κοιλιάς, μεταξύ του στομάχου και του ορθού. Αποτελούν μέρος του πεπτικού συστήματος και χωρίζονται σε δύο τμήματα.

Τα δύο μέρη των εντέρων είναι το παχύ έντερο και το λεπτό έντερο. Αν και αποτελούν το ίδιο όργανο και εκτελούν παρόμοιες λειτουργίες, αυτές οι λειτουργίες είναι πολύ συγκεκριμένες στο κάθε τμήμα.

Ο σκοπός αυτού του οργάνου είναι να επεξεργάζεται τα τρόφιμα, ξεκινώντας από το λεπτό έντερο όπου συμβαίνει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της επεξεργασίας. Τ α θρεπτικά συστατικά απορροφώνται από τα επιθηλιακά κύτταρα, τα οποία με τη σειρά τους κατανέμονται στην κυκλοφορία του αίματος για να τα μεταφέρουν στα άλλα μέρη του σώματος.

Αυτή η διαδικασία τελειώνει με το παχύ έντερο, που απορροφά μεταλλικά άλατα και νερό για να δημιουργήσει περιττωματικό υλικό, το οποίο στη συνέχεια αποβάλλεται από το σώμα. Μάθετε αν έχετε κάποιο πρόβλημα με το έντερο!


Τα έντερα: σημαντικά και εύθραυστα

πρόβλημα με το έντερο

Χωρίς αμφιβολία, η σημασία αυτής της περιοχής του σώματος έρχεται σε έντονη αντίθεση με την ευθραυστότητα του. Α ν και αυτό συμβαίνει στην περίπτωση των περισσότερων εσωτερικών οργάνων. Αυτή η αστάθεια σχετίζεται με τη σειρά των ουσιών που διέρχονται από αυτήν.

Τα προβλήματα του εντέρου είναι πιο συχνά απ’όσο μπορείτε να σκεφτείτε και σχετίζονται με πεπτικά προβλήματα. Ο ευκολότερος τρόπος για να ανιχνεύσετε κάποιο θέμα είναι να επεξεργαστείτε πού είναι ο πόνος.

 • Πόνος στην κοιλιακή χώρα, πόνοι στο στομάχι ή κάποιο οίδημα είναι οι κύριοι δείκτες. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα, λιγότερο συνηθισμένα, σημεία, τα οποία μπορεί να φανερώνουν ασθένειες ή εντερικά προβλήματα.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε για μερικά από αυτά.


Σημάδια που θα σας προειδοποιήσουν ότι έχετε πρόβλημα με το έντερο

Λιγούρες για ζάχαρη

Τα βακτήρια που διαμένουν στα έντερα μπορούν συχνά να αποσταθεροποιηθούν, προκαλώντας προβλήματα που συνδέονται με την κατανάλωση γλυκών ή ζαχαρούχων τροφίμων.

Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι στην αρχή έχετε επιθυμία να φάτε αυτά τα είδη των τροφίμων, όπως συμβαίνει φυσιολογικά, αλλά όσο περνάει ο καιρός αρχίζετε να έχετε επιθυμία σε σημείο εθισμού.

Η πολλή ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως είναι η παχυσαρκία.


Ψυχολογικά προβλήματα

πρόβλημα με το έντερο

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι τα έντερα είναι πολύ μακριά από τον εγκέφαλο, πολύ μακριά για να συνδεθούν. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ τους είναι πολύ πιο στενή.

Επομένως, τα ψυχολογικά προβλήματα, όπως είναι η κατάθλιψη, το στρες και το άγχος, μπορεί να είναι σημάδια ή ένα εντερικό πρόβλημα.

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής υπεύθυνος για να σας κάνει να νιώθετε καλά, ήρεμοι και ευτυχισμένοι. Π ροέρχεται από τα έντερα, τουλάχιστον στην πλειοψηφία της. Για το λόγο αυτό, η διάθεσή σας μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση για το πώς αισθάνεται το σώμα σας.


Υπερβολική γλυκόζη

Μία από τις κύριες λειτουργίες των εντέρων είναι η επεξεργασία των τροφίμων, η οποία φυσικά περιλαμβάνει και τη ζάχαρη. Ε άν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτή τη λειτουργία, αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Η υπερβολική γλυκόζη είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που συνδέονται με αυτό το πρόβλημα. Είναι επίσης γνωστή ως υψηλό σάκχαρο του αίματος, που είναι η βάση για ασθένειες όπως ο διαβήτης. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην έρευνα των Δρ. Plummer et. al. εδώ.

