6 σημάδια που δείχνουν προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη σας

Παρότι μπορούν να είναι αποτέλεσμα κάποιας άλλης πάθησης, αν υποφέρετε συχνά από αυτά τα συμπτώματα, θα ήταν καλό να πάτε σε κάποιον ειδικό ώστε ν' αποκλείσετε πιθανές επιπλοκές και να πάρετε μια επαρκή διάγνωση και θεραπεία.
6 σημάδια που δείχνουν προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη σας

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Χοληδόχο κύστη ονομάζουμε το μικρό όργανο το οποίο βρίσκεται κάτω από το συκώτι. Η κύρια λειτουργία της είναι να εκκρίνει τη χολή η οποία βοηθά στη διάσπαση του λίπους.

Απελευθερώνοντας τη χολή μέσω του κυστικού πόρου, βοηθά στη διάσπαση κάποιων αποβλήτων που παραμένουν στο έντερο.

Ωστόσο, κάποιες φορές παρουσιάζονται προβλήματα στη λειτουργία της. Κάποιες ουσίες παραμένουν στους αγωγούς, δημιουργώντας εμπόδια τα οποία επηρεάζουν τη διέλευση της χολής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά προβλημάτων, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής σας.

Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς εκδηλώνονται αυτές οι δυσκολίες. Έπειτα, εφόσον τις αναγνωρίσετε, είναι απαραίτητο να δείτε έναν γιατρό ώστε να λάβετε θεραπεία.

Στη συνέχεια, θέλουμε να μοιραστούμε 6 σημάδια που δείχνουν προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη.

1. Φλεγμονή και αέρια

6 σημάδια που δείχνουν προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη σας

Η χοληδόχος κύστη σας συμμετέχει στην πέψη. Αυτό το κάνει με την απελευθέρωση μιας ουσίας η οποία διασπά το λίπος.

Μόλις υπάρξουν εμπόδια ή δυσκολίες στους πόρους οι οποίοι διευκολύνουν τη δίοδο της χολής, η πέψη γίνεται δυσκολότερη. Έπειτα, προκαλούνται συμπτώματα όπως φλεγμονή και υπερβολικά εντερικά αέρια.

Αυτό εξαιτίας της συσσώρευσης αποβλήτων. Όταν δεν αποβάλλονται με τον βέλτιστο τρόπο, τα αέρια ζυμώνονται και προκαλούν δυσφορία.

2. Πόνος και βάρος στην κοιλιακή χώρα

Μαζί με την προηγούμενη πεπτική δυσφορία, τα προβλήματα στη χοληδόχο κύστη προκαλούν πόνο και βάρος στην κοιλιακή χώρα.

Αυτό το σύμπτωμα, το οποίο κάποιες φορές επεκτείνεται στο δεξί μέρος της πλάτης, προέρχεται από τις φλεγμονώδεις ανισορροπίες λόγω της φτωχής πέψης.

  • Ο πόνος συμβαίνει συνήθως ξαφνικά, και διαρκεί περίπου 15 λεπτά.
  • Έπειτα, εξαφανίζεται και εμφανίζεται ξανά, και διαρκεί μεταξύ 12 και 15 ωρών.

Αυτό το σημάδι θα πρέπει ν’ αναλυθεί με ιατρική βοήθεια, καθώς μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη πετρών στη χολή.

3. Ναυτία και ζάλη

προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη - ναυτία και ζάλη

Επιπλέον, η ναυτία και η επαναλαμβανόμενη ζάλη είναι συμπτώματα τα οποία δεν θα πρέπει ποτέ να παραβλέπετε.

Είναι αλήθεια ότι μπορούν να προκληθούν από πολλαπλές αιτίες. Ωστόσο, να θυμάστε ότι μπορούν να προκληθούν εξαιτίας προβλημάτων με τη χοληδόχο κύστη.

Αυτό συμβαίνει λόγω της ανικανότητας χρήσης της χολής στη διαδικασία της πέψης του λίπους, το οποίο αυξάνει τα απόβλητα στο έντερο και το αίμα.

Επιπλέον, όταν σχηματίζονται πέτρες στη χολή, προκαλείται μια πίεση στο στομάχι η οποία με τη σειρά της προκαλεί ναυτία και εμετό.

4. Η άσχημη αναπνοή μπορεί να προέρχεται από την χοληδόχο κύστη

Γνωρίζουμε ότι η άσχημη αναπνοή μπορεί να προκληθεί από βακτηριακές μολύνσεις ή φτωχές συνήθειες υγιεινής.

Όμως, όταν επαναλαμβάνεται και δεν είναι εύκολος ο έλεγχός της, μπορεί να προέρχεται από δυσκολίες στη λειτουργία του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης.

Στην τελευταία περίπτωση, μπορεί να υπάρχει μεταλλική γεύση στο στόμα, η οποία μαζί με τη δυσάρεστη οσμή, δημιουργεί δυσφορία.

Υπεύθυνα για το πρόβλημα είναι η συσσώρευση τοξινών και η μειωμένη παραγωγή χολής.

Επισκεφθείτε αυτό το άρθρο: Πώς να εξαλείψετε την κακή αναπνοή μόνιμα

5. Έλλειψη όρεξης

γυναίκα που δεν τρωει

Ένα ακόμη σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα σας είναι η έλλειψη όρεξης.

Αν και μπορεί να προκληθεί από χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες, είναι επίσης συχνή λόγω των πεπτικών προβλημάτων που προκαλούνται από τη δυσλειτουργία της χοληδόχου κύστης.

  • Η έλλειψη όρεξης που διαρκεί αρκετές μέρες μπορεί να υποδεικνύει φλεγμονή στους πόρους της χολής ή την παρεμπόδισή της εξαιτίας πετρών.
  • Όσο προχωράει το πρόβλημα, οι επηρεαζόμενοι ασθενείς αισθάνονται φλεγμονή και πληρότητα.

6. Ο ίκτερος μπορεί να σημαίνει πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη

Αν το δέρμα ή το ασπράδι των ματιών σας έχουν κίτρινη απόχρωση, είναι απαραίτητο να δείτε έναν γιατρό ώστε να προσδιορίσετε αν οφείλεται στην ανάπτυξη ίκτερου.

Η πάθηση αυτή προέρχεται από τη συσσώρευση χολής στη χοληδόχο κύστη, η οποία κάποιες φορές έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό πετρών.

  • Η ουσία μπορεί να ταξιδέψει μέσα από το αίμα και να φτάσει σε αρκετά κύτταρα και ιστούς του σώματος.
  • Είναι ένα επικίνδυνο πρόβλημα υγείας που θα πρέπει να φροντιστεί υπό ιατρική παρακολούθηση.

Αναγνωρίσατε κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα; Έχετε ένα ή περισσότερα απ’ αυτά; Αν ναι, δείτε έναν γιατρό για να κάνετε τις σχετικές εξετάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την ανίχνευση προβλημάτων με αυτό το όργανο.

Αν η διάγνωση είναι θετική, να θυμάστε ότι θα πρέπει να βελτιώσετε τις συνήθειές σας μαζί με τη θεραπεία που θα σας γράψει ο ειδικός.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την καθιστική ζωή. Πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή με περιορισμένη πρόσληψη λιπαρών, ζάχαρης και θερμίδων.

Τέλος, το συκώτι και η χοληδόχος κύστη σας χρειάζονται την υποστήριξη της κάθαρσης για την αποβολή τοξινών και για να λειτουργούν σωστά. Μάθετε πώς να καθαρίζετε το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη σας με φυσικό τρόπο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.