6 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε οπωσδήποτε

Με μια πρώτη ματιά μπορεί να μοιάζουν άκακες, όμως η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση μερικών τροφών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας. Για αυτόν τον λόγο πρόκειται για τροφές που πρέπει να αποφεύγετε.
6 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε οπωσδήποτε
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε; Η βιομηχανία τροφίμων έχει κατακλύσει τα σούπερ μάρκετ με μια τεράστια ποικιλία γευστικών ανθυγιεινών τροφών.

Οι διαφημίσεις μας λένε ότι οι τροφές αυτές αποτελούν γρήγορες και “υγιεινές” εναλλακτικές λύσεις για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας. Συνήθως είναι έτοιμες προς κατανάλωση και πλούσιες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν διαβάζουμε τις ετικέτες. Παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι τροφές αυτές περιέχουν πολλές πρόσθετες ουσίες που με τον καιρό μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας.

Μάλιστα, τείνουμε να εστιάζουμε περισσότερο στις θερμίδες μιας τροφής παρά στο αν πρόκειται για βιολογικό προϊόν. Το γεγονός αυτό συνεισφέρει σημαντικά στα τρέχοντα προβλήματα της παχυσαρκίας και των μεταβολικών νόσων.

Πώς αναγνωρίζουμε αυτές τις τροφές; Γιατί είναι σημαντικό να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους; Ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να σας παρουσιάσουμε τις έξι κύριες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όσο μπορείτε.

1. Επεξεργασμένα κρέατα, από τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Τα επεξεργασμένα κρέατα τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Τα επεξεργασμένα κρέατα είναι πολύ ελκυστικά για τους καταναλωτές χάρη στη φρέσκια τους εμφάνιση και στη γεύση τους. Μπορούν εύκολα να προστεθούν σε διάφορες συνταγές και αποτελούν μια γρήγορη λύση στο μαγείρεμα.

Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε νάτριο αποτελεί πρόβλημα, επειδή μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και φλεγμονές.

Τα επεξεργασμένα κρέατα επίσης περιέχουν χημικά πρόσθετα, όπως νιτρώδη και νιτρικά άλατα, που έχουν συνδεθεί με διάφορα είδη καρκίνου.

Συμβουλή:

 • Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα κρέατα με φρέσκα και άπαχα κρέατα: κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι κ.λπ..

2. Τηγανητές πατάτες, από τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Είναι νόστιμες και φαίνεται να αποτελούν το ιδανικό σνακ όταν πεινάτε. Όμως οι τηγανητές πατάτες πρέπει να αποκλειστούν από τη διατροφή σας, επειδή περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά και μεγάλη ποσότητα νατρίου.

Η κατανάλωσή τους σε τακτική βάση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερίνης σας και να βγάλει τον μεταβολισμό σας εκτός ελέγχου. Επιπλέον οι τηγανητές πατάτες ανήκουν στις πιο παχυντικές τροφές.

Συμβουλή:

 • Θέλετε να απολαμβάνετε νόστιμες τηγανητές πατάτες χωρίς να βλάπτετε την υγεία σας; Φτιάξτε τες στο σπίτι με λίγο λίπος ή ψήστε τες στον φούρνο.

Μάθετε ακόμα: Πρωινό γεύμα γεμάτο ενέργεια, χωρίς γαλακτοκομικά, αλεύρι ή ζάχαρη

3. Μπάρες δημητριακών

δυο μπάρες δημητριακών τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Εδώ και χρόνια αγοράζουμε μπάρες δημητριακών ως μια γρήγορη και υγιεινή επιλογή για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας.

Είναι αλήθεια ότι πολλές από αυτές περιέχουν δημητριακά και φυσικά συστατικά που εξασφαλίζουν απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Όμως δεν μπορούμε να αγνοούμε το γεγονός ότι περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπίες στον οργανισμό μας.

Συμβουλή:

 • Αντί για μπάρες δημητριακών φάτε μια χούφτα ξηρούς καρπούς, βρώμη ή σπόρους.

4. Επεξεργασμένα φυτικά έλαια

Η υπερβολική χρήση φυτικών ελαίων έχει διαδοθεί σε όλον τον κόσμο. Μάλιστα, είναι σχεδόν αδύνατον να τα αφαιρέσουμε εντελώς από τη διατροφή μας.

