6 χαρακτηριστικά για να αναγνωρίσετε έναν ψυχοπαθή

Αν και μπορεί να μοιάζει σαν εμάς και να φαίνεται ικανός για ενσυναίσθηση, ένας ψυχοπαθής πάντα ενεργεί με βάση το δικό του συμφέρον χωρίς να ενδιαφέρεται ούτε για ένα δευτερόλεπτο για οποιονδήποτε άλλο.
6 χαρακτηριστικά για να αναγνωρίσετε έναν ψυχοπαθή
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 17 Μαΐου, 2024

Υπάρχει τρόπος να αναγνωρίσετε έναν ψυχοπαθή; Πιθανώς να έχετε ακούσει στις ειδήσεις περισσότερες από μία φορές για το πώς ένα εντελώς φυσιολογικό άτομο διέπραξε ένα έγκλημα για το οποίο κανένας δεν το θεωρούσε ικανό.

Το ότι κάποιος είναι ψυχοπαθής δεν σημαίνει ότι μοιάζει διαφορετικός από τους άλλους. Ένας ψυχοπαθής είναι ένας τύπος ανθρώπου που οι περισσότεροι θα περιέγραφαν ως ευχάριστο, πραγματικά χαρισματικό, ακόμα και ως καλό άνθρωπο. Τουλάχιστον έτσι δείχνει.

Όλη αυτή η καλοσύνη μπορεί ξαφνικά να εξαφανιστεί, επειδή ένας ψυχοπαθής δεν βιώνει συναισθήματα όπως εσείς. Προσποιείται ότι το κάνει προκειμένου να σας χειριστεί καλύτερα.

Ένας ψυχοπαθής θα χειριστεί τους άλλους για να πετύχει όλα όσα θέλει. Όντας ανίκανος να αισθανθεί μετάνοια, λύπη ή άλλο φυσιολογικό συναίσθημα, μπορεί να χρησιμοποιεί τους άλλους χωρίς περιορισμό. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε έναν ψυχοπαθή.

Σημάδια για να αναγνωρίσετε έναν ψυχοπαθή

1. Είναι παθολογικός ψεύτης, σημάδια για να αναγνωρίσετε έναν ψυχοπαθή

Όλοι λένε ψέματα. Όμως όταν λέει ψέματα κάποιος ψυχοπαθής, δεν πρόκειται για κάποιο αθώο ψεματάκι ή για ένα ψέμα που μπορεί να δικαιολογηθεί. Ο ψυχοπαθής λέει το ένα ψέμα μετά το άλλο.

Ένας ψυχοπαθής λέει συνεχώς ψέματα για να χειρίζεται και να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους γύρω του. Μερικές φορές λέει επίσης ψέματα με τελικό σκοπό να βλάψει τους άλλους.

Αν και ένας ψυχοπαθής έχει στόχους όπως όλοι οι άλλοι, δεν προσπαθεί να τους επιτύχει με το “σωστό τρόπο”.

2. Είναι ανεύθυνος

Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν να μην έχετε κανένα συναισθηματικό δεσμό με κανέναν ή τίποτα; Ο ψυχοπαθής δεν αισθάνεται υποχρεωμένος να τηρήσει τις υποσχέσεις του στη δουλειά ή στο σπίτι, έτσι τελικά δεν κάνει τίποτα από όσα λέει ότι θα κάνει.

Για το λόγο αυτό, συχνά ένας ψυχοπαθής αλλάζει συνεχώς δουλειές ή μετακομίζει σε καινούργια μέρη. Δεν αισθάνεται ποτέ δεμένος με έναν τόπο, ούτε καν με ένα σπίτι.

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει και τους ανθρώπους: ένας ψυχοπαθής συνεχώς τερματίζει ξαφνικά φιλίες βλάπτοντας ή εγκαταλείποντας εκείνους που κάποτε τον εμπιστεύτηκαν.

3. Σας παρασύρει με ψεύτικη γοητεία

αναγνωρίσετε έναν ψυχοπαθή- χειλια και κερασια

Ο ψυχοπαθής παίρνει την καλύτερη έκφρασή του μπροστά στους άλλους, κρύβοντας τις πραγματικές προθέσεις του. Στην πραγματικότητα δεν εμπιστεύεται κανέναν άλλο πέρα από τον εαυτό του.

Από την άλλη πλευρά, όμως, έχει την όψη κάποιου που μπορείτε να εμπιστευτείτε και στον οποίο μπορείτε να πείτε όλα τα μυστικά σας.

