Τοξικοί άνθρωποι: 7 τύποι που πρέπει να αποφεύγετε

Είναι σημαντικό να θυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν θα σας συμπαθήσουν όλοι, επομένως σταματήστε να δίνετε προσοχή σε ανθρώπους που δεν το αξίζουν και εστιάστε σε εκείνους που νοιάζονται για σας.
Τοξικοί άνθρωποι: 7 τύποι που πρέπει να αποφεύγετε
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τοξικοί άνθρωποι ενδέχεται να περιβάλλουν τη ζωή σας χωρίς να το αντιλαμβάνεστε.

Σίγουρα υπάρχουν στιγμές όπου αντιμετωπίζετε ορισμένες δυσκολίες στη ζωή σας και οι απαισιόδοξες στάσεις των τοξικών ανθρώπων μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε ακόμα χειρότερα.

Δεν μπορούν να εκτιμήσουν τις θετικές πτυχές της πραγματικότητας γύρω τους και αντί αυτού κάνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα.

Το να μπορείτε να αναγνωρίζετε ποιοι είναι οι τοξικοί άνθρωποι είναι πολύ σημαντικό. Κι αυτό επειδή μπορεί να σας γίνουν εμπόδιο όταν προσπαθείτε να βρείτε λύση σε μια δύσκολη κατάσταση.

Είναι πιθανό ότι κάποιοι τοξικοί άνθρωποι βρίσκονται δίπλα σας αυτή τη στιγμή και δεν το συνειδητοποιείτε. Αν έχετε υποψίες αλλά δεν είστε σίγουροι, προτείνουμε να διαβάσετε τους 7 τύπους ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγετε στη ζωή σας.

1. Ο καιροσκόπος

Τοξικοί άνθρωποι: καιροσκόποι

Υπάρχουν πολλοί τύποι καιροσκόπων, όμως θα εστιάσουμε στους δύο πιο συνηθισμένους. Αυτοί είναι οι χειριστικοί άνθρωποι και εκείνοι που αποζητούν τον οίκτο.

Ο πρώτος τύπος εκμεταλλεύεται την κοινωνική θέση, τις δεξιότητες ή τις ικανότητές του για να σας κάνει να αισθάνεστε κατώτεροι ή εξαρτημένοι από αυτόν. Μπορεί να υιοθετήσει μια κυριαρχική στάση για να σας κάνει να ικανοποιείτε τις επιθυμίες του ακόμα κι αν δεν το θέλετε.

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που αποζητούν τον οίκτο απευθύνονται στην ενσυναίσθησή σας. Αυτό γίνεται για να λύσετε τα προβλήματά τους αντί γι’αυτούς ή για να σας αναγκάσουν να τους βοηθήσετε.

Δεν είναι ποτέ κακό να βοηθήσετε ένα φίλο που περνάει μια δύσκολη περίοδο. Όμως είναι σημαντικό να προσέχετε όταν η ανάγκη για βοήθεια γίνεται υπερβολικά συχνή.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Η τέλεια σχέση.

2. Εκείνοι που αποφεύγουν τις ευθύνες

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα λάθη τους ή ρίχνουν την ευθύνη και το φταίξιμο σε άλλους είναι άτομα με αρνητική επιρροή στη ζωή σας.

Όχι μόνο μπορούν να μεταδώσουν αυτού του είδους τη νοοτροπία, αλλά κάποια στιγμή είναι πιθανό να πέσετε θύμα τους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι συνήθως ανώριμοι και δεν έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες ή τις αντιξοότητες που συναντούν.

Αν δεν απομακρυνθείτε από αυτούς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, είναι πιθανό να σας φορτώσουν με όλα τα προβλήματα και τις ευθύνες τους.

3. Οι άνθρωποι που δεν σας συμπαθούν

Τοξικοί άνθρωποι: αρνητικοί

Λόγω του τρόπου ζωής σας, της προσωπικότητάς σας ή άλλου προσωπικού χαρακτηριστικού, είναι πιθανό κάποιοι να μη σας συμπαθούν χωρίς καν να σας γνωρίζουν.

Για να το αλλάξουν αυτό, μερικοί καταβάλλουν προσπάθειες τις οποίες οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν θα προσέξουν ποτέ ή για τις οποίες δεν ενδιαφέρονται.

Υπάρχουν άλλοι που απλώς σας αντιπαθούν και σαφώς είναι τοξικοί άνθρωποι.