Αν και δεν είναι όλα τα φυτικά έλαια βλαβερά για την υγεία, τα περισσότερα από όσα διατίθενται στο εμπόριο είναι επεξεργασμένα και περιέχουν επικίνδυνα λίπη που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή και τη μεταβολική υγεία μας.

Μερικά έλαια που θα πρέπει να αποφεύγετε είναι τα εξής:

 • Έλαιο σόγιας, φοινικέλαιο ή αραβοσιτέλαιο.
 • Μαργαρίνη.

Συμβουλή:

 • Αποφεύγετε όσο μπορείτε τη χρήση αυτών των ελαίων στις συνταγές σας. Προσπαθείτε να μαγειρεύετε με ελαιόλαδο, ή απλώς μαγειρεύετε τις τροφές σας στον ατμό.

5. Λευκό αλεύρι

λευκό αλεύρι σε κουπάκι και αβγά τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Το λευκό αλεύρι έχει καταλάβει τα σούπερ μάρκετ, όχι μόνο στην αρχική του μορφή αλλά και ως βασικό συστατικό μιας ευρείας ποικιλίας προϊόντων.

Οι καταναλωτές αγνοούν ότι πρόκειται για ένα προϊόν που υποβάλλεται σε επεξεργασία. Δυστυχώς αυτό επηρεάζει σημαντικά τη διατροφική του αξία.

Αν και το λευκό αλεύρι σε μικρές ποσότητες δεν προκαλεί επιπλοκές, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, φλεγμονή στην κοιλιά και υψηλά επίπεδα γλυκόζης.

Συμβουλή:

 • Χρησιμοποιείτε αλεύρι και προϊόντα ολικής άλεσης. Αν θέλετε, δοκιμάστε μερικά μη συμβατικά αλεύρια, όπως από σίκαλη, ρεβίθια ή καρύδα.

6. Κονσερβαρισμένες τροφές, από τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Οι κονσερβαρισμένες τροφές συνεχίζουν να αποτελούν μια γρήγορη επιλογή για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο για να μαγειρέψουν. Είναι εύκολες στη χρήση, έχουν ωραία γεύση και συνήθως διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι καλό να τρώμε κονσερβαρισμένες τροφές; Αν λάβουμε υπόψη ότι υποβάλλονται σε επεξεργασία, είναι μάλλον καλό να ξανασκεφτούμε αν πρέπει να τις καταναλώνουμε συχνά.

Η βιομηχανία τροφίμων δεν διαφημίζει την περιορισμένη τους περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης οι κονσερβαρισμένες τροφές περιέχουν χημικές ουσίες που είναι επικίνδυνες για την υγεία του εντέρου μας.

Συμβουλή:

 • Αποφασίστε από πριν τι θα φάτε μέσα στην εβδομάδα και προσπαθείτε να συμπεριλάβετε φρέσκες και βιολογικές τροφές στο πλάνο σας.
 • Τρώτε κονσερβαρισμένες τροφές μονάχα περιστασιακά.

Τρώτε τακτικά τις παραπάνω τροφές; Τώρα ξέρετε ότι πρέπει να τις αποφεύγετε. Προσπαθήστε να τις αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές επιλογές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Barrado, E., Mayo, M. T., Tesedo, A., Romero, H., & De La Rosa, F. (2008). Composición grasa de diversos alimentos servidos en establecimientos de “comida rápida.” Nutricion Hospitalaria.
 • Villaécija, R. (2018). Patatas fritas, bollos y refrescos con menos azúcar, sal y grasas: así cambiará nuestra cesta de la compra | economia/ahorro-y-consumo. El Mundo.
 • Burdaspal Pérez, P. A., Ledgarda Gómez, T. M., Corrales Ruyra, M. L., Delgado Cobos, P., Marcos Suárez, V., & Diéguez González, A. (2010). Análisis de la composición grasa de diversos alimentos comercializados en España. Revista Del Comité Científico de La AECOSAN.
 • Rubio, M. A. (2002). Enfermedad cardiovascular y grasas: “amigo o villano.” Endocrinología y Nutrición. https://doi.org/10.1016/S1575-0922(02)74448-3
 • Jurgens, A. J., & Unie, M. (2010). Margarina. Fundación Española de Nutrición.
 • Blanco Anesto, J. (2002). GUÍA PARA LA PRÁCTICA CONSUMIR AZÚCAR CON MODERACIÓN. Revista Cubana Aliment Nutr.
 • Rindfleisch, D. R. y J. A. (2008). Dieta antiinflamatoria. Medicina Integrativa. David Rakel MD.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.