Αυτό που δεν συνειδητοποιείτε είναι ότι το να ανοίγεστε με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να πέφτετε στο στόμα του λύκου. Όσο περισσότερο τον εμπιστεύεστε, τόσο πιο ευάλωτοι γίνεστε. Η ψεύτικη γοητεία του σας παρασύρει.

4. Ένα ταραγμένο παρελθόν

Αυτή τη στιγμή ο ψυχοπαθής μπορεί να μοιάζει εντελώς φυσιολογικός, όμως αν εξετάσετε το παρελθόν του ίσως ανακαλύψετε μια πραγματικά αποκαλυπτική ιστορία.

Ακόμα και αν έμπλεκε σε ασήμαντους διαπληκτισμούς, το γεγονός ότι συνέβαινε συχνά κάτι τέτοιο δείχνει ότι αξίζει να διερευνήσετε περαιτέρω το παρελθόν του.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, αν και μπορεί να μην είναι φανερό, ένας ψυχοπαθής δεν αποδέχεται τους κανόνες της κοινωνίας και συχνά δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

5. Χειρίζεται τους άλλους και βασίζεται σε αυτούς

αναγνωρίσετε έναν ψυχοπαθή- χειραγωγηση

Ο ψυχοπαθής χειρίζεται τους άλλους προκειμένου να καλύψει τις δικές του ανάγκες. Ωστόσο γνωρίζει ότι δεν μπορεί να τους χειριστεί όλους, έτσι συχνά περιβάλλεται από ανθρώπους που είναι περισσότερο υποτακτικοί.

Για έναν ψυχοπαθή, ένα άτομο δεν αποτελεί ανθρώπινο πλάσμα αλλά ένα αντικείμενο το οποίο χρησιμοποιεί για να αποκτήσει αυτό που θέλει.

Κάτι ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ένας ψυχοπαθής θα προσπαθεί πάντα να ζει σε βάρος των άλλων. Πιστεύει ότι οι άλλοι υπάρχουν μονάχα για να τον εξυπηρετούν, ότι οι άλλοι είναι εκείνοι που πρέπει να δουλεύουν και να αγωνίζονται για να τα καταφέρουν.

6. Δεν έχει ενσυναίσθηση, σημάδια για να αναγνωρίσετε έναν ψυχοπαθή

Επειδή είναι ανίκανος να νιώσει συναισθήματα όπως λύπη, ανησυχία ή οτιδήποτε άλλο, είναι ανίκανος να μπει στη θέση κάποιου άλλου.

Μπορεί να δείχνει ότι καταλαβαίνει επειδή αυτό αποτελεί μέρος της ψεύτικης χαρισματικότητάς του, την οποία χρησιμοποιεί για να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας. Όμως στην πραγματικότητα δεν έχει ιδέα πώς αισθάνεστε.

Αυτό του δίνει ένα πλεονέκτημα πάνω σας. Δεν αισθάνεται ποτέ ντροπή, ενοχή ή κάποιο συναίσθημα που θα απέτρεπε ένα φυσιολογικό άτομο από το να κάνει ό,τι κάνει.

Επίσης δεν αισθάνεται άσχημα για τους άλλους: ένας ψυχοπαθής θα σκεφτεί πάντα μόνο τον εαυτό του.

αναγνωρίσετε έναν ψυχοπαθή-τζοκερ

 

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το ποσοστό των ψυχοπαθών στο γενικό πληθυσμό δεν είναι πολύ υψηλό, έτσι πολύ σπάνια συναντάμε κάποιον από αυτούς.

Παρά το γεγονός αυτό, δεν είναι ποτέ καλό όταν έχετε να κάνετε με έναν ψυχοπαθή. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε έναν ψυχοπαθή.

Γνωρίσατε ποτέ κάποιον με αυτά τα χαρακτηριστικά; Είναι σημαντικό να ξέρετε να αναγνωρίσετε έναν ψυχοπαθή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Edens, J. F., Marcus, D. K., Lilienfeld, S. O., & Poythress Jr, N. G. (2006). Psychopathic, not psychopath: Taxometric evidence for the dimensional structure of psychopathy. Journal of abnormal psychology, 115(1), 131.
  • Endres, J. (2004). The language of the psychopath: characteristics of prisoners’ performance in a sentence completion test. Criminal Behaviour and Mental Health, 14(3), 214-226.
  • Glannon, W. (2008). Moral responsibility and the psychopath. Neuroethics, 1(3), 158.
  • Rauthmann, J. F., & Kolar, G. P. (2013). Positioning the Dark Triad in the interpersonal circumplex: The friendly-dominant narcissist, hostile-submissive Machiavellian, and hostile-dominant psychopath?. Personality and Individual Differences, 54(5), 622-627.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.