Επιπλέον, οι μεταβολικές διεργασίες μπορούν να διαταραχθούν και ο κύκλος μετατροπής της ενέργειας αποτυγχάνει.


Δερματικά προβλήματα

πρόβλημα με το έντερο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να πάσχετε από δερματικά προβλήματα. Ακτίνες UV, χημικά προϊόντα, θερμότητα, κρύο, ορμονική ανισορροπία και άλλα. Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα με δέρμα που σχετίζονται με την εντερική λειτουργία.

Όταν ο ιστός του δέρματος παρουσιάζει σημάδια ακμής ή έκζεμα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι εντερικού προβλήματος.

Η ακμή προκαλείται από αλλαγές στα βακτήρια που ζουν στο δέρμα και αυτά με τη σειρά τους προκαλούν οίδημα και κοκκίνισμα του δέρματος.


Πεπτική αστάθεια

Τα προβλήματα με την πέψη είναι πιθανώς το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τα έντερα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα πρόβλημα με οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού συστήματος.

Όσον αφορά στα έντερα, αυτή η δυνατότητα δεν πρέπει να αποκλείεται. Μπορεί να ξεκινήσει με παγιδευμένα αέρια, κάποιο κοιλιακό οίδημα ή διάρροια, λόγω της αλλαγής των βακτηρίων που προστατεύουν αυτό το όργανο.

Μια ανισορροπία στην εντερική χλωρίδα μπορεί να προκληθεί από τη δημιουργία επιβλαβών ουσιών, οι οποίες εμποδίζουν την σωστή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.


Κακοσμία του στόματος υποδηλώνει πρόβλημα με το έντερο

πρόβλημα με το έντερο

Συνδεδεμένη με πεπτικά προβλήματα, η λειτουργία του στομάχου μπορεί να μεταβληθεί λόγω βακτηριακής ανισορροπίας στα έντερα.

Τα αέρια αρχίζουν να ανεβαίνουν, φτάνουν στο στομάχι, προκαλώντας γαστρίτιδα και κακοσμία, δηλαδή δύσοσμη αναπνοή. Αν έχετε πρόβλημα με το έντερο, τώρα μπορείτε να το διαπιστώσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sugar Absorption in the Intestine: The Role of GLUT2
  George L. Kellett, Edith Brot-Laroche, Oliver J. Mace, Armelle Leturque
  Annual Review of Nutrition 2008 28:1, 35-54
 • APA Ahmed, Serge H.a,b; Guillem, Karinea,b; Vandaele, Younaa,b Sugar addiction, Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care: July 2013 – Volume 16 – Issue 4 – p 434-439
  doi: 10.1097/MCO.0b013e328361c8b8
 • Stanhope KL. Sugar consumption, metabolic disease and obesity: The state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci. 2016;53(1):52‐67. doi:10.3109/10408363.2015.1084990
 • Maes M. Depression is an inflammatory disease, but cell-mediated immune
  activation is the key component of depression. Prog Neuropsychopharmacol Biol
  Psychiatry. 2011 Apr 29;35(3):664-75. doi: 10.1016/j.pnpbp.2010.06.014. Epub 2010
  Jun 20. Review. PubMed PMID: 20599581.
 • Bornstein J. C. (2012). Serotonin in the gut: what does it do?. Frontiers in neuroscience, 6, 16. https://doi.org/10.3389/fnins.2012.00016
 • Bowe, W. P., & Logan, A. C. (2011). Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis – back to the future?. Gut pathogens, 3(1), 1. https://doi.org/10.1186/1757-4749-3-1
 • Guzmán Calderón, Edson, Montes Teves, Pedro, & Monge Salgado, Eduardo. (2012). Probióticos, prebióticos y simbióticos en el síndrome de intestino irritable. Acta Médica Peruana, 29(2), 92-98. Recuperado en 11 de mayo de 2020, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172012000200009&lng=es&tlng=es
 • Aylıkcı, B. U., & Colak, H. (2013). Halitosis: From diagnosis to management. Journal of natural science, biology, and medicine, 4(1), 14–23. https://doi.org/10.4103/0976-9668.107255
 • Aylıkcı, B. U., & Colak, H. (2013). Halitosis: From diagnosis to management. Journal of natural science, biology, and medicine, 4(1), 14–23. https://doi.org/10.4103/0976-9668.107255

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.