Για τους παραπάνω λόγους, αντί να αναζητάτε τρόπους να κάνετε τους πάντες να σας συμπαθούν, πρέπει να εστιάζετε στους ανθρώπους που θέλουν να είναι στη ζωή σας χωρίς όρους.

4. Εκείνοι που δεν μπορούν να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους

Θέλετε να ζήσετε μια ζωή γεμάτη περιπέτεια και καινούργιες εμπειρίες; Είναι καλύτερα να κάνετε στην άκρη τους ανθρώπους που δεν είναι πρόθυμοι να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους.

Οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται τα πάντα και θα προσπαθήσουν να ενσταλάξουν αυτό το φόβο για το άγνωστο και σε σας.

5. Οι άνθρωποι που τονίζουν τα ελαττώματά σας είναι τοξικοί άνθρωποι

Τοξικοί άνθρωποι: επιθετικοί

Όλοι έχουν ελαττώματα και μερικές φορές, αν κάποιος τα επισημάνει, αυτό βοηθάει στο ξεπέρασμα και στην αντιμετώπισή τους.

Ωστόσο, θα πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα σε κάποιον που εκφράζει την ανησυχία του με ειλικρίνεια και με εποικοδομητικό τρόπο και εκείνους που χρησιμοποιούν τις αδυναμίες σας σαν μια ευκαιρία να σας επιτεθούν.

Αν γνωρίζετε κάποιον που είναι πρόθυμος να τονίσει και να επικρίνει τα λάθη σας αλλά δεν μοιάζει να αναγνωρίζει ποτέ τα επιτεύγματά σας, τότε ανήκει στο είδος του τοξικού ανθρώπου που είναι πιθανό να φθείρει τελικά την αυτοεκτίμησή σας. Στην σχέση αρνητικότητας και άγχους αναφέρονται σε άρθρο τους οι Gu, R., Huang, Y. X., & Luo, Y. J.

6. Οι άνθρωποι που σας γεμίζουν με αμφιβολία είναι τοξικοί άνθρωποι

Μερικές φορές χρειάζεστε ένα άτομο πλάι σας για να σας βοηθήσει να επισημάνετε τους κινδύνους που συνδέονται με ορισμένες καταστάσεις ή δραστηριότητες. Ωστόσο υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι που επιθυμούν μονάχα να σπείρουν την αμφιβολία και να δημιουργήσουν εμπόδια στις επιθυμίες των άλλων.

Συνήθως ζουν τη ζωή τους μέσα στο φόβο παραμένοντας στη ζώνη άνεσής τους. Επιπροσθέτως, θέλουν και οι άλλοι να κάνουν το ίδιο.

Για το λόγο αυτό ίσως προσπαθήσουν να σαμποτάρουν τις ενέργειές σας. Ή ακόμη να αυξήσουν τις ανασφάλειές σας και να σας γεμίσουν αρνητισμό.

7. Οι τεμπέληδες είναι τοξικοί άνθρωποι

Τοξικοί άνθρωποι: τεμπέληδες

Η τεμπελιά είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική στάση. Όταν περιβάλλεστε από ανθρώπους που είναι τεμπέληδες, αργά ή γρήγορα θα γίνετε κι εσείς.

Ακόμα και οι πιο δυνατοί άνθρωποι μπορεί να πέσουν σε αυτή την παγίδα όταν περιβάλλονται συνεχώς από άτομα που δεν αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν τίποτα.

Οι αλληλεπιδράσεις με τεμπέληδες οι οποίοι καθυστερούν όλα τους τα σχέδια μπορεί να κάνει και τη δική σας παραγωγικότητα να μειωθεί.

Αν αναγνωρίσετε κάποιους από αυτούς τους τύπους τοξικών ανθρώπων στη ζωή σας, είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να τους αποφεύγετε. Έτσι δεν θα τους επιτρέψετε να επηρεάσουν αρνητικά τις αποφάσεις, την εργασία ή την ευχαρίστησή σας.

Δεν είναι πάντα εύκολο να ξεπεραστούν οι χειρισμοί τους, όμως είναι πιο υγιές για τη συνολική συναισθηματική ισορροπία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hazy, J. K., & Boyatzis, R. E. (2015). Emotional contagion and proto-organizing in human interaction dynamics. Frontiers in psychology6, 806. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2015.00806
  • Kuang, B., Peng, S., Xie, X., & Hu, P. (2019). Universality vs. Cultural Specificity in the Relations Among Emotional Contagion, Emotion Regulation, and Mood State: An Emotion Process Perspective. Frontiers in psychology10, 186. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.00186

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.